Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rozednívání a stmívání

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Rozednívání a stmívání
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 08:53 Vale 46 Re: JosefVavra
Škoda, že nemají se slabším výkonem tak 150-200W. Někde jsem četl, zě přílišný výkon výrazně snižuje životnost Led pásků,ale co je na tom pravdy nevím. Umí stmívač od Gametu také dvě periody svícení v jednom dní a nastavení třeba 0-75%.
KarloS jak jsem napsal nevím přesně co mám použít.
Led pásky na misto Cree volim z důvodu ceny a instalace.
Světlo Maxxo je pro mne nepoužitelné jelikoš je akvarium z jedné poloviny hloubky zapušněné do zdi.
Bylo by fajn to popsat asi takto: (zdroj 200W)-(3trans.modul.popřípad konkrétní typ)-(stmívač AQPWM)-(Led SB3).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2015 15:46 JosefVavra Re: KarlosS
jo je to dobře řešený a za super cenu :-) já osobně ale zůstávám u Gametu z Kolína a nic už nehledám jinak až na to programování svého programu to dokáže totožné věci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2015 11:54 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: JosefVavra
ten AQPWM je dokonalý, dotažený řešení, s mnoha možnostmi. Jak na pásky, tak na čipy. Navíc skoro za poloviční cenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2015 11:43 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Vale 46
pokud to chceš na pásky, proč chceš použít proudový zdroj? Pásky jsou přece napájeny napěťově. K stmívači AQPWM musíš proto použít 3 tranzistorový modul od stejného tvůrce.

Nehledě na to, že s pásky se budeš jen trápit. Výhodnější je použít výkonové LED čipy. Pak ten modul nebudeš potřebovat a nahradíš jej právě tím proudovým zdrojem LDD.

rybicky.net/clanky/1449-led-osvetleni-maxxo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2015 23:32 JosefVavra Re: Vale 46
firma Gamet z Kolína dělá pwm programovatelné stmívače 12v :-) hodinu rozednívají pak svítí na plono čas který si navolíte a zase hodinu stmívají :-) tvůrce je Vráťa Machata který dělá různé ovladače pro Siemens a jeho stmívače mají i prochlášení o shodě
ale bohužel zvládají pouze do 300w ae cena je pouze 1500kč a je to se zárukou a servisem
kdyžtak mě napište sz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2015 22:21 Vale 46 – Pomoc při stavbě světla
Zdravím.
Realizuji nové osvětlení pro akvárium 120*60*50.Budou použity LED pasky SB3-600 a to 7x v délce 1,1m, tedy 154W. Dále chci použít stmívač AQPWM 1.01 a komu potřebné komponenty-
zdroj,proudový zdroj LDD,popřípadě zesilovač atd.
Prosba jestli by byl někdo ochotný tyto věci propojit(vše zaplatím).Já tak zvládnu jen připojení zdroje a LED pásků a vše mezi tím je pro mne španělská vesnice.
Na doporučení vše nakoupím a pošlu.
kontakt: dedek@madeinwood.cz tel.732 923 690

PS: ispirace od Filip666 250ka ADA po česku

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.04.2014 19:13 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Joshuax
No podivej se na parametry a zjistis, ze je to napajene 12 az 24V. Pak to ma spolecny plus a spina to k zemi, kazdym kanalem az 4A.

Takze je to pouzitelne tak jak to je pro LED pasky, a zrejme je to umi pomoci PWM stmivat. Nerikam, ze se neda ty vystupy vyuzit jinak, da se je invertovat a generovat PWM v logickych urovnich, a pak treba ovladat spinany proudovy zdroj pro LED (kdyz ma PWM vstup), nebo jeste vyhladit PWM pro rizeni stmivani napetim. Ovsem to chce uz trosku bastlit, a kdo to umi a bavi ho to, udela si to radeji cele rovnou a presne jak to chce. A kdo to vubec neumi, musi si nekomu rict, a ten to ve vetsine pripadu prekopavat na neco jineho zadarmo nebude.

Takze pouzitelnost vidim u LED pasku (ktere jsou pro mne v akvaristice nepouzitelne, nemusim je pro vic jejich vlastnosti), a nebo pro nekoho, kdo je v elektronice kovany, ale neumi pouzivat programovatelne veci, a tak vyuzije tento zaklad, na ktery si doplni to co chce (treba proudovy zdroj pro LED s rizenim PWM a vystup z tohoto zarizeni si pro nej vhodne konvertuje).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 12:07 GP Re: Designer
ja nastesti to muzu mit osklivy :)
a ted me od hrani zdrzujou i jiny povinnosti a domaci kuteni vcetne dokapotovani nove zavesenyho akvaria (coz stale odkladam) po drobny havarii ;)
ale pokud by bylo neco malo k uvolneni do eaglu, nezlobil bych se :) stydim (tedy ta napajeci cast)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 11:02 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: GP
3A LED driver uz mi bezi na stole ;-) . Ovsem mezi prototypem a dokopanim do prodejniho stavu byva jeste dost co delat, a cloveka desne stve, ze by si sice rad hral, ale furt ho zdrzuje ta hnusna prace :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 10:46 GP Re: KarlosS
koukal jsem a u meanwellu jsem objevil jeden...
zrejme neco ukutim vcetne led driveru, kdo si hraje nezlobi :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 10:43 GP Re: Joshuax
to vypada hodne zajimave, skoda toho postovnyho a z popisu si nejsem jistej, jestli to spina 240, ale funkcne dost zajimavy. zajimavy na jakou cenu se dokazou dostat...
treba by to slo preprogramovat k obrazu svemu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 10:40 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: GP
Designer vyvinul modul, kterej generuje 0-10V pro řízení proudového zdroje, teď dělá i s výstupem PWM. Průběh jasu v průběhu dne se nastavuje 10-ti dipy. Bohužel se těžko hledá proudovej zdroj, kterej opravdu pracuje od 0%.
Testujem, testujem, ....
Bude to jako volitelná součást LED světel MAXXO.
Bez displeje, jednoduché, za normální cenu:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 10:28 Muž Joshuax [17]
A uz jste tu nekdo zkusil tohle ? kdyz jsem to nedavno hledal, narazil jsem na tenhle produkt a nevypada zle ani cenove.
Planoval jsem to teda pro ledky, takze netusim, jestli je to dost silne ci vubec pouzitelne i na zarivky.

www.ebay.co.uk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 10:22 GP Re: putifarka
chapu, ze v tom je dost prace na vyvoji, ale ta marže je husta :)
kdyby to alespon slo prepnout na pwm a ten vystup 10v by snad z toho sel s minimem problemu vyvest taky...
treba v1.1 palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 19:59 Muž patamatix [408]
To to,by taky mohlo posloužit a levněji. www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 15:44 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: putifarka
je to hezký, ale dražší než samo světlo:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2014 13:23 putifarka – procesorem ovl. stmívač pro trubice
S kamarádem jsme postavili toto: deminecz.webnode.cz/… , je zde kompletní popis i video a hlavně, chodí to jako z praku už přes 2 roky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 06:29 Motýl
Třeba drobnoústky, které jsou ve dne pruhované podélně, jsou v noci pruhované příčně. Stanou se z nich úplně jiné ryby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2014 11:20 R Muž vaclav [15013] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Feferonka25
Je to u některých ryb normální. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2014 11:18 R Muž Silent [5949] Re: Feferonka25
Je. :-) Doporučuji přečíst rybicky.net/clanky/461-morfologie-ryb
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2014 11:15 Feferonka25 – Z barvení
Dobrý den,
Je normální když rybičky na noc změní barvu ??? stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2014 20:25 Muž patamatix [408]
Máte někdo zkušenosti s tímto? www.akvarista.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2014 22:26 Muž Anubis007 [22] – stmívání - rozednívání
Máte někdo rozumné řešení na rozednívání-stmívání při použití akvarijního krytu MP s T5 89,5cm, předřadník..

děkuji
M.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 18:01 Muž Čapíno [32]
Tak já to (snad) trochu vyřešil tím, že se nejdřív zapne 8W T5 a za hodinu se přidá 15W T8, snad se nebudou rybky lekat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 15:38 Muž VladimirGregr [10] - Afrika
Hodne dobre to vypada kdyz se akvarium postupne rozsvecuje a zhasina a dal netrpi ryby sokem pri nahlem rozsviceni nebo setmeni. Osobne doporucuju, mam stmivaci rampu na svem akvariu a koupil bych si ji zase.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 13:26 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostliny – ExoTerra Light Cycle
Zdravím, teď mají v akci ExoTerra Light Cycle (3xlevněji), má rozednívání a stmívání pro rybyčky smysl?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 22:37 Muž EiFFeL [39] Re: J0hny
k paralelnimu odporu jsem taky dosel, nicmene i tak kdybys to byl schopnej hodit na nejakej nakres, bylo by to asi nejlepsi... laborovat klidne budu ale fakt driv naprogramuju 8051 než zapojim kondenzator a par odporu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 22:02 Muž j0hny [86] Re: EiFFeL
Musi sa tam dat vybijaci odpor paralelne na kondik, pretoze predradnik ho drzi nabity.
Potom ale ta max hodnota zase klesne. Vidim to na tranzistor navyse.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 19:36 Muž EiFFeL [39] Re: j0hny
s timto potrebuju trosku poradit, preci jen ta analogova technika uz neni mym nejoblibenejsim oborem

zapojil sem to pouze jako RC clanek tzn. rezistor a kondik do serie (120k a 10000uF) - predradnik mam paralelne na kondenzator a vysledek asi takovej ze
- proud tekouci do predradniku je cca 0,3mA
- napajeny to mam 12V adapterem
- doba do plneho rozsviceni do 10,2V na C je cca 8 minut

a hlavne po odpojeni trafa se mi ten kondik vybijel strasne pomalu (nebo presneji receno se to ustalilo na 10V a hotovo)

schema tu: i485.photobucket.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2012 12:06 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: j0hny
Tak to jo, protože lidi, co tomuhle nerozumí, tak jim tohle přijde jako utopie :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2012 07:46 Muž j0hny [86] Re: Vstrom
Pre ludi ktorych elektronika bavi, to lepsie nieje :-) Material sice vyjde rovnako ale ten cas... proste konicek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2012 07:31 Muž j0hny [86] Re: EiFFeL
Urcite to skus. Trosku analogovej techniky nezaskodi :-D Nezabudni ze kondik ti bude posobit ako seriovy odpor, s nabijacim odporom teda bocnik. V papieroch od predradnika by si mal mat ovladaci prud, z neho sa to da aspon priblizne urcit. Skusal som to s 12V trafkom, po usmerneni na prazdno cca 18, nabijaci odpor zhruba 47k, kondik 4700mikro/16V, na neho vybijaci odpor 330K a 10V zenerka. Neslo mi to natiahnut na dlhy cas, chcel som to potom poriesit inac. Ale na ucel to stacilo.
Neviem aky to bol predradnik (nebolo to pre mna), ale pri 0 az 1V bol v rezime standby a regulacia jasu bola papierovo od nuly, realne ale tak 10-15 percent :-)
Ked ale pises, ze odpojenim ovladania svieti naplno, tak to uz svoj zdroj ma, resp na baze ovladacieho tranzistoru je privedeny odpor z napajania, skusil by som vrazit väcsi kondik rovno na svorky ovladania + vybijaci odpor (trimer). Ale predpokladam ze sa nerozsvieti naplno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2012 22:06 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: EiFFeL
Já nevim, není lepší to už koupit hotový?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2012 21:33 Muž EiFFeL [39] Re: J0hny
koukam teoreticky je to super jednoduchy ;)
ale prakticky asi takto
- predradnik pokud se nevypne sviti porad - nejde tou regulaci uplne zhasnout
- pri odpojenem ridicim vstupu sviti naplno
- celkem by me zajimaly parametry pouziteho C a R, aby se ten kondenzator nabijel 15 minut treba a tim padem postupne zvysoval napeti a tim i jas zarivek a rybicky mely prirozeny vychod/zapad slunce

EDIT: možná by to slo, vyzkousim :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 23:20 Muž j0hny [86] Re: EiFFeL
A cokeby si tam dal proste kondenzator a 2 potenciometre na nastavenie rychlosti zapinania a vypinania hmm Predradnik nechas zapnuty a spinackami len zapinas a vypinas ovladaci zdrojik. nic zlozite, navrh mi trval 15 sekund a stoji 15 korun.
Cim ste tu spotrebu merali ? :) watmetrom zo supermarketu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 20:48 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: EiFFeL
Je to tak, stmívají se obě najednou. Jinak já minule taky měřil dvě zářivky po 18w a filtr jbl e901 a vše mělo 41w, filtr má mít 11w
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 19:33 Muž EiFFeL [39] Re: Lucky005
no zatím to mám na stole a pro účely testování a měření jsem použil 12V trafo s potenciometrem, který jsem zapojil jako odporový dělič a jeho otáčením ručně řídil napětí mezi 1 - 10V (předřadník snesl i plných 12V ale neprojevilo se to ani na spotřebě, ani nějak negativně na samotném př.)

na finální řešení mám již skoro hotový výrobek podle článku zveřejněného na www.akvarko.cz/… - v podstatě mi chybí jen naprogramovat procesor (sehnat správný programátor) a funguju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 18:41 Muž Lucky005 [197] Re: EiFFeL
muzu se zepta jak mas uledane to rizeni toho predradniku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 18:28 Muž EiFFeL [39] Re: Vstrom
Takže suma sumarum
Trubice 2x 58W
El. předřadník osram s regulací 1 - 10V

Minimální ovládací napětí - odběr 14,5W
Maximální ovládací napětí - odběr 109W

Oboje včetně spotřeby vlastního předřadníku, jediný co nechápu kam se ztrácí pár W co chybí do 120W (2x 58W + předřadník) - ale asi nebudou trubice mít přesně 58W
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 13:06 Muž EiFFeL [39] Re: Vstorm
Osobne si myslim, ze tam bude el. predradnik a budou se stmivat obe trubice soucasne, mam to ted doma postavene taky a funguje to vytecne, vecer chci zkusit zmerit odber pri ruznem % vykonu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 12:25 Muž Johan [4957] - RostlinyRe: Vstrom
To je spíš dotaz přímo na výrobce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2012 12:20 Muž Vstrom [82] - Malawi
Ještě se zeptám takhle, přestavujeme byt a budu brzo objednávat komplet akvárium s krytem a stolkem od fa. Zekia a nabízejí za 1tis Kč navíc stmívač osvětlení. Zářivky tam budou 2x58w T8. Jak to funguje? Dá se třeba nastavit že svítí jedna zářivka, pak se připojí druhá a u konce zase jedna zhasne a ta druhá bude stmívat?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2011 18:52 Muž fernety [11] - CichlidyRe: wiku
Pravděpodobně ano.Já jsem po zakoupení stmívače,ještě když webové stránky fungovaly,řešil problém s rušením tohoto obvodu.Přepínal mě i když jsem třeba rozsvítil světlo v pokoji.Psali jsme si cca měsíc emailem,on psal právě z této emailové adresy.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2011 12:13 wiku – stmivac.com
Výše zmíněný mailto:vladimir.kozlik@seznam.cz je výrobce stmívačů AS20, který se vyskytoval na,teď už zrušené, webové stránce www.stmivac.com ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2011 11:36 Muž fernety [11] - CichlidyRe: ampik
Zkuste napsat na email mailto:vladimir.kozlik@seznam.cz .Cca před osmi měsíci jsem řešil také problém s AS20.Poslal mě nový naprogramovaný řídící obvod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2011 19:36 Muž ampik [2] - Rostliny
namate nekdo program do prociku pro AS20?
ja mam vse ale je asi trochu ocmouzenej procik pac to funguje mizerne, a spis nefunguje. takze zarivky rozsvecim skokove a stmivac ceka na opravu. stranky vyrobce neexistuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 23:37 Muž kortezhugo [983] – Re: bizzon
bizzon - nemas HEX??? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 21:00 Muž VLK [0] – Re: bizzon
U vyrobeku AS20 svítí LED celou noc, já bych potreboval, aby to zhaslo po nejaké době.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 20:37 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: VLK
já mám tohle:

www.exo-eko.cz/…
ty zářivky tam mám T8 840 a jednu specialku 86x přesně nevím, musel bych se podívat....
výhoda je, že nemusíš mít žárovky, ale řídí se přímo zářivky.

osvětlení diodama se dá nastavovat zvlašť, třeba spínacíma hodinama....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 20:30 bizzon – Re: pepca
Používám tento stmívač a jsem spokojený. www.stmivac.com/…
Rozednívám a stmívám po 15 min.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [9] 10

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 19803x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9664-rozednivani-a-stmivani?od=401