Představu a spojitost významu naší zimy s tím, co zažívají ryby na svých původních lokalitách výskytu, bych tolik nesrovnával.
V chovu tropických ryb není nutné zavádět zvlášť výrazné ochlazení, mnohým rybkám stačí "zimní" teploty blízké plus dvaceti stupňům.
Význam to má hlavně u akvaristů, kteří ve svých bytových akváriích nepoužívají dodatkové vyhřívání, drží druhy s těmito požadavky, nebo mají možnost své ryby dát přes léto do venkovních nádrží - a na to právě se xenotoca ptal, načež jsem mu odpověděl vlastním poznatkem.
Není důležité, aby ryby byly extrémně otužilé, ale přizpůsobivé a tolerantní k změnám a vlivům svého daného životního prostředí.
Kdo s patřičnými zkušenostmi praktikuje letní odchov tropických a subtropických ryb a zároveň se postará o jejich dostatečnou ochranu proti škodlivým činitelům, tak získá tolik potomstva ((ryby kladou jikry nebo rodí mladé i po výlovu na konci léta - podzimu a umístění do množáren, proto i březí gudeje mohou v zimě vrhnout)), že chovatel bude mít co dělat, aby je uživil a zdárně odchoval, takže zimní množení generačních rodičů ani nebude žádoucí a ty se pak můžou připravit, až na novou jarní reprodukci.
Je to můj pohled na "věc" a pro konečné pochopení předchozích vět jej vysvětluji a dávám v známost všem, co se akvaristikou zabývají.
Foto: moje na podzim r.2012 vybudované zahradní rybníčky určené pro letní chov akvarijních ryb.
Jsou hrazené a i ve spod pod zemí chráněné proti průniků hlodavců i krtků a mám koupenou perlinku na boční i stropní zakrytí, až pomine nebezpečí nasněžení, takže bude bráněno přístupu i létajícím a přelézajícím škůdcům.
Břehy budou na jaře po slehnutí zeminy zatravněny. Obojživelníci, ptáci a jiní tvorové mají k dispozici vodu v zahradě mimo ohrazenou část.
- Zmínil jste se mi ve vzkazu o těch Skiffia multipunctata, tak, už odpovím rovnou sem. Tyto ryby mi rodily mladé na jaře a v počátku léta, později se již samice nechtěly zaplnit, přesto, že se jim samci intenzívně dvořili a i teď jsou i mladé samice stále prázdné a samci nyní o ně většinou nejeví zájem.
Mám s nimi krom pavích ok i mečovky birchmanovy, jejichž mladé se dokážou v přítomnosti S.multipunctata udržet a tyto mečovky mi nevyhubily přidané částečně odrostlé mladé skifie.
Dřív jsem měl multipunktáty s Limia nigrofasciata, ale ty dokázaly všechny mladé skifie hned po porodu vyžrat.
Nikde jsem to nezjišťoval, ale zkuste se zeptat Josefa Tomance, který má s množením skifií hodně zkušeností, zda se ty jeho v tuto dobu, taky projevují tímto sexuálním útlumem . Jiné druhy gudejí se mi množily 2x ročně - jaro a podzim, jinak ne. Tolik na doplnění.
Snímek z doby, kdy byly S.multipunctata v skleněné nádrži a mohl je nafotit. Teď jsou v plastových vanách. 0.