Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
0 18.11.2006 13:09 nigule – diky
diky za tip, nam se to prave spis obevilo az po nejaky dobe...ale taky mame vyvod filtru tak 10 cm pod hladinou, tak ji zkusime dat vys...

doufam, ze to taky zmizi...kdyz nic jinyho, je to hnusny

Něco podobnýho jsem měl po založení taky. Může to být z nevypranýho štěrku,možná výluh z dřeva...Mě to po krátké době zmizlo.

0 17.11.2006 10:39 nigule – mastna/zakalena hladina
ahoj, nevite z ceho by mohla byt jakoby mastna, nebo zakalena hladina? trochu to vypada, jak dyb tam nahoe meli "nakoureno". hodnoty vody jsou stale stejne a ryby jsou v poradku.
diky n.
Starší reakce
Zkusit můžete všechno, co není zjevným nesmyslem. Možná pomůže i otočení filtru vzhůru nohama a nasávání povlaku z hladiny... (Byť smysl tohoto počínání mi poněkud uniká...). Přikláním se k názoru raději povlak odstranit, např. hygienickými kapesníčky, ať tato hmota nadále nezatěžuje vodu v akva. Co se filtru týče, alespoň v této chvíli jej ošetřujte tak, jak vám bylo doporučeno - filtrační médium vyperte v odčerpané vodě z akva, těleso filtru očistěte pod tekoucí vodou. Odsávejte povlak z akva, odčerpanou vodu nahrazujte vodou odstátou, vytemperovanou.
Trvám na svém názoru, že váš filtr nemůže v budoucnu plnit dostatečně funkci biofiltru vzhledem k vysokému výkonu a malému objemu filtrační hmoty. Snad jen k prohánění ryb, rozrušování povlaků na hladině a okysličování vody. Smyslem filtrace je však něco více. Zkuste si o filtraci něco pročíst.
0 03.06.2006 07:33 biginner Efik –
Re: Ivan vymenila jsem cast vody..zlepsilo se to.. Ale stejne si myslim, ze je to tim filtrem..kdyz je zapnut, tak se kolem sej delaji male vzduchove bublinky,ktere postupuji a drzi dlouho na hladine a stejnym zpusobem postupuje bily povlak=>od filtru:( Vcera jsem menila necelou tretinu vody, mela bych ji vymenit i dnes?
Nebo bych opravdu mela vymenit filtr? Ale je uplne novy..:(
Akorat jestli zrovna proudeni od hladiny ke dnu je to prave orechove
Mě se občas taky udělal na hladině,tak dříve jsem ho sbíral ubrousky,ale musel jsem každý den.Tak jsem vyhrabal vyřazený Shark2 a dal ho vzhůru nohama,takže mi nasává ten povlak.Za 1 den je hladina čistá.Shark má takovou přepážku,že nenásává vzduch a jen si nastavím kolik cm je nad hladinou.
0 02.06.2006 16:27 biginner Efik –
Re: Sid Vam moc Diky

zacnu na tom pracovat.. Ale zadna rybicka mi neumira, tak v poho. Katastrofa zazehnana

Souhlasím s předchozími příspěvky, ale "pozdě bycha honit"

V tuto chvíli bych nastavil výtok filtru tak, aby co nejvíce čeřil hladinu. "Povlak" na hladině nedovoluje vodě přijímat kyslík a proto ti možná začíná smrdět voda (ůhyn bakterií, nebo jejich nedostatek k rozkladu odpadu z krmení a ryb). Nebylo by od věci povlak z hladiny čas od času sebrat. Častá výměna části vody taky nebude na škodu... Snad ti moje rada pomůže.
Je to kratka doba na zabeh, brzo si tam dala ryby a brzo zacala krmit, urcite vymen cast vody. Trpelivost ruze prinasi
0 02.06.2006 12:13 Heavyk1 – bílé kousky
Já můžu přispět zkušeností, která je několik let stará. Zakládala jsem poměrně malé akvárko, napustila převařenou vodou, vyvařila štěrk, proprala NOVÝ molitanový filtr a nechala běžet asi dva dny. Potom vsadila rostliny, které byly v pořádku (z jiného akva), dala topítko a týden čekala. Voda se zdála být v pořádku, navíc byla podpořena nějakým preventivním roztokem. Proto jsem se odhodlala po týdnu dát tam rybky, ale ty postupně začaly hynout, v akváriu se na přísavkách a u filtru objevilo cosi bílošedého, docházelo k zaplísnění ryb, nepomáhala léčba. Po několika dnech jsem odkalila a když jsem přísavky vyndavala, utrhávaly se kousky té hmoty z celé zadní stěny a filtr toho byl plný. Připadalo mi to jako plísňový zákal, který jsem vysávala dlouho, molitan proprala v odstraněné vodě, naposledy přeléčila a doplnila vodou. Od té doby se to už neopakovalo, zbytek rybek přežil, ale závěr...týden je prostě málo na to, aby se vytvořily nitrif. bakterie a rybek je velká škoda. Nevím, zda je to stejné, ta hmota byla trochu slizká.
Co si tak na netu přečíst, jak postupovat při zakládání akva?! Tady všechno špatně - rostlin málo a nemohou zatím fungovat, ryby příliš brzy nasazeny, filtr na prd (viz můj předchozí příspěvek)...
Dá se čekat nárůst dusitanů, takže bych zkusil částečnou!!! výměnu vody, (podle potřeby, třeba i denně,), ovšem za vytemperovanou!!! a odstátou!!!, určitě bych nahradil filtr jiným typem, (např. molitanová kostka + vzduchovací motorek, přiškrcený průtok, aby nedocházelo k "turbulencím"), do této případné výměny bych pravidelně čistil molitan stávajícího filtru tak, aby přežily nitrifikační bakterie, tzn. pouze v odčerpané vodě z akva. A kdyby bylo možné na dobu, než se toto akva "zkonsoliduje", dát rybky do jiného, určitě bych jim to dopřál. Každá nádrž potřebuje čas na zajetí. Tady k němu evidentně nedošlo a náprava nebude jednoduchá a rychlá...
Hodně štěstí!
vodu jsem jeste nemenila, mam avarko teprve necelych 14dni a z toho tyden v nem mam rybicky. Rosliny tam mam zatim dve.Povlak neni do hneda.. je to takovy opravdu sedo-bily..mela jsem filtr zapnuty celou noc a je to horsi a horsi.Na povrchu se drzi spousta bublinek, u filtru jsou maly bublinky.huste vedle sebe. Opravdu to vypada, ze to jde z filtru. A vsude na povrchu bilo-sedy-ale temer pruhledny fleky.. Tak zkusim vymenit vodu?
Filtr urcite neplechu delat nebude, spise jestli moc neprekrmujes, bilosedy povlak? neni spise do hneda? taky mnozstvi rostlin jake mas v akvariu? a jak casto menis vodu?
0 01.06.2006 21:53 biginner Efik –
Re: Sid akvarium 54lit, takze docela male, filtr model DJ100 -min140-max.350. Filtr mi ze zacatku pekne vycistil vodu od hrubych necistot..Ale prece neni mozne aby po tydnu,co mam v akvariu par rybicek(5parmicky petipruhe,2danio,2blackmolly,pancernicek) zacal filtr delat takovou spoust. Na hladine se drzi spousta bublinek a necistot.
Edit: nebo to muze byt vodou?? Ale vsechno zacalo v okoli filtru.
Poněkud málo informací k seriózní úvaze. Zkuste jich poskytnout více. Velikost akva, výkon filtru... Filtry tohoto typu považuji za (relativně) vhodné k rychlému vyčištění akva od hrubých nečistot, např. při zvíření detritu při manipulaci s rostlinami nebo dnem. Jejich výkon i při případném přiškrcení je dle mého názoru příliš velký a objem filtrační hmoty zase příliš malý na to, aby takový filtr účinně plnil funkci biofiltru.
Já bych jej používal z výše uvedených důvodů jen jako "rychlofiltr" a ke standardní filtraci bych pořídil jiný - s větším filtračním médiem a možností upravit výkon tak, aby tento činil cca 70-100% obsahu nádrže/hod.
Doufám, že se na základě mého příspěvku ozvou oponenti a pomohou najít řešení.
0 01.06.2006 18:35 biginner Efik – bily povlak
Ahojte, prosim Vas, mam dva tydny stary akvarko. Konecne po dvou tydnech jsem mela cistou nezakalenou vodu.. ale ne na dlouho

.Mam v akvarku ponorny filtr DUETTO, jede non-stop. Ale pred dvema dny se kolem filtru zacal delat bilo-sedy povlak, jakoby z toho filtu se ty necistoty vracely zpet. Nejprve jsem si myslela, ze je filtr zaneseny, vycistila jsem ho. Ale stejne to je nesmysl, je starej jen dva tydny.Pak jsem z nej vyndala tu uhlikovou napln, ale taky to nepomohlo.Uz si nevim rady a ten povlak na povrchu je horsi a horsi a zda se mi, ze uz je i zakalena voda.Urcite to dela ten filtr, ale nevim kde je problem. A taky mi nejak smrdi voda..:( ach jo..Neznate pricinu?
Starší reakce
3 19.03.2006 19:09 Eva M. – Mléčná voda
Děkuji za rady. Už tři dni rybky nekrmím a mám zase čistou vodu.
Starší reakce
1 16.03.2006 15:39 Killer – nálevníci
nic s tim nedělej,ono to přejde
-2 16.03.2006 15:03 Ještě já – Voda
A nebo zkus koupit nějakej přípravek...oni Ti v krámku poradí

0 16.03.2006 15:02 Vlaďka – Mléčná voda
Co mi poradil prodejce, tak to,že se mají rybky tejden nechat o hladu-nic jim nedávat! Já to teda vydržela (nemám srdce) 4dny a pomohlo to! Voda byla zase čistá. Zkus to a uvidíš... Mě to pomohlo.
0 16.03.2006 15:02 Eva M. – Nálevníci
A co mám s těmi nálevníky dělat?
0 16.03.2006 14:44 tatoch – zakal
To jsou nálevníci. Nikdy senesmí vyměnit celá voda!!!
0 16.03.2006 12:36 Eva M. – slabá mlha
Prosím poraďte mi. Máme v akváriu vodu do bíla, jakoby taková slabá mlha. Nedávno jsme měnili všechnu vodu a voda byla krásně čistá, ale jen týden. Čím by to mohlo být a jak by se to dalo odstranit? Děkuji
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Přidat reakci
1 ...... 37 ...... [38]
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45662x