Hodnotíme fotoaparáty
0 05.11.2008 19:26 Usine – Re: danio123
Z mobilem asi moc krásný fotky nebudou.

To máš pravdu, ale v počítači tento šum lze odstranit. U mí to snad i nejaký freeware programy. Jinak do takovejch 400 ten šum nelze skoro vidět a v kombinaci s nějakou podpěrou by to mělo stačit tou 400 a čas takovejch 25, 30 envim jaký je osvětlení akvária

Isem se pak zase ale zvýší zrnitost fotky, což taky neni úplně nejhezčí

musíš si najít vhodný režim. tzn. vyfoť akvárko na všechny režimi co tam máš, kombinuj s makrem a hlavně používej stativ, nebo jak píše prisavnik nějakou krabičku nebo něco, o co si ten foťák podepřeš...
1 05.11.2008 18:18 Štěpán Fotky můžou být rozmazané protože foťák špatně zaostří, nebo například nepřepneme na makro když fotíme něco co je blízko, takže ani zaotřit nemůže, nebo prostě fotíme na příliš pomalý čas.
Pokud foťák nemá režim S (shutter priority) - kde si rovnou nastavíme na na jaký čas chceme fotit, tak by možná mohl ještě mít nějaký sportovní režim, při kterém se snaží fotit s kratšími časy. Ale na druhou stranu by třeba mohl fotit až moc rychle a používat příliš vysoké iso takže fotky by byly zbytečně zašumělé.
Fotit se má rozsvícené akvárium bez blesku.
Neostrá fotka se už zachránit nedá.
skus vecer pri zasvietenom akva bez belesku a si fotak podopry niecim krabicou aleba tak,aby sa ani trochu nepohol a ak toto nepomoze tak ho mozes rovno vyhodit

0 05.11.2008 18:03 pancernicek – mám samé rozmazané fotky neznáte nějaký trik?? na zaostřování
Starší reakce
0 01.11.2008 17:28 Štěpán SAA napsal: Měl byste tedy propagovat i 1000D ... příslušenství je u Canona levnější
To nemůžu protože ho neznám!
Možná levnější bude - hlavně v profi oblasti (i když tam teď nikon má některé objektivy lepší než má canon), ale v amatérské oblasti to je zhruba nastejno, například stabilizovaný teleobjektiv 70-300mm stojí u nikonu 13800 a u canonu 12900, ale ten od nikona je lepší! ;)

Foceno s bleskem,ručně nastavená clona,ostření bodové automatické.Nastaven makro režim.Fotku jsem v kompu samozřejmě zmenšil a poté musel tudíž i jemně doostřit.
0 01.11.2008 13:29 Štěpán SAA napsal: ... co se týče ovladatelnosti, jsou nesrovnatelně LEPŠÍ zrcadla! To je pravda, třeba u Nikonu u D80 (dá se sehnat použitá v dobrém stavu i za 10 tisíc samotné tělo) nebo u D90 (mnohem lepší foťák než D80, má chip z D300) jsou už čudlíky skoro na všechno, u D300 snad úplně na všechno. D300 už je vynikající foťák. Je tady ale takový problémek - D90 stojí asi 22 tisíc a D300 asi 36 samotná těla. D40 tady propaguju hlavně protože je levný (8000 i s objektivem) a spousta lidí co se teď mučí s kompakty by z něj byla nadšená.
0 01.11.2008 11:09 Štěpán V napsal:... se setovým objektivem se rybičky fotí pěkně blbě. Na ně potřebuješ alespoň AF-S Micro Nikkor 60/2.8 za 13500, nebo lépe AF-S Micro Nikkor 105/2.8 za 20500.
Proč by se měly fotit blbě? Už jsem psal že ostří na 55mm od asi 13 cm (vzdálenost od okraje objektivu), šířka obrazu je asi 6,5 cm. S tím se dají fotit i malé ryby. Mikro objektivy za desítky tisíc NEJSOU POTŘEBA, pokud člověk nemá profesionální ambice.
V napsal: A v každém případě to je sestava se kterou musíš aspoň trochu umět, jinak to jsou vyhozený peníze. Amatérovi udělá lepší službu pokročilejší kompakt a k němu nějaký obyčejný stativ. Tady bych si dovolil zásadně nesouhlasit. I některé kompakty mají stejné možnosti manuálního nastavování jako D40, mimo to má i úplně automatický "začátečnický režim".
Kompakty se ze zrcadlovkami NEDAJÍ SROVNÁVAT z hlediska pohotovosti focení, ale hlavně NEPOROVNATELNÝM rozdílem ve schopnosti fotit na vyšší ISO.
Už jsem tady myslím psal - se zrcadlovkou se fotí a s kompaktem se hlavně pořád na něco čeká.
0 01.11.2008 10:29 V – Re: Štěpán
Set D40 sice je za 8000, ale taky bys měl dodat, že se setovým objektivem se rybičky fotí pěkně blbě. Na ně potřebuješ alespoň AF-S Micro Nikkor 60/2.8 za 13500, nebo lépe AF-S Micro Nikkor 105/2.8 za 20500. A v každém případě to je sestava se kterou musíš aspoň trochu umět, jinak to jsou vyhozený peníze. Amatérovi udělá lepší službu pokročilejší kompakt a k němu nějaký obyčejný stativ.
0 01.11.2008 08:48 Štěpán Eliška napsala:Jedná se o to, jaké ISO použít, jaký čas atd... Na tohle jsou odpovědi strašně jednoduché, ISO použijeme co nejnižší co to půjde a čas tak dlouhý, co nám pohyblivost toho co fotíme dovolí. Šneka můžeme vyfotit na 1/20, (pokud máme (pravou) stabilizaci obrazu nebo pokud použijeme stativ), na pohyblivou rybu budeme potřebovet třeba 1/250 nebo i víc.
Takže akvárium by se nejlíp fotilo na prioritu času (S - shutter priority), kdy si vybíráme s jakým časem fotíme a snažíme se vybírat časy jenom tak rychlé, jak je potřeba vzhledem k tomu co fotíme, jak pomalé můžeme volit závisí taky pokud máme stabilizaci obrazu nebo ne.
Samozřejmě pokud máme dost světla, tak si můžeme dovolit ten luxus fotit i na vyšší rychlosti než je nutně potřeba protože budeme mít menší množství zkažených pohybově neostrých fotek.
0 01.11.2008 08:30 Štěpán Rád bych upozornil na to, že zrcadlovka Nikon D40 je už k sehnání za 8000 Kč, což je cena lepších kompaktů.
Rozhodně nejsem expert na danou tématiku, ale zdravý selský rozum mi říká,že jednotný recept a předpis tak jak si ho představuješ nemůže existovat. Ano, dá se hovořit o nějakých jednotkách ISO, kategoriích fotoaparátů, režimech focení, a jiných technických záležitostech. Je si však nutno uvědomit jednu základní věc a to že podmínky focení se mění individuálně dle podmínek a prostředí u každého akvaristy. Troufnu si tedy říci, že jednotný manuál na kvalitní foto neexistuje a je třeba si dle vlastních podmínek vypozorovat, při jakém nastavení se nám podaří nejlepší obrázky a toto nastavení pak v pokud možno stejném denním období používat. Setkal jsem se totiž s překvapivě obstojnými fotografiemi z mobilu, výbornými fotkami z kompaktů a z excelentními, ale i hluboce podprůměrnými obrázky z vynikajících aparátů.
Když fotím celou nádrž, nastavuju ISO 100 nebo 200, čas 1/10-1/40 (podle toho z jaké dálky fotím) a clonu nejmenší. Nezachytím sice rychlý pohyb, ale je nejmíň šumu. Když chci i s pohybem, dávám ISO 400, čas 1/50 a fotím alespoň ze dvou metrů, aby nízká clona neovlivnila hloubku ostrosti (ona vzhledem k šířce akva moc ovlivněna není, ale občas když ostřím bodově, může to být znát). Na makro dávám ISO 400, nejmenší clonu a čas asi 1/30-1/60 podle toho, jestli fotím u skla nebo dál v akva. Zaostřování - makro bodově, u celkových obrázků ostřím zónově. Expozici většinou na automat, vyvážení bílé na teplou zářivku (občas stejně musím doupravit v PC). Většinou ze stativu, za tmy, někdy z ruky se stabilizátorem.
FujiFilm Finepix S8000fd
O tom jak fotit akvárium je tu hned několik vláken ... A na akvarko.cz jakbysmet ... sám jsem do nich několikrát přispíval ...
0 01.11.2008 07:50
Eliška [38] Jak tak čtu tohle téma, tak mě napadlo, že by možná nebylo až tak od věci najít někoho, kdo by nám ve stručnosti mohl popsat, jak si nastavit foťák, aby ty fotky vypadaly k světu... Taky nejsem zrovna moudrá z foťáku, který mám (a to jsem se i snažila přečíst manuál

) a upřímně metoda pokus - omyl není zrovna vždycky nejideálnější.
Takže, pokud je tu někdo, kdo tomu rozumí, tak se prosím přidejte do diskuze. Jedná se o to, jaké ISO použít, jaký čas atd. Samozřejmě chápu, že máme každý jiný foťák, ale principy focení jsou stejné.
JJ, srovnávání je u těchto obrázků nejen díky velikosti nemožné. V téhle velikosti lze vyfotit rybu stejně většinou kompaktů.
Rozdíly mezi foťáky vyšších tříd a těmi nej se projeví jen v krajních podmínkách, pořadí může i otočit výběr skla, a hlavně osoba fotografa.
(nějak podobně jsem to už před chvílí psal, ale nevložilo se)
To jo jenže já na manuál fotit neumím ))) jinak bych taky tak fotil

Jo, ještě jsem zapoměl že mám zapnuté supermakro

Ahoj
zkoušel jsem fotit s různými fotoaparáty a nejlepší fotky vycházejí ze starého Olympusu C4000, který používám na focení přes mikroskop. Ryby fotím z ruky na ISO 400 s prioritou clony a bez blesku.
Tenhle Fuji jsem nedávno koupil a po několika fotkách automat navždy zavrhnul...má tendenci silně zvyšovat ISO i v dobrých světelných podmínkách, zvlášť se zapnutým stabilizátorem. Jinak na manuál fotí velmi dobře.

No já s tím moc neumím a tak fotím jen na automat zatím

0 31.10.2008 19:14 omu – Re: SAA
Srovnavat podarenou fotku s nepodarenou fotkou a hodnotit podle toho fotoaparat, to nevim co tim chcete rict

Ale jinak prava ze pri foceni rybicek se zatajenym dechem u skla nema opravdu trida tela skoro zadny vliv...
0 31.10.2008 19:12 Kovboj – Re: SAA
Fotku nedělá tělo, ale sklo... takže když se dá na špatné tělo dobrý objektiv tak by měla být ta fotka stejná...

Jen pro ty, kteří považují rozdíly mezi profesionálními a amatérskými modely DSLR za propastné, nabízím malé srovnání. Na následujícím odkazu je ryba vyfocena Canonem EOS 1Ds (pro neznalé nejvyšší model který canon dělá, bohužel nevím která Mark, cena nového modelu asi 170 tis. jen tělo), sklo bylo buď Lko nebo makro stovka USM. Na připojeném obrázku je moje foto stejného exempláře, vzaté mým EOSem 400D a 100 macro USM. Nehodnoťte rozostřenost hlavy, to není vina fotoaparátu, ale moje, neměl jsem tolik času jako pan persson, jenž pořídil obrázek z odkazu, je to takový dvorní fotograv Skandinavska Killi Sälskapetu, na jehož výstavě letos v Kodani jsme tyto snímky pořídili.
Odkaz:
alfanita.se/…
0 30.10.2008 17:25 V 
Aj ja ho mám som veľmi spokojná len sa s ním musím ešte naučiť poriadne robiť

fotila som ním hafana v personálne galérii a žabku tak sa pozrite ak chcete

ještě mohu doporučit PhotoScape, ten je taky zdarma

0 30.10.2008 14:57 pthonza – prográmek
Všem, kteří si rádi upraví fotografie mohu doporučit úplně jednoduchý freeware od
www.google.cz
Program se jmenuje PICASA2 na stránkách googlu je ke stažení úplně zdarma. Tento program se vyznačuje jednoduchým ovládáním a spoustou zálkadních funkcí. S přáním dobrého světla a ať plavou.
Honza
Starší reakce
To se má bratr na co těšit

Krmená byla Purina ProPlan a Friskies, teď nevím co jí dávají, ale žere z 90% granule.
Nevěděla co jí čeká, koumala co je to za červené světélko (ext. blesk emituje paprsek pro zaostření)
Jinak je to už babuša 8let.

Tak nevím, ale ta číča nevypadá, že by z Vašeho počínání byla dvakrát odvázaná...

To byl účel, právě kvůli těm očím. Auvajs ani ne, diť je to nějaká 1/1000 sekundy.

0 12.09.2008 20:08 Štěpán Auvajs! Blesk do takhle roztažených očí...
0 12.09.2008 19:38
DrBolíto [254] - Rostliny 
Štěpáne to ISO je vážně mnohem lepší než u mne.
Jo Kočičky, ty já rád, máme teď 2 měli jsme ale tři, tuhle jsem přenechal bratrovi, portože jsme se báli o novorozence.
Tahle je s bleskem, kvůli odražení pozadí.
0 12.09.2008 18:45 Štěpán Kocourek na štaflích. Nikon D40, ISO 1000. 55mm, F5.6, 1/125. Ne zcela ideální vyvážení bílé, trochu moc do žluta.
Možnost fotografovat v přirozeném světle a neobtěžovat zvířata (i lidi) bleskem je úžasná. Blesk je šílená věc...
rybicky.net/k/osobni/5337.jpg
Výřez, nezmenšený. Mírná ztráta detailu kvůli šumu na vysoké iso už je patrná, ale ještě velice dobře akceptovatelná.
rybicky.net/k/osobni/5338.jpg
Olympus SP560 UltraZoom - bez stativu. Obrázek je v plné velikosti.

Souhlas - compact Nikon
Štěpáne, máš pravdu. Já jsem tím jen chtěl říci, že než investovat 10k do lepšího aparátu, radši je investuji do věcí okolo akva. Nikomu však neberu, pokud jeho hlavním hobby je focení a AQ má jen aby měl co fotit.

0 12.09.2008 08:40 Štěpán V dobrých podmínkách kompakt dokáže udělat stejně dobrou, nebo i lepší fotku než zrcadlovka... Výhoda zrcadlovek je hlavně v rychlosti a schopnosti fotit v horších světelných podmínkách - na vysoké ISO, ne vždycky tyhle výhody jsou potřeba. Spoustě lidí kompakt stačí, zrcadlovku prostě nepotřebujou. Další spoustě lidí by ale přechod na zrcadlovku umožnil dělat lepší fotky. Zrcadlovky už dneska nejsou luxus, jako byly před pár lety.

Pro nás amatéry jsou i kompakty dost dobré...
Přidat reakci
1 ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Focení a úprava fotek • Zobrazeno 17609x