Počet ryb do akvária
1 11.12.2009 09:32 hatreder – Re: ustavprochore
Ja zde na webu v atlasu ryb cetl, ze SAE má být min. 4ks. tak bych to raději dodžel, navíc se mi moc líbí.
Rozhodně to dokupování nedělejte najednou.
To pravidlo o 1 cm rybí délky/litr vody je fakt jen hodně orientační, nezohledňuje např. metabolismus a spoustu jiných faktorů. Zrovna mečovky, parmičky nádherné a ancistrusi jsou dost čuňátka.
Osobně bych volila hejno 1 druhu teter a SAE jen 2.
"Tetra obecná" neexistuje.
"Zelený rozměr" chápu jako minimální velikost dospělé ryby, "červený" jako maximální.
EDIT.: Ještě doplním něco k těm "pravidlům na počet ryb", pěknej článeček od Horáce:
www.horacovoakvarium.cz/….
1 10.12.2009 21:30 MatroneK – Re: hatreder
to zeleny a cerveny je ukazatel velikosti ryb kdyz je na zelene tak je ryba mala kdyz velka tak je to na cervene ( nevim jestli jsem to pochopil spravne {tvuj dotaz})
1 10.12.2009 18:50 hatreder Tak to je paráda. Díky
1 10.12.2009 13:47 hatreder – Počet ryb do 300l rohového akva
Mám ve rohové 300l akva o rozměrech:
Výška akvária je 70 cm, základnu má pětihran. Rohové stěny jsou dlouhé 70 cm. s nimi svírají pravý úhel stěny o délce 25cm a zbylá přední strana má 63cm.
Teď tam mám 7 mečovek santa claus, 10 teter (5 neonových, 5 obecných)
K tomu bych chtěl dokoupit:
10 ks teter neonových --zelený rozměr ryby 3cm
10 ks teter obecných --v atlasu jsem je nanšel, tak to beru jako neonku tj. 3cm
4 ks parmičky černopruhé --zelený rozměr ryby 10cm
8 ks parmičky nádherné --zelený rozměr ryby 8cm
3 ks ancistrus --zelený rozměr ryby 10cm
Moc nerozumím rozměru ryb zde na webu v atlasu ryb. Rozměry jsem bral ty zelené, a co znamenají ty červené?
V zelených mi to vychází podle parvidla 1cm dospělé ryby na 1l vody na nějakých 266l.
Nebude to akvárium přerybněné?
Díky za radu
Starší reakce
0 08.07.2009 14:10 smajlik1 – Re: V
mě šlo spíš o velikost...
0 08.07.2009 13:45 V – Re: smajlik1
Však taky do 30 l Neonky nepatří...
0 08.07.2009 13:40 smajlik1 – Re: sharon
1cm na 4 l mi přijde trochu přehnané, s takovou by se do mojeho 30l akva sotva vlezly dvě neonky...
0 07.07.2009 21:45 boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky Mám brigádu ve zverimexu a nejvíc mě dokáže nas***, když přijde člověk a začne si vybírat velký ryby (skaláry, parmičky červenoocasý/ploutvý, a i tanganiku a malavi), ja se ho pak zeptam co ma za akvarko, on rekne 100l, já mu odpovím, ale to je pro ryby malé a on odvětí, že ty ryby se přece přizpůsobej .... já mu pak řeknu, že se teda nepřispůsoběj, ale že budou strádat a zakrněj a prostě dřív odejdou ...
50% lidí si ty ryby stejnak koupí, protže tomu "rozuměj"
50% lidí kupodivu změní názor a nechá si ode mne poradit (asi se jim líbim, vetsinou se totiz nechaj prekecat zensky
)
20 dni je podle me v pohodě stačí se kouknou v jakých oni mají je v nádržích ;)
Tak, tak, proto jsem to napsal takto, aby z toho vyplynula absurdita zbylých rozměrů. Nicméně je mi jasné že spousta akvaristů je v v těch 60-80l chová. Většinou se pak však nevyvinou do plné krásy.
Yirka má pravdu alespoň 50cm na výšku, a při výšce 50cm, 60-80 litrová nádrž bude nevhodná a malá
Ono je to především o výšce nádrže. Aby dobře prospívaly byla by vhodná tak 50cm.
Ahoj, mám dotaz.. zde na rybičkách se doporučuje pro pár skalár 100l a výše, ale na akvarista.cz budu citovat: "Chceme-li chovat samotný pár skalár, dostačovalo by i akvárium o obsahu 60 - 80 litrů." Které pravidlo platí?
0 07.07.2009 12:42 kreten – Re: pařa:)
Pravidlo neplatí žádné, ale je nutné "ladit" danou nádrž. V šedesátce mi docela klidně bude prosperovat 100 formosek různé velikosti, pokud bude dobře zarostlá a čistá. A to s centimetry neladí, že? Dvě vzrostlé skaláry budou mít v šedesátce tak akorát starost o to aby se vytřely.
a takto
5 06.07.2009 16:51 V – Re: Ninco
Něčí pravá ruka by měla hlavně pořádně zpohlavkovat ty rádoby "akvaristy" schopné narvat několik Závojnatek/Skalár/Terčovců do 54l setů apod.
Presne .....aplikovat daaky "vzorec"...na toto-sa neda...ono je to trochu zlozitejsie...
aj "vzorec"
bi mal bit "zlozitejsi"...
0 06.07.2009 10:24 V Jrk napsal:obvyklé 1cm na litr, podle kterého by také bylo v pohodě 4x Ancitrus do 60 litrů...
4 Ancíky v akvárku 100×35×20 cm nebo 100×40×20 cm (tj. čistý objem zhruba těch 60 l) si dovedu docela dobře představit...
Ono hodně záleží na konkrétním druhu ryb.
Jednodruhová nádrž s malými čilými hejnovými rybkami (Neonky, Dania, Kardinálky apod.) může mít klidně trochu méně než 1 l na každý 1 cm ryby, ale měla by být spíše delší.
Pro teritoriální ryby žijící spíše poblíž dna (např. většina Cichlid) je zase rozhodující plocha a členitost dna. Úplně jiné počty si můžu dovolit v nádrži s půdorysem 100×60 cm a výškou 30 cm, než při půdorysu 60×30 cm a výšce 100 cm (pro názornost záměrně trochu přeháním).
prisavnik napsal: To zalezi od mnoho faktorov:
-ake su to ryby
-najvacsia velkost
-ake maju travenie
-aka ucinna je filtracia
-kolko rastlin je v AQ...........a strasne vela
To predsa vie kazdy odhadnut ci ma velke ryby v malom AQ alebo ho ma strasne prerybnene.Nemozes sa orientovat podla tohto,lebo kazda ryba ma ine poziadavky.Treba si precitat priamo o tej rybe co tam chces mat.
A k tomu všemu bych přidal, hlavně nezapomínat, že v akvárku jsou i jiní živočichové, nejen ryby. Většinou šneci a krevety. I oni docela zatěžují vodu, ale málokdo s nimi počítá.
Je v pořádku když má někdo v 150 litrovém akvárku těch 50 - 60 neonek. Ale už není v pořádku, když tam má dalších 20 apulárií, 20 neritin, krevety.... I s tím se můžete v akváriích setkat
Celkem jednoduše lze použít pravidlo: L*L/6 (L je délka rybky), které nám určí minimální potřebné hrubé množství vody v litrech pro danou rybku. Oproti klasickému 1cm/litr má tu podstatnou výhodu v tom, že zohledňuje i velikost rybky nejen z hlediska její délky, ale i výšky. Je to něco v tom smyslu, jak psal Václav. Funguje to tak, že za předpokladu že čistý objem akvária je 80% jeho hrubého objemu (což je myslím normální), připadne na 1ks 8cm dlouhé rybky asi 10l hrubého objemu vody, což je asi 8 litrů objemu čistého. Je celkem výhodné udělat si v Excelu jednoduchou tabulku, do které se snadno doplňuje...
Jak zde psal V:
Příklad:
* 5 neonek obecných ve 20 l vody v akva 30×30×30 cm je sice podle pouček OK, ale v praxi chudáci rybičky.
* 60 neonek obecných ve 150 l vody v akva 120×40×40 cm je sice proti poučkám, ale v praxi to může krásně fungovat (jednodruhová přiměřeně zarostlá nádrž...).
V prvním případě budou chudáci rybky, protože Neonky jsou jednak hejnové a druhak potřebují prostor pro plavání.
V druhém případě, výpočet dle výše uvedeného vzorce: 3,5*3,5/6*60=122,5 litrů hrubého objemu, takže v pohodě.
Pochopitelně to asi neplatí pro metrové rybky (to už souvisí s prostorem, jak psal Killer), ale myslím, že toto je lepší než obvyklé 1cm na litr, podle kterého by také bylo v pohodě 4x Ancitrus do 60 litrů...
Starší reakce
I když bude prázdná nádrž měsíc v záběhu, dát do ní najednou 40 rybek je přinejmenším riziko. I když jsou to jen neonky, bude změna poměrů v nádrži výrazná a nemusí to ustát.
0 10.03.2009 23:35 Ivulik1 – Jak ja to vidim :-)
Klidne je tam soupni vsechny najednou, ALE nejdriv nech nadrz zabehnout = mesic.
Co se tyce prodejen, myslim, ze to delaj tak, ze meni casto vodu resp, neustale cirkuluje a dopousti se cista. Pak se tam nehromadi skodliviny a proto tam nemusi byt rostliny ani zadna bakterie.
Neboj se a pust je tam. Ja sem nikdy necekal se zadnym zabihanim nadrze, nemeril sem dusicnany atd.a rybicky vydrzely Rybicky za dobu, nez se dostanou do tveho akvarka setkavaji s nekolikerou zmenou prostredi, takze se vyrovnaji i s tvojim akvarkem.
O tech 30 neonek by mohl prijit kdyby necekal...
0 10.03.2009 06:56 radekbartik – 2neonky
tak jsem vcera odpoledne nasadil 2 neonky, vecer jsem je nakrmil ku podivu mely i chut a dneska rano byly taky v klidu, takze to snad bude v pohode??
A máš prázdnou? Tak je dej tam.Tak jako to mají v prodejnách,
0 09.03.2009 18:45 RAP – Re: radekbartik
Aha uhlí. Tak to ty corydorasy nee, ale ty otíky popř. krevety bych dal kvůli řase.
0 09.03.2009 18:06 ondra08 – Re: yanilishka
ano 2 cm ryby na 1 litr
0 09.03.2009 15:15 radekbartik – neonky
chtel bych mit v akvariu pokud to pujde pouze neonky, v akvariu mam dno z hnedeho uhli tak aby kontrast hejna techto rybek byl co nejvetsi.Mozna je pravda ze v realu bude stacit nasadit tam pouze 30ks a bude hejno dostatecne, uvidime...
0 09.03.2009 15:14 yanilishka – Re: ondra08
Jj,to je mozne, asi mas pravdu, ja jenom, ze jsem se divala a 40 neonek tady lidi mivaji v objemech nad 150l, ale pres tetry fakt moc nejsem, takze to klidne bude, jak rikas. Jenom myslim, ze jsi chtel rict, ze pravidlo pro tetry by se melo zmenit na 2 cm rybi delky na litr vody a ne 1 cm na 2 litry.
Já bych dal třeba 2 ancíky nebo ty krunířovce jednopruhé a po dvou týdnech bych koupil požadovaný počet neonek, to už by podle mě mělo akva zvládnout.
0 09.03.2009 15:01 yanilishka – Re: radekbartik
Ahoj, osobne bych nechala akvarko zabihat MINIMALNE tyden a pak tam rybky nasazela treba nadvakrat (at nemas takove vydaje za cestu), ale klidne i s odstupem jednoho mesice. Aspon behem prvnich tydnu s prvni varkou ryb uvidis, jak to funguje. Uprimne si myslim, ze dat tam hned plny pocet ryb a najednou, by te v konecnem dusledku mohlo vyjit draz, nez nekolikanasobna doprava (co kdyby vsechny vlivem nevhodnych podminek pochcipaly?). Co me spis hned na prvni precteni prekvapilo je, ze pises, ze do 90 L akva chces 40 ks neonek - kdyz pocitam 1cm delky dospele ryby na 1 l objemu, tak mi to vychazi, ze 40 neonek by melo byt v akva o 160l. Tezko se to predstavuje, ale 40 neonek uz je opravdu velke hejno a neonky si rady zaplavou. Samozrejme take zalezi na konkretnich rozmerech akva - pokud mas spis dlouhou nudli, tak si aspon spolecne zaplavou, ale sirka akvaria, kdy se rybky sotva otoci, taky neni idealni. Kdyz to shrnu: rybky bych davala nadvakrat s vetsim odstupm casu a rozhodne bych pouzovala o redukci jejich vysledneho poctu. Obzvlast, pokud by jsi do akva uvazoval jeste nejake jine ryby, treba nejakou uklizeci cetu nebo tak neco.
0 09.03.2009 14:49 RAP – Re: radekbartik
0 09.03.2009 14:32 radekbartik – neonky anabaze
zkusim tedy koupit 2ks neonek u jineho prodejce a uvidim jestli prezijou, nahradni zabehlou nadrz bohuzel nemam, mozna trosku pitomej dotaz jak moc amji zabehnuty akvaria v akvaristice kdyz tam neni v akvariu krome rybicek a vody vubec nic(jsem zacatecnik a tohle mi trochu nedochazi...)
diky za ponauceni
No, ony existuji ruzne hrubosti "bio"molitanu i molitanu. Rozumnel bych tomu, kdybys napsal, ze hrubsi molitan mene filtruje mechanicky (trva delsi dobu, nez se priucpe a zacne dobre mechanicky filtrovat), ale spojovat s hrubosti dobu nutnou k namnozeni urcite kolonie bakterii .. to fakt nevim. O co se tenhle poznatek opira? Tva zkusenost spojena s merenim prubehu premeny N? Nejaky vyzkum?
0 09.03.2009 13:33 radekbartik – filtr
mám vnější filtr Ecco Eheim
tak bys kopuil prostě všechny - kolik bys jích teda chtěl... a Doma by si měl připravený nějaký menší akvárko který bude taky zaběhnutý tam dáš tých 30 > a 10dáš do normálního akvárka, ale je vážně lepší aspoň nejméně 5 dní aby to bylo zaběhnuté... jinak já jsem měl 2 ndy zaběhlou nádrž, a už to bylo v poho, tak jsem mohl dát i neonky
... záleží na tobě...
0 09.03.2009 12:24 ondra08 – Re: filipsi
Je to tím, že biomolitan má hrubější strukturu než obyč molitan a tak sa v něm pomalej usazují samočistící bakterie.
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 19 20
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 19727x