Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pistia stratiotes

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Pistia stratiotes
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2015 14:49 - Re: NHKG
Mne pistia rastie i v Malawi časti pod sklom,akurát tiež mám kopec drobných rasliniek.Kedže Malawky veľa pojedia a samozrejme našpinia je zrejme prečo sa tam drží.
Nemá rada silnejšie prúdenie na korene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.07.2015 12:33 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: NHKG
Limnobilum ti může růst o dost lépe pokud máš dost NO3 než Pistie, aspoň u mě to tak je. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2015 12:19 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: vaaclav
Žádné NO3 přidávat nebudu! Pistie tam mám právě proto, aby odstraňovaly NO3! S odnožemi to zkusím, líbilo by se mi méně větších rostlinek. Ještě uvažuju o difuzoru, protože v části akvária je docela proud. A mám koupené Limnobium, pokud se mu bude dařit líp, tak se Pistie zbavím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2015 11:53 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: NHKG
Neustálé tvoření odnoží rostlinu vysiluje takže je to chce odstraňovat. KNO3 přidávej taky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2015 11:46 R Muž romant [28001] Re: NHKG
Přidej i to NO3, to je u pistie základ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2015 11:42 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: NHKG
Fotka k příspěvku Tak stále se s Pistií trápím. Zakrytí Pistií byla kravina, začaly uhnívat konce listů. RBSC měl pravdu, takže děkuji za radu. Akorát jsem ****, že jsem se jí neřídil a musel na to přijít sám.
Začal jsem hnojit PMDD bez NO3 a růst je mnohem lepší. Nové listy už nežloutnou, ale zato žloutnou staré mezi žilkami viz foto. V karanténní nádrži kde mám Pistií méně tento problém není.
Podezřívám nadbytek/nedostatek nějakého prvku, protože hnojím hodně náhodně a netuším kolik dávkovat PMDD když v akváriu jsou 2 skomírající Echinodory a půlka hladiny je pokrytá těmi Pistiemi, jinak je bez rostlin. Případně ještě může být špatné Ph vody. Plánuju koupit Ph test.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2015 12:58 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: ludvik
No dodnes nieje jasné odkiaľ je, amazonia? hmmm, možno
fullserviceaquatics.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.05.2015 09:22 RBSC Re: NHKG
OT: Vždy to je o kombinaci faktorů. Výsledky z karantény ale nejsou asi interpretovány správně... jednak tam rostou pomaleji, je tam i méně dusík.látek a navíc jsi je nevystavil tak velkému stresu jako v akváriu pod světlem.
Proveď doporučený minipokus se zakrytím části rostlin. Ono je též možné, že za měsíc si na nové podmínky zvyknou, ale za mne teda spíš ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.05.2015 09:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: NHKG
To se rika o mnoha rostlinach, a rika se to proto, ze rostou v prerybnenych akvariich bez velke udrzby a svetla, takze vetsine lidi (akvaristy na tomto foru nepocitejme, kdo je tady, prece jen se casto snazi o neco vic nez o akvarium jako nenarocnou dekoraci domu). Jak se dostanes s akvariem jinam, muze Ti mnoho rostlin oznacovanych za nenarocne uplne normalne odejit. Klidne se priznam, ja dokazal vyhubit i Egerii a pritom jsem na srazy nosil jine pekne zdrave rostliny. No a ted zrovna zkousim proc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2015 08:43 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Designer
Jsem furt na rozpacích.
Na jednu stranu mi přijdou nové listy nažloutlé -> živiny.
Ale v karanténní nádrži se stejnou vodou pod krycím sklem a slabším osvětlením listy neosychají -> vlhkost.
Rostliny jsou v akváriu týden až dva (jak která), osychaly hned od začátku, předtím v nevytápěné, nekryté a hnojené nádržce u okna rostly bez problémů.

Nemá být pistie jedna z nejméně náročných rostlin? Mám ji podruhé a opět jsou s problémy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2015 07:50 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: NHKG
Zda se mi, ze mas zlute mlade listy, a ac jsem necekal, ze to nekdy napisu, mozna chybi sira (pri hnojeni je ji totiz spis vic nez bychom chteli). Divam se na Tvou vodu, tvrdost zpusobena predevsim vapnikem (48.4mg/l), horciku minimum (8.61mg/l). Pri EI se pridava i pres 1.4mg/l horciku denne, takze pokud rostliny nejak vic odebiraji, a ty ho doplnujes jen vymenami vody, bude jeho koncentrace v akvariu jeste nizsi.

Zkusil bych pridat MgSO4*7H2O, koupil jsem ho jako tohle: www.prohopo.cz/… a treba do Tanganiky sypu dokonce celych 2.5g na kazdy 10l kybl vody, abych se s vodou dostal prave k lepsimu pomeru vapniku a horciku, a jeste byl ve vhodnych mezich tvrdosti vody pro svuj ucel (zvedne mi to tvrdost vody o 1mmol/l, coz je u me mekke vody snesitelne). Nerikam at sypes tolik, ale neco pridat bych zkusil. Kdyby ses bal pouzit tohle hnojivo (ryby mi zatim do vecnych lovist neodchazeji), MgSO4*7H2O se da koupit i ciste, ale to jiste vis ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.05.2015 22:42 RBSC Re: NHKG
A jak dlouho vlastně jsou v akváriu rostliny?
Při nedostatku živin vyšší vlhkost nepomůže(chyba je v metabolismu), vlastně by se mohl stav spíš zhoršit, jak napsal kolega - poškozená pletiva a příliš vysoká vlhkost... celkem pravděpodobné napadení plísněmi. Zakryj nějaké rostliny například perforovaným víkem od zmrzlinových dortů a uvidíš, jestli vyřeší problém. Ale jestli nemáš v místnosti nějak exra sucho, a pražíš do akvárka, tak by měla být vlhkost (lokální mikroklima) poměrně vysoká.
Pokud je živin dostatek, a rostliny nejsou přehřívány seshora, nebo v příliš studené vodě, problém se vyřeší sám.

Něco k pročtení ohledně nutné výživy a užitečnosti rostlin:
dspace.fsktm.um.edu.my/…
irrec.ifas.ufl.edu/…
www2.arnes.si/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2015 22:24 Muž mamlon123 [8] Re: NHKG
Mě zase zlobily když jsem měl mezi pistií a krycím sklem málo místa, i na to je třeba myslet při tom zakrytí, byla tam zase moc velká vlhkost nejspíš a na listech se srážela voda a uhnívaly, jak jsem to oddělal tak se zas rozjeli, světlo mám ale dost daleko, takže s osycháním nemám zatím zkušenost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2015 21:02 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: RBSC
Živiny chybět můžou, nehnojím. V akváriu zatím žádné rostliny nebyly. I Echinodorům co ve vodě z akvária pěstuju se trochu kroutí nové listy a jsou světlejší než by měly být.
Vstupní voda: www.ovak.cz/…
Měřil jsem jenom NO3 a to je kolem 50mg. Myslíš, že vyšší vlhkost nepomůže? Ať zbytečně nekupuju plexi a lepidlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.05.2015 20:54 RBSC Re: NHKG
Bude nejspíš špatná transpirace. Jaká je teplota vody? Určitě nechybí nějaké živiny? A teplota na povrchu listů?
Pokud je vše v normě, nechal bych tomu měsíc. To samé s kytkami v jezírku, ony by se měly vážně přizpůsobit, pokud je dostatečně teplá voda, a nebyly poškozeny fatálně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2015 20:40 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: RBSC
Fotka k příspěvku Osychají mi i nové listy, viz foto. Chci slepit kryt na akva z plexi (něco jako malé plytké akvárium, obrácené dnem vzhůru). Vzhledem k tomu, že kořeny pistií se rybám líbí a pistie odčerpává určitě hodně N látek, tak chci pro ní co nejlepší podmínky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2015 19:48 RBSC Re: ludvik
To není hlavní problém(i když vliv na růst to má), spíš možná výhoda, jelikož vyšší vzdušná vlhkost zhoršuje účinky působení tepla. Pistie jsem viděl několikrát v jezírkách.
botany.cz/…
eshop.jezirkabanat.cz/…
Hlavní je, aby rostlina měla dostatek živin pro výrobu ochranných pigmentů, bílkovin, atp. Pokud nemá dostatek času na adaptace, nebo při překročení limitů, jí nepomůže ani to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2015 18:41 Muž ludvik [1082] Re: NHKG
Jestli to nebude tím, že v Amazonii je trochu jiná vlhkost, než u tebe doma nebo na zahradě ...
NHKG napsal:Absolutně nechápu jak můžou Pistie růst v Amazonii pod tropickým slunkem. Viděl jsem nějaké dokumenty a tam vklidu rostly i mimo stín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2015 16:03 RBSC Re: NHKG
NHKG napsal:
Pěstování venku na přímém slunci není možné. Do hodiny mi jarní slunko spálilo listy tak, že zbyla jen spodní půlka.
Absolutně nechápu jak můžou Pistie růst v Amazonii pod tropickým slunkem. Viděl jsem nějaké dokumenty a tam vklidu rostly i mimo stín.

Problém je v tom, že jsi je dal do plné palby z relativního stínu. Na adaptaci potřebují několik dní(aby se změnilo uspořádání v listech, metabolismus). Musíš je ze začátku stínit a postupně navykat novým podmínkám. Naposledy, když jsem vytáhl špirlice na zahradu, a neohlídal je, tak je to taky pěkně spálilo.
Jinak doporučuji zajet do zoo mrknout do skleníků, mají tam nádrž i s pistiemi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2015 15:16 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: NHKG
rybicky.net/fotogalerie.php…
Tohle bylo pod usporkami celkem okolo 100W nad plochou hladiny 100cm x 40cm, byly zhruba 20cm nad hladinou. Stojan jsem si delal sam a akvarium cele zakapotoval, takze nad hladinou jsem mel spousty mista.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2015 15:05 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: NHKG
Tak si odpovím sám:
Pěstování v otevřeném akváriu bez krycího skla pod 2x18W led cca 10cm nad rostlinami -> osychají konečky listů. Nedobré řešení
Pěstování venku na přímém slunci není možné. Do hodiny mi jarní slunko spálilo listy tak, že zbyla jen spodní půlka.
Absolutně nechápu jak můžou Pistie růst v Amazonii pod tropickým slunkem. Viděl jsem nějaké dokumenty a tam vklidu rostly i mimo stín.
Takže budu muset zbastlit z plexi nějaký kryt na otevřenou část akva. Rybám se pistie líbí, Juruparky se rády mezi kořeny Pistií schovávají.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2015 20:47 lapi Re: KHKG
V otevřenem děla krasne ružice, přes leto ji mam i v jezirku, velke asi 10-12cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2015 18:25 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci
Plánuji upravit akvárium tak, abych mohl pěstovat tuto rostlinu. Nemáte někdo zkušenosti s pěstováním této rostliny v otevřeném akváriu bez krycího skla? Nebude jí vadit nízká vlhkost a kolísavá teplota v místnosti (17-21°C v zimě)? Protože nechci snižovat hladinu aby bylo pod krycím sklem dost místa pro tuto rostlinu a kupovat nové akvárium za 4000Kč už vůbec ne.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.02.2014 21:14 jamajcan Re: rypka1
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 21:10 amrtin Re: rybka1
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 21:07 Muž rybka1 [178] Re: amrtin
Aj moje mali uz take korene. Az ku dnu. Uz aj listy zltnu a odpadavaju. Len som zacal s pokusom daval som co2 dokopi. Musim nieco kupit. Koradte nieco...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 21:01 amrtin Re: rybka1
Fotka k příspěvku PMDD s KNO3 je taky dobrá volba.Mě se teda osvědčilo,ale ještě mi chybělo železo a tak dávám ještě FEROX.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:59 Muž rybka1 [178] Re: amrtin
A co pmdd? Vraj ze to je dobre hnojivo, no mne sa neosvedcilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:57 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: rybka1
V bifloru žádný dusík není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:54 amrtin Re: rybka1
CO2 je pro pistii naprd.Změř dusičnany ve vodě a kdyžtak zkus přidávat www.rostlinna-akvaria.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:53 Muž rybka1 [178] Re: prasan
Viem, na rampe mam molitan z bublifuku. Taze nieje tak prudenie. To bude vodou jak, som ti vravel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:52 Muž rybka1 [178] Re: romant
Mal som vodu zo studni, od kamosa, ked som ho zariadzoval. Menim kazdu sobotu vodu. Ale uz davam z vodovodu a nedavno to zacalo. Asi to bude vodou. Neni moc dobra z vodovodu. V 450l mi nesli vobec rastlinky a uz tusim preco. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:48 R Muž romant [28001] Re: rybka1
Ty dusičnany bych nepodceňoval, je to obvykle jedna z možností proč se jí nedaří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:48 - Re: rybka1
Nemá rada prúdenie na korene.Skôr stojatú vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:46 Muž rybka1 [178] Re: amrtin
Davam bioflor, co2 nonstop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:40 amrtin Re: rybka1
Málo dusíkatých látek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 20:35 Muž rybka1 [178] – korene fuc:-)
Vie mi niekto poradit preco sa mi na pistii rozpadaju korene? Pusti nove pekne a hned odpadnu inac sa mnozi jak besna:-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2013 20:50 0
Pistii jsem úspěšně zimoval ve společnosti ryb na nízkém sloupci vody a teplotě v rozmezí +13, až +17°C bez krycího skla pod zářivkami, které byly 40cm od rostlin i hladiny a 12h svícení.

Od jara do podzimu ji vyhovuje plný sluneční osvit, prohřátá voda a mnoho živin, potom dobře roste i venku v závětří.

Viděl jsem porosty této rostliny ve volné přírodě, co někdo vysadil, jenže nenafotil jsem to, ale v tomto odkazu snímky jsou: botany.cz/….

U nás volně pod širákem zimu nepřežije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.12.2013 16:31 amrtin – květ
Fotka k příspěvku Takhle nějak kvete,když má dost světla X-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2013 14:53 - Re: Mirelon
Korienky majú fakt radi stojatú resp.pokojnejšiu vodu.Skontroluj pre istotu poriadne lístky,či si si na nich nedovliekol i malinké roztoče.Tieto často na pistia spôsobujú dierovanie,žltnutie a sratu rastliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.12.2013 14:38 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: romant
Jak říká romnat, nebo: Mě se to stávalo také, dávám to za vinu příliš velkému a nevhodně nastavenému proudu který zvířený bordel zanášel do kořenu pistíí a tam to zahnívalo (hnědý povlak) a vzalo to sebou celou kytku. Příznaky naprosto stejné jako popisujete. Vymlátilo mi to takhle všechny lekníny. Proudící voda jim neprospívá obecně. Toť moje zkušenost ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2013 14:32 R Muž romant [28001] Re: Mirelon
Budeš mít v akváriu málo dusičnanů, to žloutnutí listů by na to mohlo ukazovat a ta plíseň na nevětranej kryt, tedy řekl bych.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2013 14:25 Mirelon
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2013 14:24 Mirelon – Žloutnutí
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den mám problém s bábelkou,nedávno sem si ji koupil na burze a dal ji do akvária a asi po týdnu mi začala žloutnout a na kořenech je takový hnusný hnědy povlak. Ty listy žloutnou a nakonec zbělají a upadnou nevíte co to způsobuje? omlouvám se za kvalitu obrázku. sad
Edit: Ikdyž ted mě napadlo že sem to měl dříve i na růžkatci ten taky kompltně zmizel hmm

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 09:37 Žena markiz [33] Re: amrtin
Takovej les taky nemam. Mozna proto ze, mi to vsechny ryby systematicky zastrihuji. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 09:01 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: WARENKOREN
U mě měla délku kořenů přes celé 45 cm vysoké akvárium a ještě hodně daleko po substrátu. Chce klidné místo, kde se nebude pohybovat po hladině a bude mít i kořeny v klidu. Pak roste pěkně a můžete se dočkat růžic o průměru i 14 cm. Pokud se pohybuje po hladině, tak je opravdu znatelně menší a kořeny jsou k ní adekvátně velké (malé).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 08:40 Muž WARENKOREN [51] Re: Johan
Hm tak to mi ta pistie asi zkomírá. sad Mám ji pod krycím sklem a délku kořenů má poloviční oproti libnobiu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 08:16 amrtin
Fotka k příspěvku Pistia stratiotes - Babelka řezanovitá

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 08:03 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: WARENKOREN
To dělá i Pistia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2013 23:35 Muž WARENKOREN [51] Re: vaaclav
Asi jsem to špatně formuloval. Myslel jsem delší, pistie má pod sebou balík, ale libnobium je jak chobotnice. ano

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7905x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3798-pistia-stratiotes?od=51