Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Jednoduchá náprava-výtok filtru nastavit souběžně s hladinou,nejlépe přes rampu. Hladina se musí točit,nesmí stát. Mám rampu po celé šířce akva,8 dírek, a je po problému.
Poras stejně.... tablety pro ryby dna a normální flakes
viz. slepa hladina, sinice
0 09.11.2015 14:49 Arjoen – problem
Zdravim. Cca 3 tydny mam problem se skvrami na hladine jakoby olejove. Menim co druhy den 30 l vody a pridal jsem vzduchovani ale problem pretrvava. Nejaka rada prosim? Kameny jsem pro jistotu testoval octem ale bez viditelne reakce.
Starší reakce
Mas to pekne udelany, jen ty neonky dej radej pryc. Galaxy taky nejsou idealni volba do 30 l, jsou vhodnejsi druhy, ale tak s privrenym okem te za to snad jejich milovnici neukamenuji.
Zda se ze to rampa solidne rozbourala. Uvidime zitra
To by melo pomoci, mastna hladina neni u novych akvarek nic neobvykleho, zmena polohy filtru a natoceni rampy smerem k hladine vetsinou pomuze. Kdyz ne, tak zkus ucpat nektere trysky na rampe, treba paratkem, jestli se tam vleze (tak abys to ale moh vytahnout).
Nic takového jsou to bakterie.
Ahoj, je to prach a bordel co poletuje po místnosti, případně zbytky bordelu z dekorací - slepá hladina. Řeším u krevetek stejnej problém...
Je to přesně to, co si myslíš, že to je :o) ... (jinými slovy, jsi ve správném vlákně :o) ...
Starší reakce
Pri tvojom type akvárka, teda toho, čo máš v prezentácií, by si mohol využiť i niejaký druh izbovej kvetiny (pokojovky). Jednako ti pomôže vyrovnávať hladinu CO2, prípadne vyššej koncentrácie a rovnako i ostatných nadbytočných látok, viď moje krevetárka, ktoré sú úplne bez filtrov.
Alebo pozri na tento odkaz
www.tuncalik.com/…
Slepá hladina zamezuje výměně plynů mám vyzkoušeno že potom stačí méně CO2 ale nevypadá to dobře a nemusí to být jen CO2 co ti dělá ty bublinky, takže to chce trochu pohnout z hladinou a nebo nějaká sběrač neboli skimmer.
Diky Vaclave, drop-checker samozrejme mam a jake maji byt hodnoty taky vim
jen nechci neco zanedbat, zkratka me nejak "desi" ta klidna hladina
Mam pokryte dno bublinatkou a bahnickou a vytvoreny strom z mechyrky javske, ryb je cca 15 a krevetek taky 15. Co2 bezi po dobu sviceni od 9-19h. DC?
O rastlinky určite nie. Ak je pomer rastlín k počtu rýb vyvážený, tak by som rovnako obavy nemal. CO2 ide nonstop? Ak by šlo nonstop a bola by slepá hladina, tak sú obavy na mieste. Čo DC?
0 26.02.2015 15:18 Vermut – Klidná hladina
Chci se zeptat, mám 50L tank, měl jsem rampu která byla součástí Tetratecu EX600 plus takže hladina nebyla nikdy v klidu. Jelikož mám akva v aquascaping stylu tak místo rampy jsem dal lily pipe a od té doby se mi hladina nečeří a je naprosto klidná.Mám dojem že to není dobře už jen třeba kvůli okysličování? Z CO2 mi na hladině zůstávají bublinky k večeru i když ty mě tolik nevadí jelikož jsou ráno zase fuč. Mám se nějak obávat jednak o rybky nebo krevetky a nebo třeba o rostlinky?
Starší reakce
Skimmer si muzes snadno i udelat, staci aby jakykoli filtr prisaval hladinu. Mam to v malem akvarku u interniho filtru:
rybicky.net/clanky/1219-diy-skimmer
Chce to ale trosku rozume, at si neucpes filtr necim, co nasaje z hladiny, nebo at nemas trubku dolu tak kratkou, ze pri nizsi hladine nasaje vzduch.
Slepou hladinu tvoří bakterie, pokud s ní máš stálé problémy pořiď skimmer.
www.google.cz/…
krmivo, mastné ruky, ktoré prikrmujú, niekedy uhynutý slimáčik, rybka......
Pokud je to co za slepou hladiunu považuješ nějak efektivně narušováno neviděl bych v tom až zase takovej problém, ono se to se slepou hladinou často má tak, že jakoby bez příčiny přichází a stejným způsobem i mizí a čím více se člověk snaží jí odstranit, začne dělat nějaký změny a třeba se mu to i podaří už ve finále na tu příčinu nepříjde. Když odroluješ tímhle vláknem najdeš spousty odpovědí a možných příčin, ale mějme na paměti originalitu každé jedné nádrže.
co moze sposobovat tvorenie slepej hladiny ? akvarium ma krycie skla, je cele uzatvorene drevenym priklopom, rampu som skusal davat aj nad hladinu no stlae to tam je .... ked hladinu odsajem cerpadlom atman tak na chvilu to zmyzne no zanedlho sa opat vytvori ...
Starší reakce
děkuji moc zitra jdu pro něj
Skimmer stačí ten nejmenší, který existuje i na větší akva. Ideální ale je, aby hladina byla "hnána" ke skimmeru.
0 26.08.2014 20:14 Honza71 – povlak na hladine
Ahojte, od založení akvaria (6 mesiců)mám problém s povlakem na hladině. Vypadá podobně jako když se někdy udělá v černém čaji na hladině takový škraloup. Čeření hladiny nepomáhá jen to rozbíjí hladinu v těsném okolí dopadu vody. Mám však podezření na pmdd. Když to stáhnu ubrouskem tak se ten povlak neudělá až do další aplikace pmdd. Jakoby se nějaká složka srážela na hladině. Má někdo podobné zkušenosti?
diky moc a mam akva 350l a ten Eheim Skim350,je taky na 350 litru vetsi nedelaji snad mi to bude stacit
znát to je a dost rychle
díky a je to znát?myslím zda hladina se vyčistí
Pár jsem jich už nainstaloval. Je to vlastně takový minifiltr který místo sání ze sloupce saje vodu z hladiny která se přes molitan uvnitř skimmeru vyčistí a vrací se zpět do nádrže.
0 26.08.2014 09:19 rastrot nemá někdo prosím zkusenosti se sberacem vodbi hladiny Eheim Skim350, hladinový sběrač nečistot dekuji
diky moc za radu ale mam pocit ze uz tu slepouu hladinu mit nebudu jelikoz to ted zene vodu as do konce akva uvidim a doufam ze ten slic zmizi co se rozplaval
0 25.08.2014 22:04 rastrot tak jsem nasadil cerpadlo Atman 201 mam 350L tohle je do 400 zapnul a hladina se krasne rozjela do konce jen ten bily povlak se nejak rozplaval po nadrzi a nechce zmizet vezme mi to do rana filtrace?mam dost silny vnejsi filtr dekuji
já jsem si rampu udělal z černého husího krku. Dírky průměr 4 mm, rozteč dírek po cca čtyřech centimetrech a na konci jsem to ucpal molitanem. Sranda za pár kopejek. Od té doby nevím, co je slepá hladina
Taky si myslím
.
Edit: pokud by šlo jen o rozčeření hladiny mohlo by pomoci u proudové čerpadlo nasměrované k hladině. Například
www.prirodni-akvaria.cz/… díky a nevis o nejake dobre?mam 360 litru akva ale jedna se mi jen o kousek te slepe hladiny
Čerpací hlavu bez ničeho za cca 200,- Kč a velmi záhy zjistíš, jak na tom jsi.
díky tu mám ale nedosahne na konec mam pomerne dlouhe akvarium
pomohla by i rozstřikovací rampa, která by byla napevno v nádrži
diky a co nejake cerpadlo na rozcereni by nestacilo:
0 24.08.2014 19:28 rastrot – slepá hladina
mel bych dotaz mam akvarium 400l voda je krasne kristalova bohuzel se mi na jedne strane dela mrtva hladina ma nekdo zkusenosti se skimrem ?sberacem vodni hladiny?nebo by stacil koupit nejaky maly kompresor a vodu v tom miste rozcerit?dekuji za radu
Starší reakce
0 19.07.2014 21:36 Kaileen – Co s tím?
Dobrý den,
před časem jsem si pořídila nové rybičky, ze 17 kusů různých druhů přežily 3 kusy. Vyprala jsem komplet celé akvárium, rybičky stále žijí. Ovšem utvořil se mi na hladině povlak, po čase i bublinky (ze začátku ojedinělé, teď po týdnu to vypadá jak pěna ze saponátu). Toto se mi dělo těsně před tím, než mi vychcípaly skoro všechny rybičky. Teď vodu měním jako vždycky (asi 1/3, voda odstátá, dno odkaluju), rybičky jsou v pohodě, jsou živé, žravé, ale stejně se mi to nějak nezdá. Můžete mi poradit, co se děje a co s tím? Nikdy dřív se mi to nestalo, známý říkal, že to měl taky a prý je to plíseň, taky jsem tu četla, že to jsou nálevníci, ale kalná je pouze hladina vody, zbytek je čirý. Vývod filtru mám vedený nad hladinou. Za rady a zkušenosti předem děkuji, Kaileen.
Starší reakce
Ten zelený vyzkoušený nemám. Je to Atman F300. Ale skimmer z toho čerpadla mi v akva jede už dlouho(bez něj čistá hladina není). Princip je u obou stejný, jen ten zelený je menší(akorát by se na něm musely páskou zaslepit podélné otvory, aby voda přetékala shora na molitanek). Dal by se použít i tenhle
www.zverimex-rybarske-potreby.com/…Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45078x