Tloušťka skla akvária
Ještě bych doplnil: nahoře podélná výztuha
Při výšce 70cm bych raději šel do 10 mm. Z osmičky je to naprosto bezpečné tak do výšky 55 cm. Pak už je to riskantní.
0 01.03.2011 22:21 growel Dobrý den, mam akva od sklenáře. Rozmery 100x45x70 d,š,v. Akvárka lepí, firma má tradici ae rekli,že 8mm tlusté sklo stačí. Jaký je váš názor?? dekuji
Starší reakce
8mm

, dle informace ze sklorexu.
1 by som tam urcite dal

Ak tam dám teda 8-ku sklo a v strede priečnu výstuhu malo by to byť okay si myslíš (myslíte)?
Podlznym vystuham tmelenym na prednu a zadnu (najdlhsiu) stenu akvarka akvaristi nadavaju slovom "kant"
johny, vóťa dík ..takže predsa len tá 8ka to vyzerá..btw čo sú to kanty??
veď ono to samozrejme nie-je ešte nič definitívne, popravde je to idea ktorá sa mi zrodila v hlave predvčerom keď som zaspával...) voťa- rozumiem že to môže byť záludné taký rozmer, čo sa tých živín etc. týka som zelinkár ne-hnojič a v 150ke 100x30x50 mi občas power head prúdi asi tak že sa nehýbe ani rotala ktorá stojí hneď pred čerpadlom...(akurát včera dostal octovú lázeň kôli novej filtrujúcej krevetke.) a v prípade tohto akva mi to nejak nerobí problém, dokonca frčalo aj bez filtra určitý čas...
- to akvárium by malo vlastne nejakých 135 l rozložených na 1,5 metra..čo by aj najmenší hagen rozprúdil typujem. preto sa mi aj tá 6-ka zdala dosť, je to síce dlhé ale zas 130l nieje žiadny obor

no nechám si poradiť bo fyzik njesom ani nefúkam sklo ..
teraz možno trocha off topic- hardscape by som asi tak - z celkovej dlžky tak 1/5 až 1/4 korene s anubiasmi a microsoriom..drevo by šlo až nad hladinu..popritom bakopa minor...nad hladinu..bolo by to na jednom z koncov..asi lavom...a ostatná časť by bola kvázi iguwami stajla ) ale všetko môže byť ináč...p:
Pokud bys to chtěl mít i bez kantů, což co se estetiky týče doporučuji...Tak 8mm sklo bude minimum a bude se muset počítat s nějakým bočním průhybem daným pružností skla.

Celkově ale tenhle rozměr je docela záludnost, pokud chceš jít směrem rostlin a nějakého aquascapingu-není jednoduché v tom vytvořit hardscape, co bude vyvážený a zajímavý pro oči, dál taky není sranda zajistit rovnoměrné proudění aby šly rostliny a filtr sbíral nečistoty. V tom bych asi šel po nějakém standratnějším kratším rozměru...

Urcite osmicku. Teda ked tam nechces mat vystuhy. Zo 6mm by som tam dal urcite aspon priecnu vystuhu.
A "kanty" na taku dlzku su samozrejmost, ked nepouzijes 2 priecne vystuhy.
..zdravím, rozmýšľam o akváriu s rozmermi 150x30x30 ...taký elegantný červík..) asi otvorené....pri stene, a zo stropu alebo jednoducho zvrchu...to ešte premyslím visiaca lampa.. uvažujem o hrúbke skla 6mm...myslíte že je to dosť? bezpečnosť je 1st takže dám aj osem ak to bude aktuálne ale zas prečo dávať zbytočne hrubé...poprípade nejaké výstuhy (lebo pri vrchných hranách by som sa im rád aj vyhol..akvo by malo byť dosť plné ..zavadzali by zrejme..)
alebo ak máte niekto link na dobrú kalkulačku skla..sem sním dík

Starší reakce
By som dal na dno 8 mm a bude dobre. Alebo dvojite dno 2x6.
Ak tam bude ako pises "len" 15-20cm vody - tak v pohode. Aj bez vyzhuh
0 18.02.2011 17:19 Mato00 – Terárium
Zdravím, chcel by som svojím korytnačkám zlepiť terárium 100*60*35 (D*Š*V). Šlo by to so 6mm skla? Voda bude mat max 15-20cm. Pozdĺž by som dal výstuhy.....

Ano, nie?
Starší reakce
0 05.02.2011 10:13 PetrDv1 –
Re: Dle Vašich doporučení jsem tedy akvátium slepil, ale dnes jsem prováděl zkušební napuštění abyl jsem nemile překvapen, neboť sklo akvária se po napuštění v horní čáasti prohnulo cca. o 3 mm (přesto že mám nalepené tzv. kanty), mám obavy aby neprasklo. Změřil jsem znovu tl. skla a mám pouze 5,5 mm (původně jsem uváděl 6 mm). Jaké máte zkušenosti s prohnutím skel u svýmch akvárií?
Starší reakce
Kanty (podélné výztuhy) nejsou určeny primárně na pokládku skel ale mají zabránit právě tomu průhybu skel. To že se na ně dají položit krycí skla je jen jakási nadstavba. Příčné výztuhy snižují pnutí a nápor na kanty a dávají na akvária nad 150 cm délky.
Ne, to je zase kant. Výztuha je to čemu říkáš na položení skel je výztuha.
Díky za rady, pouze nevím jak je myšlena výztuha na krycí sklo (resp. v jaké šířce - myslím si správně že se jedná o pásek skla nalepený po délce akvária).
postačí,výstuhy udělej ,ne proto ,že je to nutný ,ale je to lepší pro uložení krycího skla.
Tohle sklo by mělo stačit. Výztuhy nebudou potřeba mám 200l 100x40x50 a je bez výztuh ale sklo už je 8. Sklorex dělá z 6 skla do rozměru 100x40x40 a to tvoje je menší
0 22.01.2011 16:43 PetrDv1 Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda je dostatečná síla skla 6 mm pro akvárium o rozměrech 89x36x40 (dxvxh). Mám sklo, které je nařezáo na akvárium o této velikosti, ale nejsem si jistý, zda postačí 6 mm síly skla. Případně jaké mám udělat výztuhy.
Předem děkuji.
Starší reakce
3 mm stačí ,ale je choulostivé na každé ťuknutí atd lepší je 4mm mám stoustu 60l nádrží a super.5mm je zbytečně moc drahý ikdyž do bytu třeba na plovoucí podlahu a takový šikovný šťouch

.Do rybárny rozhodně stáčí 4mm.
Taková akvárka se prodávají pro teraristiku... Křeček, pískomilové nebo pro suchozemskou žábu. Prostě voda tak maximálně do 1/3 výšky...
Trojka sklo je velmi málo. Tahle akvária se dělají z pětky.
Starší reakce
0 05.01.2011 21:00 Igor –
Re: xx Záleží od dlžky a výšky akvária. 15 mm sklo používajú pri akváciach o dlžke 150 a viac cm, moje má 70 cm dlžku. Sklorex odporučil 12 mm. Iný výrobcovia, ktorých som oslovil trvajú, že stačí 10 mm. Tak sa rozhodni ... Cený rozdiel za akva mezdi 10 mm a 12 mm sklom dvojnásobný ...
Sklorex lepí akvária s výškou 80 cm z 15 mm skla.
www.sklorex-akvarium.cz/…
pošli jim maila, určitě ti odpoví, jestli to tvoje akva z hlediska bezpečnosti bude ok nebo ne
mailto:info@sklorex-akvarium.cz
PS: Manipulace na dně toho akvária bude dost problematická, je to moc hluboké a úzké (počítám že horní výztuhy uberou z těch 40 cm šířky dalších 10), a osvětlit 85 cm výšky taky nebude jednoduché, pokud to nebude "šutrárna" pro cichlidy, ale normální akvárium se živými rostlinami.
Rozmery sú nezmyselné ale sú také aké sú - slovo "mělo" mi na istote nepridáva. Totižto takéto akvárium je už zlepené - vraj odborníkmi - tak či nebudú rybičky náhodou plávať na podlahe ... Nie je tu nejaký naozaj machr čo zodpovedne povie, že je to OK? Vdaka.
To by stačit mělo, ale rozměry jsou dosti nesmyslné z pohledu případné údržby a manipulace. Ale pokud je poblíž Saxana, tak ta to řeší.

0 04.01.2011 19:08 Igor Stačí sklo hrúbky 10 mm na akvarium rozmerov 70x41x85 cm (dlžkaxšírkaxvýška)+výstuhy u dna + dve pozdlžne a jedna priečna na vrchu?
Starší reakce
Ok, taky beru Tvoje tvrzení, navíc když se kouknu, tak u tech standartních rozměrů to tak nějak sedí, ale třeba 250x40 z té 6ky bych si fakt do bytu nedal

. Jinak ale jak řikáš, zkušenej sklenář a lepič akva ví co dát, ale samozřejmě kolikrát je lepší pro svou jistotu si radši nadiktovat, jaký skla a vystužení chceš

Jo, Google to na mne vypliv, zakladem je najit vic zdroju a porovnavat. Ale muzu ja za to, ze ta tabulka od Tebe 3m treba pri 30cm vysky neresi?

Ale nebylo to zcela bez kontroly, ze bych to sem jen tak svihnul, pro nase akvarko to sedelo. Dalsi vec jsou tam ty predepsane vyztuhy. A tabulky nejsou 2 s duvodu zpusobeni chaosu, ale proto, ze jedna z nich resi sklo na dno. Nicmene jiste, overit z vice zdroju je vzdy dobre, kritiku beru, a jen dodavam, ze solidni sklenar vi z ceho - kdyz nevi a neni o tom ochoten mluvit, je to podezrele. Proto nemame akvarko z 10mm skla, vymluvil mi to uz jako presprilis prehnanou opatrnost.
Podle té tabulky 120 x 40 x 40 by mela být 7 sklo. Tak dám 8 sklo. Na dno 10? No nevim, jestli mi to u nas udelaj. Maji kalkulace na cele l, jednu tlosku skla a vystuhy podelne. Dejme tomu 110. Tak by to snad melo vydrzet

120x45x45 je tak akorát na 8mm sklo a dno bych volil 10mm, eventuelně můžeš pro jistotu nalepit příčnou výstuhu. Jinak spolehlivá tabulka pro sílu skla je třeba zde:
www.akvarijni.cz/… Ten odkaz od Designera je docela solidní chaoz, na to nekoukej, poněvadž jedna tabulka je možná pro akva a druhá pro terarka, protože hnát 3metry délky třeba 6mm sklem je docela k zamyšlení

Tabulky lze snadno najit na webu, treba jeden link, ktery mi vyplivl Google:
www.terarista.com/…
Jinak bych ale rekl ze z co nejsilnejsiho. Na nase 100x40x40cm by melo stacit 6mm, je z 8mm, sichr je sichr a rozdil ceny neni az tak velky, aby to za vetsi klid nestalo.
Na tento rozměr stačí 8mm.
8 mm nebo 1 cm. Já měl 120x50x55výška a s 8 mm. Takže v poho.

120 x 45 x 45 jaký slo byste doporučili? Samo nahože podélně výstuhy na položení krycího skla.
Starší reakce
Akvárium 60x30x30 ze 4mm floatu je standard, takže do toho klidně jdi. Float je sklo vyráběné plavením po roztaveném kovu a vyniká vysokou čirostí, bezvadností a hlavně pro nás důležitým nezkreslujícím průhledem.
Možnost pro děti do kroužku..nový akva 60 30 30 4ka sklo floatové...můžu do toho jít? Já vůbec nemám tuchu co je float a mylí nádrže se teprve učíme
Starší reakce
Tak tam opravdu ví co dělají.
Akvárium bude od Zekie. Doufam, ze vedi co delaji...
Je to přesně na hranici volby 10-12. Pokud však bude lepit profesionál a zvolí vhodné podélné i příčné výztuhy, vydrží to.
Pokud má výztuhy tak určitě. Samozřejmě hlavně pro ten pocit je lepší 12mm

Za předpokladu použití kantů stačí.
Starší reakce
Šlo, jen se běžně lepí níže než je okraj nádrže (cca2-4cm).
Hej, po nedávnom incidente chcem mať totálnu istotu aj ja

Veď uvidím ešte čo mi povedia v sklenárstve. Išlo by inak nalepiť tie kanty úplne na vrch stien?
Kanty tam být nemusí. napsal jsem "jen pro jistotu". A myslím, že 7mm sklo neseženeš. Běžné tabulové sklo se dělá v tloušťkách 2,3,4,5,6,8,10,12,15,19mm.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 13
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 27114x