Rak mramorový
No v "domění" spíš nevědomost moje a prodavače.Myslel jsem ryby,rostlinky ne,ty mi sežrali.
V domnení? Je to dosť vzhľadovo rozdiel.
K pestovaniu myslíš rastlinstvo? Tak žiadne.
0 03.07.2012 17:03 Jirkafil – Raci?
Koupil jsem dva raky v domění že jsou to mini Mexičtí ráčci a vyklubali se z nich raci pruhovaní(Orconectes limosus)co se k nim do akvárka hodí k pěstování?Díky za radu...
Starší reakce
Odber? Jedine,že dáš za 20cent/ks alebo zadarmo.Množia sa ako šialené.Stačí dať do predajne jedného dospelého a za mesiac ich tam majú kopec.Nik ich už nechce.

Teplejšia voda a svetlo a stratí sa sama.A príde možno na okne zelená.

No je to mozny jak je ted zima uz toho svetla neni tolik,ale blizka se na lepsi casy tak uvidim jestli vylezou a budou zase aktivni,rasu budu teda odstranovat mechanicky, diky za rady
me nevadi ze je mam jen aby byl odber na ne
Tak to je riasa a pravdepodobne zo studenej vody a málo svetla.Mramoráče sa môžu požrať pri zvliekaní.
no to sis měl rozmyslet než sis je pořídil

budou se ti množit a né málo,zkus obejít zverimexy apod hlavně je nevypouštěj do přírody
a daj se ty male potom prodat kupuje to nekdo co je stim budu delat mam jich tam asi 8 kusu
Raci mramorová jsou mírumilovný pokud budou mít dostatek úkrytů a schovek (aspoň 1 pro kazdyho)neměli by se požrat max se poperou ale nezabijí se
to je akvako 20x2020 ja ho mam a akvarku 160 l mam tam 2 velky asi 5 cm a uz od nich mlade tak nechci aby se pozrali
Četla jsem že rak mramorový potřebuje prostor min. 20x20cm na jednoho a mít tam dost úkrytů
0 26.02.2012 15:11 ladis – radu
Cus lidi muzu mit raka v 10 l ten rak ma asi 5cm
0 26.02.2012 13:24 jitulka89 –
Re: rak Jojo vodu mají dobrou rostlinám se teď daří výborně když je nemá kdo ničit,umělé osvětlení nemám četla jsem že ho raci nepotřebují akorát je mám pod oknem aby měli přirozený světlo,aktivní sou pouze v noci sice je nevidím ale dávám jim před úkryty potravu a většinou tam ráno není

Zasílám foto,jinak vodu mají čistou a dřív s tím problém vůbec nebyl,taky jsem měnila ve filtru ty keramický kroužky ale pochybuju že to s tím má souvislost
Jak to tady vidím tak tam asi také došlo k teplotnímu šoku.Já bych přestal s výměnou vody (jestli je ale v pořádku)a nechal bych je v klidu a pokud ti to umístnění nádrže dovolí tak i v šeru a podával potravu tak jednou za týden( v přiměřeném množstvím).
A když už budeš muset vodu měnit tak pouze ze stejnou teplotou.
Orandžový povlak môže byť príliš veľa Fe(železa) vo vode(to nie je moc dobré).Prípadne riasa.Nemáš príliš silné osvetlenie?Často sú potom zalezlejšie a ako píše ,,rak,, tak to má na svedomí aj tá nízka teplota.Foto tvojho akva či toho povlaku hádam napovie viac.
0 25.02.2012 20:43 jitulka89 –
Re: rak Takže teď už budou takhle zalezlý pořád?Po výměně vody měli pouze 16°C to se během dne ustálilo na cca 18°C a tak to bylo dva týdny,poslední týden už mají vodu 22°C ale zalezlý jsou pořád,občas jen vykouknou ale nikam nechodí a nesnaží se utéct jako vždycky,ten jeden má skrčenej ocásek jako když nosí vajíčka ale žádný vajíčka nemá tak nevim co jim je,navíc se mi v akva udělal takový oranžový povlak na kamenech tak to s tím možná souvisí

Podle toho co píšeš lze usuzovat 2 věci:
1)umožnila jsi jim vytvářet ukryty( změna substrátu jiná zrnitost)
2)tou studenou vodou si u nich navodila zazimování (nepíšeš jak dlouho to trvalo)a i možná se teď ti budou množit.
Děkuji za odpověď.Mám procarambur sp. marble (rak mřížkovaný) předtím (mám je přes půl roku)chodili ven i přes den,žrali rostliny a byli celkově dost nenažraný teď skoro nejí a jsou jen zalezlí vodu jim vždycky dávám odstátou a každej týden trochu vyměnim.Předtím tam měli hladký písek,tak jsem jim tam dávala novej písek kde jsou malý kamínky (před těmi 3-mi týdny) ten si teď hrabou do těch úkrytů , po fyzické stránce se zdají v pořádku jen to chování je divný
Rak je nočné stvorenie a čím sú staršie o to menej sa po akvárku prechádzajú.Niektoré ako napr.P.clarkii chodievajú i cez deň.To zo spomaleným metabolizmom je pravda,pri menej ako 15C.Ak máš 22C musí to byť v poriadku.Píšeš,že si menila vodu po troch týždnoch.Treba raz týždenne časť odčerpať a doliať čerstvej bez chlóru.
0 24.02.2012 21:34 jitulka89 – Raci sou schovaný
Ahojte,potřebuju poradit od zkušenějšího chovatele,asi před 3mi týdny jsem rakům měnila komplet vodu,nová voda byla studenější měla pouze 16°C a pak přišli mrazy tak teplota byla cca 18-19°C raci byli v pohodě,ale o dva dny později si oba zalezli do úkrytů a skoro nevylézají,tvrá to přes dva týdny a občas vidím jak si dovnitř hrabou kamínky,jeden má pořád skrčenej ocásek ale vajíčka tam nemá.Nevíte čím to je?Jestli se jim zpomalil metabolismus kvůli studené vodě?Teď už mají asi 4 dny teplotu 22°C ale stejně jsou zalezlý.Děkuji

Starší reakce
Samcov ponúkal jeden Nemecký či Rakúsky eshop.Teraz neviem nájsť odkaz.
Ale bohužel P.fallax se snad ani v republice nevyskytuje a troufnu si i říci že ani v Evropě( myslím opravdu fallaxe -obě pohlaví).
Vďaka za tu štúdiu.Takže som o niečo múdrejší.Už aj bolo na čase,že to niekto poriešil.Takže to bude ako som písal.Samice plodia len samice a ak sa niektorá spárila so samcom tak je tu šanca,že niektoré mladé budú samec.S toho zisťujem,že samca nikdy mať nebudem.
Jedine,že by som skúsil kúpiť P.Fallaxa.Možno by som dákeho samca potom aj odchoval?!
Jak mám informace tak by se to mělo objevit v připravované publikaci(studie) o racích kterou připravují na Ostravské univerzitě ,ale přesné datum nevím .
EDIT: Ještě jsem našel tento článek který také o tomto problému je .
dpc.uba.uva.nl/… Je o tom niekde dáky txt.?(rád prečítam)
Ak je to tak,potom samice produkujú len samice a ak sa spária so samcom tak sa objaví aj samec?Inak si to neviem vysvetliť.
Podle testu DNA kterou udělaly na univerzitě v Praze a Ostravě.V době kdy Patoka psal tuto knihu se to ještě nevědělo.
Silne pochybujem.Už je dávno potvrdené,že Procambarus fallax potrebuje k množeniu pár.U sp.Marble sú všetko samice a za roky chovu(i odchovu)rakov som sa so samcom nestretol.Odporúčam si prečítať publikáciu Jiřího Patoka o chove rakov.Ak si však dospel k pádnemu dôkazu tak sem s ním.Na základe čoho si toto myslíš?
to je mozny ale mne se prestal o dost min mnozit kdyz nemel tolika klidu.
Nevím jak by Vaše rada měla pomoci v omezení množení ,když tento rak se již vyskytuje i v Itálii a zde se normálně množí a hrozí dokonce jeho přemnožení v této oblasti výskytu.
Musím Vás opravit,jedná se o Procambarus fallax partenogenetická forma tohoto druhu.
nebo co nejmin schovek a ukrytu.kdyz uz ho mas.
Tvoj rak je Procambarus sp.Marble (mramoráč). Tento rak je obojpohlavný,narozdiel od ostatných.Bude sa ti množiť stále aj v 15C vode.Nič tu nenarobíš.Jedine si kúpiť iný druh,čo potrebuje na množenie pár.
0 04.02.2012 10:12 Katka – POMOC!!!!
Já jsem si inulý rok koupila raka. Jmenuje se pan Crabs a tento rok mu bude 11.2. přesně jeden rok... Ale je tu jeden problém.. jak jsem řekla,nemám ho ani rok a už má po páté malé ráčky. On je v tom akvárku sám, tak neví, jak to, že se mu vždicky vylíhnou zdraví raci. Je to hrůza a nevím co s tím mám dělat. Většinou to všechno zemře, ale i tak. Vždicky jich je kolem 80ti. Kdyby jste někdo věděli jak to rozmnožování ,,zastavit'' tak mi prosím dejte vědět... Ale už by bylo lepší, kdyby to aspoň přežilo, mohla bych to poprodávat.. ale jestli chcete, můžu pak vzít i nějaké větší a kdyby někdo chtěl, můžu mu je dát.

Starší reakce
0 17.01.2012 01:24 - Ak ju máš v akvárku z prezentačky tak by som ju dal inde.Kopec mladých a hlavne Procambarus sp.Marble v rastlinnom akvárku nerobí dobrotu.Požerú ti rastliny ani sa nenazdáš ako rýchlo.
0 16.01.2012 18:46 ladis – radu
cus lidi mam raka mramoroveho a asi ma pod zadeckem mlade co stim mam je poprve mam ho nechat v akva.nebo co snim nevim poradte mi nekdo dekuji
Starší reakce
0 15.12.2011 18:24 - Pri kúpe si treba hlavne všímať či rak nemá napr.diery v panciery,plesne,alebo škvrny akoby od hrdze a pod.Raci najčastejšie môžu trpieť na virózy a bakteriózy a to hlavne pri nevhodných podmienkach.Račí mor je mykóza (plieseň) a rozširuje sa v infekčnom štádiu zoospór ktoré pomocou bičíkov vedia aktívne plávať.
Citát z knihy Jižího Patoka:,,V podstate neexistuje voľne žijúci americký rak,ktorý by nebol hostiteľom a prenášačom račieho moru.Oproti tomu v zajatí chované jedince nemusia byť onemocnením vôbec zasiahnuté,ako preukázal odchov P.leniusculus na izolovanej farme vo Švédsku v r.1971,,konec citátu.
0 15.12.2011 17:57 - Normálne to nepoznáš.Čo som dva krát podobné príznaky videl tak u Procambarus sp.Marble.Pri zvleku kŕče a totálne pokrútenie panciera a končatín,až utrhnutie.S istotou však tvrdiť nemôžem,že išlo práve o račí mor.Prenášačom sú hlavne americké druhy.(z dovozu,veľkochov)Rak s račím morom môže žiť celý život normálne(stále hovorím o amerických druhoch),prejaviť sa to uňho môže pri nevhodných životných podmienkach,chorobe a pod.V akvárkach sa to u bežných chovateľov neobjavuje resp.som sa s tým ešte nestretol.Austrálske druhy(cherax) nie sú imunne,až na pár.Imunne sú americké odkiaľ sa to vlastne dovlieklo.Takže australan čo žije nebude nakazený.U amerikána je to stále otázne či v sebe niečo nemá.Kedže s morom môže žiť pokojne niekoľko generácií a vôbec sa nemusí prejaviť.
Děkuji za odkazy, ale já chtěl vědět jak je to u raků pěstovaných v akvárkách, především Cherax a Procambarus. A zda je to na nich nějak poznat, abych případně při koupi například Cherax lorentzi nebo destructor rozpoznal, že mi je prodávám nemocný jedinec.
0 15.12.2011 16:37 -
0 15.12.2011 15:51 - – Re: rak
Konkrétne knižka Chováme sladkovodní raky napr.
O račom more je na nete kopec informácií tak sa tu o tom nebudem rozpisovať.Americké druhy sú zväčša imúnne(zapúzdria to v sebe),hynú len slabé jedince u ktorých to prepukne.Pre naše európske je smrteľný.Sem tam sa stane,že to u raka prepukne,no až organizmus dokáže zareagovať tak je niekedy už neskoro.Rak prežije no tak mu môže dokrútiť pancier i končatiny,že je neschopný pohybu.Nakazený rak je stále prenášačom a to hlavne pri zvleku(keď sa spóry uvolňujú),alebo ak ho iný rak skonzumuje.
Nahledej si texty Jirky Patoky

0 15.12.2011 04:57 - – mramoráč
U rakov je sfarbenie dosť variabilné.Niektoré jednoducho idú do tmavšej formy(hnedé až mierne načervenalé) a iné ostávajú svetlé.Zväčša svetlejšie menia toto sfarbenie až do modra.
0 14.12.2011 21:28
DrBolíto [254] - Rostliny No jo, ale proč u matko-otce

a třetiny ráčků je barva hnědá. PH jsem sice neměřil, ale zkusím změřit. Vodu míchám z reverzky 3l a dva litry z kohoutku.
Tak PH změřeno PH7+-05
0 14.12.2011 16:55 - – Re: rak
Modré sfarbenie u mramoráča nerobí osvetlenie.Do modra sa niektoré jedince sfarbujú pri nižšom pH vody.Ak budeš takéto jedince selektovať tak sa celkom slušne dá dosiahnuť stabilné modrasté sfarbenie i pri vode kde je pH vyššie.
Přidat reakci
1 ...... 7 8
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 5282x