Rak mramorový
Podle testu DNA kterou udělaly na univerzitě v Praze a Ostravě.V době kdy Patoka psal tuto knihu se to ještě nevědělo.
Silne pochybujem.Už je dávno potvrdené,že Procambarus fallax potrebuje k množeniu pár.U sp.Marble sú všetko samice a za roky chovu(i odchovu)rakov som sa so samcom nestretol.Odporúčam si prečítať publikáciu Jiřího Patoka o chove rakov.Ak si však dospel k pádnemu dôkazu tak sem s ním.Na základe čoho si toto myslíš?
to je mozny ale mne se prestal o dost min mnozit kdyz nemel tolika klidu.
Nevím jak by Vaše rada měla pomoci v omezení množení ,když tento rak se již vyskytuje i v Itálii a zde se normálně množí a hrozí dokonce jeho přemnožení v této oblasti výskytu.
Musím Vás opravit,jedná se o Procambarus fallax partenogenetická forma tohoto druhu.
nebo co nejmin schovek a ukrytu.kdyz uz ho mas.
Tvoj rak je Procambarus sp.Marble (mramoráč). Tento rak je obojpohlavný,narozdiel od ostatných.Bude sa ti množiť stále aj v 15C vode.Nič tu nenarobíš.Jedine si kúpiť iný druh,čo potrebuje na množenie pár.
0 04.02.2012 10:12 Katka – POMOC!!!!
Já jsem si inulý rok koupila raka. Jmenuje se pan Crabs a tento rok mu bude 11.2. přesně jeden rok... Ale je tu jeden problém.. jak jsem řekla,nemám ho ani rok a už má po páté malé ráčky. On je v tom akvárku sám, tak neví, jak to, že se mu vždicky vylíhnou zdraví raci. Je to hrůza a nevím co s tím mám dělat. Většinou to všechno zemře, ale i tak. Vždicky jich je kolem 80ti. Kdyby jste někdo věděli jak to rozmnožování ,,zastavit'' tak mi prosím dejte vědět... Ale už by bylo lepší, kdyby to aspoň přežilo, mohla bych to poprodávat.. ale jestli chcete, můžu pak vzít i nějaké větší a kdyby někdo chtěl, můžu mu je dát.
Starší reakce
0 17.01.2012 01:24 - Ak ju máš v akvárku z prezentačky tak by som ju dal inde.Kopec mladých a hlavne Procambarus sp.Marble v rastlinnom akvárku nerobí dobrotu.Požerú ti rastliny ani sa nenazdáš ako rýchlo.
0 16.01.2012 18:46 ladis – radu
cus lidi mam raka mramoroveho a asi ma pod zadeckem mlade co stim mam je poprve mam ho nechat v akva.nebo co snim nevim poradte mi nekdo dekuji
Starší reakce
0 15.12.2011 18:24 - Pri kúpe si treba hlavne všímať či rak nemá napr.diery v panciery,plesne,alebo škvrny akoby od hrdze a pod.Raci najčastejšie môžu trpieť na virózy a bakteriózy a to hlavne pri nevhodných podmienkach.Račí mor je mykóza (plieseň) a rozširuje sa v infekčnom štádiu zoospór ktoré pomocou bičíkov vedia aktívne plávať.
Citát z knihy Jižího Patoka:,,V podstate neexistuje voľne žijúci americký rak,ktorý by nebol hostiteľom a prenášačom račieho moru.Oproti tomu v zajatí chované jedince nemusia byť onemocnením vôbec zasiahnuté,ako preukázal odchov P.leniusculus na izolovanej farme vo Švédsku v r.1971,,konec citátu.
0 15.12.2011 17:57 - Normálne to nepoznáš.Čo som dva krát podobné príznaky videl tak u Procambarus sp.Marble.Pri zvleku kŕče a totálne pokrútenie panciera a končatín,až utrhnutie.S istotou však tvrdiť nemôžem,že išlo práve o račí mor.Prenášačom sú hlavne americké druhy.(z dovozu,veľkochov)Rak s račím morom môže žiť celý život normálne(stále hovorím o amerických druhoch),prejaviť sa to uňho môže pri nevhodných životných podmienkach,chorobe a pod.V akvárkach sa to u bežných chovateľov neobjavuje resp.som sa s tým ešte nestretol.Austrálske druhy(cherax) nie sú imunne,až na pár.Imunne sú americké odkiaľ sa to vlastne dovlieklo.Takže australan čo žije nebude nakazený.U amerikána je to stále otázne či v sebe niečo nemá.Kedže s morom môže žiť pokojne niekoľko generácií a vôbec sa nemusí prejaviť.
Děkuji za odkazy, ale já chtěl vědět jak je to u raků pěstovaných v akvárkách, především Cherax a Procambarus. A zda je to na nich nějak poznat, abych případně při koupi například Cherax lorentzi nebo destructor rozpoznal, že mi je prodávám nemocný jedinec.
0 15.12.2011 16:37 - 0 15.12.2011 15:51 - – Re: rak
Konkrétne knižka Chováme sladkovodní raky napr.
O račom more je na nete kopec informácií tak sa tu o tom nebudem rozpisovať.Americké druhy sú zväčša imúnne(zapúzdria to v sebe),hynú len slabé jedince u ktorých to prepukne.Pre naše európske je smrteľný.Sem tam sa stane,že to u raka prepukne,no až organizmus dokáže zareagovať tak je niekedy už neskoro.Rak prežije no tak mu môže dokrútiť pancier i končatiny,že je neschopný pohybu.Nakazený rak je stále prenášačom a to hlavne pri zvleku(keď sa spóry uvolňujú),alebo ak ho iný rak skonzumuje.
Nahledej si texty Jirky Patoky
0 15.12.2011 04:57 - – mramoráč
U rakov je sfarbenie dosť variabilné.Niektoré jednoducho idú do tmavšej formy(hnedé až mierne načervenalé) a iné ostávajú svetlé.Zväčša svetlejšie menia toto sfarbenie až do modra.
0 14.12.2011 21:28 DrBolíto [254] - Rostliny No jo, ale proč u matko-otce
a třetiny ráčků je barva hnědá. PH jsem sice neměřil, ale zkusím změřit. Vodu míchám z reverzky 3l a dva litry z kohoutku.
Tak PH změřeno PH7+-05
0 14.12.2011 16:55 - – Re: rak
Modré sfarbenie u mramoráča nerobí osvetlenie.Do modra sa niektoré jedince sfarbujú pri nižšom pH vody.Ak budeš takéto jedince selektovať tak sa celkom slušne dá dosiahnuť stabilné modrasté sfarbenie i pri vode kde je pH vyššie.
Starší reakce
Tak se také podívejte na další video:http://www.youtube.com/watch?v=ObI8-_36Vjw&NR=1 a tam je názorně vidět co umí světlo z rakem udělat.
0 16.08.2011 14:44 DrBolíto [254] - Rostliny Ale jak z fotky je vidět tak je tam dost míst která jsou osvětlení nedostupná.
Rak mramorový je od přírody hnědý .Jeho ,,zmodrání''je zapříčiněno na podmínkách chovu.
Jeden příklad : rak červený který je chován v hodně osvětlené nádrži tak bud zesvětlí a rak který bude chován v tmavé nádrži tak bude tmaví ( až černý).Tak moje rada zní, změnit světelné podmínky.Také to může být důsledek že je v nádrži chováno více raků .
Jak jsem koukal na tvojí nádrž z Cheraxi tak v těchto podmínkách se určitě neobjeví jejich krásné zbarvení ( je tam mnoho světla a málo úkrytů i dosti světlé dno).A jedna rada na závěr, všichni raci jsou večerními až nočními tvory, tak jim je lépe v neosvětlené nádrži tam se ukáží v celé přirozené kráse.
0 15.08.2011 21:29 buvak – rak mramorovy modry
mam dotaz mel sem raka maramoroveho modreho a mel mlade ale vsechny mlade sou hnede iba jeden zmodral u kamose v akva
poradi my nekdo co mam delat aby byly modry?vodu mam mestskou 24 hod odstatou a krmym tabletama porady my nekdo?
Starší reakce
To by chtělo zkusit, míval jsem jí kdysi, ale tohle nevím...
Teoreticky proč ne, je to taky dobrej pažravec
A co drápatka vodní ta by čerstvě vylíhlé ráčky dát mohla nebo ne?
Jak podlé, ale jak účinné.
(OT)
Recept na račí polévku je i v kuchařkách
Já se je vždycky pokouším rozdat, občas je vezmou i v akvaristice a co zbyte hodím kančíkům jako svačinku.
Ahoj, mám raka mramorového a ten se pochopitelně nezastavitelně množí. Zatím se mi mladé daří rozdávat ale to do nekonečna nepůjde. Nevíte který živočich by si na nich pochutnal atd. ?
Starší reakce
To je dosti zajímavé.Raci na suchu vydrží cca 2 dny ( záleží na vlhkosti vzduchu a teplotě ),raci totiž se na suchu i přepravují.
Chci reportovat zajímavou věc, jedinec s dozrálými vejci vylezl z akvárka a povil mi mladý do podmisky od fíkovníku. Mladých je teď kopec a jsou už 2 cm velký. Co vy na to ? Je to běžný že raci cestují po obýváku ? Jak dlouho vydrží na suchu ?
U tohoto raka se v chovech vyskytují pouze samice které se dále množí a zas jsou to samice( jmenuje se to partenogenetické množení).
Starší reakce
0 19.03.2011 12:27 Aneta – RAK
Dekuji ze si se ozval a nevis kdo ho muze odsud mít?
0 19.03.2011 08:48 Aneta – RAK
Dobry den chtela bych si pořídit raka mramoroveho ale jsem ze zlínského kraje a nikde ho tady nemužu sehnat .Nevíte někdo o nijakém prodejci ?
Starší reakce
0 21.02.2011 18:23 klara v. – rakovi odpadavaju vajicka
Dobry vecer.Chcela by som sa spytat, ci je normalne, ked rakovi odpadavaju vajicka spod plutvi.
Vopred dakujem
0 21.02.2011 12:59 jasanek29 – Re: PaDa
Díky
Přidat reakci
1 ...... [5] 7 8
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 5282x