Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zelená vláknitá řasa

 

NápovědaFórum » Řasy » Zelené řasy 

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Zelená vláknitá řasa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2012 12:36 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Tragett
No nevím, asi jsem barvoslepý, protože z té fotky bych spíš usoudil že se barva blíží víc odstínu na 12mg/L a nad tím bych se až tak neradoval protože z toho se víc budou radovat řasy. Jenže jsme u toho - každý to vidí trochu jinak. Pravda pokud to bylo vyloženě žluté tak to už bylo zbytečně moc.

Jinak elektroniku tam máš pěknou, ale na co ti je, když s tím nemůžeš pořádně manipulovat podle potřeby. To mě ty mechanické spínačky za 100,- přijdou lepší.

A poslední věc, prosímtě vyber si jednoho jehož radám důvěřuješ a řiď se jimi přesně. Pokud budeš kombinovat moc věcí najednou, nebo od každého jen něco tak z toho nevzejde nic dobrého. A až po delší době když uvidíš že to nefunguje tak přistup k dalším změnám nebo využij jiné rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 21:21 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Tragett
Jeste upresneni, PH na vstupu je 7.5, FE: 0mg/l , PO4 PO4: 0.5mg/l, UT:5 CT:7 tot co sem ted nameril ...

EDIT: Ted vecer jsou hodnoty nasledujici: PH:7, UT 4, CT7 toto jsou parametry vody z akvaria, temer totozne ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 20:49 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sid
Jo takhle, pardon Side, komplexni rozbor nemam, pidil sem se po tom u vodaren uz nekolikrat, ale nebylo mi vyhoveno a kompletni testy tu nemam, mohu zmerit tak max UT, CT a PH, ostatni hodnoty sem nemeril doma :-/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 10:13 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tragett
Tohle jsem dohledal hnedle, ale za "podrobnější rozbor" to nepovažuji. :) Co takhle komplexní od vašeho dodavatele - ten byste neměl? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 10:08 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sid
CT 11
UT 6
NO2 0.3mg
NO3 25mg
FE 0,1
PO4 0,5

:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 10:04 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tragett
Nějaký podrobnější rozbor vody by se nenašel? (Ať to nemusím hledat... hmm :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 09:56 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sid
To urcite, pri vysokem davkovani to bylo zbarvene na hranici tech 50mg/l, to uz bylo asi prehnane. Nicmene nekdot ady vypocital, ze mam obsah CO2 40mg/l (prave podle Tillmanovi tabulky) podle "dropčekru" mi to ukazuje poloviční, tudíž vyváženou hodnotu. Budu se tedy držet tohoto dávkování. PH je zdá se také optimální, co se týče ostatních hodnot, jsou neměnné prozatím. Musím vymyslet dávkování železa a chtělo by to i trošku fosforu výhledově ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 09:47 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tragett
Tohle podle mne vypadá mnohem lépe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2012 08:59 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: lhajek
Fotka k příspěvku Kdyz jsme u tech dropcekru, tak prikladam dnesni vysledek, co mi ukazuje. Po bulbani 20bub/min mi dnes rano ukazuje nasledujici (viz fotografie). PH 6.5 (mereno sondou + kapkove testy)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.08.2012 07:34 yenya Re: Tragett
Při používání PMFE jsem nic "zvláštního" nezaznamenal, dokonce čím víc jsem si o "něm" četl, tak jsem druhou láhev již do akvária nelil, ale to spíš bylo s ohledem na ryby. Zkus si, ale přečíst vlákno o tom PMFE. Jinak to nikomu neberu, ale pro boj s řasou je lepší nastavit "dobré" podmínky v akvárku a nic se "dolévat" nemusí. Tímto prostředkem řešíš důsledek, ne příčinu. To je jenom můj názor ano a osobní zkušenost, nemám nic proti firmě, která to dodává :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 21:53 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: lhajek
Jako prostredek pro boj proti rasam je prave docela hodne propagovane PMFE, jak sem uz psal, spoustu akvaristu mi ho doporucilo davkovat s tim, ze je to hnojivo na uhlikove bazi, snadno rozlozitelne atp. ale k jeho definici netreba vice dodavat, rekl bych. Spis me zajimalo, jestli ho lze v teto fazi, kdy bojuji s rasou pouzit, nebot pokud je v akvariu malo zivin, uhlikove hnojivo by tomu mohlo pomoci s tim, ze by nemelo podporit rust ras. Tot ovsem pouze teorie ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 21:49 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: lhajek
No ja to mohu velmi detailne upravit taky, po preprogramovani programu, ktere bohuzel zatim neovladam ... ono to totiz velmi dlouho v teto sestave fungovalo bez problemu :-/ tak prave proto, ted mi znamy co mi to dela odjel a ja sem defacto temer odkazany na tyto intervaly / i kdyz sem vymyslel alternativu, jak bych to mohl ovladat a zatim to vypada, ze funguje /.

Ta elektronika vypada zhruba takto: rybicky.net/nadrz/11581/d71429.jpg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 20:06 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Sid
Nemusíte mě to popisovat o dropčekrech vím čím se plní atd. Jen zastávám ten názor, že nadbytek CO2 pokud neohrožuje faunu není pro floru na škodu a růst řas nepodporuje.
Podle mě je základem podpořit všemi prostředky růst rostlin a řas se tím zbavím jakoby vedlejším efektem. Aby kvalitně prosperovali rostliny tak jim k danému množství světla musím zajistit dostatek živin a CO2. Pokud k danému množství světla něco chybí tak rostlinám začnou nějakým způsobem odumírat části, které svým rozkladem podpoří růst řas. To je další důvod proč omezit osvětlení. Při nižším osvětlení lépe zajistím dostatek všech dalších komponent pro zdravý růst rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 19:59 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Tragett
Tragett napsal: ......jelikoz mam elektronicky rizeny casovac, je velmi tezke nastavit nizsi cas, nez 10 hodin....... tone
Tomu nějak nerozumím. Myslel jsem si že vždycky tohle lze upravovat velmi detailně. Já tedy používám mechanické spínací hodiny a i ty mě umožňují světla spínat minimálně v 15 minutových intervalech. Tuším že to jsou tyto: prislusenstvi-cerpadla.heureka.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 17:15 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: romant
Díky za upozornění. Nějak jsem to "zazdil"... palec :-)
Asi je zbytečné dál se tu "přetahovat" o PMDD a podobných věcech...
Mít doma stejnou vodu, neřeším žádné hnojení - většina rostlin by se dala "utáhnout" jen na výměnách části vody. A to CO2 jen v případě, že bych mocí-mermo musel mít doma nějaké "špekáčky". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.08.2012 16:57 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: lhajek
...Vzhledem k živinám kterých je přiměřeně a vzhledem k druhu řasy kterou řešíme bych CO2 neomezoval... jak už tu zaznělo co akvarista to jiný názor na stejnou věc ikdyž vycházíme ze stejných informací... co do obsahu CO2 se nelze 100% spolehnout na Tillmanovu tabulku pokud měříme PH v akva, jehož hodnota je určena i dalšími složkami než jen množstvím CO2 ve vodě...
Těch informací je příliš málo na to, abych si troufl na nějaké "definitivní" názory. :-) Reaguji jen na data, která mi přijdou "nestandardní".
Např. to sycení CO2...
Kdybyste na tyto a další stránky chodil delší dobu, zjistil byste, že už před pár lety jsem i s přiměřeným vysvětlením popisoval, proč je potřeba brát Tilmannovu tabulku s rezervou, a proč považuji za vhodnější ke sledování koncentrace CO2 používat "dropčekry". (A proč tyto neplnit vodou z akva, ale roztokem o alkalitě 4 dKH, a proč přitom raději nepoužívat roztok jedlé sody...) :-)

Po těch letech už mi to nějak nejde, psát to sem stále dokola, ale když už si to situace žádá, doplním vás: Tilmannově tabulce nelze věřit (zejména?) proto, že chyba měření alkality a pH běžnými prostředky je v kontextu s touto tabulkou značná, t.j. - výsledky takového měření jsou obvykle od reality notně daleko.

Takže když si dám dohromady intenzitu bublání, Drop-Checker ukazující "přesycení", "UT" měřenou testem od SERY a pH "sondou", dal bych lehce nohu z plynu, jak už jsem napsal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 16:08 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: lhajek
Dneska sem vymenil 30 litru vody za kohoutkovou, odstatou. Co se dalo z te rasy sem sebral, nicmene vzhledem k prestavbe akvaria (presazovani rostlin diky demolaci rasou) proste nejsou rostliny zakorenene, proto kazda manipulace zpusobi vyplavani a to je tezce a nervy. CO2 pokracuju v tech rekneme 30-40bublinkach za minutu, svetlo ted mam tech 2x30w. jelikoz mam elektronicky rizeny casovac, je velmi tezke nastavit nizsi cas, nez 10 hodin, proto mohu hybat se svetly, rekneme ze mohu svitit jen 30W, nebo 60w a to tech 10 hodin. 20W zarivku mam na solo casovaci a s tou jiz hybat muzu... mohu tedy svitit treba 10hodin 30W a k tomu 3 hodiny 20w /t5/. Predelavka casu na 2x30W je temer nemozny (dela mi to znamy elektrikar, toho casu na dovolene ... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 14:53 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Sid
Kvůli tomu problému s filtrem a kvůli pravděpodobnému rozvýření kalu ze dna při odebírání řas i s rostlinkama bych souhlasil s doporučenou častější výměnou vody dokud se toto nestabilizuje.
Vzhledem k živinám kterých je přiměřeně a vzhledem k druhu řasy kterou řešíme bych CO2 neomezoval a naopak bych doporučil omezit světlo na nějakých 6 hodin pokud nechce dál omezovat výkon světel.
Ale jak už tu zaznělo co akvarista to jiný názor na stejnou věc ikdyž vycházíme ze stejných informací. Doufám že Tragett bude dál informovat jak se daří.
(Jinak co do obsahu CO2 se nelze 100% spolehnout na Tillmanovu tabulku pokud měříme PH v akva, jehož hodnota je určena i dalšími složkami než jen množstvím CO2 ve vodě)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 14:29 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Tragett
jak říkal Sid, ubrat CO2 - kvůli nízkému pH, přidal bych PO4 a K, optimální poměr je někde kolem 20N : 2.85P : 28.5K+ v mg/l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 13:37 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Sid
www.pvk.cz/…

některé důležité parametry jsem si přeměřoval
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 12:48 R Muž romant [27983] Re: Sid
Neřešila se už ta vstupní pražská voda u tohoto uživatele v jiným vlákně? ;-)
Edit: Tak to nebylo vlákno jiný, ale právě toto. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 12:43 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Xixao
Takže (skoro) "klasika"...
A jaké parametry má vaše vstupní voda, víte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2012 08:44 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Sid
15g Tenso cocktailu, 33g MgSO4-7H2O a 14g K2SO4 , k tomu dle potřeby PO4 apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 23:16 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tragett
Alespoň. Nejlépe ale do doby, než se srovnají NO2. :-)
Taky uvidíte, co na to řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 23:14 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sid
S tim nemam problem, defacto hodnoty co sem nameril, mi tecou z kohoutku (krome PH, to mam vyssi, nekdy az k 8) takze vymenit denne 30l vody neni problem, rano si ji napustim a odpoledne / vecer ji v akva vymenim. Mohu to zkusit, to je malickost pro mne. Rekneme Tyden to takto praktikovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 23:06 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tragett
Moc jsem vám toho neporadil; abych se o to mohl pokusit, musel bych vás důkladně stran akvária "vyzpovídat", a ani to nezaručuje, že by vám mé názory musely být k užitku... :-O
Vycházím jen z toho mála, co se dá o vašem akva vyčíst - zvýšená koncentrace NO2 a (IMO) zbytečně vysoká koncentrace CO2.
Vím, že je to otravné, ale co kdybyste zkusil měnit denně, (max. obden), tak kolem 30 l vody? A nemusíte ji ani moc upravovat mícháním s permeátem, pokud vám doma neteče "extrémně" tvrdá a/nebo alkalická voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 22:38 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sid
Rasu sem celou vycesal po tom, co sem to akvarium predelal diky te rase. Kytky sly do pejru, tak sem co slo i s rasou vytrhal a dosazel, cili say je tam ted opravdu minimalne ...

Budu tedy bublat v mensim intervalu nonstop, bez jakehokoliv dalsiho hnojeni (jen musim doladit to zelezo vyhledove) s filtraci na max, ta se snad zajede co nejdrive. A uvidime, co to udela ...

Moc dekuju za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 22:33 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tragett
Jak jsem napsal - CO2 bych ubral. Dávkování bych snížil na nějakých 30-40bubl./min. a pak případně upravil tak, aby pH stouplo na nějakých 6,8-6,9.
PMFE jsem krátce testoval - bez zjevného efektu... Takže neporadím. :-O
Teď bych hlavně měnil tu vodu a přitom mechanicky odstraňoval tolik řasy, kolik jde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 22:20 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sid
Odesel, je tam ted nezajeta kostka biomolitanu, do posledni chvile jel stary filtr, ale uz je vyndany uplne, takze to ted musi jet pouze na tu kostku ...

Co se tyce CO2, mam ho tedy uplne vypustit, nebo omezit davkovani? Co s tim PMFE?
CO2 bublam momentalne 1bub/s
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 22:15 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tragett
Pokud se dá těm číslům alespoň trochu věřit, tak hodně opatrně s CO2! Já bych na vašem místě "dal nohu z plynu".
No a ty NO2 signalizují, že není něco v pořádku. Ale píšete, že vám "odešel" filtr, takže příčina je asi známa... Měl byste začít denně měnit "citelnou" část vody.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 21:57 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Xixao
PMDD v jaké podobě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 21:54 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Sid
PMDD jsem využíval, přešel jsem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 21:51 Muž Tragett [61] - Mořské ryby
Jeste dotaz, mohu v tehle fazi davkovat PMFE? nekteri akvariste mi to dokonce doporucili s tim, ze se jedna o uhlikova hnojivo, ktere zabranuje rustu ras atp. Tak pokud je to mozne muzu ho zacit denne davkovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 21:20 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sid
merili sme testy od Sery, PH normalni sondou, testy opakovane ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 20:53 R Muž romant [27983] Re: kortezhugo
Možná že by to mohl kolega dát sem, aby to bylo pěkně pohromadě. ;-) rybicky.net/forum/18043
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 20:49 Muž kortezhugo [983] Re: Xixao
Xixao napsal: ...přesně víme kolik jaká dávka obsahuje čeho....prostě Profito je složením kvalitnější...

Ked presne vieme? -tak to treba dat sem.Lebo aj ja chcem presne vediet. :)
O tom ze je to kvalitne nepochybujem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 20:41 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Xixao
Podle vašich reakcí si troufnu předpokládat, že s tzv. PMDD, resp. jeho složkami, nemáte nejmenší zkušenost. Nebo se pletu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 20:35 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Sid
U easylife ostatně jako u každého komerčního lepšího hnojiva přesně víme kolik jaká dávka obsahuje čeho. Při neznalosti PMDD a namíchání v petce to není tak jednoduché, navíc obsahuje více živin oproti standardnimu PMDD.

U používání jen určitých komponent například KNO3 ano přesně víme co tam dáme, ale jak jsem psal předpokládá to znalost základní co měřit, čím měřit a co je důležité v první řadě a co lze řešit postupně. Například amomiak a vysokou hodnotu je třeba řešit prioritněji než nedostatek například PO4.

Osobně proti PMDD v zásadě nic nemám, ale prostě Profito je složením kvalitnější a i na údržbu je pohodlější. Laik může nesprávných aplikováním složek a množství PMDD víc pokazit než u aplikování profita....

co akvarista to názor...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 20:28 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tragett
Čím jste měřili?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 18:37 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sid
Taaak, dneska sem provedl mereni, teda spis Davidek75 provedl mereni (za cez mu dekuju), ja sem jen poslusne zapisoval namerene hodnoty a jsou nasledujici:

PH 6,3
CT 11
UT 6
NO2 0.3mg
NO3 25mg
FE 0,1
PO4 0,5

Pridavam momentalne CO2, cimz sundavam PH az na tuto soucasnou hodnotu, vstupni voda ma cca 7,5, nedavam PMDD ani PMFE, svitim 2x30W 10 hodin denne.

Co mi k tomu povite?

EDIT: Vodivost je 547
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.08.2012 15:50 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Xixao
...PMDD je dosti zrádné, je to dle mého názoru pro zkušenější akvaristy..., různé koktejly s PMDD můžou ve finále pomáhat růstu řas...
Souhlas. Pokud PMDD namícháme a aplikujeme bez toho, abychom měli alespoň hrubou představu o tom, co děláme, dají se problémy čekat. :-O
V tom případě je opravdu lepší komerční směska, která je připravena tak, aby v doporučeném dávkování pokud možno neuškodila, a to v jakýchkoli podmínkách...
Na druhou stranu - kdo se o problematiku hnojení PMDD zajímá, určitě narazí na doporučení nedělat z jednotlivých složek směsku, (vhodnou do podmínek, které měli kdysi dávno dva pánové ve svých dvou nádržích), ale připravovat si tyto samostatně. :)

...EasyLife Profito je kvalitnější než PMDD, otázka poměr cena sice není tak příznivá jako u PMDD ale budeš moc lépe najít problém který máš...
V čem je kvalitnější a díky čemu by mělo hnojivo EasyLife Profito pomoci lépe najít příčiny Tragettova problému? :-)

...Problém je v tom že pokud nevíme co přesně schází v akváriu těžko odhadneme jaké složky PMDD použijeme...
Právě možnost použít cíleně jen tu živinu, kterou usoudíme jako "chybějící", naopak komponenty PMDD posouvá před komerční přípravky.
Znalost složení vstupní vody nám takové posuzování zjednoduší, ale není nezbytná. Pánové Sears a Conlin kromě toho, že "objevili" PMDD, také definovali doporučený postup, jak se pomocí přihnojování jednotlivými složkami (a jednoduchých hobby-testů na NO3, příp. Fe) dopátrat, která/é živina/y (nejpravděpodobněji) rostlinám chybí.
(K tomu může napomoci i znalost charakteristických projevů deficitu jednotlivých živin, kteréžto jsou ale zhusta zaměnitelné a u různých druhů rostlin různé... hmm :)).
Jako východisko bych viděl, vyrobit si z komponentů PMDD směsku, obsahující jednotlivé živiny v jakémsi "přiměřeném přirozeném poměru", a tuto používat v "decentních" dávkách v případě, že uživatel nabyde dojmu, že poměr teploty, světla a CO2 není tím, co by rostliny omezovalo v růstu. :-)

...CO2 máš dostatek, CO2 konzumují i řasy, proto nadbytek také není dobrý...
Nadbytek CO2 není dobrý kvůli řasám? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 08:58 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Tragett
PMDD je dosti zrádné, je to dle mého názoru pro zkušenější akvaristy znalý základy chemie, různé koktejly s PMDD můžou ve finále pomáhat růstu řas a naopak nepomáhat růstu kytek, problém je v tom že pokud nevíme co přesně schází v akváriu těžko odhadneme jaké složky PMDD použijeme.

Já ti osobně doporučuji kup si 250ml hnojiva EasyLife Profito, vydrží ti dlouho a není až tak drahé. 10ml na 100L nádrž týdně, proč? Je kvalitnější než PMDD, otázka poměr cena sice není tak příznivá jako u PMDD ale budeš moc lépe najít problém který máš.

Dle toho co píšeš CO2 máš dostatek, CO2 konzumují i řasy, proto nadbytek také není dobrý, při tvrdosti vody 7 doporučuji PH na 6.5 až PH 6.6 a měl bys mít realativně ideální hodnotu CO2, neměl bys překračovat 40mg/l ono už těch 30mg je opravdu pro hodně zarostlé akvárium, pokud ho nemáš tak zarostlé tak použij 20mg/l bohatě to stačí, zkontroluj si zda drobné bublinky CO2 se dostanou až ke spodu nádrže, ono nahoře může být zcela rozdílná hodnota než dole kam se hůře CO2 dopravuje

Odkalovat, měnit vodu, hnojit, CO2 zase nepřehánět, kup si rychle rostoucí kytky tady v atlasu jich najdeš mnoho a podpoř tím armádu rostlinek...

Nepřerybňuj ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 06:50 yenya Re: lhajek
Mě docela ta barva sedí podle co ukazuje pH ano - OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.08.2012 21:20 Muž lhajek [1870] - Rostliny
Světlo až k 10hodinám za den bych dal u stabilní a fungující nádrže spíš o hodinu méně. Jinak podle mě není problém začít kolem 5-6 hodin denně při záběhu nebo při potížích.
S dropcheckrem mám zatím špatnou zkušenost. Je pravda že origoš náplň denerle jsem nezkoušel, ale mě to ukazuje také hodně CO2 (asi tak na otravu), ale kdyby to byla pravda tak s tím musí začít mít potíže i ryby a ty se chovají jako obvykle. Nejlépe je podle mě jít podle chování obyvatel. cca po hodině trochu přidávat a neustále sledovat. Obětovat tomu víkend a vyladit to na snesitelné maximum pro živočichy a tím mám jistotu že CO2 je dostatek.
Další věc je že uvádíš občasné přihnojení, tam může být další problém. Zvýšil jsi světlo a tím stoupla potřeba CO2. Budiž to jsi také dodal. Ale stoupla také spotřeba živin a tam s občasným hnojením rostliny neuspokojíš a je tu další důvod proč přišla ke slovu řasa. Na eliminaci nedostatku živin je asi nejlepší začít hnojit metodou EI.
Jenže tím se pomalu dostáváme do oblasti pěkně bouřlivého růstu rostlin se silným osvětlením, spoustou CO2 a spoustou živin. Je otázka jestli to tak chceš. Pokud chceš klidnější růst rostlin tak je třeba začít u snižování světla. Bohužel v prezentaci máš víc nádrží a nějak jsem nedohledal ke které se ten problém vztahuje takže těžko víc upřesňovat.
Zkus pročíst tento článek o osvětlení: www.rostlinna-akvaria.cz/…. Už jsem ho tu někde do fóra dával. Určitě na to navazují i další články o metodách hnojení, proudu v akváriu atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 19:34 yenya Re: Tragett
Já když jsem s CO2 začínal, tak jsem pomalu zvyšoval obsah Co2 ve vodě a postupně se to začalo "probarvovat. Dej potom vědět. Ona se ta barva moc rychle nemění ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 19:27 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: yenya
Jsem zvedavy, kolik mi drop checker ukaze zitra, az bude obnovena rovnovaha po vymene vody. Pak to premerim a ozvu se co a jak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 18:59 yenya Re: Xixao
Pročítal jsem si zpětně příspěvky a narazil jsem na ten s drop checkerem. Když koupíš origo náplň od dennerle (ten máš), tak tam máš uvnitř samolepku (tilmanova tabulka?). Podle této tabulky a i té fotky co jsi tam dal, bych řekl, že máš v akváriu víc než 40mg/l. Vycházím z KH 7 a pH 6,6. Podle této tabulky to vychází na víc jak 50mg CO2/l a dle tvé fotky drop ch. by to sedělo. Teď jsem to pročetl znovu a ty jsi dal dokonce pH 6,5. No nevím, ale CO2 bude stačit. Mám také "controler" , nechávám vypínat při pH 6,58 a jak se nasvítí, pomalu jede vzhůru, rostliny ujídají a vláknitá řasa nemá šanci ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 18:46 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Xixao
Drop checker mi ukazuje, ze CO2 je moc, nedari se mi vyladit, aby bylo mnozstvi optimalni :/ dneska sem dal filtraci na maximum, tak uvidime, co to udela a jak se bude darit... jestli mi znova odejde eleocharis, tak se picnu :( jine prvky s tim nemohou mit co docineni? mam tu jeste PMDD a PMFE, ale to sem davkoval jen chvilku a sporadicky (rekneme po 1/ml denne cca 14 dni) mozne toto byl impuls, zvyseni hnojeni a zvyseni svetla...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 18:33 yenya Re: romant
Ono to chvíli trvá, než se to akvárko "upravíš" podle toho co Horác napsal, ale když se chytne ten "správný grif", to je pak paráda ano . A vláknitá nemá šanci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.08.2012 12:35 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe:
Je třeba si uvědomit že více světla znamená více CO2, hnojiva a více obecně starostí.

Nechápu tu masáž svítit co nejvíce dokupovat různé super reflektory, halogenky apod.

Někdy je méně více a v akvaristice to platí dvojnásob

doporučuji svítit max 10 hodin a nejlépe s nějakou polední přestávkou hodinu dvě. Nemít akvárium u okna.

Co2 zvýšit ještě, pokud si dávkou nejsi jistý tak sleduj ryby a nebo si kup drop checker, zvýšit proud vody v filtr na maximum.

Ručně řasu odstranit. Růst řasy znamená že rostlinky prohrávají svůj boj nemají něčeho dostatek. Hodně světla klade na rostlinky velké nároky a pokud nedostanou dostatek živin budou chřadnout a vyhrají řasy...

Odkalit akvárium. Měnit často vodu alespoň 1xtýdně a alespoň 30%.

Koupit si nějaké hnojivo pokud chceš kvalitu a moc se nestarat doporučuji EasyLife Profito, 10 hodin svíceni max a jednou denně ráno hnojit dle návodu.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 15

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 23655x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8207-zelena-vlaknita-rasa?od=301