Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rozednívání a stmívání

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Rozednívání a stmívání
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2017 22:57 Jirka – Stmívání a rozednívání jak ho mám já
Zdravím
Taky jsem toto řešil a vyřešil.
Mezi trafo a LED pásek jsem zapojil LED stmívač 0-10 V
www.t-led.cz/…
Řídící signál ovládám arduinem a je to.
Rozednívám a stmívám 30 minut a je to super.
Ještě jsem si dal snímač světla a čas sepnutí a vypnutí řídím venkovním světlem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 07:06 Muž @ Losky [78] - AmerikaRe: jarda62
Víc mě zaujal třeba systém Econlux, kde se připojí jen jejich RGB lišta a umí si to míchat barvy samo, ale komplet včetně zdroje, dvou světel 65 cm, zdroje jsem na 8tis a to za to nedám.
Třeba by šel použít ten controller a LED vlastní včetně zdroje.
www.econlux.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2017 23:03 R Muž @ slavko [1015] - RostlinyRe: Amazonka
Kto nepozná (nekupuje) súpravy neveľmi vie, čo tam svieti. Väčšinou to sú úsporné žiarovky, resp. žiarivkové trubice. Možno by sa Vám oplatilo poštudovať trochu o zdrojoch svetla v akvaristike, určite tým získate lepší prehľad i do budúcnosti.

Mimochodom, to ľakanie a skrývanie sa nemusí byť len svetlom, skúste navštíviť vlákna o dusíku, resp. NO3, či NO2 v tomto fóre ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 23:02 Muž @ jarda62 [106] Re: Losky
Tc420 by nestačilo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 22:58 Muž @ Losky [78] - Amerika
Můžete případně doporučit nějaký inteligentní controller pro RGB světlo, který si míchá barvu sám? Něco levnějšího než Liwebe. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.09.2017 20:48 Muž @ jarda62 [106] Re: Amazonka
Rybky si časem zvyknou.. ;-) nebo napiš Ježíškovi už se blíží... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 20:40 Žena @ Amazonka [10]
stydim Aha, tak to nic. Jen že minule se rybičky při rozsvícení schovávaly a hodně se toho bály. Byly pak půl dne bledý a různě poschovávaný :-O
EDIT- Jde to ještě nějak jinak? Co by jste udělali na mém místě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 20:35 Muž @ jarda62 [106] Re: Amazonka
Kryt je v pořádku, může být, ale to co ti uvnitř svítí nejde zapojit tak aby se světlo pomalu stmívalo. Všechno co je uvnitř krytu by se muselo vyměnit, nejlépe za nějaké led osvětlení, které se může namontovat do krytu a k tomu koupit stmívač.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 20:21 Žena @ Amazonka [10] Re: slavko
Je to set Eheim aquastar 54l bílá. Je to staré 2 roky z toho 1 rok bylo akvárium v provozu. 15w to má stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 19:59 R Muž @ slavko [1015] - RostlinyRe: Amazonka
Ja túto súpravu nepoznám, a teda neviem aké svetlo v nej je. Určite by pomohlo popísať, čo to tam vlastne svieti.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 19:54 Žena @ Amazonka [10] Re: jarda62
Co tím myslíte? Jakože to tam nemůžu ani dát? Vůbec?
Nebo mám špatný kryt a světlo? Moc to nechapu ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 19:38 Muž @ jarda62 [106] Re: Amazonka
Ve tvé případě jde o komplet předělání osvětlení v krytu. Není to jen o stmívači..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 19:28 Žena @ Amazonka [10]
Dobrý den, chtěla bych do akvária nějaký stmívač, aby se rybičky nebály když za 1 vteřinu „vyjde slunce".. jaký by jste mi doporučili do mého akvária? A kolik to tak stojí? A aby to měli ve Sklorexu. Děkuju stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 17:22 Muž @ UndeR [4] – TC420 a Chihiros LED A serie 120 cm
O víkendu jsem zapojil TC420 ke světlu Chihiros LED A serie. Vše jsem nastavil a program jsem nahrál do samotného zařízení, při zkoušce jsem ale zjistil, že při určitých intenzitách světlo problikává. Nakonec jsem zjistil, že toto problikávání bylo zapříčiněno manuálním stmívačem, který jsem zapomněl z okruhu odstranit. Nejsem elektrikář, tak nedokážu odborně popsat příčinu, proč to ten stmívač způsoboval :) Chtěl jsem se o tuto skutečnost jen podělit z toho důvodu, kdyby někdo narazil na podobný problém, tak aby nemusel panikařit, že je světlo nebo stmívač vadné ;-) Mě to trvalo poměrně dlouho než jsem zjistil, že to může být taková maličkost :-D
Možná to co píšu bude pro někoho znít samozřejmě, ale vzhledem k tomu, že jsem podobnou věc zde na fóru nezaznamenal, tak jsem cítil potřebu se podělit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 13:46 Muž @ Tudy [170] - ryby Amazonie – Jednoduše
Nejedná se o plnohodnotné "stmívání", ale vyřešil jsem to následovně: 2 trubice T8 (2x18W/830) + jedny spínací hodiny a 2x LED pásek (20 W) přilepený na krytu s dalšími hodinami. Slabší zdroj s LED se zapíná o hodinu dříve a vypíná o hodinu později, než zářivky. Když svítí jen LEDky, Neonky krásně září ;-). Celkem svítím 10 h, zářivky jen 8 h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2017 16:12 Muž @ Losky [78] - Amerika
Co jsem koukal, potřebuji zdroj pro LED pro všechny pásky. Jestli jsem to správně pochopil, čas při výpadku si to snad pamatuje. Nic jiného asi potřeba už není, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2017 02:40 Muž @ Losky [78] - AmerikaRe: vaaclav
Budu se držet pásků. To je jednodušší a méně pracnější, navíc elektrika není zrovna moje parketa :-) Co jsem koukal, je třeba použít převodník z 230V, ten mám nevyužitý, tak se aspoň hodí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2017 23:49 R Muž @ vaaclav [6395] - EchinodoryRe: Losky
I čipy jdou TC420 regulovat jen si ho musíš upravit, jak to celé zapojit si lze najít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2017 23:37 Muž @ Losky [78] - Amerika
Ahoj, rád bych rozednívání a stmívání pomocí led pásků, tak jestli jsem to pochopil správně, s tím to TC420 funguje bez problémů? Uvažuji ještě nad power led diodama, ale u Malawi asi nemají moc smysl a jsou asi zbytečně výkonné. I když zase by se mohl objevit takový ten vlnový efekt na dně

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 17:07 R Muž @ slavko [1015] - RostlinyRe: Jiřmond
Obávam sa, že k tomuto zdroju nebude jednoduché pridať stmievanie. Problém je v tom, že niektoré (najmä lacné) zdroje jednoducho nemajú radi, keď sa im odpája záťaž, čo je princípom stmievania PWM a jednoducho zhoria. Nepoznám zapojenie tohoto zdroja, takže šanca, že by to mohlo fungovať existuje, ale je skôr nízka.

Odkaz na stmievanie výkonových LED pomocou TC420 je o niekoľko príspevkov späť od RoFr, ale aby to šlo s týmto zdrojom, bolo by nutné pridať nejaký ovládač PWM, a tým narazíte na problém, ktorý som spomenul v prvom odseku. Ľutujem...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2017 20:41 Muž @ Jiřmond [16]
Fotka k příspěvku Měl bych dotaz skrze probíraného led timeru TC420. Mám postavené světlo z 3W led čipů, jedna větev ze 14ks a druhá z 11ks. Každá větev je spínaná zdrojem o max výkonu 650mA (viz obrázek). Ač laik co se týče zapojení a vůbec nákresů jsem si světlo dokázal zbastlit, ale bez stmívání, což dost chybí. Nicméně vybrání vhodného stmívače a jeho následné zapojení k mému světlu už je pro mne vyšší dívčí a proto bych se rád obrátil na zkušenější, kteří by mi mohli poradit, zda výše zmíněný stmívač by se hodil, co bych musel přesně ještě do sestavy zakoupit a jak to přesně zapojit, páč po obdržené jedné radě u nejmenovaného eshopu a studiem tohoto vlákna jsem nabyl dvou rozdílných informací. Mockrát děkuji za pomoc.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2017 07:51 Muž @ Zip [105] Re: milhauscz
Zdroj sice koupený u nás,ale předtím zřejmě z Číny, to vyjde na stejno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2017 07:21 Muž @ milhauscz [3] Re: slavko
Máš na mysli ten kontroler TC420? Ten z Číny (aliexpress) je. Ale zdroj a LDD jsou koupeny u nás. Ještě jsem proměřil čínské led a pohybuje se to mezi 2,9 - 3,0 V.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2017 23:30 R Muž @ slavko [1015] - RostlinyRe: milhauscz
Ešte vždy ostáva možnosť, že je to prosto zmätok a na napájanie takého zariadenia sa jednoducho nehodí. Nechcem tvrdiť, že všetko z Číny sú zmätky, ale často som dostal výrobok, ktorý bol mierne (ale pár aj dosť) mimo deklarovanú toleranciu, a tak mám teóriu, že predávajú veci vyradené výstupnou kontrolou.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2017 22:00 Muž @ milhauscz [3] Re: RoFr
Fotka k příspěvku Zdravím Vás, trimr jsem objevil a otočil na max. Odpojil jsem pwm a voltmetrem nameřil na výstupu zdroje 40,8 V. Přesto to stále píská. S kondenzátory výrazně méně, ale píská. Mám 3 větve po 10 ks led xp-g2 a 1 větev 9 x royal blue. LDD 700H mám na desce k tomu určené. Vše je umístěno v PC skříní. Bez pwm vše funguje, svítí na 100% a zdroj nepíska.
Přikládám foto. Pokud by Vás ještě něco napadlo, budu rád za každou radu. Díky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   11.05.2017 09:39 RoFr Re: milhauscz
Omluvte, že jsem vám nepřipomněl i jinou, možnou, příčinu nestability zdroje.
Váš zdroj má trimr (vpravo vedle svorkovnice) pro přesné nastavení výstupního napětí zdroje v rozsahu 28,8-39,6V.
Výstupní napětí vašeho zdroje je nastaveno (zmíněným trimrem) menší než vámi potřebných minimálně 36V a toto je příčinou vašich, nejen akustických, potíží.
Pokud máte voltmetr, připojte voltmetr na výstup zdroje a při odpojeném řídícím (PWM) signálu do LDD (výkon 100%) musíte naměřit minimálně 36V. Pokud je toto napětí menší dostavte ho trimrem na hodnotu někde, lépe, okolo 38V.
Pokud nemáte voltmetr, pootočte trimrem do polohy, kdy, s rezervou, pískání přestane (klidně i až do polohy krajní, nic se neděje).
Je vám tedy jasné, co bylo příčinou vašich potíží a ten kondenzátor tam samozřejmě nechte připojený, protože je tam vhodný (máte zkušenost, že je vhodný)…
Je-li rozdíl mezi součtovým napětím na LED a výstupním napětím zdroje, menší než 5V, tak to samozřejmě musí nejen pískat, ale i špatně regulovat… Naprosto minimálně by toto napětí mělo být pro 10 LED asi 6V. Z toho plyne, že by výstupní napětí zdroje mělo být minimálně 36V a lépe, s rezervou, okolo 38V, více nevadí a není třeba.)
Mnoho zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2017 21:48 Muž @ milhauscz [3] – TC420
Dal jsem na výstup zdroje kondenzátor 1000 uF 63V. Pískání se o cca 70% utlumilo. Dal jsem ješte jeden stejný kondenzátor a zvuk se seslabil na asi 5-10% původní intenzity pískání. Ovšem pořád píská :-(
Při zavřené skříňce by to bylo už asi neslyšitelné, ale principiálně to asi neni dobře. Taky mám doma psy a těm by to možná rvalo uši :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2017 09:50 Muž @ milhauscz [3] Re: RoFr
Díky za polopatické vysvětlení. Už jsem pochopil, na co jste se mě ptal minule. PWM mám z TC420 vyvedeno, na radu kolegy RST, tak, jak je to popsáno na tc420.net. Vše fungovalo, jen to pískání...
Dnes koupím kondenzátor a snad se dílo podaří.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.05.2017 06:30 S Muž @ ctibum [1251] - Snažím se to nezahubit...Re: RoFr
Krásná práce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   01.05.2017 20:58 RoFr - Snažím se to nezahubit... – Jen tak
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   01.05.2017 20:39 RoFr - Snažím se to nezahubit...Re: milhauscz
Jistě, platí to i pro zdroj s napětím 36V a bude stačit levnější elektrolytický kondenzátor na provozní napětí 50V s kapacitou 470uF. (kdyby to nestačilo, musel byste dát paralelně ještě jeden kondenzátor.)
Již to tady bylo opakovaně doporučeno, jak se dá ten TC420 dofušovat, aby se dal použít s těmi výkonovými LED: www.tc420.net/…

Bez řídicího signálu funguje PWM regulátor Meanwell typu LDD jako zdroj konstantního proudu o jmenovité hodnotě tohoto proudu a nemělo by přirozeně nic pískat (na zátěži je 100% výkonu).
Při regulací PWM (přeloženo: pulzně šířková modulace) je výstupní, konstantní, proud (zdroje LDD) na různě dlouhou dobu přerušován (vypínán). Když například 30% doby je dáván proud do zátěže a 70% nedáváno nic, tak je na zátěži 30% výkonu (ne proudu, ten je jmenovitý-konstantní 30% doby) / toto vše se děje asi 100 x za vteřinu / LED blikají tak rychle, že blikání není vidět a s odpovídající intenzitou svítí).
Ty rázy „ON/OFF“ způsobují výkonovému napěťovému napájecímu zdroji (který napájí LDD) potíže, se kterými se nedokáže jeho vnitřní regulátor vypořádat a nedokáže výstupní napětí uregulovat a projevuje se to, mimo jiné, akusticky (viz též, co píši panu „RST“). Připojený kondenzátor na výstup napěťového zdroje je zásobník energie, kterou dodá na jeho výstup, když to regulace zdroje nestíhá, jak prosté.
Mnoho zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   01.05.2017 20:37 RoFr - Snažím se to nezahubit...Re: RST
Ano vaše sestava může být „tichá“ a může být vše „OK“. Dá se spočítat, že zdroj zatěžujete asi na 70% ((12 x 5 x 3,1 x 0,7) + 10 = 140W). Napsal jsem, že nestabilita zdroje (interferenční kmitání) se zátěží, která je pulzního charakteru, se zpravidla projevuje při zatížení větším než, zpravidla, 50% jmenovitého výkonu zdroje. Váš zdroj ten charakter zatížení s pulzní zátěží buď snese až do jmenovitého výkonu, nebo můžete být těsně na hraně než se rozkmitá, nebo výstup zdroje kmitá nebo jen zakmitává nad akusticky slyšitelným kmitočtem (neslyšíte nic a přitom to není ono)… Je to o konkrétním zdroji, kmitočtu, střídě a velikosti pulzní zátěže. Neznamená to, že zdroj, který je vyloženě nutno doplnit na výstupu kondenzátorem je nějak méně kvalitní pro uvažované použití.
Samotný zdroj své výstupní napětí reguluje na principu PWM a je to o tom, jak velký je uvnitř té krabice (zdroje) velký kondenzátor na výstupu. V každém případě, při zatěžování zdroje zátěží pulzního charakteru (PWM), je výstupní napětí zdroje více zvlněné než při zátěži odporového charakteru. Když už slyšíte to akustické (interferenční) pískání, je to už naprosto za hranou (regulace uvnitř zdroje to nestíhá a sama relaxačně kmitá, NÁHODOU na akustickém kmitočtu), napětí na výstupu zdroje je obvykle zvlněné až řádově jednotky voltů (prostým voltmetrem to nezměříte, protože naměříte střední hodnotu tohoto napěťového zvlnění a ani okem to na LED nepoznáte, „ňák“ to svítí…)
Dá se tedy říci, že je to „pro jistotu dobré a někdy vyloženě nutné“ dát na výstup zdroje při charakteru zátěže s regulací PWM, externí přídavný kondenzátor (asi většina ho tam nemá). Obvykle stačí hodnota 470uF pro zdroj do 200W. Jak jsem již psal, výrobce (Meanwell) to i doporučuje, ale neztrácejte čas hledáním…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2017 13:49 Muž @ milhauscz [3] Re: RoFr
Dekuji za obsáhlé vysvětlení a je mi jasne, že laické výrazy Vám rvou uši :-) Tak se omlouvám.
Píšete, že mi bude stačit kondenzátor 470uF při zdroji s vstupním napětím 48V. Platí to i pro zdroj 36V, který mám?
A co se týká signálu, kterým je buzen regulator LDD, tak o tom nemám ani páru. Jsem opravdu laik.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2017 10:19 Muž @ RST [8] Re: RoFr
Dobrý den. Pěkně vysvětleno. Nicméně mám jednu otázku. Moje zapojení stmívání je stejné jako má kolega milhauscz. Rozdíly jsou v použitém zdroji můj je mírně předimenzovaný jedná se o řadu Mean Well SP 200W-48V a TC420 krmím spolu s chladícími ventilátory přes DC-DC step down měnič. Kondenzátory v zapojení nemám. Nic mi nepíská,nebručí ani při plném zatížení (pět větví po 12 CREE led 700mA 3,2V). Teď ta otázka. Může být to že je moje sestava naprosto tichá tím, zdrojem???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.04.2017 14:50 RoFr Re: milhauscz
Regulace výkonu na zátěži použitím principu PWM regulace zatěžuje zdroje způsobem, na který nejsou stavěné. To pískání jsou interference, zakmitávání regulační smyčky zdroje do slyšitelné oblasti. Pokud už zdroj přímo slyšitelně píská je to známkou, že již není regulace, ve vašem případě výstupního napětí, dokonalá, kmitá, a výstupní napětí je již zvlněné a i nesprávné úrovně. Tento jev se projevuje pouze u zdroje při zátěži, například s PWM regulací a současně při jeho větším (zpravidla přes 50%) zatížení a může vést i k jeho zničení.
Pokud byste si prostudoval doporučení o fy Meanwell ke zdrojům pro zatěžování s PWM regulací, našel byste tam i doporučení připojit na výstup zdroje kondenzátor s kapacitou řádově několik set mikrofaradů (470 uF stačí). Nemám čas to doporučení(odkaz) hledat, nemá to ani smysl a stejně ani nejde laikovi vysvětlit, jak připojený kondenzátor působí, či funguje síťový zdroj od fy. „Meanwell“.
Výrobce neosazuje do svých zařízení součástky, které by byly, při naprosté většině aplikací, zbytečné a jen by zařízení, neefektivně, prodražovaly.
Vyvarujte se nesprávných termínů, jako je to vaše „trafo“. Transformátor je něco jiného než externí zdroj stejnosměrného (stabilizovaného) napětí 12V.

V tom schématu, které vám tady pan „Vaaclav“, někde, přiložil, je kondenzátor větší. Je to proto, aby nedošlo k bliknutí (krátkodobému rozsvícení na plný výkon) v případě že dojde k výpadku (třeba jen krátkodobému) síťového napětí, nebo zařízení naráz připojíte k síťovému napětí a podobně. Jeho stmívač je inteligentnější, začne do nastaveného výkonu plynule rozsvěcovat ve zkráceném režimu, bez bliknutí, nepotřebuje ani žádný externí zdroj… Poměrně velká hodnota kondenzátoru na výstupu zdroje napětí zajistí, že zdroj nekmitá při zátěži s PWM regulací a zajistí i to rozsvěcování bez bliknutí při napájení z jednoho zdroje. (Toto není reklama, protože už ty krámy dva roky nedělám a nebudu…)

Vám bude, s dostatečnou rezervou, stačit jeden elektrolytický kondenzátor 470uF na napětí min. 63V (při zdroji s jmenovitým výstupním napětím 48V).

Není mi jasné, jakým signálem budíte regulátor „LDD“, ale to je jiná kapitola a někde je zde doporučení, jak se to dá „spráskat“… (normálně není vaš stmívač na buzení regulátoru „LDD“ stavěn…)

A za čtrnáct dní, to zase bude někomu pískat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2017 11:45 Muž @ milhauscz [3]
Mám to zapojene přesně podle planku na TC420.net, jen místo menice mam 12V trafo, a pořád mi ten zdroj piska. Cim vice se ledky rozsvecuji, tim se piskani zesiluje. Bez TC420 to sviti na max zdroj nepiska.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2017 13:54 Josef – TC420
Mrkněte i na stránky www.tc420.net, kde je popsáno zapojení i výpočty světelného toku, počet a barvy jednotlivých LEDek pro různá akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 14:21 Muž @ RST [8] Re: milhauscz
Fotka k příspěvku Ještě slíbený obrázek zapojení - nedívej se na kvalitu dělal sem to v malování sad
Červená cesta = +
Modrá cesta = -
Šedá cesta = PWM z mofsetů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 13:21 R Muž @ vaaclav [6395] - EchinodoryRe: milhauscz
To jsem nedělal já, ale to je jedno klidně to propoj. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 13:20 Muž @ RST [8] Re: milhauscz
Ne pro pískání, ale proto že pro řízení LDD potřebuješ signál PWM a ten na svorkách TC420 neumí. Na těch svorkách je při různém nastavení různé napětí, TC420 je určen ke stmívání led pásku a ty jsou stmívány právě tím poklesem napětí. Jenže LDD pro správnou funkci potřebuje PWM signál, je to vlastně takové rychlé kmitání a tento signál je u TC420 na vstupu mofsetového tranzistoru, který snižuje volty na svorkách. Než začneš odpojovat diody a vymýšlet kondenzátory skus vytáhnout ten signál, (podle obrázku z odkazu co jsem dával prve) a připoj jej na + k LDD místo těch 12v co tam máš teď, je to opravdu strašně jednoduché. Jinak je tvoje schéma OK a myslím že to musí fungovat i bez kondenzátorů. Meanwell dělá dobré zdroje tak nevím proč by měly pískat. Mě to chodí cca 9. měsíců bez jediného pípnutí. Kdybys potřeboval poradit klidně mi zavolej 723912463.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 13:13 Muž @ milhauscz [3] Re: vaaclav
Takže je to v poho nebo ne? Elektřina není moje silná stránka :-)
Díval jsem se na Tvé fotky zapojení a pěkně jsi si s tím pohrál. Všiml jsem si, že máš máš dva plusové a dva mínusové výstupy ze zdroje a máš tam udělané drátkem takové přemostění. Měl bych to taky udělat?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 13:10 R Muž @ vaaclav [6395] - EchinodoryRe: milhauscz
V datalistu je na 36v 1-10 čipů 6v je ztráta na ldd a 3v na čip. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 12:50 Muž @ milhauscz [3] Re: RST
Moje zapojení je níže na obrázku.
Zjistil jsem, že to mám stejně asi přesvícené, takže bych mohl asi klidně jednu až dvě Led na každé větvi ubrat. To už by bylo v pohodě, že. Myslel jsem, že 6V rezerva stačí...
A ty jsi to TC420 upravoval proto, že ti to pískalo? Nebo to má jiný důvod?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 11:41 R Muž @ vaaclav [6395] - EchinodoryRe: milhauscz
Fotka k příspěvku Ty kondíky nejsou moc pidi. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 11:04 Muž @ RST [8] Re: milhauscz
Jak máš napojené LDD na TC420?? Pokud na original 12 V svorky pouštíš do LDD špatné napětí a pak to může dělat neplechu. Dál máš trafo - zdroj na hraně, 36 voltů je na 10 XP-G2 přes LDD dost na doraz.
Mám sestavu:
zdroj- www.czech-meanwell.cz/…
LDD 700ma řízené upraveným TC420 pět větví po dvanácti CREE. Úprava tc420 spočívá v jednoduchém vytažení PWM signálu z buzení výkonových tranzistorů. Je to o naletování jednoho drátku pro každý kanál, práce tak na tři minuty. Pod odkazem níže je návod i s obrázkem. Nic mi nepíská :-)
www.plantedtank.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 10:59 Muž @ milhauscz [3] Re: vaaclav
Fotka k příspěvku Super. Díky. Nejsem elektrikář, tak se pro jistotu zeptám k tomu nákresu. Kondenzátory připojím na výstup z napěťového zdroje na + a - ?
Ten nákres není vidět celý a je tam dole poznámka "Kondenzátory je potřeba.....Co je potřeba? :-)
A napíšeš mi prosím tě přesně typ těch kondenzátorů, ať vím, co říct v obchodě :-)
A budu potřebovat taky 3, jako je v nákresu?
Kondenzátory a pod. pidi součástky jsou pro mě vyšší dívčí...to už nedávám :-)
Přikládám nákres, jak to mám zapojené.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.04.2017 09:53 R Muž @ vaaclav [6395] - EchinodoryRe: milhauscz
Fotka k příspěvku Musíš tam dát kondenzátory. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2017 09:14 Muž @ milhauscz [3] – TC420
Zdravím všechny. Mám problém s pískajícím zdrojem po připojení TC420. Jakmile se spustí program kontroleru (rozednívání-stmívání) začne zdroj( www.czech-meanwell.cz/… ) silně pískat.
Mám 4 větve Led XP-G2 po 10 kusech, každá větev napojená přes LDD 700H. TC420 mám napájené samostatným trafem 12V 500mA.
Pokud je TC420 připojeno, ale není spuštěný program, tak to normálně svítí a nic nepíská.
Vím, že se to tady již v minulosti jednou řešilo, ale ne úplně s jasným výsledkem. Tak zkouším, jestli nejsou nějaké nové rady a zkušenosti :-)
Měl jsem spíše obavy, že mi přijde TC420 z Číny (přišlo minulý týden) a bude mít ten softwarový problém. Ale to je v pohodě. Program jde nahrát a funguje. Ovšem to pískání zdroje je nesnesitelné :-O Díky za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 19:26 Muž @ Fuchs [123] Re: grupyk
Tak to ti závidìm, pač mě poslali email, že dorazí mezi 20.únorem a 8.březnem je 10. a furt nic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 19:13 Muž @ grupyk [20]
Tc 420 dorazil a funguje bez zmiňovaného problému, dorazil velmi brzo a žádné clo :-)
Reklama
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 4

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 9660x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/9664-rozednivani-a-stmivani