Pistia stratiotes
0 27.08.2007 13:38 Sidonius –
Re: xx ...najednou nedaří bude vada buď ve vodě nebo v nějaké změně, která v poslední době nastala...
Jednou z takových změn by mohlo být vyčerpání některé z živin.
(A tak pořád dokola... Končím.

)
Ve venkovních nádržích na ni padá maximálně špinavá dešťová voda, která na rostlině na rozdíl od akvária velice rychle oschne.
Hnití vypadá nejdřív podobně jako vyblednutí až zežoutnutí rostliny. Pak se listy začnou na koncích rozpadat na střbrné nebo bílé části až nakonec zůstane jen střed - srdíčko rostlinky, která současně s tím ztrácí kořeny.
Pokud mu doposud rostla (víc než půl roku) a teď se jí najednou nedaří bude vada buď ve vodě nebo v nějaké změně, která v poslední době nastala. Pokud se mu rozpadá nově koupená rostlina, kterou nemá v akváriu déle než 2-3 měsíce, bude vada pravděpodobně ve vlkosti, světle nebo v silném proudění vody v akváriu, ale to by se listy babelky prohýbali, což na fotce ale vidět není. To musí posoudit matlala.
Další věc je jak vypadají kořeny - jestli rostou nebo se rozpadají, případně jestli je neoždibují ryby nebo plži.
K žádným změnám v osvětlení a od nedošlo. Je to už měsíc stejné a začlo to tak před týdnem. Je to 100% nedostatek prvku.
0 27.08.2007 12:55 Sidonius –
Re: xx Nemyslím si, že by měl Matlala u svých nádrží nedostatek světla. Jestli v akva shnije v důsledku vysoké vlhkosti nebo proto, že na ni odkapává špinavá voda, to netuším. Ve venkovních nádržích na ni padá často shůry něco, co má rozhodně k destilce hodně daleko...
Já usuzuji na nedostatek ve výživě jen proto, protože na nových listech je zřetelně vidět chlorotické změny.
Pokud je způsobila vysoká vlhkost, (nebo nedostatek světla nebo dopadání špinavé vody), pak ano.
Ale měl by se vyjádřit Petr - jak mu dosud babelka rostla, resp. k jakým změnám ve vlhkosti, osvětlení nebo kapání špinavé vody v souvislosti s jeho problémem došlo.

Že babelce vadí vlhkost nebo kapající voda z krycího skla se dá krásně ověřit. Stačí dát babelku do nezakryté misky s akvarijní vodou a žloutnout ani uhnívat nebude. Běžně se tak zazimovává pro další jarní použití v rybníčcích.
Rozhodně zhnije v akváriu daleko častěji z důvodu vysoké vhlkosti nebo nedostatku světla než proto, že by jí chyběly ve vodě nějaké prvky.
PS: Viděl někdo z vás zahnívat nebo žloutnout babelku venku v jezírku? Nemyslím teď případy kdy přejde mrazem nebo zhyne v důsledku nevhodně použité chemie.

Ja myslim ze jim vadi jednak ta kapajici voda, velka teplota od zarivek, vysoka vlhkost... Proto mi nejdou.

Názory jsou od toho, aby se rozcházely.
Ale jaké, že s krycích skel neodkapává destilovaná voda, nebo že to pistiím vadí?
0 27.08.2007 11:56 Sidonius –
Re: :-) nesnáší kapky špinavé vody, odkapávající z krycích skel 
, tak na toto téma se názory (nikoli naivků), docela rozcházejí...
0 27.08.2007 11:47 :-) –
Re: xx "C" je správně. Pistia nesnáší kapky špinavé vody, odkapávající z krycích skel, v kombinaci se smrtelnou teplotou. Zkus si místo výzkumu poločasu rozpadu chelátů změřit "letní" teplotu vzduchu pod krycím sklem. Blíží se jistě podmínkám na Venuši
Podobně žloutnou také když mají nedostatek světla a nebo když na ně z krytu akvária kape voda.
Přestože víš o svém akva nejvíc, není v žádném případě trapné, že máš pochybnost, co té rostlině chybí!
Když si shrnu, co vím o tvém akva já, zkusil bych dvě věci: hořčík a železo. Začal bych hořčíkem - rostlina na něj reaguje mnohem rychleji, než na železo. (Jak dostat do vody Mg, resp. Fe, to víš. Jen připomínám: s citem při dávkování - méně znamená mnohdy více...

)
Závěrem poznámku - také jsem kdysi, v domnění, že např. Ferrin potřebuje fůru času na to, aby "dostal" Fe z chelátu, nechával test působit 12 i více hodin. Nikdy se mi nepodařilo zjistit rozdíl mezi "hodnotou", naměřenou po 1 hodině a po 12 hodinách...
Zkus si to testnout sám - je to jednoduché!

0 27.08.2007 07:22
matlala [798] - Rostliny 
Já mám s pistií zase jinej problém signalizuje nedostatek prvku žloutnutím listů (nových). Nejsem si ale jistej co přesně chybí. Rostliny kořenící ve dně zatím rostou výborně, asi si berou železo ze dna, ale ve vodě žádné železo není, je také možné že je v chelátech a ten test rozbije až tak za 10-20 hodin zkusím to ještě nechat ustát, nebo taky mohou chybět sírany. Já nevím, je to trapný, ale nevím.
Přikládám fotku:
Nezkracuj koreny,vyhazuj jednotlive rostliny.
Možno skrátit,ale ak ich odstrániš všetky,uhynie,alebo prežijú iba niektoré. Veď skús na jednej rastlinke a uvidíš. Ja ich vyhadzujem(rastlinky)keď ich je veľa.
Taky si myslim, ze to zkracovani korinku neni rozumny.
No ja neviem. Z mojej skúsenosti, keď im ryby obžrali korienky, tak potupne odišli.
Určitě.

0 25.08.2007 14:11 Nifty – Pistia stratiotes - Babelka řezanovitá
Zdarek vsem, potřebuju poradit ohledně této rostlinky, je možné ji přistřihnout kořínky? za dva tydny uz má korínky skoro na dne.. Slo by to? aby nezavazela moc dalsim rostlinkam...diky vsem za odpovedi
Starší reakce
Jak sem psal mam ji ve dvou akva v jednom jde a ve druhem ne. fotky z 200 snad radsi ani nebudu ukazovat tady je od krevet:
rybicky.net/nadrz/387/81.jpg
Od hladiny ke krycimu sklu je cca 3 cm, svetlo je asi 10 cm od hladiny, odvetravani je jen dirka o prumeru cca 1,5 cm a ruzek kudy je privedena hadicka k "bublifuku".
Ty nejvetsi rostlinky maji cca 6-8 cm

Starší reakce
Jako většina rostlin tohoto typu roste i mimo vodu, pokud je substrát dostatečně vlhký. Bohužel mizí z okapotovaných moderních typů akvárií. Zde v úzké mezeře mezi hladinou a krycím sklem osvětlovací rampy často nenachází vhodné mikroklima. Tradovaná informace, že rostlině vadí z krycího skla odkapávající voda je pověrou, neboť jemně pýřité listy jsou nesmáčivé. Tato rostlina vyžaduje dostatek světla a pro plný vzrůst i dostatek živin.
www.atzhoranek.cz/…
Já dokud jsem neměla kryt, tak jsem jí vyhazovala týdně půl kýble. Od té doby co mám kryt, tak je maličká, plesnivá a vůbec se jí nedaří.Toť moje zkušenost.
Tak tj dost divny, ja nemam kryt a listy mi taky uhnivaj... Rekl bych ze je to vyssi intenzitou svetla a tepla (mam silny svetlo a docela pece).
Konecne dobra rada, diky. Ale proc je vodni rostlina alergicka na vlhkost...

Pistia potřebuje dobré odvětrávání, nedělá jí dobře utěsněný kryt, kde je vysoká vzdušná vlhkost. Pak uhnívá.
nekdy je trham nekdy je nechavam zalezi jak moc sou pryc.
Mas to 50/50 neches napovedu publika nebo pritele na telefonu?

A co teda s tema listama? Utrhnout nebo nechat?

Taky mi to delaj. U krevet se ji dari ale ve 200 uhnivaji listky.
Mam takovy 2 domenky:
1) Tybky a sneci ji oziraji korinky, proto uhniva.
2) Jsou moc blizko zarivky (moc tepla).
Nevim cim to je doufam ze aspon okrehek pujde.

Nevim je to nova rostlinka... Nema prumer ani 10cm a teprv z ni rostou 3 novy maly kyticky.... Co s tema nahnedlejma listama? Mam odstrihnout ty zahnedly konecky nebo cely listy nebo to nechat? Diky
Hnědnou až tak, že rostlina pomalu chcípá? Nemůže to být běžné odumírání listů?
Hnednou mi listy od konce... Co s tim? Diky

Přidat reakci
1 ...... ...... [6]
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7925x