Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Clea helena

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Přejít na předchozí stránku 18 Přejít na další stránku   1  
Clea helena
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2012 11:11 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
Krevetky bych vskutku nepřeceňoval...přece jen toho v té makovici mají méně než ty ryby... smich Ale u těch plžů je to celkem dané, pokud jsou na vodu nějak fixovaní, pak si ji prostě najdou. Někdy je ta vzdálenost velká, no tak uschnou. Pravda je, že někteří se dokážou zavíčkovat a přežít třeba do dešťů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.08.2012 09:39 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – ad vajicka CH
Fotka k příspěvku - jsem hledal, az jsem nasel starsi fotku vajicek CH :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2012 08:47 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: LiborSprysl
To by asi souhlasilo... Ona tedy nebyla v Osmatřicítce, tam žijí její příbuzné a já je tam zásobím šneky z ostatních akvárií. Ulovil jsem ji ve vedle stojící Třístovce. Dal jsem ji do malé skleničky, že ji přenesu ke kamarádovi. A v té skleničce se jí asi nelíbilo... ale že by vylezla úplně ven z vody a lezla po suchém skle, to jsem nečekal. Že by měla nějaký orgán, kterým dokáže detekovat blízkost většího množství vody?
Co my vlastně víme o takovýchto zvířatech? Nedávno jsem četl tvůj příspěvek, kde jsi psal o inteligenci cichlid. Věda nic podobného moc neuznává, nicméně já jsem o inteligenci cichlid přesvědčen. Dlouhověké cichlidy se naučí různé kousky, naučí se poznat tvář majitele a podobně. Něco podobného, ale v trochu jiné formě, jsem dokonce pozoroval u krevetek.
Kdo ví, jaké instinkty má tedy třeba takováto Clea helena? Třeba žije ve své domovině v malých potůčcích, které často vysychají, a schopnost najít větší tůňku je pro ni nutností pro přežití?
Nevím, opravdu ne. Ale jak jsem psal, byl jsem zase znovu překvapen. A to je na akvaristice to krásné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2012 06:24 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
malyLibor napsal: Tak dnes jsem byl opět velmi překvapen... jak je už v akvaristice časté, že? V poledne jsem ve Třístovce objevil Clea helena. To mne dost vyplašilo, bojím se, aby neublížily mým pagodulám. Kružníky a okružáky ať si žerou, ale pagoduly ne... No, co. Ač netuším, kde se tam vzala (už druhá), odlovil jsem ji a dal do sklenice, že ji odpoledne zanesu kamarádovi. Samozřejmě jsem na to v dnešním zmatku okolo auta zapomněl a tak zůstala ve skleničce na skle Osmatřicítky. Říkám si, nic se neděje, kamošovi ji dám zítra. Teď večer jdu okolo, koukám na skleničku a helena nikde. Kouknu pořádně a milá helena si to mete po krycím skle do akvárka. Normálně si v klidu vylezla z vody ve skleničce a po skle lezla do akvárka. To jsem tedy čuměl. Napadlo mne, jestli třeba heleny nemohou vylézt z akva a přelézt do vedlejšího.. nakonec po drátech a hadičkách by to měly kousek... ale připadá mi to jako praštěný nápad... že by šnek dobrovolně vylezl z bezpečí vody a po nepřátelské souši někam lezl? A ještě tak nešikovný šnek jako Clea helena, který furt někde z něčeho padá i v akvárku? No, jsem z toho zatím jelen srnec daněk.
Pokud se plži stěhují - platí obecně i u suchozemských - musí k tomu být důvod. Většinou vítězí potrava, pak sex a rozmnožování, a nakonec jsou to podmínky k životu... smich Osmatřicet se té pašandě mohlo zdát vražedné a tak zvolila variantu ústup do bezpečí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2012 23:03 Muž malyLibor [5371] - Asie
Tak dnes jsem byl opět velmi překvapen... jak je už v akvaristice časté, že? V poledne jsem ve Třístovce objevil Clea helena. To mne dost vyplašilo, bojím se, aby neublížily mým pagodulám. Kružníky a okružáky ať si žerou, ale pagoduly ne... No, co. Ač netuším, kde se tam vzala (už druhá), odlovil jsem ji a dal do sklenice, že ji odpoledne zanesu kamarádovi. Samozřejmě jsem na to v dnešním zmatku okolo auta zapomněl a tak zůstala ve skleničce na skle Osmatřicítky. Říkám si, nic se neděje, kamošovi ji dám zítra. Teď večer jdu okolo, koukám na skleničku a helena nikde. Kouknu pořádně a milá helena si to mete po krycím skle do akvárka. Normálně si v klidu vylezla z vody ve skleničce a po skle lezla do akvárka. To jsem tedy čuměl. Napadlo mne, jestli třeba heleny nemohou vylézt z akva a přelézt do vedlejšího.. nakonec po drátech a hadičkách by to měly kousek... ale připadá mi to jako praštěný nápad... že by šnek dobrovolně vylezl z bezpečí vody a po nepřátelské souši někam lezl? A ještě tak nešikovný šnek jako Clea helena, který furt někde z něčeho padá i v akvárku? No, jsem z toho zatím jelen srnec daněk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 08:40 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lucie.aqua
A já vinil okružáky chudáky a vyhlásil jim válku :-) Když oni mne fakt štvou... Já krmím tabletama, protože mám málo řasy pro Tilomelanie, aby mi nežraly rostlinky... jenže než se k tomu dostane Tilomelanie, je na tabletě 50 okružáků... no tak je vždy vezmu a dám je k helenám a mají to, co chtěli. Tam ať si žerou zbytky krmení.... dokud se sami nestanou krmením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.08.2012 07:58 Žena lucie.aqua [511] Re: malyLibor
Libore mi SAE sežraly jávský mech, ze Sagittaria subulata udělaly anglický trávníček, sežraly komplet Hygrophilu polysperma, velice jim chutnal Staurogyne repens... opravdu bych věřila, že ti egerie sežraly ony.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 07:47 yenya Re: yenya
yenya napsal: Tak dnes už jsem našel dvě heleny "zaklesnuté" do sebe. Nejdřív jsem si myslel, že se požírají, ale tady někdo psal, že se nežerou navzájem, tak mě napadlo jen "páření". Kam dávají vajíčka, nevíš? Abych jim náhodou nezničil "plody" jejich snažení. Už mám dost zájemců na malé heleny, tak abych neřikal, já vyhodil vajíčka třeba s kytkou, nebo setřel ze skla atp.. ano
Vajíčka jsem dnes našel nalepené všude možně po kytkách, v nižších partiích akvárka. Vypadá to jako takový "čtvereček-polštářek" s tečkou uprostřed. Nejvíc jich je na egérii. Tak budu pozorovat, za jak dlouho se nám to vyklube, včera večer tam nebylo určitě nic ano

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 23:33 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Sid
Vzhledem k vašim zkušenostem s rostlinnými akvárii vám budu muset věřit... ale v tom případě musím vypátrat, co že mi to sežralo egerii a najas, když jsou tam jen okružáci a piskořky... a ty rostliny nežerou ani v sebeobraně... Myslíte, že by si mohly pochutnat SAE?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   16.08.2012 22:54 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: sivon
Já okružáky "na práci" do rostlinných akvárií sbírám všude, kde se dá.
Občas mi je nějaká dobrá duše doveze na burzu nebo pošle poštou, (ještě jednou touto cestou děkuji! :-)), a dosud nikdy jsem nepozoroval, že by tito poškozovali zdravé rostliny. Přičítám to tomu, že jejich radula na zdravou rostlinnou tkáň nestačí.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 22:28 Žena sivon [1714] - PlžiRe: Sid
Souhlasím, ani v době největšího půstu při boji s ruduchou se mi okružáci nepustili ani do jemnolistých zdravých rostlin - jen ožužlávali ruduchu a přestali se množit.
Naopak např. Faunus, který by podle atlasu rostliny žrát neměl, si na nich opradu pochutnává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   16.08.2012 14:43 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: malyLibor
...okružák, když má hlad, slupne měkčí rostlinu bez problémů...
Zdravou sotva... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 12:05 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: yenya
Brotie by vydržely s helenama jen do té doby, dokud by byly na skle. Jak vlezou na dno, je to jejich konec... heleny by je schlamstly jak nic - tedy prý, já to nezkoušel, byl bych nešťastný, kdyby mi helena zabila mého nejoblíbenějšího šneka... jsou to nádherní šneci, žerou jen řasu a nebo spařené kopřivy... někdy i tabletky z řas, ale k těm se u mne nedostanou, protože jim je většinou ukradnou krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 11:56 yenya Re: seic
Taky by to byla možnost ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 10:56 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: yenya
- ja zacal kvuli CH cilene pestovat okruzaky v dalsich 2 AQ :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2012 10:23 yenya Re: malyLibor
Okružák, plovatka a piskořka se mi líbí a moc rychle se mi nemnoží. Kružník je malý a hlavně jsem ho nechtěl. Proto ta helena. Ty tvoje "velký" jsou pěkný, žerou jenom řasy? Vydržel by s helenama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   16.08.2012 10:01 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: yenya
Výhoda kružníků je, že žerou jen řasy, nenapadají rostliny. To okružák, když má hlad, slupne měkčí rostlinu bez problémů.
Já mám ale helenky jen v jednom akvárku a zásobuju je přebytky šneků z dalších 4. A Brotia pagodula mám ve třístovce a tam se pro ně snažím vypěstovat co nejvíc řas, ale zas mi je tam požírají právě kružníci... prostě stálý boj o trochu řasy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 16:10 yenya Re: petulinakk
Já tam ty kružníky dostal s kytkou a ty fakt se množí rychle. Okružáci a levatky trošku méně a o piskořkách nemám přehled :-D . Clea se snad začne množit brzy ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 16:00 Žena petulinakk [2016] Re: yenya
Já měla okružáka jednoho(!) v šesti litrch, a rychlost jakou se dokázal množit i bez jakéhokoliv přikrmování je závratná... musela jsem ho dát pryč, a ted bych tam pro změnu radši viděla spíš kružníka :-D

Jinak od té doby co nemám heleny všechny rostlinky máchám v slabém roztoku hypermanganu než je dám do akva, a zatím jsem si žádné nechtěné šneky nedonesla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 15:52 yenya Re: petulinakk
Ja je mám jen na ty kružníky, ale pak dám zpět okružáky, piskořky a helenky rozdám "potřebným". Uvidím, jak to zvládnou rychle od "nich" vyčistit ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 15:34 Žena petulinakk [2016] Re: yenya
Právě proto že jsem plánovala další druhy (neritiny, clithony) jsem dala helenky nakonec pryč... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 15:27 yenya Re: malyLibor
Clea helena je zajímavá, ale další šneky bych neměl kam dát, takže další druh už neplánuji ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.08.2012 15:21 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: petulinakk
u mňa vcelku radi žerú aj mrazené patentky,jakmile krmím ryby a niečo spadne na dno okamžite sa Helenky zbehnú a každá sa snaží nejakú tu patenku si uchmatnúť smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 15:16 Žena petulinakk [2016] Re: malyLibor
malyLibor napsal: Neumím si představit, jak tím svým chobotem žere řasy :-) Ne, určitě mívá na dně dost spadaného mraženého krmení... pokud ho nesezobou dříve krevetky :-)

Mraženým nekrmím, a helenky u mně v pohodě přežívaly a množily se i po vyžrání všech kružníků, takže určitě dožíraly prostě zbytky, ostatně v těch krmivech pro rybičky jsou myslím taky nějaký namletý ryby :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 14:53 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: savan a seic
To jsou okružáci, pro helenky ještě lepší oběd než kružník. Ale jinak kluci, super fotky. Moc dík za ně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   15.08.2012 12:18 Muž savan [622] - Živorodky
Fotka k příspěvku Teraz som akurát hodil do akvárka asi 200ks krúžníkov a to ste mali vidieť ten rachot smich .Helenky vyštartovali snad z každej skuliny v akvárku.asi podla hesla že k obedu sa má chodiť načas ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.08.2012 11:36 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – ad krmeni
Fotka k příspěvku - ted se tu resilo, co tedy zerou, kdyz nejsou sneci
- na fotce se helena pretahuje s piskorkou od Dajana wafer ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 11:34 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: seic
Jsou zahrabané :-) Já je nevidím do té doby, než protrhám rostlinstvo a vyměním větší množství vody. To je vyžene na výlet, pak koukám, kolik jich je... a pak zase zmizí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 11:31 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: malyLibor
- absolutni souhlas ;-) jsem na tom podobne
- heleny jsou svych chovanim/rozmnozovanim opravdu zajimavym zprestrenim AQ :-)
- ted mi zase nasadily brouka do hlavy, nejaky ten tyden zpatky se v AQ motalo snad 20ks, ted jsem v AQ nasel s bidou 7ks..
- kde je ten zbytek zasity, netusim... substrat ale kvuli nim presyvat nebudu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 11:20 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: yenya
Prostě zajímavé zířátko, měl bych si o něm nastudovat více... vlastně až Brotia pagodula a Clea helena mne přivedly k zájmu o šneky. Do té doby, než jsem si je pořídil, jsem považoval akvarijní šneky za protivnou přítěž a šneka na talíři za lahůdku, ale jinak jsem nad nimi nepřemýšlel smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 06:59 yenya Re: petulinakk
Ta helena to má vlastně v pohodě, leží si potom na písku a chobotem "přeluxne " kus akvárka bez pohnutí ulity :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 06:56 yenya Re: malyLibor
Možná jak psal prasan, možná to je něco jako má pavouk, "napustí", počká a vysaje. Také nevím. Ale jak si ty "nebožáky" stahne pod sebe a už "jede" ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2012 03:03 - Re: malyLibor
Mnoho takto dravých slimákov dokáže vylučovať kys.sírovú.Niektoré sú dokonca schopné takto rozleptať i schránku napadnutého slimáka.Tak ,že nič neostane.Neviem presne či je to takto aj u Helen(možno podobne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 22:02 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: petulinakk
Neumím si představit, jak tím svým chobotem žere řasy :-) Ne, určitě mívá na dně dost spadaného mraženého krmení... pokud ho nesezobou dříve krevetky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 21:55 Žena petulinakk [2016] Re: malyLibor
Když helena nemá šneky, žere to co jiní šneci ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 21:49 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: petulinakk
No, nemohu se přít, nemám argumenty. Já o tom jen četl, nikdy jsem to neviděl na vlastní oči... ale v tom případě musí u mne malé heleny žrát něco jiného, protože nemají k dispozici nic než dospělé okružáky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 21:47 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: yenya
Mne by zajímal mechanismus jejího požírání jiného šneka... zdá se, že do něj zasune chobot a vycucne to měkké... ale co dělá s tělíčkem? Tu nohu mají plži velmi tuhou, pamatuji si, že když jsem vařil šneky, trvalo to šest hodin, než změkli, že se dali jíst... to bylo ještě před tím, než se začali prodávat běžně v konzervách :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 20:56 Žena petulinakk [2016] Re: malyLibor
malyLibor napsal: A ani s tím "kořist dle své velikosti" bych moc nesouhlasil. Podle mého pozorování jdou heleny postupem od nejjednoduššího k nejsložitějšímu - nejdříve vyzabíjejí větší jedince, až potom se pustí do menších. Údajně si poradí i s ampulárií, ale ty já nemám, tak nevím. Co vím jednoznačně je, že nejdříve padnou největší okružáci, menší okružáci a kružníci až nakonec.

Souhlasím... pokud jde o větší heleny :-)

Ale já mluvila o prckách co se objeví po "randění" - třímilimetrová helenka (taková byla ta co jsem dala fotku) neuloví dospělého okružáka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.08.2012 19:07 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: yenya
Přesně jsi vystihl moje dojmy z helen, když jsem je měl nově... Neškodní ňoumové. Pořád lezly po akva a věčně odněkud padaly... z rostlin, ze skla, z kořenů... když lezl po skle šnek, přelezly ho a ani si ho nevšimly... kružníci se po nich vozili jak na koníčkovi... a dnes? V akva ani jeden kružník nebo okružák, pokud jim je tam nenahážu z jiných akvárií... na dně prázdné ulity, ale helenu jsem v akci nikdy neviděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 18:12 yenya Re: seic
Pěkné. Do odkazů jsem dal i "lovící" helenu. Akorát uloví levatku, stočí pod sebe a hoduje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.08.2012 17:59 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – ad ňoumové
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 17:29 yenya Re: malyLibor
Já už jí viděl zamaskovanou v kamínkách a to jsem si jí všimnul jen díky vystrčenému chobůtku. Další se mi "maskovala" v egérii až stejně spadla, když lezl kolem okružák. Jsou to takový zajímavě divný "predátoři", vypadají jako "ňoumové" a přitom si tak v pohodě "vraždí". Jsem fakt zvědav na ty malé, jestli je uvidím ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 16:54 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: savan
Aha... tak to já úplně malé heleny vidím zcela výjimečně. Ale jednou za čas zahlédnu nějakou okolo 0,5cm a stále častěji vidím heleny kolem 2 cm... Pak je vysbírám, povyměňuji se zájemci a zase po čase se objeví hejno dospělých... malé heleny jsou pořád někde zašité. Podotýkám, že je mám v akva s nejjemnější pískem 1-2mm, takže se jim zavrtává hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 16:03 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: malyLibor
u mňa to funguje takto,helenky sa mi množia za pozadím.naposledy sa mi ich vyrojilo behom týždňa asi 20.za 3 mesiace od nákupu som nevidel ani jednu mladú a potom z ničoho nič invázia mladých smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.08.2012 15:44 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: petulinakk
A ani s tím "kořist dle své velikosti" bych moc nesouhlasil. Podle mého pozorování jdou heleny postupem od nejjednoduššího k nejsložitějšímu - nejdříve vyzabíjejí větší jedince, až potom se pustí do menších. Údajně si poradí i s ampulárií, ale ty já nemám, tak nevím. Co vím jednoznačně je, že nejdříve padnou největší okružáci, menší okružáci a kružníci až nakonec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2012 15:42 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: savan
Nooo.... s tím bych až tak nesouhlasil.... helenky se množí spíš systémem kde nic tu nic a potom sem tam helena a spousta prázdných ulit od jiných šneků smich
Zajímavé, že prázdnou ulitu heleny jsem našel za ten rok a čtvrt, co je chovám, jen jednou, když si vlezla do filtru a tam pošla asi umlácena vrtulkou. ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.08.2012 13:55 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: yenya
dočkej času jak hus klasu.heleny sa množia asi systémom nic,nic a zrazu ich je plné akva smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.08.2012 13:10 yenya Re: petulinakk
Moc pěkná fotka, už aby to bylo vidět i u mě ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   14.08.2012 13:05 Žena petulinakk [2016] Re: yenya
Fotka k příspěvku Následky "randění" zatočí hlavně s těmi kružníky - prckové budou brát kořist úměrně své velikosti ;-)
na fotce právě pidihelenka a kružník ano
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.08.2012 12:45 Žena petulinakk [2016] Re: LiborSprysl
Ani jsem nečekala že se jí po obědě blýská úsměv vyleštěný Odolem ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [18] ...... 27 28

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45132x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7394-plz-zerouci-plze--anentome-helena?od=851