Vážený pane Puchovský,
my dva v tomto tématu společnou řeč opravdu nenajdeme - nejen že hovořím jiným stylem a jinými slovy, ale chvílemi i o dost jiných věcech:
ad. rychlost mutageneze: gratuluji, odkazem na jeden jediný článek o jednom jediném druhu, chovaném v zajetí (křeček) jste vysvětlil naprosto bravurně problematiku spontánních mutací, jejich rychlosti a vztahu jak k rizikům vyplývajících z dlouhodobě inbredního chovu, tak i jejich uplatnění v mikroevoluci /tím myslím mikroevoluci v přírodním prostředí, ne ve klecích, akváriích, či zahradních rybníčcích/ ... - tohoto já opravdu schopen nejsem, možná proto, že si uvědomuji hloubku podstaty problému, možná však pouze proto, že o tom holt nevím vůbec nic - nechávám na každém, aby si udělal názor - vy jste si ho udělal, a já vám ho neberu.
Ad. "Na příkladu o těch hlodavcích a čehokoliv jiného, i těch gupek, nikdo neuvedl zásadní předpoklad !!! úspěchu pro přežití. Teprve ´LiborSprysl´ to zmínil u mladých pavích ok."
- L. Sprysl správně zmínil, a já s tím souhlasil, že mladí jedinci jsou přizpůsobivější než dospělí k novým podmínkách na konkrétní lokalitě. ALE: vždy hovořím o tom, že toto přizpůsobení má své limity, které vycházejí z genotypu daného jedince - to je něco, s čím konkrétní jedinec holt nic neudělá - toto jsou karty, které dostal do vínku, a s nimiž musí "hrát". Občas (spontánní mutací) může získat další eso, mnohem pravděpodoněji to ale bude janek, osma nebo i míň ... - občas dokonce získá chybnou kartu, která nemá žádnou hodnotu, a s níž prostě hrát nemůže... - a když těch chybných karet získá víc, nebo ani nemusí, ale stačí když přijde o ta esa, jeho "hra" (reprodukce) končí - a zde jsme u toho inbreedingu a efektu známému jako "bottle neck" - nebyl jsem schopný to vysvětlit vlastními slovy, zkusím tedy - ač to nemám ve zvyku - též najít nějaký odkaz:
is.muni.cz/…
Dále jen nadhodím 2 související termíny:
- heterozní efekt,
- inbredni deprese.
Ale jak známo, 100x opakované se stává pravdou .. - a zejména tedy objektivní pravda neexistuje .) - tedy je třeba připustit i tu variantu, že nejen že tomu nerozumím, ale dokonce pouze jako onen pověstný ješitný stařík, trvající na posledním slovu, nejsem schopný přiznat, že bych se mohl mýlit ... - ano, i to je možné! Hergot, měl bych se zamyslet ... .)
Jsou tu však přeci jen věci, se kterými souhlasím - píšete:
"Zůstanu neoblomný v tom, že kdo chce být "Kazatel" - mentor, měl by umět i naslouchat a zapomenou na ješitnost. ... Stačí se zpětně "ohlédnout"
Ano, i já zůstanu neoblomný - jsou věci které považuji za aroganci ("„Chlape, dám Ti odkaz na nejznámější učebnicový příklad, co mi je znám od základky, tak si ho celý pečlivě přečti a dále, mne tím prosím Tě víc nevyčerpávej.“), tak i věci, které považuji za danost (genotyp je základ, nikoli fenotyp).
Omlouvám se redakci i ostatním za prodlužování této v této chvíli již zcela zbytečné názorové přestřelky, Reakci, která nepochybně obratem přijde, se již pokusím nekomentovat - a nebo již jen opravdu stručně ...