Přihlásit se RYBICKY.NET »

Terčovci - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Terčovci - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - martinRe: halenar1984
zkousel sem akriflavin a porad stejny pouzivam uv lampu a tahle voda nam tece v potucku v krusnych horach vodovodni mame ph 6,5 190 mikro take to zbela ,zkusel sem i jeden dil z osmozi a dva dily vodovodni furt stejny u vsech trech paru.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - halenar1984Re: martin
aj pridavas nieco proti plesniveniu do vody ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - martin – tercovci
mohl by jste mi nekdo poradit s odchovem uz se m asi 20 krat vytreli a vzdy vse zbelalo krome par kousku co se vykulily a pak je pozraly stary ph mam 6,2 vodivost 170 mikro.no2 0 no3 0 uz si nevim rady sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: riso
Začal jsem s ní přikrmovat cca po 14 dnech, a odlov od páru byl po měsíci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - riso Re: Bob66
to je presne to co chci zkusit pri pristim vyteru ano . Diky ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: riso
Jde to docela dobře, odchovával jsem je jen s odskořápkovanou artémií a bez jediného úhynu X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - riso – artemia
Ahoj,

povedlo se Vam nekomu odchovat terce i bez krmeni zivou vylihlou artemii? Jestli ano, cim jste prcky prikrmovali?

Diky.

Richard

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK Re: smidakkuba
Dík za rady :-) Dneska jsem viděl že se trošku začínají "natřásat", tak ještě chvilku počkám, jestli z toho něco nebude a kdyby ne tak je potom přelovím ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba Re: MGK
Myslím že nejjednodušší je tomu nechat volný průběh odkalovat ale neměnit vodu jenb odsát výkaly.Možná by nebylo marný přelovit je do většího akva k jiným terčům.Mi se taky stalo že když byly spolu dlouho dvě ryby tak se přestaly třít.Nedávno se mi to stalo u marlbor byli dlouho ve vytíračce a nechtěli se třít tak jsem je dal k pigeonům u kterých jsou asi 3 týdny a už mají tiky na tření.Zkus je dát do toho většího a časem se zase rozjedou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK Re: RAP
No já nevím, ale myslím si že vodou to nebude. Všechna voda, která do té vytíračky jde, projde reverzkou protože máme hodně tvrdou vodu, tak ji musím změkčit. A když potřebuju vodu přitvrdit, používám sůl....Proto si myslím že pokud je něco s vodou tak by ji měla "vyčistit" ta reverzka, protože voda čistě z kohoutku do toho akva nejde. Ale nevím jak přesně jsi to myslel ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: MGK
Ono na podzim mělo problém s vodou více lidí.
Právě že jsem na příčinu toho zákalu nepřišel :-( Jedině že jsem dával do akva studenější vodu a teplota vždycky víc klesala, ale nic víc, takže těžko říct :-) O té rostlině jsem uvažoval a zkusím tam asi fakt nějaku pořídit, za zkoušku nic nedám ;-)
A na důvod zeleného zákalu si přišel? Zákal se ti možná díky UV nedělá, ale důvod jeho vzniku je tam stále. A to je možná příčina, proč se netřou.
Vzhledem k velikosti "vytíračky" bych zkusil dát rostlinu zasazenou v květináči. Nepodceňoval bych sílu rostlin. ;-)
Možná, že je fakt problém v UV lampě, ale nevím. Myslím si že to bude něčím jiným :-) Jo, jsou v holém akva s molitanovým filtrem a třecím kuželem, nic víc :-) ....No, já vím, že záleží na rybách. Jen mi prostě šlo o to, vědět proč se nechcou třít, přece jen je divné že předtím se třeli tak často a teď od té doby co jsem měl v akva ten zelený zákal, tak se vůbec netřou ;-) :-(
Možná je problém v UVlampě, zabijí bakterie bez rozdílu.
Klasická vytíračka bylo myšleno holé akva s filtrem a třecím kuželem. Samozřejmě, že čím větší tím lepší. :)
PS: Pro tření není důležité, že chceme my, ale že chtějí ryby. ;-)
Problém s vodou se sice vyskytl, voda byla zeleně zakalená, ovšem to by se už opakovat nemělo, měla by tomu zabránit UV lampa, která už je v akva delší dobu zapojená ;-)

PS : Jedná se o klasickou vytíračku, ikdyž neklasických rozměrů (100x40x50 - dxšxv) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP – Re: Romy
Romy napsal:...........Vlasto,ale ono to u některých párů terčovců opravdu funguje,mám s tím vlastní zkušenosti,a nejen já.
Romy, tenhle postup znám a parkrát i použil u jiných cichlid. Předpokládal jsem, že se jedná o klasickou vytíračku pro terčovce viz. rybicky.net/nadrz/13229/7.jpg a v tomto prostředí bych byl na takové hrátky opatrný. Zejména pokud se už předtím vyskytnul problém s vodou který třecí aktivitu zastavil.
PS: fotka je z MGKho prezentace.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Romy – Re: RAP
smidakkuba napsal: nech vodu pořádně zestárnout i měsíc a potom vyměn vodu.

RAP napsal: sk: Zajímavá rada s tou vodou. hmm

Vlasto,ale ono to u některých párů terčovců opravdu funguje,mám s tím vlastní zkušenosti,a nejen já.Stimulací nejspíš bude skok hodnoty pH,s poklesem teploty,a tím dle mého evokuješ období dešťů lépe,než jen prostou a častější výměnou vody.

S další věcí máš pravdu,nechat pár odpočinout,nabrat sílu,a nejlépe,aby na sebe ryby viděly,byly ve vizuálním kontaktu,čímž se nesnižuje jejich chuť ke tření.
Jednoduše,aby se na sebe těšily... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK Re: romant
Všem díky za rady, nechám tomu "volný průběh" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: MGK
Ono někdy nedělat tzv. nic jinýho než normální péči o akva(pravidelná výměna vody, odkalování atd.) je tím nejlepším postupem. Prostě čím více člověk chce, tím míň to jde, tedy těm rybám. ;-)
Tak ten pár se nevytřel už minimálně 2 měsíce, takže musí být odpočinutý až moc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP
sk: Zajímavá rada s tou vodou. hmm
MGK: Co takhle nechat ten pár odpočinout a nabrat sílu? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba Re: MGK
nech vodu pořádně zestárnout i měsíc a potom vyměn vodu.Ono mnohdy čarování s vodou ti udělá pravý opak a ryby se přestanou třít.Stává se i že páry začnou prostě stagnovat a netřou se i kdybys kolem nich tancoval.Nech je v klidu a nech zestárnout vodu a pak uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK
Ahoj, mám na problém s chovným párem terčů :) Ještě teka před 2 měsíci se normálně třeli, většinou tak co 5 dní. Poté jsem měl, ale ve vytíračce problém se zeleným zákalem vody a hodně se mi tvořila řasa :) Po nějaké době jsem se toho úplně zbavil (UV-lampou), nyní je voda krásně čistá, akorát mám tedy řasu na sklech, ale to je normální. Můj problém spočívá v tom že se mi ten dospělý pár, který je v akva, nechce třít. Zkoušel jsem i růoznou výměnu vody, kdy voda klesla někdy až na 22°C, ale ani to nepomohlo. Zkoušel jsem i různé hodnoty vody, ale stále nic. Mohli byste mi prosím někdo nějak poradit ? :) Za každou radu moc děkuju.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba Re: Puky86
Klasický problém u červených variant.Podpořit je můžeš například po malým a plynulým stvrzováním vody po vylíhnutí mladých.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Puky86 – Vytvoření sekretu.
Zdravím.
Prosím potřeboval bych poradit.Už několikrát se mi rozplavali terčovci,ale rodičům se nikdy nevytvoří sekret a mladí po pár dnech uhynou už se mi to stalo asi po4x.Není na to nějaký trik jak podporit tvorbu sekretu?Jedná se o Marlboro red.
Díky za každou radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - trodat Re: Designer
Mě se vytřeli RT ve společné nádrži už X...krát ,a nic z toho nebylo bud požrali jikry nebo se vylíhli,ale nevodili a ,když začali vodit ,tak je sežrali ostatní.Až ted z posledního výtěru jich zatím přežilo asi 45ks mají 1,5 měsíce a jsou +,- 3cm velcí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak
Myslím, že zatím zůstanu u přirozeného odchovu :).
Mám dotaz i trošku jiného soudku.Mám doma asi dva měsíce pár RT a nedaří se mi ho vytřít respektive samice naklade šňůru jiker a okamžitě je žere.Máte na to nějakou fintu?.Tření předchází klasické námluvy s čištěním kuželu a poté si už ale samec samice moc nevšímá a ta se tře a žere jikry sama.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: miro03
Neni ojedinele, ze sem nekdo napise, ze se mu vytreli Tercovci a nebylo to v odchovne nadrzi. Z toho pak nic neni a ja to vidim jako idealni prilezitost si takovy umely odchov zkusit, pac jestli se to nepovede, a nebo to neco sezere, neni podstatny rozdil.

Jinak to vezme profik, nebo clovek chovajici ryby ve vetsim meritku, a jinak to vezme hobby akvarista, ktery je jen zvedavy a chce si to zkusit. Pak to ale vidime ruznym pohledem, protoze hobbysta kdyz umele odchova 10%, nebo vubec neco, bude skakat radosti a stejne ani nebude vedet, kam ty prcky pak dat, zatimco profik bude v rozpacich, ze by si mel blokovat jednu nadrz pro par ubohych kousku a ze takhle by to neslo.

Jako hobbysta rikam, pokud je jakakoli sance odchovat i neco malo z jiker na listu ve spolecenskem akvariu, je to pro mne zajimave a za pokus mi to stoji (do budoucna, nemam zatim dospele Tercovce).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - miro03
Mal som možnost vidiet ako odchováva náhražkou sekretu kolega a porovnat to s mojim sposobom umelého odchovu,úspešnost u tej nahrážky bola tak ako napísal rriki 40percentná,pokial chce niekto perceto zvýšit odporučil bi som nechat poter u rodičov.Zvýši sa kvalita odchovaných jedincov(lepšie rastú,sú vitálnejšie)Prvé dni krmit náhražkou(chce to však cit a vediet krmit touto náhražkou) a v 5-6den už poter začne sekret skrmovat aj s chovného páru.K socíálnej deprivácii dochádza najme u rýb odchovaných v Ázii.Čerstvo rozplavaná larva je ešte vo vývine,vidí len matne,vníma pomocov zmyslov čuch,zrak ktorý je ešte vo vývine(vidí len obrisi chovného páru).Inštiktívne plave k chovnému páru.Pokial však bol chovný pár odchovaný umelo(náhražkou)sekret s chovného páru im nebude chutit(larva si zobne s tela chovného páru a odplave preč)následne hladá po nádrži náhradné krmenie.Pokial nevie chovatel včas nakmit hladajúce larvy postupne umierajú hladom aj napriek tomu že sekret chovný pár produkuje.Netreba v tom hladat nejakú extrémnu vedu.V jednoduchosti je sila.Treba len bit dobrým pozorovatelom,venovat tomuto sposobu odchovu čas a hlavne bit trpezlivý.Mne trvalo 8mesiacov než som mohol povedat že som to zvládol.Človek sa nesmie bát experimentovat a hlavne vzdávat pri nezdaroch. ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Dahak
Dahak mimo jine napsal: Sekret rodičů, ale obsahuje bakterie pro tvorbu střevní flory a ten v těhle ingrediencích asi není.Buď hlavní složku tají nebo je to blbost :)
Pak je to zcela jasne, tajnou prisadou je Tercovci hovinko ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mapo8278Re: Romy
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Romy Re: Romy
Ježišmarjá,co jsem to napsal... hmm květen teprve bude... :) stydim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Romy
Shodou okolností byl v květnu v Singapuru na toto téma seminář,který vedl Andrew Soh,údajně prý má 100% úspěšnost odchovu.Jeho metoda je jiná,než jak uměle odchovává Bing Seto,nebo Jack Wattley.Myslím,že je to zatím pro nás,,španělská vesnice".
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johns
Mám jednu otázku.Rodiče vylučují sekret z kůže, to znamená, že když vylovím jednoho z rodičů při odchovu potěru a udělám stěr z kůže dá se to dát na laboratorní rozbor kde se dozvím co je zde obsaženo? Respektive složení toho sekretu?
No to bylo i v tomhle videu jako textovy komentar. Vajecny zloutek vareny max. 2 minuty, Spirulina a vitaminy. A nesmi to byt ani tuhe a ani tekute, tak akorat. Da se to i zmrazit na priste.

Tedy co jsem si zapamatoval... bylo utrpeni, jak dlouho se mi natahoval kazdy kousek, seklo se a za nejaky cas zase dalsi... proto se mi nechce to ted poustet znovu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rriki Re: Designer
Já jsem umělý odchov viděl na vlastní oči úspěšnost byla kolem 30-40%.Hodně bude záležet na té pastě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak Re: Designer
Jsem k tomu taky skeptickej.Kamarád našel pravděpodobně na nějakým foru i takovej stručnej recept.Je to prý směs vaječných žloutků, spiruliny, vitamínů a asi něčeho co z toho vytvoří pastu.Sekret rodičů, ale obsahuje bakterie pro tvorbu střevní flory a ten v těhle ingrediencích asi není.Buď hlavní složku tají nebo je to blbost :)
Slyšel jsem že asiati, už nějakou podobnou pastu mají, ale jak dalece je úspěšná a jaké je její složení to bohužel netuším.
Vypada to az prilis jednoduse, ale mnoho genialnich myslenek je jednoduchych.
Sice by se dalo rict, ze v tom videu prostor pro nejaky podvrh neni, ale co kdyz ten poter nebyl z Tercovcu?

Radeji jsem v usudku opatrny, na webu se najde ledacos, ale kdyby na to nekdy doslo, zkusit se to jiste da, treba na jikrach nakladenych ve spolecenskem akvariu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak – Umělý odchov
www.youtube.com/…

Začíná to zhruba na 7.40 min.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - hynek87 – kyselina fosforečná
Zdravím všechny
Poraďte, kde koupit kyselinu fosforečnou, jak koncentrovanou a jakým poměrem s vodou snižovat PH. A není li jednoduchší používat rašelinový výluh. Vodu mám z osmózy ale PH mám stále 7. Budu vděčný za každou radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba – Re: miro03
No já vždy svítím slabě 3 noci první noc vždy když se má plůdek vykulit ale u těhle přes noc splesnivělo minimum a přes den maximum.Ale asi jsem přišel na to proč došla mi kyselina fosforečna a já jsem myslel že 5ml bude stačit, to byl zbytek co jsem měl.Ale zjevně nestačil PH tam je asi 6,5-6,8 což je na terče hodně, obyčejně mývám tak 5,8.Ale když bylo to PH tak vysoký tak by to splisnilo už přes den ne? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - miro03 – Re: smidakkuba
Každá chovatelská forma terčovcov chce iné hodnoty vody.Vela záleží aj na tom v akých hodnotách vody boli tvoje chovné ryby odchované.Inak na noc je dobré svietit slabím svetlom,hlavne ked sa larvy vykulia do doby než poter začne skrmovat sekret s chovného páru. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba
Ahoj nemáte tušení proč mi jikry přes den plesniví.Co mám pár pigeonů tak u těch je vždy nejhorší noc a přes den zbělá ůplné minimum jiker ale noc je nejhorší.No a u cobaltů ráno se vzbudím a měli tam asi 10 plesnivých jiker kouknu o 2hod. později a mají tam 50 plesnivých a ted tam je tak 30 dobrých jiker s tak 250.Nevíte čím to je? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraS
Fotka k příspěvku raději jsem to nafotil..na fotce ještě schne barva...vidíš ten špinavý filtr, všude se válející zbytky ? a ryby rostou jak z vody a chrochtají skoro blahem...

Reagovat na tento příspěvek 0  - rriki – Re: smidakkuba
Nezoufej není to poslední možnost.Poslední je ,že čerstvě vykulenej potěr odsaješ a až se rozplave tak ja dáš najinej pár, nejlíp vodí dnědí a tyrkysy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - halenar1984
daj potom vediet prosim ta aky si mal vysledok dik moc
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba – Re: rriki
Skusím je to poslední možnost. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rriki – Re: smidakkuba
tak dej jen vzduchování no do té doby než je vezmou na sebe
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba – Re: rriki
Jo jsou to červený ryby a co filtr mám ho vypnot?Pak se mi nahromadí přece No látky ne?A na jak dlouho asi? :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 13 14

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19314x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7134?od=401