Tetry - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Doléčila jsem Eshou - nakonec jsem prostě nevydržela - budu teď ale ještě párkrát měnit vodu. Ryby jsou živější a výměna vody jim určitě ještě prospěje.
Mám ale dotaz - problém, byť v latentní podobě nejspíš přetrvává. Jak nejlépe postupovat, pokud budu dělat nějaký větší zásah v nádrži? Ještě jsem se chystala vyndat a nově osadit kořen a přesadit echinodorus, ale bude to pravděpodobně další hromada bordelu ve vodě...
Starší reakce
Večer tedy ještě vyměnila vodu a celou noc vzduchovala. Dnes tetry dýchají lépe, ale občas zalapají po dechu a také se čas od času otřesou (jako pes, když sklepává vodu). Odhaduji to na nějaké ty parazity na žábrách či něco podobného.
Plánuji, že teď vyměním vodu a pak hned začnu léčbu eSHa 2000. Podle popisu by si měla s parazity na žábrách snad poradit.
Je to tak ok? Nebo by skutečně mohlo proti parazitům pomoci jen měnit vodu a rybám by to prospělo víc než chemie?
Omlouvám se, že se nejspíš docela hloupě ptám, ale mám obavy abych to ještě nezhoršila.

Já bych tedy vůbec nechvátal s nějakým léčením...Pokud se pohrabete v takovém "džungloidu", je to asi velký zásah. Vyměníte-li ještě vodu, myslím, že to projde bez nějakého léčení. Podle mne není co léčit, spíš se rozhoupala voda.
Uf, to mám radost.
Díky moc za rady - snad to dopadne dobře.
Zítra si hned ráno skočím pro eshu, doufám že ji budou někde mít.
Ano, to současné čištění jak filtru, tak odkalování spojené s redukcí rostlinstava podlě mě zhoršilo podmínky v nádrži natolik, že se projevuje nějaké napadení parazity, nebo bakteriema u těch teter. Bude zřejmě nutné použít nějaké komplexní léčivo, třeba eSHu 2000.
Prozatím bych ještě jeden den pokračoval v té vodoléčbě a rybky sledoval, v případě přetrvávajících komplikací bych aplikoval tu eSHu dle návodu.
Bohužel ano. Proprala jsem ale jen jednu náplň ze čtyř... Asi to taky pomohlo :(
Tetry mají navíc ještě nateklé žábry, je to taky příznak otravy? Trochu se bojím, aby to nebyli paraziti nebo nějaká bakterióza žaber, ale to by se zase asi neprojevilo u všech.
Tu vodu bych klidně vyměnil, pár hodin odstátou, tím se nic neskazí, ba právě naopak. Byl při tom odkalování a redukci rostlinstva čištěn i filtr?
Včera vyměněna třetina vody, odkaleno a zredukována Limnophila a Heteranthera.
Dnes ráno všechny tetry zrychleně dýchali, část se zdržovala na hladině. Vyměnila jsem opět třetinu vody (bez odkalení), přidala vzduchování, odpojila co2 a také přilila sera bio nitrivec. Odebranou vodu jsem poté ještě otestovala, ale test ukazuje hodnotu amoniaku i NO2 na hodnotu 0, ph neutrální - nic, kromě chování, nenasvědčuje otravě dusíkatýma látkama. Nitrivec byl nejspíš tedy navíc...
Bohužel zlepšení teď večer není nijak výrazné, jedna ryba dýchá skoro normálně, část zrychleně, ale už ne ta zoufale, ale jedna ryba stále doslova lapá po dechu.
Jinak se ale chovají celkem normálně, když se postavím před nádrž, shromáždí se ke krmení jako obvykle - ale dnes jsem tedy preventivně nekrmila...
Zvláštní je, že otíci a raci úplně normálně šmejdí po nádrži a pokud mohu soudit, dýchají také úplně normálně.
Dá se ještě něco udělat? Za chvíli se ještě jednou chystám vyměnit vodu, ale nerada bych to ještě zhoršila.
Starší reakce
0 07.10.2011 18:35 Rufr No připadne mi teď, že je na tom lépe..
0 07.10.2011 18:27 Rufr katterinecka napsala: mohla se i nachladit, ale většinou když té rybě něco je tak neplave a naopak plave když ji někdo vyruší. Je to zvláštní
Nejdříve děkuji za reakce, nic jsem neměnil, voda mi přijde v pořádku, už byla asi před 3 měsíci v 10x horším stavu

Přemýšlel jsem, že bych k ní hodil nějakou menší rybku, třeba malé pavý očko. Mám to zkusit? A když ji už chytám, tak začne šíleně bláznit.. ale prostě neplave rovně a přetáčí se...
mohla se i nachladit, ale většinou když té rybě něco je tak neplave a naopak plave když ji někdo vyruší. Je to zvláštní
0 07.10.2011 16:17 Rufr a také se neustále "přetáčí"
0 07.10.2011 15:59 Rufr – Tretra, nevím, jaká nemoc
Dobrý den, jedná se pouze o jednu rybu.
Ryba plavala ještě včera s ostatníma rybama, a k večeru se začala přetáčet bokem nahoru. Vytáhl jsem ji, a dal jsem ji do menšího akvárka. Když mě ryba nevidí, plave, sice ne uplně normálně, ale plave. Jakmile se přiblížím k akvárku, začne dělat mrtvou. Ani nepohybuje žebry.
Mám ji tedy dát k ostatním rybám? A taky je dost podviživená..
Starší reakce
Jj, děkuji!

Pokud budete s utracením otálet, jistě se deformací těla postižené rybky dočkáte. Otázkou je, jestli za tu dobu stihne nakazit další rybky. Třeba ne.

Děkuji za rady, pořád váhám, zda rybku utratit, všude popisují o této nemoci, deformaci těla, ale nic takového zatím nepozoruji, také se mi zdá, že je to spíše více viditelné z jedné strany..
Léčit to nejde a ostatní nakazit může. Další informace si dohledejte na netu - je jich plný. Do gúglu zadejte "pleistophora" a máte čtiva hromadu.
díky za odpovědi pánové, tak nevím, mám počkat? všiml jsem si toho včera....může to být to, co psal CID?
léčit to nejde? může nakazit ostatní? byla latentně nemocná? nebo jak se to tam dostalo?
Podle mě se někde přimáčkla a je to taková modřina, která se takhle projevuje. Pokud je společně s hejnem a nepozoruješ jiný příznaky nemoci a ta rybka normálně žere, tak bych tomu nechal pár dní a mělo by to ustoupit. Můžeš preventivně vyměnit 30% objemu vody v nádrži, ale podle mě je to ta odřenina.
EDIT:Pro Sida, Tak jsem to srovnal a poučil se.

Zase překlep...

Místo "odpovědět" - "palečky hore"...

Hmyzomorka rybí. Urychleně rybku šetrně utraťte.
prosím o radu. mám hejno 7 teter, jedna má v sobě v těle něco, je to takový bílý... není to nemoc? zkusím sem dát fotku.... ryba se chová normálně, žere, drží se hejna jako dříve, žádné plavání u hladiny...
Starší reakce
Tezko rict o co jde. Pokud bych k rybe nemel nejaky vztah, utratil bych ji. V opacnem pripade bych zkusil treba neco jako tohle:
www.levnaakvaristika.cz/…
mnoho nafouknuti (a nemusi to byt primo infekcni vodnatelnost) zpusobuji bakterie.
Osobne si myslim, ze amatersky a "nedestruktivne" se skoro neda rict, co rybu nafouklo, takze je lepsi jakykoli pokus, nez nic.
Jinak treba u nafouklych Betta splendens (stava se jim to) se doporucuje udrzovat cistou vodu, nebo take prisolit vodu, najde se vice nazoru, a u nekoho zase splaskla, u nekoho ne.
Ahoj, jedna tetra černá má už několik dní nafouklé břicho a plave trhavě, šikmo hlavou k hladině, jakoby jí to táhlo ke dnu. Jinak normálně žere, odstáté šupiny nemá a nemá ani vypouklé oči. Můžou jí být tak 3 roky. Co by to mohlo být?
Starší reakce
0 23.01.2011 18:25 Veronika – tetra krvavá
Ahoj mám Tetru krvavou asi půl roku,najednou začala ztrácet šupiny a plave hlavou ke dnu,nevím co je to za nemoc.předem díky za rady

Starší reakce
0 24.09.2010 19:07 tomas120 Bodlo by foto...Takto to je dosť ťažko povedať, keďže nieje fľak ako fľak...
0 24.09.2010 18:32 Michal Vrzák – Tetra průhledná
Ahoj mám prosbu koupil jsem si tetry průhledné jsou takové červené, ale všiml jsem si , že jedna z nich má uvnitř takový flek a na tom místě není průhledná je to nějaká nemoc?
Předem dík za rady
Starší reakce
0 23.08.2010 21:22 fxone – Re: Haimdol
OK, moc diky za rady. Utratim jak bleherku, tak i tu schubertku a budu pozorovat ostatni. Snad neni jeste pozde.
Po úhynu je ryba masivně infekční, ale infekce se šíří i během života nemocné rybky. Doporučuji se řídit radou Sida. Šetrně utratit a tělíčko zlikvidovat. Rozhodně nesplachovat do WC a to ani mrtvolku.
Znamena to, ze pokud ryba zije, neni infekcni pro ostatni?
Dlouho jsem si to myslel, ale skutečnost je jiná...

Jediné správné řešení je to definitivní - zavčas utratit.
0 23.08.2010 20:14 fxone – Re: Sid
Diky za nazor. Muj tip je take hmyzomorka. Ostatni ryby v nadrzi jsou vesmes v poradku, mimo jedne parmicky schubertovy. U te taky pozoruji, ze prosvita mlecne zbarvene telo pod kuzi. Rybka je po celem tele o odstin svetlejsi, nez zbytek schubertek. Nemam s hmyzomorkou zkusenost a nevim jake je riziko nakazy ostatnich ryb. Cetl jsem, ze se spory uvolnuji az z mrtve ryby. Znamena to, ze pokud ryba zije, neni infekcni pro ostatni?
Tu rybku šetrně utraťte - jde skutečně o hmyzomorku rybí.
0 21.08.2010 12:46 Mystka
0 21.08.2010 11:45 fxone – Zmena zbarveni tetry bleherovy

Vcera jsem zjistil, ze jedna z teter bleherovych ma napadne zmenene zbarveni v horni casti tela (viz fotka) a drzi se na okraji hejna. Prelovil jsem ji do karanteny, ale potreboval bych pomoci s diagnozou nemoci. Mam konkretni podezreni, ale rad bych slysel i dalsi nazor. Predem diky.
Vypadá to na nějakou bakteriální nákazu. Zkus aplikovat Sera Baktopur.
0 18.08.2010 15:13 Kesitnarf – Úhyn v chovu tetry cisařské
Kdo poradí s chorobou tetry císařské? Měl jsem prosperující (ne komerční) chov této krásné tetry. Nyní hejno postupně vymírá na chorobu, se kterou si nevím rady. Nejedná se o hromadný úhyn, naopak ryby hynou postupně. Projev: rybě se objeví červená skvrna ve svalovině, rozšíří se na povrch (rozpad kůže) a ryba rychle hyne. Jiné ryby tím netrpí. Děkuji za rady.
Starší reakce
0 24.06.2010 20:19 Alice14i – teplota
Mám topítko, stáhla jsem termostat na 18 stupňů, uvidíme, jestli to zabere. Sepnuté jsem ho neviděla hodně dlouho. Svítím zářivkou v krytu, takže jestli nepomůže nastavení termostatu, tak ho otevřu. Díky za nápad s kostkami ledu

0 24.06.2010 20:16 showt – Re: Alice14i
Máte i topítko nebo máte v bytě tak teplo?Pokud mate akva zadelane krytem,tak ho oddělejte sníží to teplotu,jestli máte v kryt se zářivkou,tak i ona hřeje,to nemluvím o obyčejných žárovkách,pokud máte u toho jen lampičku.Krátkodobě se snižuje teplota kostkami ledu,ale nejlepé naplnit plastovou láhev a nechat zmrazit pak do akva.ALE HLÍDAT TEPLOTU!Aby zas nebyla nízká.
0 24.06.2010 20:07 Alice14i – proud, teplota
Proud tam mám minimální, filtr mi na jedné straně akva nasává a na druhé mi to teče samospádem do vody, tudíž je proud jen v jedné části a je ještě mírněn rostlinami.
Teplotu se pokusím snížit, akorát nevím, jestli to půjde, leda dolévat studenou no..
Kromě přerybnění se mi zdá, že je v tom akvárku taky trochu vysoká teplota. Problém je v tom, že čím vyšší teplota, tím méně kyslíku ve vodě. Ale je možné, že těch vlivů tam bude více.
0 24.06.2010 19:48 Alice14i – Re: voko
Jistěže mám ;) 3x Echinodory, 4x egeria densa a tři kousky bůhví čeho.
0 24.06.2010 19:35 showt – Re: Alice14i
Možná jede na plné obrátky,ale těch rybek je na tak malé akva hodně,tetry potřebují opravdu hodně kyslíku,neumí dýchat u hladiny,pokud tam máš i velký proud,tak ho spotřebují ještě víc a plavat 24 hodin proti proudu není sranda...Ikdyž já jsem měl nedávno podobný problém 2 tetry začli plavat nekoordinovaně a šikmo,ptal jsem se všude a nikdo mi neporadil.Ty rostlinky by byli dobrý...
0 24.06.2010 16:24 Alice14i – odpovědi
Rybky mám v akváriu cca dva měsíce, předtím jsem ho nechala 3 týdny zaběhnout. Dříve jsem přidávala CO2 - ryby naprosto v pořádku, nyní nepřidávám. Vzduchování nemám, ale filtr běží téměř na plné obrátky a hladinu čeří celkem obstojně, takže si nemyslím, že by to mohlo být z nedostatku kyslíku. Měsíc po zarybnění nádrže jsem úspěšně bez ztrát na životech vyléčila krupičku. Na živých ani uhynulých rybách nepozoruji žádné změny
Je na povrchu těla vidět nějakou abnormalitu (tečky, chomáčky plísně , ...)? Jak je máte dlouho a nastala nějaká změna v akváriu?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [7] 9 10
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 8155x