Čichavec - rozmnožování, odchov
Že by čichavec měl stres z častějšího krmení, toho se nebojím. Pokud je akvárko velmi silně zarostlé a budeš dostatečně krmit dospělé a zároveň přidávat velmi jené krmivo pro mladé, tak by některé přežít mohly - když u mne ve Třístovce přežívají malé B.albimargináta, tak už věřím všemu. Správně ale očekáváš, že parmičky duhové půjdou po malých čichavcích nejvíce... pro ně je to ta nejpřirozenější a nejvydatnější potrava.
0 28.02.2013 00:00
mko [1] dobrý večer, dnes som si všimol, že sa mi po akváriu pod uz skoro rozpustenou penou hemžia malé čichavce /guramy/ perleťové. Myslel som si, že to penové hniezdo pôjde aj tak do stratena a že sa samček len zabáva....ako vidím, tak som sa mýlil.
No ale nie som pripravený na malé rybky, čo s nimi? Neplánujem odchov, ale je mi ich ľúto nechať len tak...majú šancu prežiť v spoločenskom akváriu? Treba ich dokrmovať, či si niečo nájdu? Keď kŕmiť, tak čím v spoločenskom aq.?
V akváriu mám len 5 pancierničkov /tých sa nebojím/ párik čichavcov a 5ks parmičky duhové /tu sa bojím, že ich budú kradnúť, lebo sú schopné vyzbierať vlastné ikry do jednej/ Je šanca, že tu odrastú? Akvárium má 160l a je veľmi silno zarastené.
Stačí len silnejšie kŕmiť, nech si malé nevšímajú?
Čichavec je strašne bojazlivý, neexistuje šanca, že mladé v strese požerie, keď budem častejšie kŕmiť? Ďakujem za odpovede...
Starší reakce
Pomohla by prezentace a fotky, ale jak to popisuješ, budou to nejspíš dva mladí samci.
0 16.02.2013 20:22 david15 – Co se to děje?
Ahoj, chovám 2 čichavce zlaté ve 126l akva - společenské akva. A furt se poštuchují a doupou do sebe, točí se okolo sebe. Je to páření nebo co to teda je? Díky
To jsme dosud nevěděli. Pravděpodobně jsou to ještě mladé ryby, které se třou poprvé... mně se to tedy nikdy nestalo, ale četl jsem o tom, že se to občas stává. Samec se to časem naučí... a nebo z něj nic nebude. Což bych v tomto případě byl na tvé místě spíš rád. Mladé po různobarevných rodičích těchto čichavců nebývají moc pěkné rybky.
0 15.02.2013 21:37 QaQ No právě že je to samec zlatého a samice je čichavec šedý.
Vzhledem k tomu, že nám tajíš identitu čichavců, tak já ti zatajím odpověď.
0 15.02.2013 21:18 QaQ Čichavci se mi vytřou aniž by postavily hnízdo nevíte co stim?
Starší reakce
vypln si prezentaci a nahod fotky, bez tohoto budou vsechny rady zbytecne...to, ze je samec o neco malo vetsi je normalni, zalezi na stari, stavu ryb, krmeni, velikosti akvaria, filtraci atd. atd..
0 06.01.2013 18:14 Ryki – velikost
Mám pár čichavců modrých a sameček je tak o 1-2 cm větší nevadí to?Vytřou se mi?

u me vzdycky v podvecer, vypnu hlavni svetlo, necham svitit LEDky a pak prelovuju jikry..
Kdy? když jsou vhodné podmínky furt...

tak to jsi udělal dobře já množim betty a také koukám na bříška jestli to berou myslím že problém mít nebudeš protagen si můžeš obědnat na tom odkazu je to pohodlný a 100% krmení na první týden
Projevil jsi klasickou míru improvizace a budiž Ti za ni odměnou co nejvíce odchovanýho potěru do dospělosti.

poter zakrsliku jsem dal k poteru cich. modrych, kteri jsou o tyden starsi, takze momentalne nevim co je co. v akvariu bylo spousta nalevniku (akva bez filtrace), rozkrmoval jsem zloutkem, filtraci jsem supluloval vymenou vody vzdy hodinu po krmeni, klidne i vicekrat denne. pred hodinou jsem premistil poter do 35l nadrze s bublifukem, poter artemku zere, maji krasne zlute briska, ve zminene nadrzi budou muset zustat do konce ledna, kdy budu presouvat dosavadni 112l spolecenske akva do 250l, pote pujde poter do teto 112l..protogen znam, ale nikde v okoli ho nemaji...
četl jsem tvé otázky na artemku na zakrslíky je docela velká krmit s ní je lepší až tak nejdříve po týdnu spousta vykuleného plůdku neni schopná ji ulovit natož spolknout skus příště toto je to bomba
www.exothobby.cz/… 
Samici jsem nekrmil 2 dny a nesplaskla takže zkusim to mražene. Díky

tak ja mam jeste modre a perletove a ti na hnizdo prdi, nestavi a trou se pouze do plovoucich rostlin, jeste dodam, ze modri se trou kazdy tyden priblizne dva mesice v kuse, mesic pauza a pak zase co tyden, perletaci se trou jednou mesicne, betty se mi v jinem akva trely kazdy 3 den (1 samec a 3 samice), to vse po dvoudennim krmeni mrazenyma patentkama (artemie, dafnie atd na ne jaksi nefunguji)
pro grizzlyho: samice nemusi byt zaplnena jikrama, muze byt pouze prezrana, zkus dva-tri dny nekrmit jestli nahodou nesplaskne. pokud ne, zkus krmit mrazenym (nebo jeste lepe zivym) aspon ty dva dny a pak jim zvys teplotu na 28°C...
Grizzly napsal: .... Sameček ale pořád nechce udělat pěnové hnízdo.
Prosím o radu co bych měl změnit nebo udělat....
Pošli ho na školení k Celinymu - má tam pilného a šikovného stavitele hnízda, cituji "...ten mamlas mi vytrhal polovinu stonkovek, totalne rozcupoval ricii a vyhrabal vsechen eleocharis...".
chudáci kluci - aby se zavděčili - mají stavět hnízdo anebo ne?!?

tak snad se podari aspon neco odchovat...
K tomu je dobrý článek na akvárko.cz, jestli jsi ho nečetl, tak
www.akvarko.cz/… , třetí a čtvrtá stránka.
Držím palce

do atlasu jsem ji jiz hodil, jinak rybkam to celkem trvalo, ten mamlas mi vytrhal polovinu stonkovek, totalne rozcupoval ricii a vyhrabal vsechen eleocharis, tak snad se podari aspon neco odchovat...
Pěkné
Přihraj tu fotku tady do atlasu, ať nezapadne

Starší reakce
Že je to pověra, to jasně dokazují velcí čichavci...jsou to stejné labyrintky, se stejným vývojem, ale v 25 litrech jejich výtěr do pár dnů chcípne, protože se tam tisíc mladých (v případě líbaček i několik tisíc) nevejde. Jakmile se rozplave, dva,tři dny pokrmí, musí do velké nádrže. Tudíž v období tvorby labyrintu...
Mnohokrát se mi stalo, že se mi vytřeli čichavci v nádržích, do nichž jsem neviděl, páč byly u stropu a v plánu tření těchto ryb nebylo. Výška 50 cm. Problémy žádné...
chovám labiryntky několik let a souhlasím s Liborem nikdy jsem sloupec vody nesnižoval do 25 cm je vše v poho a žádný úhyn v době tvoření labirintu nepozoruji takže snižování také považuji spíše za mítus at se daří

s michalem456 muzu jen a jen souhlasit, take jsem to u svych labyrintek zpozoroval.. jeste k tomu zhorseni kvality vody, nevim jake s tim mate zkusenosti vy, ale ja vzdy po krmeni odkaluji zbytky, tim padem udrzuju kvalitu vody, nutno ovsem dodat, ze jsem ,,hobbik,,
no nieco na tom znizovani hladinyale bude ,ked sa malym rybkam tvori dychaci organ tak sa chodia nadychnut k hladine- ak je cesta pridlha napr nad 20cm
tak od vysilenia uhynu, mam to odsledovane
ked bola hladina okolo 10-15cm rybky vyplavali sa nadychnut v pohode
ked som mal hladinu okolo 30cm bolo to uz ledva ledva
0 27.12.2012 10:46 Ryki – Doba tření
Neví tady někdo kdy probíhá doba tření u čichavce medového ?
Jako bojovník proti pověrám o snižování hladiny při odchovu labyrintek zůstanu dokonce u toho dál. Ani hladinu bych nesnižoval, protože je to zbytečné. 25 litrů to není žádná výška vodního sloupce, pokud není dno centimetr čtvereční, kterou by potěr labyrintek nezvládal. Naopak odebráním vody při zahájení krmení dochází velmi rychle k zhoršení její kvality a tím potěr zbytečně trpí...
ale prd teplotu

myslel jsem hladinu

omlouvam se a dekuji za pripominku

Dovolím si tvrdit, že s labyrintkama mam jiz nejakou zkusenost a doporucil bych ti prichystat si akvarium o objemu alespon 25l s toitkem a nejlepe bublifukem, ktery umistis tak, aby ,,trubka,, couhala nad hladinu, dej do nej nejake vetsi kameny, kvetinacky tak, aby se mohla samicka nekam schovat, v akvarium by take melo byt neco, co poslouzi sameckovi ke stavbe hnizda, doporucil bych ti plovouci rostliny (salvinia, pistia, limbodium atd), na akvariu MUSI byt kryci sklo, akvarium nech zabehnout, mezitim doporucuji krmit mrazenymi patentkami (alespon tyden), pote prelov samce s vybranou samici (vybiram vzdy tu ktera ma nejkulatejsi brisko), pridej na teplote tak na 28 °C, samec by mel zacit stavet hnizdo a mezitim bude odhanet samici, tera se bude schovavat za temi vlozenymi kameny, kvetinaci. Az bude samec pripraven, bude lakat samicku pod hnizdo (a naopak samicka bude odubavat samecka na brisku), bude nasledovat treni, kdy samec obejme samicku a ytlaci s ni jikry, ktere stoupaji ke hladine, nelekni se samecek je bude brat do tlamy a dobublavat je do hnizda, treni muze trvat i cely den, pote odlovis samici a samce nechas u jiker, ty se vykuli cca po 36 hodinach, poter jeste nekrmis, cca 3 dny budou travit zloutek a pote se rozplavou, v tu chvili odlovis samce. Po straveni zloutku je nutne zacit krmit idealne nalevniky a to nekolikrat denne, cca po 4 tydnech se jim zacina tvorit labyrintm, tak snizis teplotu na nejakych 10-15cm, akvarium MUSI mit kryci sklo. V teto dobe musis krmit co nejmensim krmivem, jinak by se poter udusil. Ja podle vyse popsaneho postupu odchoval betty, cichavce modre a zakrsle.
0 26.12.2012 14:48 Dr.Max – Rozmnžování čichavců medových
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli tady někdo ví jak se rozmnožují čichavci medový a jak toho docílit a jestli to někdo ví tak prosím napište.
Starší reakce
jojo...to už by mohl chovatel vědět,že v ženských se jen tak nevyzná

(OT)
Ne, v nádrži toho labyrintkám dávám dost...dlouhá léta jsem dělal bety, tak vím co je to občas za boj, když chce chovatel a holka ne

teda,chudák...to moc šancí, se mu schovat,neměla.že ty ses jí chtěl jen zbavit.
OT
Zkoušel jsem to šedesátce a stařena tu lásku nevydýchala....

i když samičky měly dostatek prostoru a míst,kam se schovat?

Když by měla zatvrdlé jikry,někdy se to podaří dát do pořádku,ne?
Třeba už rezignoval, ale měl jsem divočáky, kteří byli schopni jikry vysypat břichem.
teď už se netřou obě dvě

...tu starou ale nechává na pokoji.občas lehce doráží,ale zase ho to chudáka přejde...
teď myslíš tu starou nebo mladou?

asi mladou,viď?té tipuju tak 2 roky,dal mi ji známý,aby byla se svýma.Bohužel už je zase u něj zpátky.
Teď budu dělat 300 akva,tak jsem si říkala,že ji zkusím přidat ještě jednou.Tam se přece jen líp schová.

No může mít "zatvrdlé" jikry a také na to může dojet...i s dírou v břiše, je třeba být opatrný - tedy vlastně opatrná.

máš pravdu

,i když já si myslím,že je lepší pořídit zpočátku hejnko malých čichavců (podle velikosti nádrže,pokud pak nebude převaha samců,tak se spíš snesou),protože já mám zkušenost takovou,že ti mí mezi sebe už další samičku (byť dospělou a zaplněnou)nevezmou.Dávala jí kapky jak stará samice,tak i samec.Až jsem tu mladou musela odlovit.Samec se sice chce třít a samice ne,i tak ji nechává na pokoji.Myslím,že už bude na tření stará...
Takže asi nebude rybka jako rybka

Přidat reakci
1 ...... 19
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19106x