Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Jak velké akvárko jsi měl? Já měním cca 80-100 litrů týdně, nevím kde bych ji nechávala odstát
Napouštím přes sprchovou růžici rovnou z vodovodu a s žádným problémem jsem se zatím nesetkala.
Mas naprostou pravdu voda se upravuje stale stejne,ale ja chtel vedet co se zelenou hladinou a poradil jsem si asi dobre jak mi to potvrdil kolega ze Slovenska vcera.To ostatni povazuji za zbytecnosti.
riba napsal:.Delal sem to pred 40ceti lety tak to delam ited.
Před 40ti lety toho chloru tam bylo také mnohem víc. ted už se tam toho tolik nedává a stačí tu vodu nahnat do akvária sprchou přímo z kohoutku. Chlor vyprchá.
NO abych rekl pravdu jako obyvatel akva. chlor zrovna nemusim.Ale to je kazdeho vec.Ja davam pri normalni vymene odstatou aspon 24 hod.Delal sem to pred 40ceti lety tak to delam ited.
Hodně lidí dává vodu přímo z kohoutku.A týden čekat nemusíš,bakterie máš ve filtru a ve dně.Častá výměna vody je spíš k dobru.
Nejspis ano vymnenil sem asi70l vody rovnou s kohoutku(i kdyz se to nema,ze) jeste pred tvim prispevkem a hladina se zlepsila zhruba o 60 procent,vzhledem k velikosti akva.220l to skusim vopaknout az tak za tyden az se trochu vrati rovnovaha,zatim budu sledovat jak se to vyvine,dam vedet,ale i tak dekuji,ahoj.
Pravdepodobne sinice, "vodný kvet" - pomôcť by mali výmeny vody, zotieranie zeleného povlaku z hladiny a prípadne stlmenie svetla.
0 12.03.2016 15:50 riba zdravim akvaristi,udelala se me zelena hladina ale pouze pri pohledu zdola, zezhora je voda vyditelne cira,mel jsem uz i ruzne mastnoty a jak tady nekdo pise nedelal jsem nic a zmizlo to po nejake chvili samo tentokrat ne poradte ale rozumne bych prosil.
Starší reakce
Pokud nenapojíš skimer přímo na vnější okruh filtru a použiješ cokoliv tipu Eheim Skim 350 a výkonější, budeš řešit zanášení filtru a nefunkčnost. Kamarádovi jsem to řešil proudovým čerpadlem,použít můžeš klidně i čerpací hlavu. Umístíš vývod cca 1cm pod hladinu,zmizí slepá hladina a zároveň máš zajištěný kvalitní proudění v akva. Samozřejmě čeřit s citem,tak aby si nevýhaněl zbytečně co2 z akva a čerpací hlavu použít bez bioakvacitu,jde tak vidět jenom spodní část čerpadla a nehizdí to akva.
Levatky a okružáci "surfující" pod hladinou se opravdu slepou hladinou živí.
0 19.02.2016 19:10 Libcin – JBL
Pokud máš ale externhí filtr, zkus spíš Turbo skimmer od Dennerle...Eheim skim má hrozně malý molitan a když máš hodně rostlin, které občas ztratí nějaký list a eheim jej nasaje, tak se brzy ucpe a musí se vyčistit...
Starší reakce
surpan napsal: Slepé hladiny jsem se dřív zbavoval papírovým ubrouskem, kterým jsem ji jakoby setřel. částečně se tak dalo zbavit i okřehku, který jsem si donesl z akvaristiky. Také se dá čeřit hladinu. Nejlepší ale asi bude plovák přidělaný na odtokovou hadici do vnějšího filtru. To se mi líbí hodně. Ale pokud máte jen vnitřní filtr jako já, zkusil jsem především kvůli světlu (čistou hladinou projde víc světla, film víc odráží) sběrač hladiny eheim skim 350: surpanblog.cz/…
Je to super věc, krásně vyřešil slepou nebo zelenou hladinu, nebo nevhodné malé plovoucí rostliny. Bohužel jeho velkou nevýhodou je, že molitan uvnitř je příliš malý a musím jej čistit tedy jednou týdně, když dobře tak jednou za dva týdny. Stačí nějaký větší lístek a už "saje" méně.
Asi ho vyzkouším, jinak se asi slepé hladiny asi nikdy nezbavím.
Mě slepá hladina nezmizela ani po třech měsících. Odstraním povlak a druhý den je tam zase. Vypadá to blbě.
Mám stojatou vodu a slepou hladinu považuji za indikátor stavu živin. Taky není slepá hladina jako slepá hladina. Pokud pomalu projedu prsty po hladině a zůstane mi na nich jemný škraloup, je to jiné, než jen duhové zabarvení.
Vzhledem k tomu, že mám ale rostlinná akvária a rostliny pracují, mění se úroveň slepé hladiny časem a může být minimální.
Mé pozorování je (oponujte mi), že jsou živočichové, kteří se slepou hladinou živí. Takové levatky nebo kružlíci čínští aktivně plavou pod hladinou a spásají. 250l akvárium jsem měl jednu dobu jako "velký senný nálev", slepá hladina, že nechávala i po násobném projetí rukou na prstech škraloup, pod hladinou se hemžily stovky nálevníků, visely pod ní celé mateřské školky malých levatek a za dva dny byla skoro celá pryč. Taky Neoheterandria elegans v jiném akváriu pořád pod slepou hladinou brousily a podezírám je, že si v ní buď hledají potravu nebo se jí živí. Co myslíte vy ostatní?
Každopádně podle mých pozorování nedělá slepá hladina nic zlého, může se časem vyřešit sama a je dobrý indikátor stavu živin - pokud ji mám, je zřejmě blbost hnojit, měl bych si dát pozor na úroveň krmení a pokud trvá déle, než je normální, není od věci zvážit výměnu vody.
Starší reakce
Mně do něj lezly Betty
, teda nic se jim nestalo, jen je to tam trochu pomuchlovalo a otřískalo o molitánek. Piskořka se mi tam nedostala ani jednou.
Já to mám sice jen pár měsíců, ale nemůžu si to vynachválit. Piskořky a ani jinou podobnou havět v akváriích kde to je nemám.
Já ho mám dva roky. Bacha na piskořky.
Já to vypínám. Na to abych to rozdělával jsem moc línej
je to ale super věc a za ty peníze se to vyplatí.
Já ho používám i při krmení, vyndám molitánek a krmení z hladiny to sebere a foukne do prostoru ryby na pohybující se žrádlo reagují lepe než na to co se jim pomalu snáší z hladiny.
Slepé hladiny jsem se dřív zbavoval papírovým ubrouskem, kterým jsem ji jakoby setřel. částečně se tak dalo zbavit i okřehku, který jsem si donesl z akvaristiky. Také se dá čeřit hladinu. Nejlepší ale asi bude plovák přidělaný na odtokovou hadici do vnějšího filtru. To se mi líbí hodně. Ale pokud máte jen vnitřní filtr jako já, zkusil jsem především kvůli světlu (čistou hladinou projde víc světla, film víc odráží) sběrač hladiny eheim skim 350:
surpanblog.cz/…
Je to super věc, krásně vyřešil slepou nebo zelenou hladinu, nebo nevhodné malé plovoucí rostliny. Bohužel jeho velkou nevýhodou je, že molitan uvnitř je příliš malý a musím jej čistit tedy jednou týdně, když dobře tak jednou za dva týdny. Stačí nějaký větší lístek a už "saje" méně.
Zařiď si prezentaci, lépe se bude radit a né hádat
Jak dlouho máš akvárko v provozu?
Nečistíš moc často filtr?
0 17.01.2016 20:08 ladis – olejový film
poradte prosím mam pořad olejový film na hladině
Starší reakce
RBeil napsal: Se slepou hladinou jsem měl sám dlouho problém, hladinu jsem mohl čeřit jak chtěl nic, méně jsem krmil nic. Až po koupi většího filtru najednou se slepá hladina vypařila.
Slepá hladina se mně taky objevila, když jsem příliš moc vypral molitan filtru. To přesně odpovídá tvojemu poznatku o nedostatečné kapacitě filtru - viděl bych to na nedostatečné odbourávání některých látek ve filtru. Po pár týdnech sama zmizela, jak se činnost bakterií v molitanové kostce obnovila. Beze změny proudění.
Jenom tě Václave doplním a to v tom, že když se strčí prst do hladiny, tedy slepé, tak se má snahu rozestupovat a na prstu nic neuplí, kdežto u sinice je vytažený prst pěkně sinicí obalen.
To je plně něco jiného. Sinice může být zelená až modrozelená a pěkně smrdí.
Jasný,příčina odstraněná není. To ale může být tisíc věcí,od chemizmu,přes bakterie,překrmování,špatné světlo,špatná filtrace,zavlečené buhví co,atd,atd. Vím,že tohle vše to může způsobovat. Jen jsem psal,co bych udělal jako první. Rozpohybovat.
Každá sinice je zelená? Viděl jsem právě v tom eakvariu sinici na rostlinách a ta byla bílá, spíš průhledná, hlenovitá... Nebo to byl jiný druh??
Asi jsem dnes zabržděný, ale nechápu. Když se změní na cucky, tak je to sinice, nebo ta slepá hladina??
Sinice je zelená. Slepá hladina je bílá když do ní sáhneš.
Jenom pro tvojí informaci, u akvárií bez filtrace, kde se hladina ani nehne jsem se se slepou hladinou nikdy nesetkal a to už jem jich "pár" viděl a dokonce i některý vídám pravidelně.
Nicméně to rozpohybování hladiny mnohdy velmi rychle zabere a problém je vyřešen, ale vyřešili jsme příčinu a nebo jenom odstranili následek?
Jasný,tak omluva.
Já zase psal o potřebě nalézt příčinu. Protože kdyby to byla jen hloupá slepá hladina, způsobená třeba překrmováním, tak ok, omezím krmení a rozhýbu hladinu a je vyřešeno...
Kdyby to byla sinice, jak tady mimochodem zaznělo, tak tu bych si jen tupým rozhoněním roztáhl po celém akva a nevyřešil vůbec nic, spíš právě naopak...
Proto byla má reakce taková jaká byla na příliš rychlou radu, která se jevila jako universální řešení na všechny problémy...
Edit: Urtman mění vodu rozhodně častěji, než jednou týdně... A slepou hladinu jsem řešil jednou v životě, ale už je to dávno...
Aha,tak to bude asi ten problém. Mám JBL e901,ten to točí pěkně. To Utman nenapsal,jaký má filtr. Aha.
Ale hladina mu stojí,takže to je špatně.
Se slepou hlladinou jsem měl sám dlouho problém, hladinu jsem mohl čeřit jak chtěl nic, méně jsem krmil nic. Až po koupi vetšího filtru najednou se slepá hladina vypařila.
Proto píšu,jestli Urtman mění týdně vodu-s tím souvisí i odkalování,prostě údržba akva. Ale myslím,že pokud hladina se nehne,tak je to špatně. Ale jak jsem psal-třeba se pletu,já tento problém nemám-neznám,hladina mi jede fest,až se rostliny pohupují.(ty u hladiny). Viděl jsem u kamaráda,že má dokonce rampu podél celého akva-160cm,a celá voda je jeden válec. A má neskutečný rostliny,náročný,těžký.
Jasný,proto píšu,že se hladina musí točit. Je to přece i kvůli kyslíku,ale to překrmování tomu hodně-při stojaté- napomáhá. Myslím,že sinice to být nemohou-pokud se tady mění voda každý týden. Ale to si jen myslím,třeba je to jinak,třeba se pletu. Rozhodně bych ale hladinu stát nenechal.
Slepá hladina není jen mastnota z krmení. Je to vedlejší produkt prospěšných bakterií, který se při nedostatečné filtraci nebo špatném čeření haldiny se na hladině usazuje vytváří tzv. slepou hladinu.
Když do toho povlaku sáhneš změní se na bílé cucky.
Asi jsem dnes zabržděný, ale nechápu. Když se změní na cucky, tak je to sinice, nebo ta slepá hladina??
Slepá hladina je,jak psal vaaclav,mastnota je z hodně-moc-krmení. A když se nehýbe,je to špatně. Ubrat krmení a nechat hladinu točit.
Když do toho povlaku sáhneš změní se na bílé cucky.
Také to může ale být ta sinice, kterou bych si nerad rozmetal po celém akvu...
Slepou hladinu si představuji třeba pouhý prach, cigaretový kouř, mastnota atd...
Nebo se pletu a je to jedno a to samé??
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Hledal bych spíš příčinu, proč se tak děje, než rychlé řešení, jak se toho "opticky" zbavit...
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45078x