Počet ryb do akvária
Do téhle litráže mě napadají betty (1+2), ale to je s krevetami prašť jako uhoď. A do malých cihlidek bych se také moc nepouštěla kvůli jejich náročnosti. Raději bych místo dominantního páru ryb přidala v počtu kusů v hejnu

Moc děkuji za rady. To s těma čichavcema je zajímavý!! Ještě je tedy zvážím, nijak na nich netrvám. Spíš jen proto, že se mi líbí.
Měli byste tedy nápad na nějaký jiný párek hezkých ryb v podobné velikosti?? Chtěl bych tam k tomu hejnu parek nějakých hezky barevných klidných ryb. Nebo už v téhle velikosti budou všechny utočit na krevetky??
S počty a druhy ryb problém nemám, pancéřníčky bych volila max do 4 cm velikosti v dospělosti a jedno velké hejno buď těch modrých neonek nebo galaxek. Ohledně krevet, s těmi si hlavu nelámej, měla jsem jich ve 20 l hrubého objemu +- 500 a žádný stres

Začala bych počtem 10 - 20 kousků, buď se s nimi ryby přikrmí (čichavci obzvláště) nebo si najdou nějakou rovnováhu a mohou se množit.
Ty neonky určitě modrý, čichavce zvaž, jsou to docela v dnešní době cíťové, doba se posunula a drtivá většina prodávaných v akvaristikách jsou importy(u čich. to platí dvojnásob), mají toho za ebou docela dost, vyžadují rozhodně teplejší vodu(původ Asie) a jsu v našich akváriích velmi často náchylní na nemoci a to hlavně v momentě a to třeba i lehkýho zanedbání péče, takže když by jsi se pro ně i přes to rozhodl, šel bych do nich až napoledy, až bude akvo pořádně stabilní, což jest tak za 2 měsíce. Sem tam si zobnou nějakou mladou krevetku, ale když bude dost schovávaček, mohlo by to fungovat.
Ahoj, můžete mi prosím poradit s rybí osádkou mého akva? Po letech jsem se vrátil k akvaristice, kdy jsem ji dělal kdysi jako puberták.
Takže mám akva tvaru krychle o rozměrech 45x40x45x cm. Není to sice ideál, ale jsem ted dost omezený místem. Čistý objem kolem 60 l. Filtr vnější 600l/h.
Akvarium teprve zarůstá a je v záběhu. V popředí kobercovky a vzadu stovkovky. Zatím se všem rostlinám daří krásn rostou.
Přemýšlel jsem o téhle osádce:
1. Jedno větší hejno rybek. Líbí se mi neonky červené, ale nejsem si jistý jejich vhodností do takto velkého akva. Tak přemýšlím ještě o Neonkách modrých nebo Razborách galaxy. Cca 15 ks.
Dále bych chtěl párek Čichavců zakrslých.
Pak cca 6 nějakých malých Pancéřníčků.
A nakonec krevetky, asi Red cherry. Tady si ovšem ideálním počtem nejsem vůbec jistý.
Co si o tom myslíte. Nebude to moc? Kolik těch krevet?
Děkuji za každou radu!
Proč hned zabít?Nejsi jediný,kdo má neonky v akva 60*30*30.Není to pro ně ideální,ale když se budeš příkladně starat o akva,tak to půjde.Ale hned ti povím,že neonky jsou čistotné rybky a 2 ampulárie v tom tvém akva

.
EDIT-Přidej rostlinky a filtr by taky mohl být lepší
no, ale nepíšeš, v čem vidíš problém? - zdá se ti nádrž 60cm malá? - není to sice ideál, ale pokud vytvoříš ostatní podmínky, tak to může fungovat - a záleží, kolik jich máš? - jestli pět, tak je to málo rybek do hejna - a to je větší chyba než o něco menší nádrž ...
ono ani sebelepší atlas nepopíše to, co je správně za všech podmínek ... třeba krmit neonky nitěnkami také není zrovna dobré (spíše je to nouzovka) - a atlas to píše

...
Bohužel jsem před založením akva nečetl zdejší atlas. Kdesi v knize v knihovně psali že neonky potřebují min.60 cm dlouhé akvárium, teta mi to potvrdila, tak jsem si neonky s čistým svědomím koupil. Líbily se mi a rodiče je taky chtěli. Poté co jsem zabrousil sem, sem zjistil, že to byla blbost. V okolí ale žádný případný kupec není a nechci je zabít...
Matika tě viditelně baví, ale takhle to asi (určitě) nepůjde. Zmiňuješ hned na začátku rozdílnou produkci odpadu u ryb, přesto tento faktor v tvé rovnici chybí. Teritorialita ryb je také široký pojem - u některých ryb to znamená, že vetřelce vyrazí ze svého úkrytu a dál si ho nevšímají, u jiného druhu ryb to znamená, že rybu, která se jim znelíbí, budou hodiny nahánět po akváriu, dokud ji neubijí. Tuto odstupňovanost tam také nemáš a mnoho dalšího (zarostlost rostlinami, použitou filtraci, plže a jiné živočichy atd.). A hlavně - vymýšlet čím dál přísnější papírová pravidla pro cokoliv je vždy kontraproduktivní, vede to jen k jejich čím dál většímu porušování a nikdy to nic nevyřešilo.
No, ono to chce hlavně znalosti o nárocích jednotlivých ryb a rozumět biologickým pochodům v akvárku.
Takovéto vzorce jsou akorát pro ty, kteří nerozumí výše uvedenému.
Výpočet by byl daleko složitější.
Snaha o přesnější výpočet je dle mého názoru naprostá kravina.
Máš tam někde taky započtené třeba to, jak čilé jsou ryby a kolik máš místa pro plavání?
Odbourávání dusíkatých látek pak záleží na frekvenci čistění akvárka a na rostlinách, které máš.
Pak stačí jednou příliš vyprat filtr a případně k tomu odkalit kus dna a jdi se rovnou bodnout se svým vzorcem. Protože ti vyskočí koncentrace amoniaku a dusitanů. A některé ryby to ustojí, zatímco jiné budou lapat u hladiny s červenými žábrami ...
Jak říkám, bez porozumění základních procesů v akvárku ti žádný vzorec nepomůže.
Edit: Jak vidím, máš neonky v akvárku dlouhém 60 cm. To je podobné, jako když dost lidí nacpe chudáky dania perlová do akvárka i menšího než je to tvoje. Do takového akvárka takové ryby vůbec nepatří. Potřebují prostor pro plavání, i když jsou celkem malé.
Není to jen o objemu akvárka a o počtu ryb.
Je to o životním prostoru !!!
Teda,ještě abych se stal matematikem

.Já si radši pořídím méně rybiček a po nějaké době,když uvidím,že vše šlape jak má,tak pořídím další.
0 05.02.2016 21:40 Heronis – přesnější vzorec pro výpočet počtu ryb do akvária
Je zde pravidlo 1 cm ryby na 1l vody. Ovšem co jsem četl názory mnohých akvaristů, toto pravidlo je nedostatečné, neboť 5 neonek nevydává tolik odpadních látek jako dospělý terčovec. Proto mě napadlo zkusit navrhnout jinou pomůcku. Jedná se jen o zamyšlení zda by to tak šlo, to chci říci předem.
Když jsem četl web od Horáce, dospěl jsem k článku kde píše právě o vzorcích na počet ryb v akváriu.
www.horacovoakvarium.cz/… Většina vzorců nebere v úvahu plochu vodní hladiny, jako rozhodující faktor. Vzorec který ji bere v úvahu však nebere v úvahu výšku vodního sloupce. A pak většina vzorců bere velikost ryb a množství odpadních látek jimi produkovaných lineárně, což podle odborníků je nesmysl. Do vzorce který by byl opravdu vhodný na výpočet počtu ryb v akváriu, by měly být zahrnuty také jednotlivé nároky ryb.
Z výše zmíněného jsem usoudil, že by bylo dobré mít rovnici Nd=Np kde Nd je počet bodů dostupných a Np počet bod potřebných.
Nd se vypočítá jako šířka vnitřní části (bezeskla) akvária umocněná na druhou násobená délkou vnitřní části akvária umocněná na druhou násobená výškou vodního sloupce v akváriu.
Nd=d
2 *š
2*v
Np se vypočítá jako čtyřnásobek délky ryby v dospělosti umocněné na druhou vynásobené počtem těchto ryb, vynásobené parametry a, ch, t.
Parametr a značí aktivitu ryb pro líné a málo aktivní ryby je parametr a=1, pro středně aktivní ryby je parametr a=1,1 a pro velmi aktivní ryby je parametr a=1,15. Parametr ch značí chování, konkrétně teritorialitu ryb, pro společenské ryby je ch=1, pro teritoriální je ch=1,1. Parametr t značí typ akvária, bežný typ akvária má t=1, holandská akvária mají t=1,15.
Np=N*4*dr
2*a*ch*t
pro každý druh ryby vypočteme jejich Np, sečteme a porovnáme s Nd pokud jsou v rovny, máme zarybněno akorát, pokud je Nd> Np máme podstav (což není problematické) a pokud je Nd<Np máme přerybníno, což problematické je.
Tak a nyní do mě, že do krásné akvaristiky míchám ošklivou matematiku

. Ne chtěl bych vědět, co si o tom myslíte a zda je to použitelné

díky za připomínky, já si myslím, že by to mohlo být Ok.
Starší reakce
Ani omylem.
Edit: To není jenom o těch počtech, to je taky o tom, jak akvo vypadá, jak je funkční.

Pokud zmizí ty živorodky a jako bordelář tam zůstane ten ancák, je to postavený všechno na čistotných rybách a nevidím důvod, proč doporučovat neurčitě ubrat.

0 13.12.2015 16:01
konrad [45] Zdravím, včera som bol na vianočných nákupoch.. a neviem či som to neprehnal
rybicky.net/nadrze/19443
Gupky pôjdu zajtra preč, kardinálku mi tam šupol predavač omylom ale keďže pochybujem že jej nájdem nový domov tak ostáva. Jedna neonka podľa výzoru už veľa nedožije, druhá bude teda solitér..
Okrem ancíka by to mali byť všetko čistotné ale či ich nie je moc?
Starší reakce
0 07.10.2015 16:51 tnda – ryby
chci se zeptat jake ryby do 54 l akva?
šly by tam čichavci?
jaky druh?
děkuji

Starší reakce
Pro Ancistruse je to malé.
ďakujem za rady a typy, mám skúsenosť s bojovnicami a môj samček je úplný kľudas mal som ho už aj v 25l nádrži so samičkou a nažívajú spolu super teraz sú v tej 53 a je im tam taktiež super chcem tam ešte prikupiť 2 samičky

a ak by sa náhodou niečo zmotalo samčeka vrátim do 25ky
Tak to teda vyskúšam tak ako mám v pláne v podstate je tam rezerva

Ted poznamka jen k tem betam: jeden samec a 3 samice do 50 l - no muze to dopadnout dobre nebo taky ne. Zalezi na tom, jak zarostla ta nadrz bude a jakou povahu ty betky budou mit, hlavne ten samec. Jestli to bude rabijak, zabije klidne samice , ani nemrkne. A nebo naopak, i to se stava, s betkama v malym prostoru je to sazka do loterie

. A to doufam, ze jsi informovanej a neplanujes tam dat vic jak jednoho samce. V mym 100 litrovym akvu samec dve pridany samice pekne zrasoval, po 2 hodinach jsem nevydrzela a dala je jinam. A ze se mely kam schovat

.
Panc. zelený nee, to spíš ty pandy, ale těm tam zase bude trošku teplo, protože kvůli těm čichavcům a běťákovi(to jednotné číslo je záměrné) budeš muset trošku více přitopit, tedy tak aby to neklesalo pod 25 st.
Chtělo by to udělat prezentaci

Uvádíš 53 litrů,ale ve skutečnosti to bude asi tak 40-45 l. Je potřeba brát skutečný objem bez vybavení.
Zdravím tak som založil ďalšiu nádrž všetko prebieha ako má, teraz uvažujem nad kúpou rybiek. a HLAVNE ich počtom, myslím že to čo chcem zakúpiť bude akurát tak ale mám isté váhanie preto sa chcem poradiť s VAMI
53l nádrž
6x corydoras (ešte uvidím aký konkrétne asi zelený alebo panda)
1x ancik sp. samička ktorú som dostal ... (inak by tam nebola ale myslím že to nebude až tak prekážať)
4x betta splendens
2x colisa lalia
dokopy 13rýb. Vďaka za odpoveď , nejdem riešiť druhy rýb s tými som už rozhodnutý ide skôr o ten počet.

Omlouvám se, že jsem to neupřesnil...ano, měl jsem na mysli zářnoočko normanovo

Já bych se těch modrých neonek nebál, pokud má akva vhodné rozměry, délku bych viděl na min. 50cm. Taky je mám v relativně malém akva, ale je dlouhé, tak mají prostor pro plavání. Jsou tam se zářnoočkama, tvoří spolu většinou jedno hejno

Btw zářnoočka jsou úžasné rybky, ty bych do menšího akávka bez obav doporučil.
Takže dospělej vrubozubec dejme tomu 20cm - 20l?

Myslím, že se za 8.5 roku už něco naučil a tohle ví ...

No, človeče. Tak to si sa nedočítal najlepšie...
Keď už, tak 1 liter na 1cm dospelej ryby (teda jedna neónka 4litre).
Dnové rybky sa počítajú tiež a celkovo tu nejde o zavadzanie si ale o to, že ryby, aj dnové, produkujú množstvo odpadových látok, ktoré menia chemizmus vody a v extrémnom prípade môžu viesť k úhynom.
V menej extrémnom prípade tie ryby živoria v biednych podmienkach, akoby si pernamentne fungoval v nevyvetranej malej miestnosti plej spotených ľudí...
Určite by som začiatočníka varoval aj pred naplnením horeuvedenej kvóty hneď zo začiatku... Radšej rýb menej a postupne pridávať.
2 16.09.2015 13:03 jamajcan –
Re: T. Ve zkratce, Razborky (borasky) by neměl být problém, endlerky dejme tomu, ale modré neonky určitě ne. Ještě se jako dobrá možnost nabízí Betta
0 16.09.2015 12:38 T. – RE:30l
Děkuji za odpověď.

Je mi jasné, že to je málo, ale do většího se mi nechce a to jak z důvodu investic, tak stěhování.
Ve zkratce tedy Raborka/Neonka modrá/Poecilia wingei.
Živorodky jsou "rozprašovače hnoje", do malých akvárií poměrně nevhodné (snad až na Poecilia wingei). Neonky jsou zase dost živé, v malém budou trpět. Možná Neonky modré, to by šlo. Případně malé rasborky (Boraras) a k nim krevetky. 30 litrů je prostě málo. Mám 64 (hrubých), tak vím ...
Přepočet na cm na litry je stejně zavádějící, jako watty na litry v případě osvětlení. Nerespektuje to metabolismus ryb, ani vybavení akvária. Ani velikost těch ryb to vlastně nebere v úvahu. Umíš si tam představit třeba deseticentimetrou Akaru? A tři?

0 16.09.2015 00:50 T. – 30l
Zdravím, chtěl bych založit něco takto malého relativně nenáročného a uvažuji o cca 7 živorodkách, nebo 8 neonkách. Neonky jsou mi sympatičtější, ale četl jsem, že min skupina 10 v 80litrech. Bylo by to únosné, nebo ikdyž cca odpovídá 1l=1cm, tak by to nebylo vhodné? A co živorodky? Tam by neměl být problém předpokládám.
Děkuji Šmíd

Starší reakce
Děkuji za odpověď a za pochvalu při volbě filtru, na ten Fluval U2 jste mě svou prezentací přivedla Vy

Ty parmičky jsou dost velké ryby a zasloužily by si větší AQ, než máš. Já osobně, když už je tam musíš mít, tak bych volila maximálně 10 kousků. 19 je opravdu moc.A Fluval je naprosto perfektní filtr - dobře vymyšlený a naprosto tichý. Moc dobrá volba.
Tak parmičky přišly do akvária skoro přesně před rokem, úplně přesně 13.8.2014 po pětitýdenním záběhu.Úhyn doteď žádný. Údržba probíhá tak že jednou týdně vyměním 30 litrů vody občas odkalím a tak jednou měsíčně lehce properu filtr. Jinak za filtr bych asi pochválena nebyla je to klasický honič vody, ale v nejbližší době se chystám na fluval U2. Rostliny Egeria Densa, anubias nana, a cryptocoryne affinis. Dno je liapor.
Bez podrobnějších znalostí akvária těžko radit (údržba, filtrace, rostliny, ...), ale 19 parmiček na takové akvárium mi přijde docela moc.
Jak dlouho je akvárium v chodu s těmi Parmičkami a byly nějaké úhyny?
0 10.07.2015 21:28 plum Ahojte, mám dotaz mám rok znovuzaložené 112litrové akvárium, všechno běží bez problémů, osazenstvo tvoří 19 parmiček čtyřpruhých, ale chtěla bych i parmičky mechové. Chtěla bych se zeptat je těch 19 kousků na mé akvárium dost, nebo bych mohla ještě nějaké přidat. Děkuju.
Starší reakce
Tak jinak. Pokud nemáš problém s místem, pořiď si ještě jedno takhle nějak menší akvárium a do něj pak můžeš s klidným svědomím dát ty ramirezky

Obě dvě nádrže Ti snad neprasknou

Ja by som nemal problém ani s 200toukou

ide o to že som na byte, mal som už tú čest ked mi prasklo velké akva nechcem viac riskovat s velkou nádržou preto pracujem s tým čo mám. A snažím sa tomu prispôsobit čo najlepšie.
Každopádne ďakujem za rady niečo vymyslím.
Já vím, že je máš, to jsem pochopila. Ale buď je pošli dál nebo pořiď větší nádrž, kde se to jejich bordelaření spíš "ztratí". Evidentně máš ramky vytoužený... Tak jim dopřej vhodný podmínky nebo si je ani nepořizuj.
Viem,načítal som si o nich dosť tak uvidíme

Zkus dát inzerát, že je za odvoz věnuješ. Někdo se jich ujme. Ramirezky jsou fakt choulostivé, potřebují perfektní podmínky, jinak ke nebudeš mít dlouho.
Ako som písal ancíky mám po starom akva a nemám ich kde dať ... keby som mal kupim tam radšej otíkov alebo nič ...
Stále mi nejde dohromady 60-tilitrová nádržka, ancistrusi a ramirezky. O ty žhavky až tak nejde, ač je to pro ně podle mého na hraně.
Přidat reakci
1 ...... 19 20
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 19779x