Tloušťka skla akvária
to ano, od 60 cm jsem myslel od 60 cm výšky
na délce (ani šířce nezáleží), od toho jsou podélné a příčné vzpěry
no ja si to taky ověřoval z různých tabulek a (hotových) výpočtů, než jsem se pustil do lepení pětistovky
Protože co kdyby to náhodou ruplo... takové vody na podlaze... a stálo by to mnohem víc, než jen zvýšená investice do silnějšího skla. Taky jsem viděl od sklenáře vyráběná akvária, která bych osobně použil maximálně jako terária. Akvárium se po napuštění vodou (ne)pěkně vyboulilo
Řekl bych, že tu jde taky o cenu. Když jeden sklenář bude tvrdit "Na tohle vám šestka stačí bohatě." a to jen proto, že on 6mm sklo používá kvůli nižší ceně, přestože je to již na hranici (třeba i z toho horšího konce). Pak můžete mít druhého, který by použil 8mm sklo, ale rozdíl v ceně je třeba 700,- tak, si leckdo vybere to levnější. Zkrátka někteří tlačí cenu dolu i tam, kde už by moc neměli.
gogle: nechci tě tím strašit, pro tebe je 10 mm skutečně dobrá volba
MiHl napsal:..., tak se obává, jestli to není málo ....
Ano, ale ten kdo to navrhuje, uz jiste slepil stovky podobnych fungujicich akvarii, tak nechapu proc mu do toho kecat. Nojo, ono to sklo pusobi jako material neverohodne, v tom to je. Stejne jako drevotriska, proto ma asi kazdy nutkani pouzit 2x pevnejsi sklo a svarovat ocelove ramy na podstavce
jsem
ono oproti 200x50x50, co jsem teď lepil (dvě příčné výztuhy) to tak velký rozdíl ani není
12 mm bych osobně dával až od 60 cm
EDIT: filipsi: předpokládám, že si chce akva koupit a v ceníku/navrženo firmou bylo 10 mm sklo, tak se obává, jestli to není málo
Urcite staci. Jen prilis nechapu dotaz, kdyz se nekdo na to pta, asi to delat sam nebude, a kdyz si ho necha delat, tak je snad lepsi spolehnout se na odborniky, a volbu skla nechat na nich, ne?
ano, stačí, ale musí mít podélné výztuhy a jednu či dvě příčné (dle šířky pásu)
Starší reakce
nevite kde bych si mohl v pardubicich nechat slepit aq ctel bych 120*40*45 (d*š*v) a tlousku asi 8mm dekuji za radu
a kdyz mate zkusenosti s cenou tak taky napiste diky
Starší reakce
Nejsou na to treba.
Neni ale spatne je mit, aspon je na co polozit kryci sklo, kdyz ho clovek chce.
0 19.01.2009 20:35 The Edge – Dát výztuhy do akvária o délce 70cm nebo ne?
Do jak velkých akvárií se vlastně dávají výztuhy? Myslíte, že by mělo být nějak vyztuženo akvárium které bude mít rozměry délkaxvýška 70x41 cm při tloušťce skla 6mm anebo je takové akva dostatečně malé, že žádné výztuhy nejsou třeba?
(pro úplnost dodávám, že šířka bude 45cm, objem tedy 129 L)
Starší reakce
Moc jsem nepochopil reakci a návaznost na můj příspěvek, můžeš upřesnit?
0 16.01.2009 19:38 jirikovar – Re: Yirka
mno na rovinu na akvaria se nedava specialní sklo jak nějaké tvrzené a pod to je hloupost myslíte že sklárny kvuli akvariim vyrabi sklo vyloženě pro akvaria? ne lepí se to z obyčejného Float skla a sklenáři se toho bojí při velkých objemech bo kdyby prasklo (muže se stát i při špatné manipulaci) že se objevý micro trhlinka která neni vidět a bojí se velkých škod napýchaných vodou v třeba novém obyváku
To ten sklenář žije někde mimo. Těch 84 l se musí dát pořídit tak o 1/3 levněji.
Ta zekia vyrábí už celkem dlouho,tak by to mohla mát vyzkoušeny,ale není problém se s nima domluvit na tlustějším skle.A taky záleží na výšce,to zas sklorex vyrábí akva 180x50x50cm 450l taky z 10mm.
0 14.01.2009 21:15 The Edge – Re: prikpa
Takže když zkušený výrobce jako Zekia dělá akvária do cca 500L standartně z 10mm, tak se dá na to spolehnout?
Já sem si u rozměrů mohl taky vybrat tlouštku skla 120x50x50cm bud z 8mm skla nebo z 10mm skla.
0 14.01.2009 20:31 The Edge Je zajímavé, že Sklorex nabízí akva 160x60x50 z 12mm, zatímco Zekia a další výrobci to dělají z 10mm skla. Je snad rozdíl v tom, že při použití 12mm už není třeba dávat výztuhy?
Přesně,na větší akvária (od 200l) bych to nedával slepovat.V česku je dost firem s dlouholetou praxí a mají na to speciální skla a prostě ví co a jak.Např. tady je jedna
www.zekia.cz .Cena je bud podobná nebo levnější.Sám mám akvário 120x50x50cm z 10mm skla za 2600,- od fy. Farao.
0 13.01.2009 22:34 pjaja – od sklenaře
já mam akva kupovane a to male a ma 5 mm sklo a pak 500 litrove to si nechal puvodni majitel delat u sklenare a je 1 cm a tvrzene a vubec nse neprohyba, takze pokud vetsi nad 100 tak jedine od sklenaře
0 13.01.2009 22:10 jirikovar – Re: Jammes
Otazkou je jediné Výška akva bo ti jsem schopen slepit 200l i z 3mm skla ale podstatné na tloťku skla udava výška ne objem
0 13.01.2009 22:00 jirikovar – Re: lulk
200l jsem lepil z 6mm a v pohodě 120l musí vydržet s přehledem
nie,nie je to terárko.Bolo to kupované ako akva komplet,s vybavením a krytom.
0 13.01.2009 20:40 The Edge – Re: lulk
No, já mám v současnosti akvárko 120L taky z 5mm skla a zdá se mi to málo, ale drží už asi 12 let. A to bude ještě starší, nejsem jeho první majitel.
neni to spiš terárko? mi přijde 5mm sklo tenký celkem..
0 13.01.2009 20:05 The Edge – Re: holenda
Kouknul jsem na to tvoje akvárium a je to paráda
Ale jen 8 mm sklo na 487 L..... Já se tady ptám zkušených akvaristů, jestli 10 mm stačí na +-420 L a pak vidím, že někdo má větší akva z 8 mm skla
0 13.01.2009 00:57 holenda – Re: The Edge
pozri si moje akva. je lepene z 8mm skla. vystuhy iba hore: 2x pozdlzna a jedna v strede priecna. drzi uz dobrych par rokov... takze 10mm musi stacit...
0 12.01.2009 23:11 jirikovar – Re: The Edge
těch 10mm bych se nebál
0 12.01.2009 23:10 jirikovar – Re: The Edge
Mno chlape abych pravdou řekl rozměr akva ktere píšeš mám skoro taky ale kratší 140x50x50 lepil jsem to z 10mm skla a dával jsem na podélnou stěnu příčky 50mm x 12mm skla a v pulce akvaria to propojil z 70mm x 12 mm páskem napříč v akva ale při tvém rozměru bych ještě určitě volil zesílení dna podélným páskem cca 70mm po obou stranách akvaria ze skla 10-15mm skla přilepit silikonem na dno a stěnu akva na ležato aby pruhyb stěny byl v co nejmenším tlaku na spoj
Podíváš-li se do této tabulky tak zjistíš, že u tvých rozměrů je 10mm OK. Dal bych však každopádně podélné a jednu příčnou výztuhu.
www.akvarijni.cz/… 0 12.01.2009 19:40 The Edge – Sem se hodí mé dotazy
1) Jak silné sklo byste mi doporučili na akva 150(160)x55x50 cm, tj. 412(440) L ???
Prošel jsem několik webových prezentací výrobců akvárií a zjistil jsem, že všichni dělají akvária do 500 L z 10 mm skla. Určitě to stačí? Nebo firmy uvádějí tloušťku skla na samé hranici únosnosti, aby nízká cena vypadala lákavě a kdo chce mít jistotu že mu to nepraskne ať si připlatí za použití silnějšího skla? Jaké jsou vaše názory?
2) Kolik W osvětlení by měla mít takhle velká nádrž ???
Chci tam mít ryby a rostliny pocházející z tropických řek centrální Afriky (Kongo, Nigérie). Odhaduju, že takové rostlinky budou vyžadovat více světla než např. 2x36 W, které nabízí fa Zekia u akvarijního krytu velikosti 150x50 cm ???
Starší reakce
Výrobně méně náročné, dle výpočtů dostačující, tudíž nákladově levnější. (Ovšem s výztuhami s větší jistotou a pokud používáš krycí sklo tak i praktické).
Mám AQ na výšku 70cm,podélné a 1 příčnou výztuhu ze skla 10mm a je to v pořádku. (Mám ale kratší než ty, přesto si myslím, že těch 10cm výšky částečně tu délku vyrovnává.)
0 14.12.2008 16:35 Cajra [0] Uz jsem kontaktoval asi deset vyrobcu akva.Jen jeden dal nabidku z 12mm skla.
www.cichlids-zidek.com .Tak teda nevim.
No tak v tom případě 12mm sklo je jistá volba.
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 19
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 25686x