Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ampulárka argentinská - Pomacea bridgesi

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Ampulárka argentinská - Pomacea bridgesi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2009 09:34 Muž Hades [5]
Fotka k příspěvku Tak, dá se říct, že, kdo si počká ten se dočká.A já se dočkal potlesk
Jak jsem se na začátku ptal jestli se mi podaří aby ampullarka u mě nakladla kokón když nemám krycí sklo a voda mi končí cca 2 cm pod hranou QA, tak to ta potvůrka přeci jen dokáže.
Během 5 dnů, mám už 2 kokón.

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2009 14:07 Muž Gunguy [2]
ted jsem zarizoval nove akvarko a dal jsem ampularie k okruzakum, jedna hneda (mela mensi vicko nez nohu) zacala zalezat do sebe, a na ni byli okruzaci, nezda se mi, ze je mrtva, vypada uplne normalne, jen je dalezla hodne v ulite ani nesmrdi, uz caesto byli spolu a nikdy se nic nestalo, cim je to mozne? a co myslite prezije to?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.09.2009 13:21 Muž NASREDDIN [1383] Re: phanjan
Odešel do věcných lovišť. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2009 12:46 Muž phanjan [1] - CichlidyRe: Jrk
no to hej no...este ani neviem, co s nimi budem robit. Ale planujem si zalozit krevetkarium, tak ich asi dam k nim. A este jedna vec, kupil som troch, ale jeden emigroval z ulity, kam siel ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 20:37 Muž Jrk [143] Re: Anonym
Tady dávám odkaz na jednu velice hezkou nádrž - podívej se tam po fotkách, pročti deník... Vajíčka a vysvětlení co a jak s nimi tam najdeš... rybicky.net/nadrze/6520
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 20:32 Muž kortezhugo [983] Re: Anonym
"zlte slimaky" :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.09.2009 13:44 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Anonym
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 13:43 Anonym – vajicka nad hladinou
Fotka k příspěvku Zdravim, prosim o nejake informacie o vajickach( na fotke asi 15mm), ktore som dnes rano nasiel na vnutornej strane, pod ramom, nad hladinou. Obyvatelov mam jeden druh tlamovcov, prisavniky, zlte slimaky, sekavce priecnopase, aqua zabky a mreny pakistanske. Dakujem za informacie.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2009 08:26 Muž Horác [3942] Re: Peeeta
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2009 08:23 Peeeta
A je možné, že mám jen samičku a pořád klade kokony? Včera jsem všechny odstranil a dneska tam je další, ale přitom mám jen samici, žádného dalšího šneka a malí šnečci se z kokonu vylíhli. O další šnečky nestojím, mám jen 41l akvárium.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.08.2009 19:06 Muž ČUPR [204] - TetryRe: Ivulik1
Na vnější stěnu akvária? Jen aby se pak po takovém nakladení dala na tu správnou cestu zpět - tedy do akvária.... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.08.2009 10:55 Ivulik1 Re: ČUPR
To s tim vickem je dobry napad palec to vyzkousim.
Ja kryt nemam, ale ampularie je velice sikovna a dokaze naklazt vajicka na neuveritelne mista (na kabel, na vnejsi stenu akvarka...skoda, ze tu nemam ty fotky).
Nikdy se mi ale nic nevylihlo tone Kokony jsem dala vzdy co nejdriv do inkubatoru (sklenice od okurek s vodou, uzavrena, na teplym miste, kokony zaveseny nad vodou). Je mozne, ze je ampule neplodna? Nebo proc se mi nedari???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.08.2009 22:50 Muž Gunguy [2] Re: Horác
sorry neni parazti ;) Ale škodí. Často premnozuje a zere kytky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.08.2009 20:10 Muž ČUPR [204] - Tetry
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Krycí sklo není potřeba - tedy myslím k nakladení vajíček. Krycím sklem spíš udržuješ vlhké prostředí pro zdárné rozmnožení. Ampullárie kladou kokony nad hladinu a to třeba i na boční stěny akvária. Občas se povede, že nakladou na kryt - např u mne těsně vedle zářivky apod. Po nakladení je vhodné odříznout hrozen a přendat do "inkubátoru" kde je zajištěna vlhkost. Jinak po vylíhnutí padají do akvária... Hrozen musí být až do vyklubání mladých na vlhkém místě - nikdy však ne ve vodě.
inak nad rozmnožováním nijak nepřemýšlej - prostě musíš mít štěstí sehnat ty správné jedince. Těžko je někdo tak dobrý, aby poznal na první pohled "samce" a "samici". Kup si tak 4 kousky a za pár dnů (týdnů) uvidíš, zda se někde nad hladinou objeví hrozen vajíček. Já měl to štěstí a týden co týden odřezávám hrozen - většinou na stěně akvária těsně nad hladinou. Po odříznutí je vkládám do "inkubátoru" - což je obyčejné plastové víčko s vyříznutými otvory a druhým víčkem ho přikrývám. Těmi otvory jde k hroznu vlhkost a celé to nechávám plavat po hladině. V momentě líhnutí mladé ampullárie přemístím do samostatné nádrže, kterou je nutno řádně provzdušňovat a často měnit vodu. Krmím vločkovým krmivem pto ryby a rostlinnou sušenou potravou. Rostou poměrně rychle.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.08.2009 16:46 Muž Horác [3942] Re: Gunguy
Gunguy napsal: ... i dkytz je to v podstate parazit tak je velice tezke ho rozmnozit Ampulárie je parazit? A kdo je hostitel? :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.08.2009 16:27 Muž Gunguy [2]
ja se take marne pokousim , nejdriv jsem dostal tri stredni, ty nic, pak jsem koupil sve a pak dalsi dve, a furt nic, jestli nemas kryci sklo, nebo tak neco tak se ti nerozmnozi, podle mne casto chodi dychat nad hladinu a pri tom si toho vsimaji, az udelas kdyci sklo a budes mit trvale vysokou vlhkost vzduchu, tak se spari a nakladou vejce, nevim co se stane kdyz se spari a ty jim odendas to sklo, nejspis to vyhodi na sucho a pak to umre, i dkytz je to v podstate parazit tak je velice tezke ho rozmnozit(alespon pro mne), nakonec jsem to vzdal a adoptuji sousedovy kokony...

jiank zajimauvost u nas na kladne jsem ve vsech obchodewch nasel jen samice na applesnail.net nebo tak je navod k rozpoznani, nechaly mne je okoukat a jen samice, i kdyz nekde mely kokony, ale ty vypadaly stare, jen jako rekvizity, ampularie nemaji X a Y chromozomy, maji to nejak jinak, takze je mozne ze ampularie v obchodech jsou z jedne rodiny kde se rodi jen holky)mam kamose kde se rodi a v jeho rodine se rodi jen kluci , zeny se vzdy prizeni)

take je mozne ze ampularie kdyz jsou male a jeste nezrale, dokazou si uchovat material od samce do konce sveho vyvoje, totez plati u velkych ampularii, ktere jdou samy v nadrzi a kladou, toto je mozne pozorovat u vcel a mravencu

jsou to moje nazory co jsem se docetl a doslechl ale snad ti to pomuze

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 13:31 knutt Re: teabe
No, nevím když nemá mozek... ;-) Jinak mám mladé a založil jsem nové akvárium, když najednou se v něm objevili mladé ampulárie! Museli tam přelézt, protože jinak nevím jak by se dostali jinak než z rostlinama které jsem dezinfikoval v roztoku sava :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 13:21 Muž teabe [4] - ŽivorodkyRe: Ipetr
Minulý týden se probudím a na koberci mám měchýřovku.Celej rozespalej jsem si řekl hele šnek a až pak mi došlo, že mi vylezla z akvárka.Už jsem myslel že je po ní,byla stažená snad do půlky ulity,ale rozdejchala to. Myslím,že pro příště si to rozmyslí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 13:13 Muž Ipetr [1] Re: bluedream
Akva ke zakrytované, nikde není skulina, kterou by mohl šnekouš utéct. Raději to ale ještě zkontroluji, jestli není zespoda na filtru. Mám filtr jako díl krytu akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 13:05 Žena bluedream [245] Re: Ipetr
Také bych řekla, že uprchlík. Už se mi také párkrát stalo, že jsem za akva našla "sušenku". Prolezli otvorem kde byl kabel od topítka a trubka od vnějšího filtru :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 12:54 Marri Re: Ipetr
Jestli byla tak malá, tak mohla prolézt otvorem v krytu na káble, zkus prohledat i pokoj a květináče s kvítkama (kolikrát jsem ty potvory našla zahrabané ve hlíně...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 12:16 Muž Ipetr [1] – Uprchlík či potrava? - Měchýřovka východní
Mám dotaz. Před týdnem jsme odjeli na dovolenou. Do akvária jsem dal sedmidenní blok krmení, taková bílá kostička. Po návratu se jevilo vše v pořádku , ryby přežili, následně jsme ale zjistili, že nám chybí šnek Měchýřovka východní o velikosti o něco málo víc než centimetr. Včera jsem při čištění prohledal celé akvárium a po šnekovi a ani po ulitě ani památka. Akva je zakrytované, takže vyskočit coze nemohl. Myslíte, že by ho mohli spořádat hladové ryby? Nebo že by se zahrabal do písku v domnění že se už blíží zima? :)

Dík za názor.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.08.2009 12:48 Muž Yirka [9123] Re: Bak
Krytem je možno rozumět i skutečný kryt s technikou. Viděl jsem spoustu kokonů i na takovýchto místech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.08.2009 09:34 Muž Hades [5] Re:
Díky, popravdě jsem něco takového čekal.Jen jsem chtěl mít jistotu jestli se to takhle nějak někomu nepovedlo, člověk nikdy neví.Každopádně bych kokón přendal aby měl potřebnou vlhkost ( kdyby se objevil )
Tak je přendám do menšího a pokusím se jim vytvořit ty správné podmínky, a pak čekat, čekat, čekat .....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.08.2009 09:23 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: knutt
Krytem se rozumí opravdu sklo na kterém zevnitř akvárka dochází ke kondenzaci vody, jinak kokon vyschne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.08.2009 09:04 knutt Re: Yirka
Jojo, a ampulárie vajíčka nepokládá, ale "lepí" je ze spodu, bez krytu nemáš šanci :-(

Ps: Moje mladé už lezou po akvárku a daří se jim, oblíbili si květináč ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.08.2009 08:42 Muž Yirka [9123] Re: Hades
Je tu toho v atlasu i fóru popsáno o množení těchto živočichů na mancáry. Ale podle mne bez krycího skla či krytu nemáš šanci. I když by položily kokon (o čemž pochybuji protože vycítí nevhodné podmínky) bylo by na vajíčka nedostatek vzdušné vlhkosti. Jinak také to že máš 3 ks nezaručuje množení. Je to tak trochu záhada. Někdy stačí dvě a snášejí jak o závod, ale taky jsem jich měl 10 dospělých a půl roku ani ň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.08.2009 08:41 knutt Re: Hades
Tak teda já je mám a už se klubou :) Dobré je mít vysokou vlhkost vzduchu a hodně (ale ne moc, kokon je asi 4 cm) místa nad hladinou. Pokud se to povede tak bacha na neonky, ty občes chytají padající mladé ale nesežerou je, ovšem můžou vykousnout nohu.
Ampuláriím zdar! X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2009 23:50 Muž Hades [5] – Ampullaria a jak na rozmnožení
Nazdárek
Mam 3 Ampullaria australis, rád bych kdyby se mi podařilo je rozmnožit, ale nevím jestli mají dostatečný a vhodný prostor.Pokud teda mam štěstí a nejsou všechny stejného pohlaví :-)
Nemam krycí sklo, kvůli hadicím a rámu na osvětlení, takže nad vodou není defakto žádná vlkost, a hladina končí mezi skleněnými výstuhami na přední a zadní straně které jsou cca 2 cm pod okrajem.
Jsou schopny udělat kokón i tak ? Třeba že by ho položila na výstuhu? A v jaké velikosti jsou pohlavně dospělé ? Poslení dny je často načapám jak po sobe lezou nebo jsou všechny na jedné hromadě :) A kdyby to náhodou vyšlo a byla by připravená a neměla prostor, uhyne?

Díky za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2009 20:48 Roman1 Re: Gunguy
Ahoj měl jsem podobný problém, kdy mi ampularie vylezla z ulity našel a našel jsme ji opodál mrtvou. Říkám vylezla, protože se mi nechce věřit, že by ji čichavec plata nebo anacistrus vytáhli z ulity .Možná prostě jen umřela a ryby ji začali ožírat a podařilo se jim ji vytáhnout ven, nic jiného mě nenapadá. hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2009 20:31 Muž luke [0] Re: JuraS
Než ampule uschne, tak to chvíli trvá. Na suchu se po pár hodinách zavíčkuje a tak vydrží i několik dní. Takže klídek. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2009 20:23 Muž jajaapaja [174] Re: Gunguy
Šneci je jedno jací, pokud jde o mršinky sežerou všechno.Jsou to vlastně uklízeči.Odumřelou rybku sežerou co by dup.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2009 20:11 Muž Gunguy [2] Re: Yirka
ampularie jsou masozrave?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.08.2009 19:48 Muž Yirka [9123] Re: Gunguy
Musíš číst pozorně co jsem napsal. Požírání mrtvolek v akvaristice nepovažuj za kanibalismus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2009 19:38 Muž Gunguy [2] Re: Yirka
bylo to prez noc, a myslim ze ampularie nejsou kanibalove
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.08.2009 19:33 Muž Yirka [9123] Re: Gunguy
To je možné, ale před pár dny po jejím úhynu když ji, coby nežijící, ostatní nebo ryby vytáhly a konzumovaly. Sama z ulity "neodešla", to si buď jist.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2009 19:27 Muž Gunguy [2] Re: JuraS
opravdu , oddelil se poklop s masem od ulity,a ulita byla naprosto prazdna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.08.2009 19:19 JuraS Re: Gunguy
Z ulity ne ! spíš opustila akvárko což dělají celkem často, uschla na zemi..švára ji našel a hodil do akva mrtvou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2009 18:54 Muž Gunguy [2] – ampularie emigrant
koupil jsem si ve stredu dve zlute ampularie, dal je do nadrze k ostatnim, a musel jsem odjet pric, staral se o ne svagr, ktery ma k nim dobry vztah, ale jedna z tech koupenych udajne vyskocila z ulity a umrela, ostatni se rpestaly hybat a voda se zakalila, tak je dal ty prezivsi do ciste vody a jsou v pohode, nevim jak se to te ampularii povedlo, za nic se roztrhnout nemohla a v nadrzi jsou pouze ampularie

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 13:48 Cheeky Re: Ivulik1
Díky za rady. Ani jsem si nevšimla, že tam jedna chybí, našla jsem jí za skříní. Nebyla viditelně poškozená jenom schovaná vevnitř. Hodila jsem jí zpátky a už vypadá líp. Sice se mi zdá, že neni úplně vylezlá, ještě jakoby v šoku, ale asi to bude dobrý. Nevim teda co venku hledala :-) Snad už se jí to nepovede :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 12:48 Ivulik1 Re: Cheeky
Mne se to stalo nekolik krat. Pokazde z toho byla otresena a den nebo dva se jen tak valela na dne. Myslela jsem, ze je po ni, ale pak se nejak vzpamatovala. Vetsinou padaji z vysky, tak si pekne nabijou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 11:46 Žena Kristýna [72] - Raci, krabi, krevetky
Mě měchýřovka vylezla z akva. týden sem jí hledala, a pak mi někdo (nebudu jmenovat) řekl, že si jeho ampule rády dělají výlety z akva, tak sem asi po 10 dnech koukla za skříň a opravdu. Byla tam. Měla pomlácenou ulitu od pádu. Tak 4mm z ulity byly odpadlý. Byla vtažená tak 1,5 cm když od toho neodčítám uraženou ulitu. Hned sem jí hodila do akva a za 2 hodiny povolila úplně víčko. Ráno už lezla a zbírala zbytky v akvu. Ulita jí během 5 dnů dorostla, ale né do původní velikosti. Pak se mi dostalo vysvětlení, že někam chtěla upevnit kokon s vajíčky, vylezla z akva dírou a netrefila zpět. Tak nejspíš "vysílením" se odlepila od akva a spadla za skříň. :-)
mmj, díry na kabely vyříznuté do krytu je pak lepší zalepit normální izolepou. Mě ještě na akvu drží, i přes vlhko, ale je to potřeba nalepit na suchej kryt :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 11:45 Muž včelař [44] Re: Cheeky
Jestli zapáchá je kaput, jinak ji dej zpátky do vody, musíš mít akvo zakryte jinak cestujou ven obslášt kyž chtejí klást kokny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 11:37 kreten Re: Cheeky
S ohledem na to, jak to má v přírodě vydrží nasuchu velmi dlouho. Prostě se zavíčkuje a modlí se, aby začalo pršet. Pak ovšem nepotřebuje dýchat. :-)asi má naspořeno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 11:30 Muž mnammnam [23] Re: Cheeky
mne vylezla z vody a spadla medzi akva a stenu z daleka to bolo take jak keby bola v akva ale brat si vsimol ze je za akva bila tam asi den ale byla uz docela vtiahnuta do ulity dal sem ju spatky a tak pul dne lezela bez pohybu a pak se zaz vyklubala ven asi ma z toho ponauceni lebo dotetka nevylezla
smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 11:16 Cheeky – Měchýřovka mimo vodu
Ahoj. nevíte někdo jak to je s Měchýřovkama?? Jak dlouho vydrží mimo vodu? Jestli vůbec.. Vím že mohou dýchat atm. kyslík, ale ten dýchají hlavně z vody

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2009 20:57 dan999 Re: beowulfx
takze pokud mozno změřit tvrdost vody a podle toho asi zvyšit jo? a stema rostlinama sam nevím co mi to tam roste mou dodat foto. mozná to poznáte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2009 13:10 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: teabe
Tak jsem se do toho "materiálu" ve vašem odkazu začetl, a hned zkraje jsem se dočetl toto:
...Spotřebou oxidu uhličitého se voda v nádrži postupně odvápňuje a tím dochází k jejímu změkčování...
Dál už se mi číst nechce... :-)
Edit: Tak to dopadá, pokud si lidé pletou tvrdost s alkalitou! (Taky proto, že se alkalita často nesprávně označuje jako uhličitanová tvrdost. A od uhličitanové tvrdosti ke tvrdosti je zdánlivě krůček, fakticky hóóódně daleko... ;-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2009 12:53 Muž teabe [4] - ŽivorodkyRe: Sid
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2009 12:15 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: teabe
Ani mě nenecháte dopsat myšlenku... :-D
To jste přečetl kde? Je to hodně "kostrbaté"
Jak můžete registrovat, moje myšlenkové pochody se tímto směrem ubírají. :-)
Jenže BO vápník z vody neodstraňuje, tím pádem tvrdost nesnižuje. ;-)
Aby se tvrdost snížila, musely by se rostliny obalené CaCO3 odstraňovat.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 15 16

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 10951x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5800-ampularie-australis-?od=401