Kančík - rozmnožování, odchov
0 07.12.2007 19:17 Nobody – Re: rolandmynar
Co takhle ještě jedno akva a tam přelovit"ty potvory",co Vám mladé sežerou!
A pak jen nechat vodit a růst.
Horší to bude s odbytem mladých.
0 07.12.2007 19:07 rolandmynar – Re: Nobody
Dělám to s Akarama taky tak a je to to nejhezčí, než je ostatní požerou.
Jak se starají o potomstvo a vodí je jako školku po akvárku.
0 07.12.2007 19:02 Nobody – Re: .:Hugo:.
Co tak zkusit přirozenou cestu.
Záleží,co ještě máte v nádrži za ryby?
Pokud tam bude samec sám(samičku už odehnal)s jikrami(potěrem),tak se můžete těšit na pěknou podívanou.
Může selhat v péči-pár výtěrů,ale nakonec si rybky vzpomenou,co mají v genech zakódované a o jikry a potěr se budou vzorně starat.
A na rady typu-odebrat-nevěřte.Právě tito chovatelé ten pud v péči o potomstvo vědomě potlačují.
Pak to u rybek trvá delší dobu,než si"vzpomenou" na přírodní zákony.
0 07.12.2007 16:48 JARDA111 – Re: .:Hugo:.
dej samostatne jen jikry vzduchuj jim a je to bez problemu.
0 07.12.2007 14:10 rolandmynar – Re: .:Hugo:.
Nevím, jak zelenooký, ale když jsem to kdysi udělal s příčnopruhými, tak během dopoledne spásli všechny jikry. Když se vykulí, tak dej bokem jen potěr bez dospělých. Jinak o ně asi přijdeš.
vcera jse mi vytrely tyto ryby,ale hlida jen samecek a samicku nahanel,tu jsem radeji uz odlovil do jine nadrze..
Jelikoz chci neco odchovat tak bych chtel dat jikry v kokosu a samecka do treci nadrze kde by byl jen on,jikry a kokos+technika.Jen mam strach zda se o jikry bude nadale starat a jestli jikram nebude vadit kdyz je prenesu z pokoje do pokoje v suchu..
diky
0 06.12.2007 20:30 rolandmynar – Re: KAKTUS1010
Když jsem měl tyto rybky, tak jeden samec měl mladé s jednou samicí a během starosti o mladé začal lítat za druhou a tu první nechtěl pustit k jejím dětem. Někdy jsou prasáci záletní
0 06.12.2007 20:28 KAKTUS1010 no hebtu samicu co ma tu si vybral sam ale akosi mu to snu nejde
0 06.12.2007 20:27 rolandmynar – Re: KAKTUS1010
Jedině mě napadá přidat pár samic a kanec si vybere jinou. Většinou nejsou monogamní.
0 06.12.2007 20:14 KAKTUS1010 1 par
0 06.12.2007 20:08 rolandmynar – Re: KAKTUS1010
Kolik máš těch samců a samic?
0 06.12.2007 20:05 KAKTUS1010 tak prestaval som akva ale aj napriek tomu ju stale nahana a byje
0 06.12.2007 16:51 rolandmynar – Re: KAKTUS1010
Když mu to přestavíš abys mu narušil jeho teritorium, tak ji nezbije. On to nedělá ze vzteku, ale protože ji po tvém čistícím zásahu může považovat za vetřelce a hlídá jikry.
0 06.12.2007 16:49 KAKTUS1010 no ale aj tak mi ju zbije nie?
0 06.12.2007 16:18 rolandmynar – Re: KAKTUS1010
Jestli ty jikry ještě mají, tak ji vyndej. Jestli ne, tak u takových ryb často pomůže jim přestavět teritoria. Ony se sklidní a budou si hledat nové.
0 06.12.2007 16:13 KAKTUS1010 ok ale samec ju stihol tak dobit ze ledva plava
0 05.12.2007 21:51 rolandmynar – Re: Nobody
Nečisti řasy v přítomnosti jiker. Jsou to teritoriální rybky a ty jim tím můžeš narušit chování. Taky se může stát, že se o jikry nepostarají a mladé sežerou (to v horším případě). 5asa chvíli vydrží, do dvou dnů se mladé vykulí, do 4-5-ti se pořádně rozplavou a pak budou s rodiči cestovat po nádrži. Pak můžeš čistit řasy, neboť budou moci s rodiči uplavat.
0 05.12.2007 21:38 Nobody – Re: KAKTUS1010
Nejspíš zbytečný zásah do akva.
0 05.12.2007 16:31 Žanet – Kančík
Mě se vytřeli tři samice kančka a ted se mi i vylihli maly!=)
Starší reakce
0 03.11.2007 17:29 2david Příčnopruhý, tak ty si to rozhodně uhlídají jen je divné že je u jiker sám. Spíš se ti vytřela samice bez samce a ted hlídá jikry které stejně splesnivý....
pravdepodobne to je! otazka zda uhlidaji
0 03.11.2007 14:42 hardy – Kančík příčnopruhý prosím o radu
Zdravim prosim o radu rozmnozovani techto ryb.kancici mi delaji do pisku jamky jsou tam uz asi 4 u jedne je furt kancik a proste si to hlida je mozne ze tam jsou jikry?
0 01.11.2007 11:04 Já Ještě poznámka k těmhle cichlidám:
v páru bývá většinou větší sameček, takže to je docela zvlástní pár...
0 01.11.2007 09:26 hardy samec kancika stmavnul to je pravda,a samicka ani ne.dno jsi upravovali taky ale ted nic moc nepozoruju ze by meli jikry zatim.jine tyby jsem odlovil takze mam v akvarku jen par
,za jak dlouho by se meli vytrit?
0 01.11.2007 09:17 endus [21] Přesně tak, taky jsem s rozmnožováním kančíků neměl problém. Před třením si pár vyhrabává a čistí ve dně důlek, u mně vždy vyrvali ze dna i všechny menší rostliny v okolí, ryby jsou velice agresivní vůči ostatním, klidně napadají i ruku strčenou do akva, jsou to prostě bojovníci. Samec před třením ztmavne (zčerná), mě před třením téměř zčernala i samice. Jikry kančíci nalepí různě, měl jsem je na kamenu, kořenu, listu. Jikry a potom i vykulený potěr agresivně brání před ostatními rybami, pokud se malé rybky moc vzdálí od hnízda, berou je do tlamky a vrací zpět. Jak psal Já, až se vybere pár, nebudeš vědět co s mladými
.
0 01.11.2007 08:42 hardy abych rekl pravdu tak hodnoty nevim,je to vodovodni voda a nechavam ji odstat.a jak se chovaji kancici kdyz se masj vytrit?
0 31.10.2007 23:56 miro03 kančici sa množia ako myši-sami s nimi problém neni.Pridaj hodnoty vody v akých sa vytieraju akary?
0 31.10.2007 23:25 hardy – Kančík příčnopruhý a Akara modrá
kancik-potreboval bych radi o mnozeni se techto ryb.
akara-tato ryba se mi dvakrat vytrela ale pokazde z toho nic nebylo cim to je??
Starší reakce
0 04.05.2007 23:41 DavidCZ Ahoj nemam zkusenosti s kancikem, jikry se muzou lihnout 5-10 dni. Vetsinou dospeli pozira poter i jikry. Mas ale v akvarku dost skovavacek, tak to treba vyjde. Mozna to sezerou . Mozna ne.:_)
0 04.05.2007 20:59 hipík – za jak dlouho se vylíhnou jikry kančíka červenohrdlého
plís poradte-myslíte že mají malí šanci přežít ve společném akva
Starší reakce
Jestli máš vzduchovaí motorek, tak není problém dát na hadičku rozdvojku a vzduchovat několika kamínky.
0 13.10.2006 09:59 Radek – pro Romana
kdyz ho prendam do kyble tak prece potrebuje vzduchovat nebo ne?
Nechci úplně oponovat, ale nemůžu ani souhlasit. Jestliže máš v akváriu vytvořenou rovnováhu, není problém. Nikdo mi nevymluví, že u Radka je něco v nepořádku, buď má absolutně nevyhovující prostředí v akváriu, nebo byla samice nemocná, eventuelně starý samec a příiš mladá samička, i když i tento model ve vhodných podmínkách funguje bez problémů. Nevím o nikom, kdo by měl se sajkymi takhle zásadní problémy(na rozdíl od majitelů k. červenohrdlých apod.), i když měl kančíky v malém akváriu.
Navíc: tvé rady jsou samozřejmě dobré a radila bych Radkovi se jich držet, ale Radek mohl v případě nouze samičku odlovit třeba do obyčejného kýble, do kterého odkaluje, proč to neudělal? :o((
Tak všeobecně je třeba těmto rybám dát prostor k vytvoření teritoria.Já osobně jsem u těchto rybek dával do 112l nádrže kameny z řeky o průměru cca 20cm a vyrovnal je do výše až 25cm u zadní stěny.Samozřejmostí je mezi větší šutry nacpat menší a vysypat pískem.Ryby si vyhrabou potřebné jeskyně podle svých tělesných proporcí.V těchto podmínkách jsem míval bez problému 3-4! páry kančíků aniž by se nějak extrémě prudily.Navíc u sajica je výhoda možnosti ukrytí samice před nadrženým a agresivním samcem.Varuji před koupí mladých samic,které nejsou ještě schopny postarat se o snůšku jiker nebo je vůbec naklást.
1.vytvoř úkryty
2.před vpuštěním samičky odlov samce na 2-3 dny někam do lavoru či kýble,když jinak nemůžeš.Samička si mezitím obhlídne nový domov a najde si potřebné úkryty.
3.Vpusť samce a sleduj co se bude dít.Pokud dojde opět k napadání tak je problém buď v samotném samci nebo ve stáří samice.Doporučuji samičku z jiného chovu.Na krámě to jsou většinou sourozenci,takže ta agresivita může být už odtamtud.Co se velikosti týká,nemá smysl k takto divokému samci dávat partnerku menší než 5-6cm.
Jak psala Sharon,tak s agresivitou to je běžné u těchto druhů.I když nějaké extrémní napadání samic ze strany samců u k.perleťového či červenohrdlého v mé praxi nemůže být řeči.Po cca 8 letech chovu jsem to pozoroval zřídka.
Promiň, ale tobě je těžké poradit, když neposkytneš bližší informace. Možná, že nemáš pro kančíky vhodné podmínky, protože u kančíků zelenookých není normální, aby samec samici uhonil. Jsou schopni mít jikry co 9-14 dní a samička taky není žádné neviňátko, dokáže se dost dobře bránit. Je mi tvé ryby líto a jestli chceš něčemu podobnému zabránit propříště a opravdu stojíš o radu, dej nám víc informací(viz níže)
0 11.10.2006 16:40 Radek – kancik zelenooky
kolikrat do roka ma samice u kancika zelenookeho jikry? diky za odpoved.
0 11.10.2006 14:53 langosh – -
Stejná zkušenost s Geophagem steindachneri - samec uhonil během týdne 2 samice, s kterými před tím celý měsíc víceméně v pohodě vycházel. nynější samice jeho výpadům ještě jakž takž odolává. s těmito rybkami je to složitější (zvláště, jsou-li samci sexuální náruživci
) - mají prostě svou hlavu
.
Roman
0 11.10.2006 13:24 Radek – kancik zelenooky
tu samici mi vcera uhonil. ale dneska si jdu koupit dalsi dve samice. diky za rady.
Přidat reakci
1 ...... ...... [15] 16
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 9709x