Kančík - rozmnožování, odchov
Ahoj,
mám v akváriu dva kančíky příčnopruhé,pochopitelně samečka a samičku.Mám je asi 2 měsíce,už jsem se dívala na internet a pořád nic.
Poradíte prosím...
A pro pořádek vypadá asi takto
Ganjamir napsal: Salvíny jsem měl už tak před 4 rokama ve 200l nádrži a třeli se furt a nemusel sem nic dělat ani oddělovat samici od samce, většina cichlid jde snadno odchovat i pro začátečníky, ale s žádným velkoodchovem zkušenosti nemám
Jsou sedláci, kteří dělají pro své brambory všechno, a furt jsou malé...a pak jsou tací, kteří na ně ani nevzdechnou a furt sklízí obrovské...Kecy furt nemají cenu, pokud nejsou nějak zdokumentované...
Salvíny jsem měl už tak před 4 rokama ve 200l nádrži a třeli se furt a nemusel sem nic dělat ani oddělovat samici od samce, většina cichlid jde snadno odchovat i pro začátečníky, ale s žádným velkoodchovem zkušenosti nemám
Někdo si holt myslí že ví a jinej ví, že to je málo aby jenom věděl, on musí i umět a to je dost podstatnej rozdíl.
Ale nechme toho, osobní zkušenosti jsou nepřenosný a bez těch to ani z těma "lehkejma" rybama nejde.
Hádal bych že tam bude asi ten rozdíl oproti ostatním v jejich pověstném vraždění samic v rámci páru, což asi bude ten "snadný" odchov komplikovat a brzdit nasycení trhu.
Pokud vím tak salvíni stejně jako ostatní kančíci jsou na odchov snadní, a drazí taky nejsou
Tak třeba kdo se zvládne naučit dělat salvíny ( a je více jiných druhů), tak problém s obživou mít nebude...
Ganjamir napsal: Souhlasim s designerem, v dnesni dobe by se kancikama uzivit nedalo... A taky nevim proc hned vejtahove, zatim se tu vytahujes jen ty , ja jen napsal mou zkusenost s albinama, ne ze sem majstr v genetice ...OT
Není kančík jako kančík...jsou i docela dost drazí...
tudíž se jimi živit dá docela dobře, když to člověk umí...
Třeba proto, že to nejsou albíni...
presne tak, nevim proc vejtahove, ja se kancikama prizivoval nekdy pred 25 lety, zamerne nepisu zivil, protoze me zivili rodice a to malo co jsem vydelal jsem dal hned zase do neceho od ryb. Ale je pravda ze situace byla jina a rybama se dalo dobre uzivit. Ryby byly v pomeru k dnesku drahy (relativne) a v kazdy akvaristice byly na ne fronty. Nehlede na skoro nulove naklady.
Měl jsem prokazatelně divoké bez přílivu nové krve, a po pěti letech se xantor objevil
Trochu uhnu od nigrofasciátů, Amphilophus citrinellus se u nás odchovává léta převážně v dospělosti v různých odstínech žluté. Jen občas se vyskytne jedinec, který si ponechá "dětské" tmavé zbarvení. A při tom, v přírodě je tomu naopak.
Designer napsal: Ale z kolika celkem? 8 ze 30ti je 27% . BTW nevim, jestli bych zarucene poznal, ze je ryba odchycena v prirode, ale je fakt ze to neznamena, ze to nepozna nekdo v tomto zkusenejsi. I misto tvarohove buchty si umim donest povidlovou .
No to je relativní...
..já odchovával 200 mladých z výtěru minimálně...
Vy dva vejtahové...d+g...až se budete těmi kančíky živit, pak pochopíte o čem je jejich genetika....
Každej nemůže být dokonalej, jinak taky ty kančíky máte tak nadržený?
Není měsíc co bych jim nevyhazoval jikry, někdy i co 14dní ... mám 2 samice tak se střídaj a dělaj hroznej bordel ...
Z pricnopruhejch jsem albina nikdy nemel, ale xanthorickejch bylo par vzdy a to i kdyz slo o par, kterej mel uz 3 generace rodicu zbarvenych normalne.
Taky chovám příčnopruhý, ale albína mám vždy tak jednoho ze sta
Ale z kolika celkem? 8 ze 30ti je 27%
. BTW nevim, jestli bych zarucene poznal, ze je ryba odchycena v prirode, ale je fakt ze to neznamena, ze to nepozna nekdo v tomto zkusenejsi. I misto tvarohove buchty si umim donest povidlovou
.
Když přišli ti moji první xantoři z divokých byli čtyři...
Proste nahodny nejak odlisny kousek se objevi (at uz je to treba jen jeden vyrazne kratsi pruh, mel jsem takoveho Tercovce), ale 8 ze 30ti neni ten pripad, tam bych to videl na tu dedicnost.
Xantorismus není totožný s albinismem...pro Designer...
Pro ostatní...souhlasím s Vlastíkem, že populace nigrofasciátů v Čechách jsou zprskané s kdečím, ale kupodivu xantoři se objeví rovněž v populaci divokých nigrofasciátů, pokud není občerstvovaný chov zase divokými. Měl jsem prokazatelně divoké bez přílivu nové krve, a po pěti letech se xantor objevil....Takže jakási silnější predispozice zřejmě u tohoto druhu je vrozená.
Diky. Me nevadi jakou maji barvu. Odbytiste pro ne je zarizene. Ale diky za potvrzeni toho co jsem si myslel
Co by na tom bylo tak strasneho, pokud je chova jen pro radost? Je to mozna divne, ale snad kazda ryba si najde nekoho, komu se libi
.
jeslti to je pozustatek "spatnych odchovu" kdy nekdo sparil v predeslych generacich bilou a klasickou formu
Bohužel je u nás 99% populace takto prokřížena, xantorická x normální forma. Těď se jen modli, aby do toho nebyla přikřížena forma "Nemo".
Pokud mas 8 ze 30ti jinych, neni to nejaky ojedinele se vyskytujici albinismus atp., tohle proste neni zadna nahoda, obe nebo nektera z tech ryb nejakeho jinak barevneho predka ma.
Diky, ale nejak jsem cekal malicko jinou odpoved
... jako ze se to normlane stava, jeslti to je pozustatek "spatnych odchovu" kdy nekdo sparil v predeslych generacich bilou a klasickou formu ..... ;) .... kazdopadne mendeluw zakon dedicnosti super ;)
Dotaz, story jak jsme ke kancikum pricnopruhym prisli je v profilu u nadrze, ... kadopadne se v puvodnim akva vytreli a maji cca 30 mozna vice mladych, rodice jsou klasicke formy, ale cca 8 mladych vypada jako, ze budou bile? Je to normalni? Je to nasledek predeslych krizeni? Dik za odpoved od zkusenejsich chovatelu. Kacer.
PS: ze budou albini mi nevadi, spis me zajima jak se to stane
Starší reakce
Starší reakce
Díky za radu, teď už se nemusím divit
Nevím jak je to u párečků
, ale cichlidy jsou vyloženě uzpůsobené k tomu vytřít se krátce po sobě...je to obranný mechanizmus, pro případ, že by přišly o jikry či potěr...
0 02.03.2013 09:46 Slepiczka Můj páreček se vytřel po 14dnech po druhý (opět cca 150 vajíček), je tohle možný ?? Nikde jsem se nedočetl, že by to bylo za takhle krátkou dobu a co znám ještě jeden páreček u známích, tak tomu se to povedlo po druhé až za čtyři měsíce. Máte někdo podobnou zkušenost ??? Dík
Starší reakce
Vlastíku děkuji za shovívavost
Profil chlapíka tázajícího jsem pravda nestudoval...věk jsem neviděl...to se teda omlouvám, ale pravda je,že toho samce je třeba koupat nejlépe v nějakém protiplísňovém roztoku (dokonce bych řekl přírodním) a on z toho snad vyleze. Ovšem s tou hygienou máš samozřejmě pravdu...
0 08.02.2013 13:37 marťas2 –
Re: RAP Dobře, je možné že v akva nemám zrovna nejlepší podmínky pro kančíky i když tuto nemoc má jen samec a samice ne, ale budiš.....
5 08.02.2013 12:31 RAP Libor sice má občas prapodivný způsob vyjadřování, ale ptá se na adekvátní informace a odpovídá vcelku srozumitelně.
Samec vypadá jak po výprasku a v důsledku zhoršeného stavu u něj propuklo onemocnění.
Mimochodem, jestli se to u něj projevilo takovým způsobem během pár hodin, nemá marťas2 v akva zrovna dobré podmínky. Nigrofasciáti jsou odolné a tvrdé ryby, které jen tak něco nerozhodí!
Dobře, díky
Měň v té karanténně velmi často vodu a můžeš přidat třeba nějkej rašelinovej výluh, jako Torben, Amazon apod.
Dobrý den ještě něco, neberte si to nějak osobně, ale mě tady umírá kančík na nějakou nemoc a Vy mě tady zatěžujete nějakými soudružkami. A to že se Vám ten samec nezdá jako chovný, to mi je celkem jedno, protože s cichlidamy teprve začínám, ale pro mě to byl prostě samec, který je součástí chovu a je mi celkem jedno, že třeba neodpovídal všem předpisům, nebo že se někomu nelíbí. Tento Váš přístup k mladým akvaristům (je mi 13) se mi moc nezamlouvá, ale jak sem již napsal neberte si to nějak osobně, je to pouze můj názor. Marťas2
To není argument...i u lidí jsou domácí zabijačky v rodinách s dvěma, třema i více dětmi....
Ahá
, no ale je to divné již jednou se spolu vytřeli.
Ten dotaz jsem myslel naprosto vážně...i samice hocha dovede dobít a pak už je jen krok k tomu, aby se odřeniny zaplísnily...na nějakou plíseň to vypadá a je to jev i u nigrofasciátů dost běžný, zvláště pokud nejsou ryby stejně velké a silné...On to taky moc chovný samec není, páč je to dost prcek...tak by se nebylo co divit
Velmi vtipné.. a nevíte náhodou co je to za nemoc ?
0 07.02.2013 13:47 marťas2 – Kančík - nemoc
Dobrý den, můj chovný samec, který byl ještě včera čilý je dnes nějaký divný a úplně změnil zbarvení a má na sobě nějaký povlak, nevím co to je, nevíte někdo co to je a jak můžu samce zbavit povlaku ? (zatím sem ho dal do karantény)
Starší reakce
0 02.02.2013 14:17 marťas2 – krmení kančíků
Dobrý den, chtěl bych se zeptat čím mám krmit potěr kančíků, jsou velcí asi 2,5mm až 3,0mm. Děkuji za odpověď.
To se stává i v lepších rodinách...
Tak se mi nakonec vikulili ale je mi divne proc ne to 8 krat nepovedlo
No pak už zbývá jen doufat, že se to jednou povede...
Koupil jsem je jako chovný pár a hrbohlavy to jsou 100%
V těch centimetrech to nebude...Jikry na fotce mnoho neřeknou. Jak jste k nim přišel? Ptám se z toho důvodu, že někteří "chovatelé" pro zpestření spilurusy kříží s dalšími ze skupiny a tam bývají někdy se třením problémy.
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 15 16
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 9709x