eSHa Exit
Jinak teda ted, když budu měnit tu vodu, můžu současně akva odkalit i vyčistit ten filtr ?
No nejen tam. Ono kazde takove leceni neco vyzabiji, a tak se doporucuje pred lecenim vycistit filtr a odkalit, protoze kdyz se to necha, jednak to snizuje ucinnost leciva, a druhak se zacne co bylo zive rozkladat. Ono se to nemusi zdat, ze by to melo byt nejak extra moc, ale svoje to udela - zalezi jak na tom akvarium je.
Filtr jsem nepral,takže to vyzabíjelo ty bakterie ve filtru ?
Vyprals ten filtr pred lecenim? Ono Ti ho to vyzabijelo, ted se vsechno mozne rozklada ve vode, dusici rostou...
Mne se tohle nikdy nestalo, ale resil bych to razantni vymenou vody a doplnenim leciva.
Ahoj, v akva se mi objevila krupička na nově koupených rybkách.Začal jsem léčit Exitem, 1. den plná dávka, 2. den poloviční jak je v létáku. Dnes, třetí den pozoruji divné chování ryb, hlavně čichavců, kteří se drží u dna nebo trhavě plavou dopředu a dozadu. Normálně filtruji, teplotu jsem nezvyšoval. Krupička na některých rybkách zmizela, na některých ještě je ale méně. Měl jste někdo podobnou zkušenost? Nebo jsem udělal něco špatně ?
Starší reakce
Rozumím. Akvárium odkalené bylo.Krmím minimálně.Teď už tomu nijak nepomůžu.Díky za názor
Ono při aplikaci léčiva, jakkoliv šetrného v té nádrži najednou pomře dost velké množství mikroorganismů, což může na nějaké stopové neměřitelné zvýšení NO2 stačit, leckdy i na měřitelné. Proto je dobré tu nádrž před léčbou odkalit, za a) některé účinné látky z léčiv se vážou na organický materiál tedy i na detrit a snižuje se tím terapeutická koncentrace a za b) je dobré počítat s tím že, ta nitrifikace většinou v průběhu léčby nepoběží a moc to akvárium nezatěžovat. Ideální je samozřejmě mít možnost léčit v hygienicky zařízené nádrži bez substrátu. Pokud ty královky byly už načaté tím primárním onemocněním ať už to bylo cokoliv, rozhodně se může stát co se stalo.
Bohužel nemohu odpovědět jinak než že to co popisuješ svědí o nicotnějších podmínkách a to že to odnášejí císařky teď, neznamená že to nenačne i otíky. Použiju ten příměr s rýmou, včichni jí taky nedostanem když v místnosti někdo kejchá.
Píšeš,že nejspíš nejsou ryby v dobrém prostředí.No, to si nejsem až tak jistá,ale jasně,krupice má nějakou příčinu.Taky jsem uvažovala,že zmiňované královny odlovím,ale....Dám jim prostě ještě jeden den. NENÍ MI JASNÉ,proč když před aplikací léčiva žádné jiné příznaky neměly,proč se teď u nich projevuje snad vše,co se může eShou léčit. Přijde mi,jako by to spíše všechno vyvolala. Pokud mi dobře prospívají Otíci,o kterých jsi psal,že jsou nachylní a nároční na kvalitu vody,tak to s těma podmínkama nebude tak horké.(jen moje úvaha)
No tentokrát ne

tady je to rozhodně na místě, vzhledem k těm dalším příznakům. Jinak královky jsou extrémně citlivé na sebemenší koncentraci dusitanů a pak se na nich rozjede cokoliv.
Podle popisu ty ryby nejsou v moc dobrým prostředí. Dojet léčbu dle návodu až do konce, ty kolíbající se a toho samce s okem bych poslal na druhej břeh hned, ale abych nebyl obviněn z toho že na rýmu ordinuju amputaci, můžeš klidně počkat až dojedeš léčbu, ale podle mě stejně půjdou kukat.
Včera jsem první den začala aplikovat léčivo eSha Exit v kombinaci s eSha 2000. Na Tetře královské se objevila krupička.Nejprve dvě tečky na samici a za dva dny byly pryč. Pak na samci,ten už jich měl víc.Než mi přišlo samotné léčivo,zvýšila jsem teplotu o 3 stupně a přidala sůl.Před samotnou aplikací jsem vyměnila část vody,blížil se den pravidelné výměny.A teď,co se děje v akváriu. Všechny rybky krom Teter královských to snáší očividně bez problémů,jen jsou živější,více se nahánějí.Samec Tetry královské má kalné jedno oko (vypadá,jako by byl slepý) Nevím,jak to lépe popsat. Dvě samice mají místama naježené šupiny,jedna ztrácí barvu. Zrychlené dýchání,občas plavou a kolíbají se.Dnes jsem aplikovala poloviční dávku dle návodu.Uvidím,zda to vůbec přežijí. Než jsem začala léčit eShou,krom zmiňované krupice na jedné a pak následně na druhé z nich VYPADALY normálně.

Starší reakce
U 10 dni starych ryb pocitej, ze EXIT nepreziji. Poter je vzdycky vyrazne citlivejsi nez dospela ryba. Musis to ale brat trosku drsne, kdyz treba i prijdes o poter, bude novy, ale kdyz nepolecis svinstva na ktera EXIT funguje, nebudes mit nakonec nic. A neudelas chybu ani kdyz si prostudujes:
rybicky.net/nemoc/piscinoodinium-pillulare
rybicky.net/forum/4564-oodinium
na coz EXIT taky zabira, ale lecba trva dele nez u krupicky, chce to neplasit se a nevzdavat to.
chcem sa opytat nemate nejaku skusenost z liecenim rozplavaneho podu v akva kde sa vyliahli som spozoroval napadnuteho ancika a mrenky machove ihned som ich prelovil do karantennej nadrze naordinoval esha EXIT + esha 2000 podla navodu. To by sme amali ale mam pocit ze na chrbtovich plutvach poldu su male nazltle bodky presne ako u nakazenych. SU to moji prvi odchovanci a nerad by so o prckov prisiel. Sped k veci naordinujem aj do velkej nadze EXIT + 2000 ale bojim sa o prckov nezabije ich to ??? Maju cca 10 dni a zacinaju sa krmit malimi cervikami.
0 24.09.2014 19:43 radim Můžu potvrdit, že esha Exit je opravdu účinný lék proti krupici a zvládli ho i poměrně choulostivé ryby na léky.
Nadruhou stranu, když jsem naposledy léčil celé akva v kterém byli i panaci (ti byli napohled zdraví bez krupice), tak po nadávkování exitu vyplavali z kořenů na sklo k výtoku filtru...prostě šli k hladině do proudu. Rozhodně to nebylo správně. Teplotou jsem nehýbal, ta je vysoká pořád. Naštěstí to rozdýchali všichni a dál dělají radost.
Z vlastních zkušeností ovšem můžu říct, že i sumcovití snáší eSHa Exit velmi dobře. Samozřejmě mluvím o jedincích z akvachovů. Importovaní jedinci snáší většinou špatně jakákoli léčiva.
MarekP napsal: To je poprvé, co slyším, že Esha exit má negativní účinky na nějaké ryby.
Nebudu komentovat výrok "kolik toho přípravku tam dotyčnej dal", ale sumcovité ryby jsou opravdu citlivé na přípravky s obsahem mědi a malachitové zeleně.
Starší reakce
Tak určitě, já jsem se jen vyjadřoval k tomu příspěvku na těch jinejch stránkách.

A co se týká Soni, tak asi největší chyba byla ta čerstvá voda, na což jsi ji sám upozornil. Ale tak chybama se člověk učí, že.

Marku, tady se diskutuje o umírajícím potěru a to je trošku jinej level, než léčba dospěláků. Zde může i dobře vyladěná eSHa býti spolupodílníkem na oněch úhynech. Jak jsem včera sám napsal, tak jsem se s tím a to ani u potěru nesetkal, ale zde je dobré upozornit na tu poučku originality.
Tak ale je dobře, žes to sem dal. Mě to zaujalo. Třeba se najde někdo, kdo tu přispěje, že má podobnou zkušenost. Já jen, že se mi to moc nezdá, podle mých zkušeností.

Ale platí tady, ostatně jako vždy, že každé akvárium a ryba je originál.

To je poprvé, co slyším, že Esha exit má negativní účinky na nějaké ryby.

Já osobně jsem krupičku léčil párkrát, a to vždy Costapurem, kterej samozřejmě malachitovou zeleň obsahuje, a žádné problémy krunýřovci ani nikdo jiný neměl, navíc se 100% vyléčením, začal jsem léčit vždy na počátku nemoci.
Takhle podle toho příspěvku, co je na těch stránkách, se toho moc určit nedá. Kdo ví, kolik toho přípravku tam dotyčnej dal a v jakým stavu měl akvárium a ryby v něm.
Zkusil jsem pohledat, protoze si pamatuji, ze Ancistrus spatne snasi malachitovou zelen (eSHa EXIT ji obsahuje
www.akvarista.cz/… ) a nasel tohle:
www.akvarista.cz/…
Prijde mi tam zajimavy prispevek:"Středa 7.1.2004 19:42:48 [ID:4957][TEMA:4673]"
Sam s Ancistrusy zkusenost nemam, a s krupickou velmi malou (kdyz jsem pred necelym rokem koupil drobne napadene Fantomy cerne), jinak mam asi stesti. Takze posuzovat hodnotu tech prispevku ani nemohu.
Zkusil bych zachránit co se dá. Vyměnil bych část vody a v tomto případě upravil třeba Tetra Aqua Safe nebo Sera Aquatan a přidal bych trochu rašelinného výluhu, případně kořen abych co nejvíce napodobil přirozené podmínky. Takto se mi několikrát částečně podařilo odchov u dohledových nádrží zachránit. Snad něco přežije. Ona léčba krupičky a odchov mladých jde těžko dohromady.
Myslím, že je to o tom sbírání zkušeností a příště to bude prostě lepší, tedy z tvojí strany. To nač se ptáš, na to odpověď neznám.
Myslíte, že je nějaké řešení? Jo, beru to tak, že rychle nabyl, rychle pozbyl - toho výkonného samce máme teprve dva týdny, už má i mladé a už bude zřejmě i bez nich...proč ty v tunelu ale pořád žijí a ty venku umírají... Ach jo
Však může být, je to ruská ruleta, vo tom žádná.

Já bych viděl problém v kombinaci obojího. Mně se stalo, že Exit potěr Ancistrusů neustál a v kombinaci s čerstvou vodou je to likvidační kombinace. Holt příště to vyjde a i špatná zkušenost je k něčemu dobrá.

Tak to je chybka, ta čerstvá voda, jinej chemismus a to je pro potěr v drtivý většině zásadní problém. Podle mě odcházejí na základě, což bude zít divně, použití té čisté vody. exit bych s toho moc nevinil, už jsem používal u potěrů(pravda ne ancáků) a nic se nikomu nestalo.
Ahoj, dala jsem čerstvou. Aby byla co nejmíň kontaminovaná krupičkou.Teď přemýšlím, jak to vyčistit, aby tam to léčivo nebylo - pancéřníčci totiž nevypadaly, že by ta krupice na ně sedla. 100% byly v akvárku s krupicí, ale ani samec nevypydá, že by měl tečky, jak se nám trošičku ukázal.
Omladina bývá citlivá i na šetrný léčiva, ale mě by spíš zajímala otázka, jaká voda je v tom novým akváriu? Je tam voda původní, nebo nová čerstvá?
U Ancistrusů je problém, že jsou obecně na léky poměrně háklivý. Dospělí jedinci eSHa Exit snáší dobře, ale potěr a vlastně každý potěr jakékoli léky snáší velmi špatně. Prostě špatná souhra okolností.
0 01.06.2014 21:13 Soňa – malí pancéřníčci Esha Exit
Ahoj, u nás v akvarku děs - máte někdo zkušenosti? Vylíhly se nám malé ancistrusy, ale protože do akvarka nám se semacem přísavníkem skočila i krupička zřejmě z neonek, tak to řešíme za pochodu - tunel se samcem a půlci jsme přeložili do nového akvárka, kvapli ESHA Exit - na 20l 4 kapky. Za 12 hodin začly asi 1,2 cm půlci vylézat, ale hynou. Může to být předávkováním? Máte někdo zkušenost?
Starší reakce
Nic proti ale dával sem mal. zeleň + sůl a 29stupňů 3 dny a zlepšení žádný nebylo tak asi na té eSHe něco bude že
Starší reakce
Určitě bych se začetl do tohoto vlákna, kde je vše na co se dotazuješ nespočetkrát popsáno.
rybicky.net/forum/2223 Jinak u danýho léčiva bude přiložen návod k použití a ten bych ctil a držel se ho. Jako nic nekazící opatření bych provedl častější, klidně denní výměnu vody, ono to krupice býti nemusí a je to třeba jenom nějaký zaplísnění a to by vylepšení prostředí mohlo řešit.
0 07.03.2013 11:50 mara – postup při krupičce
Dobrý den,chci se zeptat na radu.Mám 54l akvarium,14dni,mám zde 4 paví očka,dvě black molly,dva ancistruse(jeden už je mrtvý),dva pancéřníčky,a bojovnice samici a samce.Na bojovnicích se objevily bílé tečky,hlavně na ploutvích,začaly ztrácet barvu,někdy když plavou tak připlujou až ke dnu ,kde si lehnou na bok jak mrtvé,pak zas ožijou a plavou si dál,samice nežere,samec ano.Mám klasickej vnitřní filtr s molitanem uvnitř,vzduchování nemám,bylo mi řečeno,že není třeba když mám dostatek živých rostlin.Teplotu mám těch 24 stupňů.Ph taky ok.Pokud je to krupička,tak jaký je nejlepší postup.Jestli sehnat vzduchování,dát sůl,zvednout teplotu na 30-32 stupnů(nevím na jak dlouho) a čekat a pak vyměnit vodu.Nebo použít esha exit(projistotu jsem si ho už objednala),v případě pořízení esha exitu,jak postupovat,kapat a měnit po třetinách vodu nebo jak.
děkuji za rady
Podpoř kondici rybek častou výměnou vody a možno přidat i nějaký rašelinový výluh, jako takovou následnou renkonvalescenční péči a pořid si karanténu, do budoucna se určitě bude hodit.

Díky za info, už jsem filtr vykuchala a nechala tam jen molitan. Snad rybky budou brzy ok.

Výborná připomínka, díky za ní. V původním dotazu ovšem nebylo uvedeno jak dlouho tam to uhlí je, ani co je to za filtr.

Pokud je tam to uhlí dále než 14 dní, tak už svojí funkci stejně neplní a slouží už jenom jako prostor pro nitrifikační bakterie.

Nevím co máš za filtr, ale neměl by být problém uhlí odstranit. Koneckonců filtrace přes aktivní uhlí je v běžných podmínkách naprosto zbytečná.
0 06.03.2013 10:04 uf – Exit a filtr ve kterém je aktivní uhlí
Ahoj, do svého 300l aq jsem si koupila nové neonky, cca po týdnu mají krupičku. Koupila jsem eSHa Exit a 2000, ale v návodu je napsáno, že pokud mám ve filtru aktivní uhlí, tak se nemá pouštět.A ten já mám.... Jak to mám ale udělat když mám na filtr napojeno i vzduchování? Vydrží rybky léčbu bez filtrace a vzduchování??? Pomoc

Starší reakce
Jojo uvidime jak to dopadne porad jsem z toho nervozni!

Vodu neměnit, až po léčbě.
A vodu nemám měnit při léčbě?
prostě se drž návodu, léčba zvýšenou teplotou a solí taky jde, ale esha je šetrnější a mnohdy účinnější. Nejhoší je to patlat všechno dohromady. Krupička má také více druhů, někdy je to v pohodě a někdy horší
0 20.02.2013 16:06 hanzys –
Re: To asi nemám ale někde sem to četl dobře poslechnu vás

Dnes je to páty den a krupičky je čím dál více tak včera sem zvedl dávku na dvojnásobnou.
u té eshy se drž návodu, není potřeba zvyšovat teplotu, ryby to může i více oslabit
S tou krupičkou vubec nevím dnes sem zvyšil i teplotu tak uvidíme co to udělá

Přidat reakci
1 ...... 6 7
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 8578x