Žábrohlísti
Entizol nebo Flagellol od Sery.Ted davam jednou za cas koretry nebo granule nasaknuty ve flubenolu.
A cim jsi ty parazity lecil? Entizolem? nebo necim jinym? Ja presne kvuli tomuhle premyslim ze si poridim Flubenol a budu sem tam preventivne davat do potravy! Tak budu asi hledat lidicky co by do toho sli semnou a podelili bychom se treba na tretiny!
Lek je to opravdu skvely, zabira naprosto uzasne. Zalecis, po 6 hodinach vymenis vodu a za tyden znovu.
No hlavne ten lek opravdu rychle zabere, jak jsi sam videl. Po kolika dnich se ma lecba opakovat?
Ne nebylo tam nic, pouze pribalovy letak a samotna lahvicka s lecivem. Tak to se to asi hodilo pani v pet centru.

Ale s tou strikackou to slo dobre. Aspon jsem vedel ze koncentrace je presne odmerena!

V krabičce by mela bejt odmerka. Ty jsi ji tam nemel?
Tak hlasim uspech po preleceni akvaria Tremazolem. Ryby citelne pookraly, jsou daleko aktivnejsi, frekvence dechu je normalni. A cca po trech hodinach od vymeny vody uz meli chut i zrat. Mohu Tremazol jen doporucit! Jedinne co bych vyrobci mozna vytkl je to, ze podle lahvicky nejde presne urcit kolik toho uz clovek do akvaria nakapal a abych pouzil presnych 12 ml musel jsem to z lahvicky vytahovat jehlou a injekcni strikackou. Ale to uz je asi detail.
Podla fotky bi som určoval na tasemnice. Ale aby človek mohol určit presný druh, tak bi musel nafotit aj detailné foto hlavičky.

Ahoj, to v Bechyni se to ma takto! Ryby po lecbe Eshou spolecne s exitem porad moc nemeli chut k jidlu, proto jsem prelecil jeste i vnitrni parazity Entizolem. Lecba pomohla. Jen u jednoho tyrkysaka to nezabralo a slo to stale vice z kopce. Az jsem se ho dnes rozhodl utratit a udalet si doma pitvu (az bude chvilka dam fotky v prezentaci). 4 tercovci jsou ted v poradku, tedy aspon podle priznaku. Jsou zivy plavou v hejnu a maji obrovskou chut k jidlu, se ani nedivim po tom trapeni ktere tam meli!
V nadrzi je jeste jedno marlboro, ktere je stale zvlastni. Ale nema tipicke priznaky (aspon podle Romyho). Po lecbe na vnitrni parazity chvilku zral. ale moc se mu do toho nechtelo. Tak ted cekam co bude s nim dal. Ale vypada to na zabrohlisty. Tak jsem ted tercum nechal mesic od leciv klid, aby se dali do poradku a jeste to zkusim prelecit Tremazolem. A uvidi se. Zda se zacharani nevim ale 4 ostatni tercovci se maji vesel k svetu.
Ted k memu druhemu akva... Dneska jsem sehnal Tremazol (ted se drzte cena 459 Kc). Tak zitra rano prelecim Tremazolem celou nadrz. Verim ze s vasimi radami to vschno dobre dopadne.
Rozumím ti, ale tam to asi nepůjde. Doktor má svou hlavu.
To som pochopil. Lepšie je nádrž za plného chodu filtru bez rýb nechat dezinfikovat chloraminom-t a potom ešte dezinfikovat prázdnu nádrž savom. Odporúčam nechat aspon 2 týždne nádrž vypustenú. Po napustení novej vody pred zábehom pridat 1ml sava na 100 litrov vody a nechat zabehnút.

Tady už jsem myslel odstranit ryby a Entizol nechat působit v relativně prázdné nádrži.Na terče je už zřejmě pozdě.
Pokial sa lieči entizolom je lepšie vyvolat u terčovcov průjem.
Potvrdila sa moja domienka. Čo si spomínam ako Sportsmen začal liečit je to už nejaký piatok. Nerád takéto veci píšem, radšej čítam alebo počujem, že liečba dopadla pozitívne.
Sportman určite bi som chcel mrknut do okuláru ked si robil pytvu.

Ahoj Vendo,podle videa bych řekl,že to sice není tak tragické,ale přeléčení tě nemine.Alespoň ta sůl dočasně pomohla.To,že nežerou,může trvat týden,14 dní,nebo i měsíc,hlavně,že se neschovávají.Svou cestu ke krmení si jistě brzy najdou.Možná si i sem,tam zobnou,aniž bys to zpzoroval.Mám teď naprosto stejný problém,jen s tím rozdílem,že se mi nové ryby schovávají.
Pamatuješ,jak jsem ti říkal v ordinaci,že je nejspíš pozdě?To už je druhá ryba s tasemnicí,a věř,že ostatní ryby mají také vše,bohužel léčba přišla pozdě.Jediné řešení pro doktora odborníka je zbavit se všech terčů,dlouhodobě nasadit Entizol a až tak po měsíci,po dvou zkusit nasadit nové ryby.Psal jsi,že ten Melon stále nežere,zatím má z čeho čerpat živiny,proto zatím nehubne,ale konec ho stejně nemine.Pokud mají ryby vnitřnosti na kaši,je lepší a humánnější je utratit.I kdyby teď léčba u některých kusů zabrala,stejně by se terči otrávili množstvím odumřelých parazitů,které nejsou schopny vyloučit.Když se nepodchytí nemoc v počátku,je pak pozdě něco dělat.Ty ses pokusil,ale ryby byly už tak zasažené,že se jen čekalo,zda to zabere,či nikoliv,a s jakým výsledkem.
Myslím,že jsme udělali co šlo.
Ahoj, dnes udelam dalsi solnou koupel! Zatim koukni na video co jsem udelal zhruba pred 2 hodinama! Je to lepsi. Ale porad maji zrychlene dychani! Dneska ale uz jsou lepsi, sem tam preplavou po nadrzi a kdyz jsem krmil anciky, tak k tomu jeli zvedave ocihnout o co se jedna. Zadny ale nic nevzal do huby. Dnes jsem na nich u 4 pozoroval ostre trhave pohyby skreli. Jako by chteli neco vyklepat ze zaber ven.
Jinak jsem dneska delal pitvu toho nehorsiho tercovce z Bechyne a nasel jsem toho v nem tolik, ze jsem se nestacil divil! Mel zabrohlisty, pak nejake jine parazity na zabrech a take mel tasemnice a v travicim traktu. Nejake bicikovce nebo co to bylo. Jo a vnitrek mel cely rozezrany. Plynovy mechyr tez pryc! Dnes uz byl pred smrti tak sel na pitvu! Skoda ze nejsem parazitologicky odbornik to bych si na nem posmakl vice!
Ahoj Romy, tak prave dokoncena vymena 1/2 vody! Za hodinku se na ryby kouknu co a jak! Po te silne koupeli v soli maji na svem tele zvysene mnozstvi sekretu ktery z nich sem tam vlaje! Tak snad to pomuze!
Dekuji za radu pan Pejša je jedním z prvotřídních chovatelů, ale nevim zda bude mit doma lecivo, ktere se da pouzit i do okrasnych nadrzi. A take nevim, zda by ho prilis neobtezovalo, kdybych ho prisel poprosit zda by nemel nejake lecivo. V kazdem pripade jsme po konzultacich aplikovali sul a za dve hodinky vymenim polovinu vody a uvidim zitra.
Take bych nerad lecil, pokud by indikace nemoci nebyla jasna. Krome jiz zminovanych priznaku, jsem na dvou rybach pozoroval o to ze dychaji jednim zabrem zrychlene a druhe bylo prilepene na tele, a po pul hodine treba dychali zbesile obema! Teplomery mam dva a jeden ukazuje mezi 29-30 a druhy 28-29 takze to plus minus bude 29, ale uz mam objednane silnejsi topeni, protoze tohle je sice na nadrz 400litru ale nevytopi na 30 ani tuhle 200!
Nespěchal bych tolik s použitím léčiv.Zkus vyměnit třetinu vody,zvýšit vzduchování,pro jistotu vlož druhý teploměr,zda tam máš opravdu jen 29.
A pokud opravdu budou dýchat jen jedním žábrem,a druhé budou mít přiklopené,zajdi za p.Pejšou,bydlí tam co ty,u sádek,je to Pan Discuzář,jistě ti poradí a nějaké léčivo poskytne.
To byla reakce na ten formaldehyd

.Pokud to nikdy nedelal je lepsi pouzit neco bezpecnyho.
Kdyby měl Tremazol,neradil bych sůl.

Pouzij ten tremazol.Zabira okamzite a na rybach je hned videt jak se jim ulevilo.Jen si poradne precti navod mam pocit ze ryby v tom muzou bejt maximalne 6 hodin.U nas maj tremazol v nekolika obchodech tak v Praze to musi prodavat i KFC

Klidně 2-3 lžíce,ale nech je v tom opravdu jen ty 2 hodiny.Miro napsal o žabrohlístech článek tady na rybičkách,sůl tam sice myslím nemá,ale bez léčiva a jeho aplikace je to opravdu jen první pomoc.
rybicky.net/rady/clanek/179
Dej pak po těch 2 hodinách a výměně vědět.
Formaldehyd se píše,ale je to stejné,jako s chloraminem T.Musí se to umět.Ani jedno neumím,tak nemohu sloužit.
OK a kolik mam tedy pridat? Uz tam mam koncentraci 1pol.lzice/30 l vody.
Nekde jsem cetl ze to jde lecit i formaldehydem... Ten mam doma na preparaci ryb. Ale uz je cca 4 roky stary, tak nevim nevim! Mate nekdo zkusenosti s lecbou formaldehydem?
Nech je v tom 2 hodiny, klidně ještě sůl přidej, pak vyměň půlku vody. Zítra opakuj. Je to jen první pomoc. Kamarád chovatel, by na toto množství vody, dal půl kila, ale to si netroufnu.
Tak provedeno... Dal jsem 7 polevkovych lzic na 200 litru, nalil jsem to primo na terce, moc se jim to nelibilo a vystrelili od filtru jako divy ale po chvilce se tam zase vratili. Zitra odkalim a doplnim sul. Snad mi zitra nasi koupi ten Tremazol. Prinejhorsim budu lecit soli dokud mi neprijde po netu Tremazol.
Bral je ode mne. Parametry vody má O.K., Už jsme to spolu konzultovali. Žabrohlísti jsou možní, chtěl jsem ryby přeléčit, ale chytil jsem nálevníka, tak z toho sešlo. Díky změně prostředí, se rozjela invaze. Psal jsem Sportsmenovi o zasolení a následné výměně poloviny vody.
Dejchali takhle hned od zacatku nebo to zaclo az po tech par dnech?Zkousel jsi vymenit vodu?.A co parametry vody toho od koho jsi je bral.
Té soli se neboj,rybám se sice solná lázeň nelíbí,ale neublíží jim,žabrohlísti jí snášejí o poznání hůře.Tremazol bude lepší objednat,alespoň budeš mít doma jistinu,když se opět objeví.Jen si říkám,jestli to nebudeš mít jednodušší,a rychlejší objednat přes internet.Bylo by dobré,aby ho vaši zítra sehnali,protože je třeba zaléčit hned.Když nebude Tremazol,zkus Terap FD.
Sul jsem jeste nedal hledam presnou koncentraci

Nebo to je jedno? Mam fakt dat 250g na tech 200 litru vody? Mam objednat pro jistotu ten Tremazol nebo myslis ze to pujde zvladnout pouze tou soli? Nasi zitra jednou do Pisku tak se mi po tom zkusi zeptat ale u nas Tremazol neni k sehnani a kdyz by byl tak az za tyden!
JInak jsem je ted pozoroval dve hodiny v kuse a sem tam kdyz je naprosty klid v mistnosti se i proplavou a porad dychaji strasne rychle!
Ahoj Vendo, nejspíš to žabrohlísti budou. Ještě jsem to prodiskutoval s Mirem, který před chvílí odešel a invaze v souvislosti se změnou prostředí je víc, než pravděpodobná.
U mě to vidět nebylo, ryby jsou zvyklé na chemizmus vody a dokáží si s malým množstvím poradit. U normálně se chovajících ryb nepoznáš, zda žabrohlísty mají, či nikoliv.
Z videa není nic moc poznat, ryby se neschovávají, ani se neotírají, jen stojí ve sloupci, takže těžko soudit. Podle tvého telefonu, si myslím, že je třeba přeléčit. Jak se chovají po tom zasolení?
Ahoj.
V sobotu jsem si privezl nove terce! Aklimatizoval je a vypadali, ze si na nadrz dobre zvykaji. V nedeli uz i meli mirnou chut k jidlu. Ale behem 4 dni se zacali stranit v rozich, vubec nejedi a soustredi se u vytoku filtru. Maji napadne zrychlene dychani, pri pohledu ze zadu maji zaberni vicka mirne od tela a na jejich okraji je zvetsene mnozstvi slizu. Voda 29 (topeni to nemuze vytopit ale uz mam objednane nove), N02 0, NO3 25. Prikladam odkaz na video. Prosim odbornici pres terce ujistete me ze se nejedna o zabrohlisty ale ryby jsou pouze ve stresu z noveho prostredi.
Pro jistotu jdu zasolit nadrz a objednam Tremazol. Diky odpovedi!
tady je link :
www.youtube.com/…Starší reakce
Tem "některým" rybkám není nic. Jen že to mají v té označené oblati trochu načervenalé. Ale jen trošku... A spíš u té ploutve než u žaber.
Podívej se do nemocí. Nemůžou to být žábrohlísti? Nejhorší varianta je tuberkuloza,
nebo je to jen "otrava".

Z takovejch fotek je to vaření z vody!

Ono to není silně zarudlé a když to problikne blesk, tak to neni moc vidět...
Pošli fotku a uvidíme,třeba se to vrátí do normálu.
PS:Ty moje (tvoje) paví oka jsou hodně odolná,když vyrůstala v 15st. a přežili 10st.
Prikpa psal, že se mu to už taky někdy stalo a že to samo ustoupilo tak uvidíme... Hledal sem v knížce a tam příznaky nebyly.
ty moje mají zarudnutí u prsních ploutví a ne vykulené oči.... Škoda že nejsou obchody otevřeny už teď, bych případě pořídil desinfekci...
Zarudnutí může být bud pigment nebo nástup nějaké nemoci.

Pozoruj, pozoruj a přidej fotky.
0 07.09.2008 08:58 thunderstorm – pomoc
Můžete mi prosím někdo poradit? Moje paví očka mají u prsních ploutví zarudlou kůži (ne moc, jen tak že je to poznat). Ale plavou čile a jedí taky pořád, jak masožravky poradí někdo?
Starší reakce
Třeba nějaké hlístice

, první rybky je zbaštěj.
Ahoj, teď sem zalozil nové akva a po hodině co jsem zasadil kytky "aqua daho" se objevili ve vode cca 2-5 mm dlouzi "červívi"

Rad bych vedel co to je? Jsou bílý a pohyblivý. Nemám žádné živočichy v akva tekže zatím nemám problém...Díky
Starší reakce
Ahoj Miro...tak sem se konecne dostal k mikroskopu a dneska chcipla jedna rybka.:(..hodil sem ji pod sklicko a co nevidim...vsude na rybe maly cerny tecky ruzny velikosti...jako kanky,ktery jsou videt jenom pod mikroskopem..To zrejme tvorilo na rybe tu cernou barvu.....podle myho je to Trichodina,protoze na pigment to fakt nevypada a nenapada me nic jinyho....co tebe??
No treba takovy ty mechovy kulicky mi ten entizol pekne natahli a smrdeli jeste mesic po lecbe...Urcite taky ubrali Entizol rybam...jenom takovej postreh...
0 26.06.2008 16:43 miro03 –
Re: @ Pokial su tmavé tri kusi tak to nerieš.Ja tak malé terčovce neriešim ale rovno vyhadzujem.Nikdy už s nich nebudu poriadne pekné terčovce a liečba bi bola drahšia než hodnota troch prckov.Poniektorý bi zachránili najradšej všetko ale bohužial takto to medzi chovatelmi chodí,malé nepodarky a nemocné kusi idu do večných lovíšt.Pokial su tmavé tak to možu bit vnutorné parazity,pri takto malých kusoch som ešte entizol nenasadzoval takže neviem čo bi s nimi entizol urobil?No možeš to skusit a napíš sem do fora ako to s nimi dopadlo?

Urcite celou nadrz. Rostlinkam se nic nestane maximalne zastavi rust v dobe leceni.
Moc díky za rady, seženu ten entizol. A jen si chci upřesnit bude skutečně potřeba přeléčit celou společnou nádrž, nebo jen ryby co trousej bílý? Abych ostatní zbytečně nezatěžoval. Počítám že kytkám by to vadit nemělo. Díky, jste pohotový.
Ahoj Miro...Mel bych jakysi problemecek,ktery je dost poddobny tomuto....Jestli si vybavujes,jak jsem rikal,ze jsem si privezl 25 tech malejch prcku Blue diamonda,tak dva nebo tri maj obcas tmavsi barvu,predevsim v predu,moc nezerou a jsou takovy priblbli.taky jim dela problem trefit zabronmozku....Myslel sem,ze to s nima klepne hned po prevozu,ale uz drzej pet dni a porad je to takovy nijaky,ale taky se drzej hodne v rohu..nezlepsuje se to ,ani nezhorsuje....Myslis,ze by taky mohlo jit o zabrohlisty???jak bys prosimte postupoval??Chemka je na tyhle maly cudly dost drasticka ne???
Podle me to muze byt oboje dohromady a nebo jeste neco jinyho..

) Tema strevnima parazitama bych si byl jistej a ze k tomu bude jeste jinej previt,tak to bude taky jisty,protoze by nebyly nalepeny u hladiny ale spis by polehavaly u dna...Jestli mas podezreni na plisen,muzes mit klidne pravdu ...Kazdopadne nez nadavkujes Entizol a nebo cistej metronidazol,tak nech ryby dva dny vytravit,pak nadavkuj a doporucuju jestli jsou ryby v kondici,tak nekrmit vubec...klidne tejden a dyl...Pak by to melo zabrat...a pozor,Metronidazol,ucina slozka Entizolu,vyprcha za 8 hodin a doporucuje se kombinovat s Furantoinem a methilenkou..Metronidazol je taky antibiotikum ,tak pozor na poddavkovani nebo predcasne ukonceni lecby....peknej den...
rybicky.net/rady/clanek/179
Pokial ide o vnutorné parazity tak nasad entizol. Postup aj dávkovanie máš tu na stránkach len si to najdi.

0 25.06.2008 23:05 sapphire – žábrohlísti, nebo střevní bičíkovci...pomoc
Zdravím Vás, potřeboval bych rychlou radu, našel jsem všechno možné, ale nic mi nepřijde jako 100% příznaky daného chování ryb, pro identifikaci a následnou léčbu.
Mám Ariuse jordany : příznaky-ze začátku se zrychlovalo dýchání, dával jsem to za vinu vyšším teplotám. Momentálně je dýchá trhané a hodně rychlé, ryba má světlejší barvu než druhý jedinec stejného druhu. Absolutně odmítá jakoukoliv potravu, většinu času setrvává vzpřímeně hlavou u hladiny a lapá po vzduchu, při pohybu má zpomalenou koordinaci těla a lámavé pohyby. Po výměně 1/3 vody a odkalení detritu se nic nezměnilo. Po přelovení mimo nádrž do čerstvé vody jsem zahlédl bílé výkaly s rosolovitým průhledným spojem. Přijde mi, že je náchylnější k zaplísnění, ale možná je to jen světlejší barvou. Předešlé krmení-zmražené patentky, vločkové a sušené nitěnky.
Máte někdo podobnou zkušenost? a čím léčit? začít vzduchovat? méně krmit ostatní? Díky moc všem...
Starší reakce
Tato choroba je fakt nepříjemná. Já léčím formalinem. Ale nedoporučuji. Je to jed a musí se dát přesná dávka.
Přidat reakci
1 ...... ...... [6] 7
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 10556x