Koukl jsem na web, a o tom co potrebuji rozsivky k zivotu, se pisi cela vedcka pojednani. Je to jedna z nejrannejsich zivotnich forem na Zemi, pry se podilely na vzniku kysliku v atmosfere... takze kdyz to prezilo tak dlouho a vsechno co tady bylo, asi budou dost odolne
.
Muzes se treba docist: "Jejich ekologické nároky jsou mnohdy druhově specifické – jednotlivé druhy mají různé nároky na obsah kyslíku ve vodě, rychlost proudění, obsah živin, pH atd. (indikační hodnota)."
Takze se pokus znicit ten druh, ktery mas. Zvys a nebo sniz proudeni vody, jestli hnojis nebo nehnojis - prestan nebo zacni, zkus zmenit i osvetleni (mas 2 LED pasy, treba jeden na tyden zhasni, co to udela). Jestli to Tve ryby snesou, hni vyrazne s pH, muzes take zkusit raselinu...
Mne pomohlo lecivo "Tetra Medica Lifeguard" (myslim ze 10 tablet je na 60l vody), coz nebylo umyslne, ale behem leceni timhle se zacaly rozsivky tak nejak "drolit", odpadavat z listu rostlin, a proste jsem je pak ze dna odsal jako furu svinciku. Nevim, jestli je to doporuceni hodny postup, ale lecivo se ukazalo jako velice setrne, rostliny na nej nijak nereagovaly (rostly stale stejne) a dokonce bohuzel prezili i sneci, coz jsem zase az tak neuvital (mam jich tam par, ale radeji bych je nemel vubec).
Ony rozsivky jsou podle popisu neco mezi rostlinou a zivocichem, takze mozna proto to lecivo nerady, ze se to do nich trefilo taky.
Mimochodem, mrkni na fotky v me nadrzi
rybicky.net/nadrze/17109 . Na nekterych (i kdyz jsou ty fotky z mobilu fakt mizerne, potrebuju fotak), rozsivky uvidis (nekde u fotky je popsana jako hneda rasa a ze uz ustupuje, ale bohuzel tehdy neustoupila), myslim ze hlavne budou patrne na listech Valisnerie. A na posledni fotce jsou listy Valisnerie uz ciste a na dne, pokud se to da poznat, se vali rozsivky, ktere to vzdaly za poslednich par dni (uz musim odkalit).