Žábrohlísti
Řekl bych, že se na tom neblahém stavu může ještě spolupodílet to, jak jsou nebo nejsou nažraný. Mám odsledovaný, že ryba vyhladovělá koupele v chloraminu snášela daleko líp, než nažraná. Samozřejmě, že ta uhličitanová tvrdost nad 10 je dost důležitá. Je taky otázka čím ty hodnoty měříš a jak je to měření průkazný.
PH je správně,dávka také,ale uhličitanová tvrdost by měla být nad 10°,tam bych hledal problém...
0 27.06.2012 21:17 halenar1984 – Chloramin T
ahojte co som spravil zle? ph som mal skoro 8 a kh tiez 8 pridal som do teplej vody chloramin t a teraz som dosiel domou a ryby su v hroznom stave tak menium vodu jak blazon chloranim som vazil digitalnou vahou daval som 3g na 200 l myslite ze som to prepalil ? pomozte mi prosim
0 27.06.2012 08:49 halenar1984 ahojte chcem sa vas spitat mozu pri lieceni chloraminom t na ziabrohlisty plavat v nadrzi malinke biele cervicky ? spozoroval som to dnes pri liecbe
Starší reakce
Tremazol zaberá spoľahlivo. Buď nebol dodržaný liečebný postup alebo dýchanie na jednu žiabru nie je spôsobené (iba) žiabrohlístami ale nejakým iným patogénom (baktérka, plesne, nálevníky), prípadne je v akvárku vysoká hladina dusíkatých látok.
0 28.05.2012 21:15 halenar1984 – terce
ahojte mate niekto este odskusany ten Cyprinopur ja pouzivam vedsinou od Sery Tremazol zatial zabera ale musim liecit viackrat uz som dnes preliecoval 3 krat co som si vsimol ze niektore ryby dychaju na jednu ziabru tak to skusim este dva krat maximalne keby bolo treba po dneskajsku ale pevne verim ze rybky budu v pohode su v dobrej kondicke a s velkou chutou primaju papanie co je dobre
AHoj potřebuju poradit. Potřebuji nějaké léčivo na žabrohlísty které zabírá a není nutná po jeho aplikaci výměna vody.Nebo lépe řečeno nesmím vyměnit víc jak 1/3 vody.
Starší reakce
Vyšťoural jsem jednu jedinou zmínku o likvidaci žábrohlístů přípravkem sera cyprinopur, který je primárně určený k likvidaci kapřivce:
profizoo.cz/… - str.25
Máte někdo nějakou zkušenost s tímhle přípravkem ohledně mordování žábrohlístů???
Starší reakce
Díky moc od zítra budou mít léčbu dal jsem jim zatím do akva sůl a jakmile jsem jí tam dal tak začli všichni lítat jak praštění a neustále se otírají o kužely a filtr.Akorát mi je divný že se jeden tak straní a nežere ostatní žerou sice poskromnu ale aspon něco ale on nic a ted už druhý.Myslíš že to nejsou paraziti vnitřní?
Chci se zeptat.Moji checkerboardi dýchají zrychleně a je tu jeden který se začal stranit dnes se k němu přidal druhý jsou oba pod filtrem a občas se o něj otírají.Váhám jestli jde o žárohlísty nebo vnitřní parazity.Co myslíte?
Starší reakce
Dík za optání, léčba do druhého dne zabrala. Rašelinu jsem vyndala i když mi nikdo neodpověděl. Jeden mrňousek sice další den zas dýchal trošku rychleji a jakoby na jednu žábru, ale protože ostatní byli v pohodě, tak jsem ho chtěla odlovit. On se ale nedal, tak jsem ho nechala a kupodivu se sám srovnal a teď už dýchají všichni normálně. Ale pořád se ti dva schovávají a nechodí s ostatními na žřádlo. Jejich bojovný sourozenec si z velkých terčovců nic nedělá a klidně by jim ukradl jídlo přímo z huby. Jen doufám, že se ještě stále aklimatizují, nemocně nevypadají. Ale tohle sem už asi nepatří, omlouvám se
Tak co léčba? Do teď ti nikdo neodpověděl na poslední otázku. Fitr bych nechal zapnutý, ale hlídal bych NO2 (mě je dost rozhodila léčba Tremazolem). Rašelinu bych raději vyndal, stoprocentně pokud budeš léčit Chloraminem-T.
Starší reakce
Děkuji, tak já tedy přeléčím celé akva. Jen se chci zeptat, zda mám nechat běžet filtr a pokud ano, tak zda z něj mám vyndat rašelinu (Sera Super Peat - mám ji tam nově cca týden)? Vodu znovu přeměřím, ale pod 7,4 PH jsem se zatím nikdy nedostala, spíš máme víc.
Nojo zkušenosti s žábrohlísty, bohužel mám
Veř Sportsmenovi más s tím zkušenosti
a hlavně nezapomeň zvednout PHčko
Ahoj Muffy, pokud se ti prokáží žábrohlísti, tak určitě přeléči celou nádrž a nikam ty dva postižené neodlovuj. V případě žábrohlístů se vždy léčí ve společenské nádrži, protože pokud to mají dva, budou je mít dříve či později i ostatní ryby. Návodů na léčbu zde na rybičkách najdeš dost.
V neděli jsem si přivezla 3 malé (cca 5cm) terčovce. Dva se trošku straní, nejedí a dýchají rychleji a jen na jednu žábru, takže to vypadá na žábrohlísty. Ještě počkám do zítra, ale pak to asi budu muset začít řešit. K dispozici mám Chloramin T a nevím, jestli přeléčit celou 450l společenskou nádrž, i když ostatní ryby dýchají normálně, nebo jen ty dva nemocné odlovit do malé nádrže a nechat je tam nějakých 6 hodin. Pokud je přelovím, tak budu mít asi problém odvážit tak malou dávku Chloraminu (pro 10-20 litrů vody). Poradíte někdo, jak odhadnout správné množství? Děkuji
Starší reakce
Já bych dal přednost sera costapur eshu jsem nepoužívall zato costapur mám odskoušený a funguje.Jinak se dají použít preparáty typu FMC.
S krupičkou jsem bojovala jen jednou a to už dost dávno. Tenkrát byl malej ancistrus úplně obsypanej a black moly měly také pár teček. Použila jsem Anti-Ichtin a na dva dny jsem zvýšila teplotu na 28°C. A bylo po krupičce, pak jsem vyměnila část vody. Ancík přežil mám ho dodnes, black moly taky bez úhony, ale ty jsem později rozdala
Přestaň solit a přehřívat a kup léky eSHa EXIT a eSHa 2000.
0 07.12.2010 12:07 zdenik – kozovec neboli krupicka
Ahoj bojuji s krupickou u rybicek,bohuzel jsem si zakoupila nove ryby a dotahla jsem si nakazu do akvaria.Lecim soli a zvysenim teploty jen nevim jestli mam svitit nebo nechat zhasnute kvario.pak mam doma kapky jmenuji se Malachite green ale bojim se aby mi nepomreli ryby poradte prosim dekuju mam sve rybky rada
fakt li
Starší reakce
0 24.11.2010 11:44 Tudy [330] - Krevetky Tak jsem o žábrohlístech a jejich likvidaci přečetl kdeco. Ovšem stále nevím, zda léčit nebo ne. Pořídil jsem si 12 l akvárko na léčení, ještě jsem ho tam nešoupnul, páč nevím, zda je to nutné.
Čichavec na fotce už 2. den dýchá zcela normálně, jen má malinko potrhané a trochu našedlé (mléčně zabarvené) prsní ploutve. Před 2 dny se také občas otíral o dekorace, což teď vůbec nedělá. Může se jednat o opakované invaze a on s nemocí může žít už dlouho, aniž by nějak vážněji strádal - vím že ryba v dobré kondici se umí těchto parazitů zbavit, respektive umí jejich počet udržet pod kontrolou...
PS: ostatní ryby jsou OK
Starší reakce
Jestli seš si jistý,tak některé způsoby léčby(s vlastním dohledáním
),jsem napsal ve vedlejším vlákně,jinak také platí,hledat,hledat,hledat a číst...
rybicky.net/forum/7109… Zdravím,
mám cca 14 dní Čichacce zlatého, už od začátku má zrychlené dýchání a jemně zarudlé obě skřele. Jinak se chová naprosto normálně, žere s chutí, prohání obě samice, je pěkně zbarvený a má dlouhé neporušené ploutve. Nemám karanténní nádrž, musel bych přeléčit celé akvárko (a možná přiotrávit jinak zdravé ryby), mám se do toho dávat? A pokud ano, jaké léčivo je nejvhodnější ?
Starší reakce
Česky se tomu říká skřele a žábry jsou takové prokrvené plátky pod tím.
0 06.11.2010 11:56 Janio Veď to je v tom že vyzerajú výborne, len to biele majú na spodu...
No tak neviem či u to žiabre, alebo čo, ale tam to maju, a neviem čo to je :(
To bílé nejsou žábra a rybka vypadá náramně dobře!
0 06.11.2010 08:34 Janio Čavte, včera som kúpil 3 mečúnov... lenže doma som si všimol, že žiabre majú biele. Sú dosť farebne, veľke a aj veľa žerú. Som začiatočnik, a neviem či to tak má byť, alebo to je nejaká choroba, vidím to prvý krát... Prosím poraďte či to je choroba a ako ju liečiť.
Nie je to konkretne moja rybka, ale zie žiabre má rovnaké:
Starší reakce
Není zač, když můžu rád pomůžu
Ať se daří
0 07.09.2010 22:08 runner – Re: Bob66
díky Bobe
U každé ryby se může doba adaptace na nové prostředí lišit
Může to trvat i několik týdnů
Tohle se občas stává a většinou to značí že je na čase výměna vody
Může to značit zhoršenou kvalitu vody nebo stres může také spustit žábrohlísty
0 07.09.2010 22:02 runner Ještě jeden dotaz. Před týdnem jsem si dovezl nové ryby. Jedna z nich je strašně plachá a vyléza jen když je slabší osvětlení, navíc jsem ještě nezaregistroval, že by žrala. Vzhled ryby v poho, krásný tvar těla a výkaly jsem za celý týden u ní neviděl.
0 07.09.2010 21:58 runner Řeším to stále dokola, občas nějáká ryba dýchá jen jednou žábrou a zrychleně a naíc se otírají o rostlinu, ale jen o jeden druh a velmi zřídka. Navíc ty příznaky trvají třeba jen 2 hodiny a další den vypadá ryba v pohodě, ale příznaky se objeví u jiné. Co radíte? Díky
Poopravil sem Ti y na i
Sorry nevydržel sem to
0 07.09.2010 21:41 runner – Re: Bob66
A bez použití léčiv sami žabrohlísti nezahynou? Třeba jen dobrou kvalitou vody a častou výměnou.
Při silnější invazi jednoznačně ano
0 07.09.2010 21:31 runner Ahoj chtěl jsem se zeptat, jestli ryby napadené žabrohlísti bez lečby uhynou?
Díky.
Starší reakce
0 24.07.2010 20:40 Tomas dobry chcel som sa spytat ci niekto nevie stadia vyvoja zabrohlisti zaujima ma hlavne ked ma ryba priklepnutu ziabru ci tam ma uz vajicka alebo vyliahnute zabrohlisty, Dakujem
Starší reakce
Podle vývoje parazita(vnitřní parazité,krupička,atd) v dané teplotě vody,(účinnost léčiva,a doba léčení,je dle mého standartně nastavená na nejspíš 26-27°C)v teplejší se vyvíjí rychleji,ve studené pomaleji. Pak samozřejmě i podle druhu léčby-bakteriální rozpad ploutví,plísně,atd.
Trichlorfon je myslím účinná látka v Masotenu,Soldepu,nebo Neguvonu,kdežto v Tremazolu je účinná látka Praziquantel.Jak srovnávat účinnost těchto dvou látek nevím,tak daleko moje zkušenosti nedosahují,pokud je někdo má,sem s nimi.Rozdíl v aplikaci bude nejspíš v délce doby likvidace parazita,tzv. agresivita účinné látky.Nevím,jak jinak bych to popsal.
Tremazolem,narozdíl třeba od Flagellolu,léčím dle návodu a bez nejmenších problémů. Nejjistější jsou ovšem koupele v Chloraminu T.
Setkal jsem se s jinými doporučenými rozestupy mezi opakovanými aplikacemi,ale jiných léčebných postupů(např. trichlorfon - 6 dní a 4x).Dávkuje se podle vývoje parazita nebo podle druhu léčby?
V návodu píší po 7 dnech,je ale běžnou praxí o jednu léčbu prodloužit,je to proti vejcorodým žabrohlístům.Tady by měla být už jistota.
Uvažuj,v návodu je stejné množství pro 20 min,tak pro 6 hodin,co bude účinnější,já nechávám těch 6 hodun,
0 05.07.2010 18:03 Petr – Doba
A podstatný dotaz když je budu přeléčovat v tý nádrží mám je tam nechat těch 20min nebo 6 hod.Podle mě těch 20 min ,ale rád budu mít jistotu.
0 05.07.2010 17:31 Petr – Re: Romy
Bohužel je otravujou i když nekrmim.Prisávaj se jim na těla.Jinak mam půjčenou přeléčovací nadrž od tomchamika a timto mu dekuji a chtel sem se te ještě zeptat když sem lečil na žábrohlísty 27.6 znovu 3.7 mám je přeléčit tedy ještě 7.7?
Nic si z toho nedělej,učený z nebe nespadl...(ale blbce jako by shazovali...)
,neber to osobně,každý jsme nějak začínali. To,že se ryby lekají,nebo prudce vystřelují,je jeden z průvodních jevů napadení žabrohlísty,ideální by byla ta karanténa,ale...
Jestli se ryby začnou ,,klepat" a čistit třecí podklad,spolu s připravenými urogenitálními papilami,můžeš se těšit na výtěr.Změna barvy je také na místě.Krunýřovci dokáží být někdy pěkně otravní,hlavně při krmení,zkus dávat krmení na vícero míst v akváriu.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 7
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 10482x