Terčovci - rozmnožování, odchov
V první řadě bych chtěl podotknout,že 180 l je na 6 terčů opravdu málo.Pokud by to byli mladí,ještě by to do selekce šlo,ale vzhledem,k tomu,že jsou to chovné páry,je to nedostačující.Jen standartní vytíračka má 125 l,a to je jen pro pár.
A teď k tvé otázce.Nikdo ještě nevysvětlil pravé důvody,proč terči jikry požírají,ale má se za to,že těch důvodů je několik:
1)Nekvalitní voda,kdy rodiče usoudí,že z jiker díky špatnému vývoji nic nebude.
2)Možná neoplozenost,kdy ryby stále vyzobávají bílé jikry,až na kuželu nic nezbyde.
3)Stres,vylekání,strach o potomstvo,díky přerybněné nádrži,nebo jiným stesujícím rybám.
4)Neharmonický pár.
5)Některé ryby to prostě dělají,bez zjevného důvodu.
Pokud jsi koupil chovné páry,alespoň po jednom odvodění mladých,zkus je separovat,pak poznáš víc.
Snad jsem na nic nezapomněl...

0 02.01.2009 23:08 VALDEZ Trošku od tohoto tématu odbočím a chci se zeptat jestli je normální když se terčovci už více jak týdn natřásají aniž by hodili jikry?Jednou už se vytřeli,bylo to zhruba před měsícem ovšem nic z toho nebylo protože to splesnivělo a bohužel jsem nezaregistroval jak dlouho jim to trvalo než se vytřeli protože jsem s těmito rybama na začátku s chovem.Prostě jsem neuměl toto natřásání zhodnotit co to vlastně dělají.Teď už vím že to předchází výtěru ryb.
0 02.01.2009 21:42 mupatrik – Terčovci- pojídání jiker

ahoj potřebuji poradit. koupil jsem si 6 terčovců, jsou tu 2 chovné páry. Vytřeli se mi podruhé, ale hned pojedí ty jikry co nakladli.

nevím proč to dělají. V akváriu mám jen ty terčovce, žádné jiné ryby.Chovám je poprvé, tak se chci poradit co s nimi. Díky za každoou radu.
Mám je ve 180 l akváriu.
Starší reakce
po nemecky neviem ale nieco si domyslim.no mne us ziju 2 mesiace,ale som sa triasol ked som ich kupil ci budem mat vhodne podmienky na ich chov.
mas pravdu 20 je vela nasiel som 14.let.asi som si to zmylil zdlskou dorastaju 20.cm,ale nieco sa mi zda ze som niekde cital 20.let.ak to najdem dam vediet.
A kde to píší?20 let je mnoho i na terče v přírodě,pokud máš jiné poznatky,dej o nich vědět.
chces povedat ze budem rad ked sa mi doziju 8 rokou.na nete pisu ze sa dozivaju 20.rokou-to myslia tercovce zijuce v prirode.
Terčovci pohlavně dospívají kolem jednoho roku a růst ukončují kolem roku druhého.Ve 3-4 letech,by měli být ještě v první polovině života,tzn.,že reprodukčně by měli být ještě před vrcholem.Záleží však na podmínkách chovu.V přírodě se úspěšně třou i terčovci 7-8 let staří,to se nám v akváriu těžko podaří.Řekl bych,že při správném chovu v akváriu,jsou terčovci schopní kvalitně se rozmnožovat ještě ve věku 5-6 let,sice asi s menší úspěšností,ale stále.Není vyjímkou,aby terčovec dosáhl věku 10 a více let,ale to myslím jen v přírodě.Vlastními zkušenostmi nemohu sloužit,neb se terčovcům věnuji pouhých 7 let.
Vždy ale záleží na kvalitě chovu a genetických dispozicích daného druhu.Stálým šlechtěním se život těchto ryb zkracuje a tak i doba aktivního rozmnožování.Nicméně si myslím,že ve věku 3-4 roky by i v akváriích měli být ještě dost plodní.
0 03.12.2008 15:40 ARES – Terčovci-starý chovný pár?
Zdravím,už několikrát jsem v inzerci narazil na chovný pár terčovců,u kterých majitel psal že jsou 3-4roky staří a "ještě se občas třou",proto prosím zkušenější kolegy o reakci,zdali je tomu tak že po téhle době už mají s rozmnožováním problém nebo v jakém stáří k tomu dochází.
Starší reakce
0 16.05.2008 16:26 James jirin zdravim te. nevim jak jsem jiz psal, jak dlouho mas terciky, ale zkus toto nez se pustis do velkochovu tercu sezen si 3-4cm velke terce a zkus je dostat na tech 18cm myslim si, ze jestli jsi zacatecnik a laik jako ja tak mas o zabavu postarano, jak psal miro neni tak jednoduche je dostat tak aby byli krasni a velici. nechci te nejak odrazovat nebo nejak srazet to v zadnem pripade, ale je to zabiracka a vem si ze zaklad uz mas. to je muj postoj ja mam kousky jak dospele tak i mensi kdyz jsem si je privezl meli okolo 4cm a nasekal jsem tolik chyb, ze se ted stydim a chytam se za rypec. a ukaz take nejake to foto. Preji hodne stesti
0 16.05.2008 16:26 Jiřin – Re: miro03
Chov terčovců jakš takš zvládám nejsem žádný zelenáč, už před terčovcema jsem choval i jiné druhy rybek ...
Ale až ted jsem se odvážil právě na terčovce a moc bych chtěl a si vychovat vlastní rybky od narození až do jejih smrti, právě proto se je snážím rozmnožit a taky kuli tomu že to jsou ty nejhezčí ryby co v akvariu můžete mít-tedy to je můj názor

0 16.05.2008 15:53 miro03 – Re: Jiřin
Skus sa zamyslet kolko námahy to stálo chovatelov sa to naučit odchovat terčovce?Preto Ti možem na tvoj dotaz odpovedat len tolko že nikto Ti nepovie o tom ako to robí a vzorec ani tabulka nexistuje tak ako to píšu ostatný.Dalšov z vecí je jedno že terčovce vytreš ale vychovat s nich pekné kusi stojí hodne skuseností a námahy vela ludí sa o to pokusi a potom ked zistia čo to stojí námahy a hlavne trpezlivosti tak to vzdaju.Nechcem Ta odradit,to nie len Ti píšem popravde ako sa veci okolo odchovu terčovcov maju.

0 16.05.2008 12:55 James ke vsenu si myslim ze ti nikdo neprozradi jake jsou presne hodnoty vody pro odchov a hlavne u kazdehoho paru je to tak trochu jine takze zadne universalni hodnoty neexistuji
Ted jsem to chtel akorat napsat at si udela prezentaci a bude dalsi kolega do party

0 15.05.2008 18:25 James taky bys mohl hodit nějaké foto, ale to je jen takový krásný doplněk přeji hodně radosti a malo strastí
0 15.05.2008 18:24 James jiřin nikam nespěchej nevím tedy co je tvým cílem ale nejprve bychom se měli terče naučit pozorovat a pak to ostatní, já je mam asi 1/4 roku a zatím jsem se nenaučil je pozorovat a rozpoznavát kdy jsou v pořadku nebo kde jsem udělal nějakou chybi nevím jestli jsi už terče měl či ne, tak to piši tak nějak obecně. Každopadně mě se už jednou vytřely /mám i starší kousky/ a teď zatím blbnou okolo takového kamínku, ale netroufám si , hlavně ani nechci, ale to je vedlejsí na to abych je rozmnožil nevím jak na to a jaké jsou úskalý, ale vím jedno že to nebude tak jednoduché a že to chce už něco vědět o vodě a to nejen teoreticky. Každopadně nech přírodu ona si poradí, dělej jim vodu podle parametrů pestře krm a oni se ti zajisté odvděčí, třeba to nebude tím že se vytřou a odchovjí mladé, ale tím že ti krasně porostou a budou zdraví a to je ta nej odměna co může bytí.
no vzhledem k tomu, že se dožívají běžně okolo 10 let, tak opravdu není kam spěchat
jinak aby se vytřeli není až takový problém, ty si myslím začínajíá až s jikrama
potřebují správnou vodu aby se vůbec vylíhly mladý a pak ještě je potřeba správná voda aby se rodičum tvořil sekret pro prcky
držim palce
Urcite pockej az se par najde

.Jak mas stary ryby ? je mozny ze jsou na treni jeste mlady.Me se zacli trit zhruba v roce a pul a ted to delaj tak jednou do mesice pravidelne.
0 15.05.2008 17:49 Jiřin Aha, ale já už je mám ve společné nádrži s ostatními docela dlouho a nějak se jim do toho nechce ... Tak sem myslel že třeba takhle to půjde líp ... Jinak tam mám ještě jeden pár ... (mám jich 12 těch terčovců, jsou tam jen terčovci)
Možná na tom něco bude ... Počkat ještě chvilku
0 15.05.2008 17:38 tercovec5 – Re: Jiřin
Osobně bych je nepřelovoval,naopak nechal bych je přirozenou cestou spárovat ve společné nádrži,až po prvním či druhém výtěru ve společném akvárku bych teprve odlovil páreček.
0 15.05.2008 17:00 Mato00 – trenie
Ahoj voda mi mala vyhovovať parametrom aké su v atlase.Skus ich tam preloviť tak na 1mesiac a uvidíš či niečo príde alebo nie.Dúfam, že akva máš dosť veľké aspoň 100l.Naj parametre su asi 50*50*50 ale nie som si istý!Tak držím palce!

0 15.05.2008 16:43 Jiřin – Odchov terčovců
Omlouvám se jestli už to tady je, ale nikde jsem to nenašel ...
Chovám terčovce a mám připravené akvarium pro jejich výtěr, mám tam třecí kužel, mělo by být vše připraveno ...
Takže tedka tam dám chovný pár do onoho akvária a oni se mě vytřou ? Nebo musím nějak změnit tvrdost či kyselost abych se mi rozmnožili ? Nebo je tam dám a oni se prostě začnou třít ? Dík za rady

Starší reakce
0 02.12.2006 20:56 vašek – dotaz
a mohl bych mit jenom jeden par molboro red?!
0 30.11.2006 14:39 vašek – dotaz
malboro red
0 30.11.2006 14:36 vašek – dotaz
ten oronžovo červeny
0 30.11.2006 14:31 kiiki – .
Ale to není ten úúplně červený(u mě Ouško)
0 30.11.2006 14:27 vašek – dotaz
neni to malboro?
0 29.11.2006 18:28 vašek – dotaz
jo a jak se menuje ten pestře červeny
0 29.11.2006 18:27 vašek – dotaz
mužu chovat i dva pary mezi těma mylima rybkama? nepoperou se?
0 29.11.2006 18:25 kiiki – terčovci-náročné ryby:(
Tak mi napište jak máte velké ty terčovce.

0 29.11.2006 17:53 vašek – dotaz
teto odpovědi nerozumím
Podle velikosto. 10 cm jsem měl v 100l akvariu a bylo to v pohode. ale u 15-18cm ryb jsem měl problém i v 200l akváriu. To vaše jim bude stačit bohaťe.

0 29.11.2006 17:40 vašek – dotaz
takže je mužu odělit do jinačiho AQ muži mit v tom 250lit AQ jeden par?!
Terčovci všeobecně nejsou moc rychlě ryby (aspoň z mých zkušeností) tudíž když neonky zähájí nájezd tak jikry ani poťer nemá šanci. A u terčovců se připravenost ke tření dá poznat tak že samec ( někdy i samice) čistí svislou ploch (list, kámen, sťena akvaria, atd...) a samice má takovou viplněnou dutinu v břiše (jde to dobře viďet při pohledu proti světlu).

0 29.11.2006 17:25 vašek – dotaz
ja mam AQ 205l itrove A nebylo by lepši kdy bude mit terčovec mlade je oddělit do jinačiho kvarka?
0 29.11.2006 17:22 vašek – dotaz
ty male rybky sežraly ten potěr terčovcum?
Prosím a jak se pozna že terčovec bude mit male! prosím odpověs
Já bych jí věřil mám s tím podobné zkušenosti až na ten poťer ten mi vždy sežrali. A někdy i když byl jejich.

1 29.11.2006 17:05 kiiki – můžeš mi věřit:)
0 29.11.2006 16:11 vašek – dotaz
opravdu? mam ti věřit?
1 29.11.2006 14:46 kiiki – Určitě můžeš
0 29.11.2006 14:35 vašek – Dotaz
Myslím samozdřejmně spolu! dohomady
Přidat reakci
1 ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19311x