Stojan
Budu oponovat.... tak jak je mnoho různých dřevin jsou různé OSB desky a říct že OSB je pevnější než masiv si nemyslím.
0 09.08.2016 15:27
Kuca [43] - Cichlidy 
Verze č. 2
Trocha metalurgie.
Takéto lepené aj keď sa drolia,sú v skutočnosti pevnejšie ako masív.
Však to je jen můj názor a sám bych to neudělal

Všetky Diversa stojany sú vyrábané z OSB či podobne lepených materiálov i ten môj čo mám pod 200L.
Mně se teda moc nelíbí OSB desky. Docela snadno se uštipují a teda nedával bych je jako nosné stojny.
Nejsem truhlář a nemám vyzkoušeno, jen se mi nezdají

Myslím,že to byde realizovatelné a nakoniec aj pekné.Držím palce.
0 09.08.2016 12:49
Kuca [43] - Cichlidy 
Opět se vracím k výrobě akvarijního stojanu.
Zde je první možná verze z OSB a kuchyňské desky vs. 400l akvárium.
Chtěl jsem to celé z jeklu ,ale ten se mi nevejde kvůli komodám co musejí pod akvárkem zůstat. Z toho důvodu odpadá i vnější filtr ,takže budu muset udělat dost skromné řešení

Technika co dům dá. HMF filtr s čerpadly Eheim, Eheim Skimmer, Jäger topítko a v garáži jsem vyhrabal tři 10W led reflektory ,tak je použiju.
Na celý projekt mám minimální finance ,takže vše co nejlevněji a nejjednodušeji

Starší reakce
Podle mě se to musí uchytit do zadní stěny. Pak by to mohlo držet.
Kumšt je v uložení a prepojení ,tak aby to nepadalo do strán ani do boku.Z hora ten tlak do dola už nie je problém.
Když vidím značkové skříňky v obchodech, tak se divím, že to nespadne. Já bych na tři desky nepostavil stolitrovku, oni běžně na 12mm lamino dvěstě třista litrů... Já si teď dělal skříňku pod 200 a na tu bych pětistovku klidně postavil, jak jsem to předimenzoval. Jsem v tomhle trochu paranoidní

U tebe bych šel do ocelové konstrukce, pokud máš tu možnost a na to tu kuchyňskou desku. Ale je mi jasný, že se tu najde tisíc lidí, co si zaklepe na čelo a dali by to dali přes desku rovnou na ty komody

Mezi komody se 2cm deska nevejde? Na stojáka, jako příčka stojanu.
Komody bych nechala jak jsou. Do zadu dodelat skrinku s bocnicemi protazenymi u obou stran stavajicich komod az ke predku a nahoru prez cele polozit jednu tlustou desku v celku (nejlepe kuchynskou). Kdyz se to spolecne sesroubuje a vse bude mit stejnou vysku unese to i slona.

Trocha uber na výške a myslím,že to komoda dá i sama o sebe bez spevňovania.Prípadne by som našruboval do tvaru X krížom i po obvode dáku silnejšiu pásovinu do komody.Aby sa to nedaj Bože nezviezlo do predu môžeš to ukotviť o stenu.
Tvar "L" se ti zlomí. Musel by jsi tu konzoli mít do trojúhelníku a pak ti bude vadit ta komoda.
Rozumné řešení je vyhodit komodu a udělat novou podobnou, ale s nosností na akvárium.
Pak by možná šlo dát pořádné konzole pod terárko a na druhé straně chytit konstrukci do zdi vedle okna. Ale to by ti musel udělat někdo, kdo se v tom dobře vyzná a je schopný to i přepočítat.
0 06.07.2016 19:13
Kuca [43] - Cichlidy 
Ahoj.
Mám v plánu se opět vrátit do scény, ale nastal docela problém s konstrukcí stojanu.
Potřebuji vymyslet nějaký stojan ,který bude moc být jen za komodami na fotce.
Před nimi nesmí být žádná noha a ani vedle nich se mi nic nevejde

Přijde tam ještě terárium a bude to jen tak tak

Jediná věc co mě napadá je udělat nějakou konstrukci ve tvaru L a přidělat ji kotvami do zdi. Za akvárkem je nosná zeď panelového domu cca 25cm široká.
Ještě dodám ,že akvárium bude mít rozměr 145x50-60x60cm
Děkuji za případné rady.
Starší reakce
To udrží i víc a bez dodatečných vzpěr není to dřevo ale svařenec. Mám něco podobného.

Zadní stranu bych zavetroval nějakou pasovinou do krize a unese ti to v pohodě.
0 31.05.2016 21:36 Vego – Stojan

Zdravim.Chcem sa opytat ci udrzi tento stojan z jakloviny 40x30x2mm v rozmere s x v x h 190x95x45cm akvarko s vahou okolo 800kg?Treba tam dozadu pridat este jakel tak zo sikma z rohov k hornemu ramu proti pohybu do boku,alebo je to v pohode?Dik za info.
Starší reakce
0 17.05.2016 09:10
Horác [3946]
0 16.05.2016 17:11 janatova – Výroba stojanu - Praha
Ahoj, plánuju 300l akvárium, 120x50x50, z důvodu menšího bytu bych jej ale potřebovala umístit nad komodu. Respektive, tak, aby na komodě jen zdánlivě leželo. Na ni ho položit nemůžu, je to klasika z Ikei, ta by takovou váhu nerozdejchala. Hledám teda vhodný způsob, jakým kolem té komody postavit nějaké zpevnění. Netuším, jestli by danou váhu udrželo dřevo, nebo rovnou volit železo, a nejsem si jistá, jestli by bylo lepší rozložit váhu častecně na stojan i komodu, nebo vše jen na stojan? Popřípadě, neznáte v Pha a okolí firmu, nebo šikovného řemeslníka na kterého bych se mohla obrátit?
Za radu předem děkuju.
J.
Ytongu se neboj, sám mám takový stojan postavený pod mým akváriem co mám v profilu.
Mám tam fotky ze stavby tak se můžeš inspirovat, postaveno boční příčky 10cm a střední příčka 7,5cm vše nataženo perlinkou a naštukováno.
Myslím že byto uneslo ty akvária v klidu i tři

Ano je to tak ale jedno ale je něco je postavená zeď o nějaké dílce a něco jiného je jen jedna ytongová cihla. Já bych se toho ale nebál tam mít postavené akvárium, když bude ytong správně upraven to se rovná, když bude nalepena na podklad čím má, tím myslím určeným lepidlem pro ytong tak i natáhla tím lepidlem a daná perlinka a na ní nějaká finální hmota tak jeto ok. Jen ještě dodám ten Ytong by měl být i přilepen k stěně, nemělo by stát na plovoucí podlaze ale na pevném materiálu jako je pod plovoucí podlahou. Pak je i možnost, že může být i dvě ytongové tvárnice na sobě a zvládnou tu zátěž.
vychazim z technickych parametru co udava vyrobce.....
(
www.ytong.cz/… )
kdyz si predstavis z ceho se stavi nekolikaposchodovy dum kolik nese hmotnosti....(mysleno tak ze spodni cihla ytongu polozena na zakladove desce...-nese vsechny cihly nad sebou + lepidla+ omitky+ stropy+ strecha + atd..
(taky mam vystavemy podobny stojan pod akvarium) zatim se ceka na akvarium nez doda Farda..... dodavka trva uz skoro dva mesice..

Stejne mi to ale nejde do hlavy...to znamena, ze 3 prickovky z nichz kazda ma plochu 40000mm2 dohromady unesou 24 tun? To fakt?
jsou to jednoduche pocty... pevnost v tlaku ytongu zarucena je 2MPa.
a ted vydel silu plochou a mas tlak. (P=F/S) .....jakladni jednotky N / m²
tzn .....vyjdes v pohode...
nebo jednoduse na jeden milimetr ctverecni muzese ytong zatizit 0,2kg

Ahoj, dnes jsem napustil akvarium 120x40x50...240l na stojanu (YTONG 10cm sirka). Zkousim hlavne tesnost akvaria a budu ho zase vypoustet...nicmene zajimal by me Vas nazor..da se to pouzit i jako stojan natrvalo? Maji tyto tri nohy z prickovek 10cm dostatecnou nost aby akvarium unesly? Co myslite...poradte. Jirka
Starší reakce
Tenhle sistem pouzivam v garazi, nosnost samotnyho kovovyho ramu je opravdu velka, ale zalezi na tom jak kvalitne jsou stojny prisroubovany do zdi a do jake zdi, tak aby se pod zatezi nevytrhla hmozdenka.
Hodně orientačně.
Samo akvárko něco váží, k tomu je potřeba připočítat váhu vody, dejme tomu 25litrů , tedy 25 kg a k tomu váhu substrátu a dekorací, 5 litrů cca 8 kg.
Plus kryt osvětlení atd.
Edit: Horác byl rychlejší

připočetl bych ještě tak třetinu (hmotnost samotného akvária, písek, kameny atd.) U menšího akvárka to dělá míň, u většího víc ...
Takže třeba 30l = 30Kg ? děkuji
Podľa objemu.
1L rovná sa 1Kg. (obrazne)
A v obchodě mi asi neřeknou kolik bude akvárium vážit, plné vody, že ne?
Z fotky těžko hádat. Nevíš co to je za typ police nebo nemáš k ní návod? Většinou se u takových polic nosnost uvádí.

Ahoj, kolika litrové akvárium unese takováhle police? Nemůžu to nikde najít, přemýšlela jsem nad tím, že bych si pořídila aspoň o trochu větší akva, ale bojím se, že mi to spadne na hlavu (pod policemi je sedačka)...
Starší reakce
Tak hlavně ať dobře slouží a dělá dlouho radost.

Tak drzi.. Zatim

moc diky za pomoc

Tak to proslo a skrinka ja navrtana na knihovne

ta ma 1,60m na delku a 2m na vysku, tak doufam ze se to nema kam pohnout.. Napoustet budu stopro po castech, na to jsem myslel.. Diky

Ještě poslední poznámka, ale určitě jsi s tím počítal. Až budeš napouštět, tak na etapy a pozorovat jak se to chová. Napouštěl bych to tak na třikrát.
No urcite je to jednodussi reseni nez tvorit jeste dalsi ram

listu uz mam pripravenou a narezanou, jeste dvirka a bide hotovo

Neboj, nezničíš, použiješ speciální nábytkářský jak do výrobce. A když šrouby dáš těsně pod ty dvě spodní police, nebudou vůbec vidět.
www.eben-kovani.cz/…
Polovička určitě přivítá jistotu nemít 300 litrů na podlaze. Musíš jí to vysvětlit "politicky".
Osobně bych to stejně tak blízko k sedačce nedával, hrozí různé nehody....
Ještě dodám, že bych na tu přední hranu polystyrénu nalepil bílou nábytkářskou hranu. Bude to lépe vypadat. A když, tak to udělej až po napuštění vodou.
To neni spatny napad

ted je otazka co na to rekne draha polovicka, ze ji znicim regal

kdyby to neproslo, vyresim to tou drevenou konstrukci dovnitr. Mista je tam dost, stejne tam bude jen filtr
Jak již jsem psal, ty samotné 3mm by mi žíly netrhaly. Spíše ta ostatní rizika se stabilitou. Z toho pohledu ještě jeden praktický návrh.
Osobně bych skříňku s nádrží přisunul až ke knihovničce, k ní ji zafixoval spojovacími šrouby durch, květináč s fíkusem dal vedle sedačky a bylo by po ptákách. Stejně ta kytka za chvíli ten prostor přeroste.
Přidat reakci
1 ...... 17
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16687x