Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovci - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Terčovci - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2009 23:15 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: mupatrik
V první řadě bych chtěl podotknout,že 180 l je na 6 terčů opravdu málo.Pokud by to byli mladí,ještě by to do selekce šlo,ale vzhledem,k tomu,že jsou to chovné páry,je to nedostačující.Jen standartní vytíračka má 125 l,a to je jen pro pár.

A teď k tvé otázce.Nikdo ještě nevysvětlil pravé důvody,proč terči jikry požírají,ale má se za to,že těch důvodů je několik:
1)Nekvalitní voda,kdy rodiče usoudí,že z jiker díky špatnému vývoji nic nebude.
2)Možná neoplozenost,kdy ryby stále vyzobávají bílé jikry,až na kuželu nic nezbyde.
3)Stres,vylekání,strach o potomstvo,díky přerybněné nádrži,nebo jiným stesujícím rybám.
4)Neharmonický pár.
5)Některé ryby to prostě dělají,bez zjevného důvodu.

Pokud jsi koupil chovné páry,alespoň po jednom odvodění mladých,zkus je separovat,pak poznáš víc.
Snad jsem na nic nezapomněl... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2009 23:08 VALDEZ
Trošku od tohoto tématu odbočím a chci se zeptat jestli je normální když se terčovci už více jak týdn natřásají aniž by hodili jikry?Jednou už se vytřeli,bylo to zhruba před měsícem ovšem nic z toho nebylo protože to splesnivělo a bohužel jsem nezaregistroval jak dlouho jim to trvalo než se vytřeli protože jsem s těmito rybama na začátku s chovem.Prostě jsem neuměl toto natřásání zhodnotit co to vlastně dělají.Teď už vím že to předchází výtěru ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2009 21:42 mupatrik – Terčovci- pojídání jiker
Fotka k příspěvku ahoj potřebuji poradit. koupil jsem si 6 terčovců, jsou tu 2 chovné páry. Vytřeli se mi podruhé, ale hned pojedí ty jikry co nakladli. sad nevím proč to dělají. V akváriu mám jen ty terčovce, žádné jiné ryby.Chovám je poprvé, tak se chci poradit co s nimi. Díky za každoou radu.
Mám je ve 180 l akváriu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2008 13:32 Muž metal [96] - Cichlidy – re.romy
po nemecky neviem ale nieco si domyslim.no mne us ziju 2 mesiace,ale som sa triasol ked som ich kupil ci budem mat vhodne podmienky na ich chov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2008 01:18 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: metal
Jen pro zajímavost.
theaquariumwiki.com/…
www.wissen.de/…
www.wetwebmedia.com/…
Všude se píše o věku kolem 10 let a více,někde i 5,ale to je dost málo i na akvarijní podmínky.
I když někomu terčovec nevydrží ani měsíc... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2008 20:51 Muž metal [96] - Cichlidy – re.romy
mas pravdu 20 je vela nasiel som 14.let.asi som si to zmylil zdlskou dorastaju 20.cm,ale nieco sa mi zda ze som niekde cital 20.let.ak to najdem dam vediet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2008 20:04 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: metal
A kde to píší?20 let je mnoho i na terče v přírodě,pokud máš jiné poznatky,dej o nich vědět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2008 19:46 Muž metal [96] - Cichlidy – re romy
chces povedat ze budem rad ked sa mi doziju 8 rokou.na nete pisu ze sa dozivaju 20.rokou-to myslia tercovce zijuce v prirode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2008 17:34 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: ARES
Terčovci pohlavně dospívají kolem jednoho roku a růst ukončují kolem roku druhého.Ve 3-4 letech,by měli být ještě v první polovině života,tzn.,že reprodukčně by měli být ještě před vrcholem.Záleží však na podmínkách chovu.V přírodě se úspěšně třou i terčovci 7-8 let staří,to se nám v akváriu těžko podaří.Řekl bych,že při správném chovu v akváriu,jsou terčovci schopní kvalitně se rozmnožovat ještě ve věku 5-6 let,sice asi s menší úspěšností,ale stále.Není vyjímkou,aby terčovec dosáhl věku 10 a více let,ale to myslím jen v přírodě.Vlastními zkušenostmi nemohu sloužit,neb se terčovcům věnuji pouhých 7 let.
Vždy ale záleží na kvalitě chovu a genetických dispozicích daného druhu.Stálým šlechtěním se život těchto ryb zkracuje a tak i doba aktivního rozmnožování.Nicméně si myslím,že ve věku 3-4 roky by i v akváriích měli být ještě dost plodní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2008 15:40 ARES – Terčovci-starý chovný pár?
Zdravím,už několikrát jsem v inzerci narazil na chovný pár terčovců,u kterých majitel psal že jsou 3-4roky staří a "ještě se občas třou",proto prosím zkušenější kolegy o reakci,zdali je tomu tak že po téhle době už mají s rozmnožováním problém nebo v jakém stáří k tomu dochází.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2008 22:17 Muž Johns [30] - Cichlidy
Fotka k příspěvku mno já jsem amatér ale mě se ryby spárovaly v okrasné nádrži a potom jsem ve vytíračce zkoušel různé hodnoty ale ty hodnoty se u každého páru liší doufám že jse ti to časem povede

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2008 16:26 James
jirin zdravim te. nevim jak jsem jiz psal, jak dlouho mas terciky, ale zkus toto nez se pustis do velkochovu tercu sezen si 3-4cm velke terce a zkus je dostat na tech 18cm myslim si, ze jestli jsi zacatecnik a laik jako ja tak mas o zabavu postarano, jak psal miro neni tak jednoduche je dostat tak aby byli krasni a velici. nechci te nejak odrazovat nebo nejak srazet to v zadnem pripade, ale je to zabiracka a vem si ze zaklad uz mas. to je muj postoj ja mam kousky jak dospele tak i mensi kdyz jsem si je privezl meli okolo 4cm a nasekal jsem tolik chyb, ze se ted stydim a chytam se za rypec. a ukaz take nejake to foto. Preji hodne stesti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2008 16:26 Jiřin – Re: miro03
Chov terčovců jakš takš zvládám nejsem žádný zelenáč, už před terčovcema jsem choval i jiné druhy rybek ...
Ale až ted jsem se odvážil právě na terčovce a moc bych chtěl a si vychovat vlastní rybky od narození až do jejih smrti, právě proto se je snážím rozmnožit a taky kuli tomu že to jsou ty nejhezčí ryby co v akvariu můžete mít-tedy to je můj názor :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2008 15:53 miro03 – Re: Jiřin
Skus sa zamyslet kolko námahy to stálo chovatelov sa to naučit odchovat terčovce?Preto Ti možem na tvoj dotaz odpovedat len tolko že nikto Ti nepovie o tom ako to robí a vzorec ani tabulka nexistuje tak ako to píšu ostatný.Dalšov z vecí je jedno že terčovce vytreš ale vychovat s nich pekné kusi stojí hodne skuseností a námahy vela ludí sa o to pokusi a potom ked zistia čo to stojí námahy a hlavne trpezlivosti tak to vzdaju.Nechcem Ta odradit,to nie len Ti píšem popravde ako sa veci okolo odchovu terčovcov maju. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2008 13:08 delis – Re: James
Presne tabuľky neexustuju :-D ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2008 12:55 James
ke vsenu si myslim ze ti nikdo neprozradi jake jsou presne hodnoty vody pro odchov a hlavne u kazdehoho paru je to tak trochu jine takze zadne universalni hodnoty neexistuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 18:26 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: James
Ted jsem to chtel akorat napsat at si udela prezentaci a bude dalsi kolega do party :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 18:25 James
taky bys mohl hodit nějaké foto, ale to je jen takový krásný doplněk přeji hodně radosti a malo strastí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 18:24 James
jiřin nikam nespěchej nevím tedy co je tvým cílem ale nejprve bychom se měli terče naučit pozorovat a pak to ostatní, já je mam asi 1/4 roku a zatím jsem se nenaučil je pozorovat a rozpoznavát kdy jsou v pořadku nebo kde jsem udělal nějakou chybi nevím jestli jsi už terče měl či ne, tak to piši tak nějak obecně. Každopadně mě se už jednou vytřely /mám i starší kousky/ a teď zatím blbnou okolo takového kamínku, ale netroufám si , hlavně ani nechci, ale to je vedlejsí na to abych je rozmnožil nevím jak na to a jaké jsou úskalý, ale vím jedno že to nebude tak jednoduché a že to chce už něco vědět o vodě a to nejen teoreticky. Každopadně nech přírodu ona si poradí, dělej jim vodu podle parametrů pestře krm a oni se ti zajisté odvděčí, třeba to nebude tím že se vytřou a odchovjí mladé, ale tím že ti krasně porostou a budou zdraví a to je ta nej odměna co může bytí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 18:23 Jiřin
Moc všem děkuji :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 18:07 Muž Snofrev [54]
no vzhledem k tomu, že se dožívají běžně okolo 10 let, tak opravdu není kam spěchat

jinak aby se vytřeli není až takový problém, ty si myslím začínajíá až s jikrama
potřebují správnou vodu aby se vůbec vylíhly mladý a pak ještě je potřeba správná voda aby se rodičum tvořil sekret pro prcky

držim palce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 18:00 Jiřin
Akvárium jsem zakládal v lednu. Terčovce jsem kupoval v unoru. Takže to asi vážně může být v tom že jsou ještě moc mladý. Nevím totiž jak je ve zvěrinexu prodavali staré, takže jestli jim bude tak 8 až 9 měsíců, možná míň, tyhle rybky chovám poprvé, nevěděl jsem že dospivají až tak dlouho. Asi jo, asi máte pravdu, třeba jsou na to ještě mladý :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 17:52 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Jiřin
Urcite pockej az se par najde :).Jak mas stary ryby ? je mozny ze jsou na treni jeste mlady.Me se zacli trit zhruba v roce a pul a ted to delaj tak jednou do mesice pravidelne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 17:49 Jiřin
Aha, ale já už je mám ve společné nádrži s ostatními docela dlouho a nějak se jim do toho nechce ... Tak sem myslel že třeba takhle to půjde líp ... Jinak tam mám ještě jeden pár ... (mám jich 12 těch terčovců, jsou tam jen terčovci)
Možná na tom něco bude ... Počkat ještě chvilku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 17:38 tercovec5 – Re: Jiřin
Osobně bych je nepřelovoval,naopak nechal bych je přirozenou cestou spárovat ve společné nádrži,až po prvním či druhém výtěru ve společném akvárku bych teprve odlovil páreček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 17:06 Jiřin
Dík za radu určitě je tam teda přelovím ... No snad to výjde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 17:00 Mato00 – trenie
Ahoj voda mi mala vyhovovať parametrom aké su v atlase.Skus ich tam preloviť tak na 1mesiac a uvidíš či niečo príde alebo nie.Dúfam, že akva máš dosť veľké aspoň 100l.Naj parametre su asi 50*50*50 ale nie som si istý!Tak držím palce! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2008 16:43 Jiřin – Odchov terčovců
Omlouvám se jestli už to tady je, ale nikde jsem to nenašel ...
Chovám terčovce a mám připravené akvarium pro jejich výtěr, mám tam třecí kužel, mělo by být vše připraveno ...
Takže tedka tam dám chovný pár do onoho akvária a oni se mě vytřou ? Nebo musím nějak změnit tvrdost či kyselost abych se mi rozmnožili ? Nebo je tam dám a oni se prostě začnou třít ? Dík za rady hmm

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2006 20:56 vašek – dotaz
a mohl bych mit jenom jeden par molboro red?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2006 14:39 vašek – dotaz
malboro red
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2006 14:36 vašek – dotaz
ten oronžovo červeny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2006 14:31 kiiki – .
Ale to není ten úúplně červený(u mě Ouško)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2006 14:27 vašek – dotaz
neni to malboro?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2006 14:26 kiiki – neperou se
Nepoperou!!!Já mám 5 a neperou se jen si ukazují kdo je tu pánem.Ten červený je pigeon. ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 18:28 vašek – dotaz
jo a jak se menuje ten pestře červeny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 18:27 vašek – dotaz
mužu chovat i dva pary mezi těma mylima rybkama? nepoperou se?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 18:25 kiiki – terčovci-náročné ryby:(
Jsou docela problematičtí.Lepší by byly 2 páry ano Já sama newim co je samec a co samice :-O ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 18:18 vašek – odpověď
chystám si je pořídit protože sou to velmi krasné ryby ale jedna otázka jsou problematicke odchovat? rozzureny rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 18:00 Muž [] – odpověď
Tak mi napište jak máte velké ty terčovce. :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 17:53 vašek – dotaz
teto odpovědi nerozumím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 17:43 Muž [] – Ano
Podle velikosto. 10 cm jsem měl v 100l akvariu a bylo to v pohode. ale u 15-18cm ryb jsem měl problém i v 200l akváriu. To vaše jim bude stačit bohaťe. ano potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 17:40 vašek – dotaz
takže je mužu odělit do jinačiho AQ muži mit v tom 250lit AQ jeden par?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 17:38 Muž [] – poťer
Terčovci všeobecně nejsou moc rychlě ryby (aspoň z mých zkušeností) tudíž když neonky zähájí nájezd tak jikry ani poťer nemá šanci. A u terčovců se připravenost ke tření dá poznat tak že samec ( někdy i samice) čistí svislou ploch (list, kámen, sťena akvaria, atd...) a samice má takovou viplněnou dutinu v břiše (jde to dobře viďet při pohledu proti světlu). ahoj ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 17:25 vašek – dotaz
ja mam AQ 205l itrove A nebylo by lepši kdy bude mit terčovec mlade je oddělit do jinačiho kvarka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 17:22 vašek – dotaz
ty male rybky sežraly ten potěr terčovcum?
Prosím a jak se pozna že terčovec bude mit male! prosím odpověs
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 17:07 Muž [] – Můžeš jí věřit
Já bych jí věřil mám s tím podobné zkušenosti až na ten poťer ten mi vždy sežrali. A někdy i když byl jejich. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2006 17:05 kiiki – můžeš mi věřit:)
Jestli chceš tak se koukni na moje akva(kiikin Trigon 350)pak mi můžeš věřit na 100% :-) palec ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 16:11 vašek – dotaz
opravdu? mam ti věřit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2006 14:46 kiiki – Určitě můžeš
Ano můžeš.Sama je mám a terči si malých rybek vůbec nevšímají.Ani potěru!At se daří ;-) ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2006 14:35 vašek – Dotaz
Myslím samozdřejmně spolu! dohomady

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 13 14

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19311x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7134?od=589