Tloušťka skla akvária
0 25.04.2008 18:46 JzH K orientaci se poziva vodni sloupec (vyska akvaria) jako jednoduche pravidlo:
vyskaAkvarka[cm]/tloustkaSkla[mm]
30/4
35/5
40/6
50/8
60/10
Toto se bezne pouziva. Ale netvrdim ze 6mm tloustka nevydrzi 50cm vysoke akvarko.
Starší reakce
Nesmíš zapomenout, že dole jsou ta skla nalepena na dno, proto i když je tam vysoký tlak tak tam nemůže být průhyb, protože dno vlastně slouží jako "výztuha". Je to trochu o fyzice, jak uvádějí kolegové, představ si to slepené z lepenky jako krabici bez dna a zatlač ze stran a potom vlep dno a zkus totéž.
0 29.03.2008 01:17 miro03 –
Re: RAP Ja sám mám akvárium o rozmeroch 150cm-d,50cm-h,50cm-v no však je lepené s 12mm skla aj s výstuhami-je to však preto lebo bývam na 10poschodí a chcem mat klud na duší iank bi som lepil akvárium s 10mm hrubého skla.Je pravdou že aj bez vystuh vydrží,no životnost toho akvária je nižšia,je viac namáhané tlakom ako akvárium s výstuhami.Určite však stačí zlepit ho s 10mm skla ale je to už risk mat takéto akvárium bez výstuh.

Měl jsem akvárium 150x60x45(v)cm. Profesionální výroba a mělo podélné i příčnou výztuhu. Ta byla široká 8cm.
Uff, bude to asi tezsi na vysvetleni. Uz jsme o tom jednou diskutovali, a ty jsi stale tvrdil, ze se akva proste neprohyba, nikde, a ze sklo neohnu. Nabizel jsem tenkrat sazku.
Podelne vyztuhy samozrejme maji vliv na prohnuti nadrze, bude to tak jak pises, u dna prohnuti nemeritelne, uprostred nejvetsi, nahore opet velice male, podle pouzitych vyztuh. Pokud by vyztuhy pouzite nebyly, bude to tak, ye u dna bude prohnuti nemeritelne, a smerem nahoru bude narustat, nejvetsi bude na hornim okraji. A to presto, ze tam uz nekolik cm neni voda a nic tam netlaci. Presto, ze tlak je nejvetsi u dna.
Na demonstraci tohoto jevu doporucuju treba tenkou bambusovou stepinu (nebo jinou pruznou tycku), na jedne strane ji uchytit a tlacit na ni blizko uchyceni a blizko kraje. Pak se da pochopit, jak funguje pruznost a pevnost. A prejit treba k pokusum s plastovymi vanickami na zmrzlinu

.
Pokud te to fakt uprimne zajima, ptej se pres vzkazy.
Tak to pořád nějak nechápu.K čemu jsou dobré podélné výztuhu u okraje akva?Snad jedině na položení krycích skel.Má to nějaký vliv na"údajné"vyboulení stěn uprostřed?
Největší tlak vody je u dna,tak k čemu výztuha u okraje?
Citace Vás:"i kdyz - nepredstavujme si nejak extremne vybouleny obdelnik, uprostred by to bylo par mm)."
Takže dole nic-uprostřed vyboulení-nahoře nic?To vše ve výšce akva 50cm.
Jo, ja samozrejme taky, aby se to tolik neprohybalo (i kdyz - nepredstavujme si nejak extremne vybouleny obdelnik, uprostred by to bylo par mm). Jen jsem chtel tim demonstrovat zasobu pevnosti, ze nutne nejsou.
Tak abych ostatni nepletl - kvuli pruhybu vzdy, krome malinkych akvarek, hlasuju pro podelne vyztuhy.
Já bych tam ty podélné výztuhy dal. 150 cm dlouhé akvárium bez výztuh bych viděl tak na 15 mm sklo. I když by člověk nepotřeboval podpěry na krycí sklo, tak vyrábět obdélníkový kryt je přece jenom pohodlnější než kryt na vyboulený obdélník. Kromě toho by mi pohled na to vyboulení lezl na nervy.
Pomuze. Bezesporu bude pevnejsi, a pruhyby budou mensi (takrka nemeritelne s podelnymi vyztuhami. Z 20-ky bude jeste pevnejsi. A z 30-ky jeste vic.
Zaroven bude ale tezsi a tezsi. Akva 150x50x50 bude z 12-ky tezsi asi o 15kg nez z 10-ky.
Z desitky dobre udelane bohate staci, u zpraseneho ti ani dvanactka nepomuze.
No já bych tu desítku měla za litr, takže si klidně připlatím za tu dvanáctku

Hlavně jestli to teda pomůže...!
Nádrž o rozměrech co chce Voloďka bych udělal určitě z desítky. Výztuhy tam být nemusí. Dělat to z dvanáctky je zbytečnost a dost se ten rozdíl projeví na ceně.
Nemusis ani z 10-ky. Dokonce ani nemusis mit podelne vyztuhy (ty listy na polozeni kryciho skla) a akva to vydrzi. Jen se bude vice prohybat.
Nechtel jsem do diskuze moc vstuopvat, ale delat 130x50x60 s pricnou vyztuhou uprostred, jak se o tom ted mluvi, je pouze vyhazovani penez a komplikovani manipulace v akva, pro "pocit bezpeci" je to zbytecne. No, ale nekdo ma radsi pasek i ksandy, tak proc ne.
Takže když budu chtít akva, které bude mít cca délku 150cm, výšku 50, hloubku 50, tak nemusím mít výztuhu? Postačí, že to bude jen normální lepené akva co bude mít rači 12tl skla?

Diky za odpoved. Nie ze by som silou mocou trval na tych vyztuhach, len sa riadim podla toho co pisal Yirka, ktory tuto nadrz konzultoval so sklenarom a ten odporucil aj hrubku skla a aj dane vyztuhy. Ja sa v tomto praveze velmi nevyznam a preto by som potreboval poradit skor nez si to dam vyrobit. Chcem aby to bolo urobene tak, ako ma byt. Osobne mi ta priecna lista tiez velmi nevyhovuje (koli buducemu vkladaniu 3D pozadia), avsak ak to bude s nou stabilnejsie, rad by som ju tam potom radsej mal. Pozdlzne listy sa mi hodia tak ci tak - minimalne ako drziak pre krycie sklo

Při těchto rozměrech a tloušťce skla jsou výztuhy zbytečné. Pokud na nich trváš tak se dělají ze stejné síly jako nádrže. Příčná výztuha je tady už naprosto zbytečná. Jinak nakreslené jsou tak jak se mají dávat.

Vopred sa ospravedlnujem za mozno blbu otazku. Potreboval by som vediet, ze z akeho hrubeho skla sa robia tie vyztuhy? Snad by mohlo stacit aj z hrubky 8 mm? Tie pozdlzne vyztuhy by som dal urobit siroke 4 cm, co sa vsak tyka dlzky, tak mozu byt pozdlzne vyztuhy kratsie z kazdej strany 5 cm, alebo musia byt dlhe od kraja po kraj bocnej steny? Rad by som mal medzeru medzi bocnou stenou a aspon zadnou vyztuhou a to koli tomu, ze by sa tam lepsie viedli hadice z filtra a pripadne nejake dalsie kable. A posledna otazka, ako daleko od vrchu sa zvyknu lepit tie vyztuhy?
Priblizne som si to aj nacrtol, tak by ma zaujimal nazor niekoho kto ma s tym skusenosti, ci by to tak mohlo byt a aby som to mohol pomaly odniest dat vyrobit. Diky.
Když je to do bytu,tak určitě 12mm sklo,ale možná by stačila jen ta příčná výstuha.
Já mám nádrže 400l,jsou z 10mm a jen dno má 12mm,bez výstuh.Zatím žádná nepovolila.
Nemám koho vytopit(škoda by byla,a velká,jen rybek),musel bych naběhnout s hadrem.

Dakujem za info, asi teda uprednostnim 12 mm sklo a pouzijem vami uvadzane vyztuhy.
Měl jsem příležitost tvůj rozměr AQ konzultovat se známým sklenářem, který lepí AQ a ten vzhledem k výšce doporučuje 12 mm, výztuhy podél obou delších stran 4 cm a uprostřed spojit příčníkem 8 cm.
Ako tak sledujem, tak mate skusenosti s lepenim nadrzi. Mozem sa teda opytat, ze aku hrubku skla by ste mi odporucil a kde vsade by ste dal vystuhy do nadrze s rozmermi DxHxV = 130x50x60 = 390 litrov ? Dakujem.
To jste poněkud vedle.
Mal som klienta ktorému nemenovaná firma lepila 600litrovu nádrž so zárukov-do mesiaca praskla výstuha a takto sa opakovalo 3krát behom pol roka no dalšie dva razi už musel klient za opravu platit na vlastného vrecka lebo keby sa aj s tou firmov chcel sudit tak to nemá význam.
Pokud se jednalo o zákazníka(spotřebitele),tak 2 roky záruky musí dát všichni podle zákona,a to na všechny výrobky, kromě potravin s omezenou dobou záruky. Pokud se závada opakuje, tak zákazník může požadovat nový výrobek-zdarma!
A řešení je velmi jednoduché.

Při příští reklamaci si sebou vzít pracovní ČOI.

Pokial chcete mat na duši pokoj tak určite je lepšie lepit akvárium zo silnejšieho skla poslednu zákazku som robil 1000litrov no zákazník chcel akvárium s 10mm skla preto lebo nákup skla 12mm je drahší už o30až40percent.Suhlasil som len jedine čo som nechel dat záruku takže si treba dávat pozor aj pri objednávke na to či Vám firma dá zaruku.Mal som klienta ktorému nemenovaná firma lepila 600litrovu nádrž so zárukov-do mesiaca praskla výstuha a takto sa opakovalo 3krát behom pol roka no dalšie dva razi už musel klient za opravu platit na vlastného vrecka lebo keby sa aj s tou firmov chcel sudit tak to nemá význam.Teraz ideme tomuto spomínanému klientovi lepit akvárium o objeme 2500litrov a jeho slová boli nezáleží ani tak na cenne ale na funkčnosti a spokojenosti.Týmto chcem pre tých čo bi si myleli že si tu robím reklamu,povedat to že to tak neni ale len to že niekedy je lepšie si priplatit a mat doma to čo chcete.Ja hovorievam človek nie je tak bohatý aby si mohol kupovat lacné veci ktoré nič nevydržia alebo len krátku dobu.Hodne uspechov pri realizácii nádrže.

Tak uz som to teraz pochopil, tymi pozdlznymi vyztuhami si mal na mysli tie co su v hornej casti nadrze a nie tie co som ja myslel (tie nalepene na dne skla). Ja som si myslel, ze tie horne sluzia hlavne na polozenie krycieho skla a ono to ma vlastne asi sluzit hlavne ako vyztuha - no som to ja ale puk
Takze tie spodne vyztuhy nalepene na dne nadrze su asi zbytocnost, co? Inac hrubku skla mi vyratal chlapik podla nejakych tabuliek, tak hadam by to mohlo byt v pohode. Keby som mal na vysku len 50 cm miesto 60 (cize 130x50x50 = 325 litrov), tak pri tomto objeme mi vyratal ze by stacila hrubka skla 8 mm. Takze myslim ze 10 mm sklo pre 390 litrov by hadam mohlo byt aj trosku predimenzovane a nie len tak tak. Kazdopadne je mi jasne, ze cim hrubsie, tym stabilnejsie a clovek moze v noci aj lepsie spavat, ale zalezi tiez na tom, ze ci by to potom nebolo len "vyhadzovanie penazi" pre tuto litraz, kedze ako spominas, tak mas 450 l nadrz tiez s 10 mm hrubkou. Inac firma co mi to bude robit sa zaobera len lepenim nadrzi, takze predpokladam ze ich praca je kvalitna. Chlapik ma tiez ubezpecoval, ze lepia aj ovela vecsie - napr. 1500 litrove nadrze a dosial nemali ziadne problemy, takze ta moja skromna 390-litrovka bude pre nich asi len take pluvatko

Běžná akvária se dělají ze skla Float. A z toho to udělá i solidní sklenářství. Pouze nádrže zhotovené z ohýbaných skel většina sklenářství těžko udělá, protože skla jsou kalená.
Taky bych radši volil silnějsí sklo,než 10 mm. Ale není sklo, jako sklo. Akvaristické firmy většinou používají skla vyšší kvality.N ení to to samé, co v "obyčejném" sklenářství. Na tak velkém akváriu bych rozhodně nešetřil.

Mám 450 litrů z 12mm skla (farao je dřív dělaly pak přešli taky na 10mm). Dnes už se šetří kde se dá tak se dává. 10 mm stačí ale osobně mám raději předimenzované.
Taj jak to vidíš na tom obrázku pozadí. Je tam jakoby zaseknuté, aby nemělo snahu se odlepit vyplavat. Polystyren má ve vodě dost velký vztlak. Ty spodní výztuhy se mi zdají zbytečné.
Já mám 450L vyrobeno z 10mm skla a je to v pohodě, samozřejmě s výstuhama.
Tak to je problém. Na trhu jsou skla o standartní síle 10,12,15mm. Mezirozměry se těžko seženou.
Ještě bych se vrátil k té tloušťce skla: přece jen se mi zdá 10mm málo. Doporučoval bych 11mm.
Diky. Este mam otazku. Celkom dobre som nepochopil, ako si myslel to, ze "za tu zadní se ti dobře zachytí to pozadí". Prijde mi to tak, ako keby ta zadna pozdlzna vyztuha mala byt prilepena na kant (nejakych X cm pred zadnou stenou) a potom to pozadie za to zasuniem a bude drzat mezdi tou vyztuhou a zadnym sklom. Nemal som dosial ziadne skusenosti s vystuhami vecsich nadrzi, ale videl som ich na nejakych fotkach a tie pozdlzne vyztuhy boli nalepene nalezato pozdlz prednej aj zadnej steny (vid foto:
rybicky.net/fotogalerie.php…) - cize pri takychto vyztuhach si neviem predstavit ako by sa mi mohlo prichytit to pozadie...
Dalej som tiez videl, ze sa davaju aj priecne vyztuhy do stredu na dno nadrze (napr. foto:
www.akvastranky.unas.cz/…). Chcem sa opytat, je nejaka vyhoda ked su priecne listy na spodku oproti tym pozdlznym, alebo je to v podstate jedno?
Dal bych tam podélné,na přední a zadní stranu AQ jak to bývá standartně,za tu zadní se ti dobře zachytí to pozadí a 1x příčnou.
0 24.03.2008 21:51 JeeL –
Re: Diky za odpoved. Je potrebne (alebo vhodne) pridat tam pre istotu aj nejake dalsie vyztuhy? Ak ano, tak kde vsade by mali byt?
Určitě tam dej výstuhu,já měl AQ bez výstuhy 90x60x40 a prohnuté bylo asi 4 mm.Výstuhu nalep až po vlepení pozadí.
Výztuhy do akvárka určitě, ta příčná jde vlepit až po vsazení pozadí
0 24.03.2008 21:28 JeeL – nadrz 130x50x60
Mam otazku. Chcel by som si dat zlepit nadrz s rozmermi DxHxV = 130x50x60 - spolu 390 litrov. Hrubka skla bude 10 mm. Je potrebne na tuto nadrz davat robit dovnutra aj nejake vyztuhy (priecne alebo pozdlzne) koli lepsej pevnosti skiel po napusteni? Ide mi hlavne o to, ze sa mi velmi nepaci ta priecna vyztuha v hornej casti nadrzi v strede a tiez to bude prekazat pri vkladani 3D pozadia. Ak by vsak mala mat ta vyztuha vyznamnu ulohu z hladiska stability, tak by som ju tam radsej chel mat...
Starší reakce
0 26.02.2008 22:36 BigOHenry Ja sem si te kupoval akvarko 100x40x40 z 8mm skla a stalo 1440,- i s vystuhami a krycimi skly...
www.volny.cz/…Starší reakce
Ja mám nádrž o objeme 160 l a sklo má 6 mm. No a zatiaľ je to v pohode. A veľké 260 l akva má hrúbku skla 8 mm a takisto je to ok.
0 16.02.2008 10:22 vašek – Tloušťka skla
Dobry den, koupil jsem si nadrž o objemu 70 litru! A tloušťka skla je 5 mm je to dost?
Starší reakce
0 07.02.2008 14:05 artognov Mam AQ 95cm*45cm*60 cm z 8 mm ale s výztuhami, ty drží dobře tlak vody který je u dna největší a je to v poho...
Starší reakce
Ne. Tlusté sklo bude mít jiné vlastní vibrace než slabé, větší sklo bude mít také jiné než menší.
0 31.01.2008 13:08 kastanek Ja u sveho akva podle tabulek mela mit tlousku skla 1 cm, jenze to tak neni, jsem se nejdriv bala, ale je mozne, ze ty vetsi akva delaj z tvrzeneho skla??? Pri tukani na sklo, ma i jiny zvuk nez ty mensi akva...
Starší reakce
Osobne to akvarium mam z 10mm a asi vedi proc to tak delaji

Tak to necham na těch 8mm..snad to bude stačit..Popřípadě budou mít sousedi smůlu pokud neumí plavat

Myslím, že 1cm je až nad hlavu. Já mám 264l z 8mm skla.
Normální 10 mm by snad mohlo stačit, ne? Tohle akvárïum se někdy dělá i z 8 mm.
0 26.01.2008 09:48 Dandule – želvárium
Ahoj,jaká tloušt'ka skla by byla vhodná na akva cca 120x50x50 (d.š.v.)??Jelikož to bude pro želvu,tak voda bude asi tak do půlky akva,takže plné nebude...tak nevím jak silné sklo zvolit.Musím brát teda taky v úvahu občasný tlučení krunýřem do stěn akva a rozhrabování větších kamínků..

Samozrejmne ze bych nechal nalepit vyztuhy nahoru tesne pod vrch akva.... O vyztuzi nade dnem slysim ted poprve.

Ale osobne bych resil vyztuhu nahore a pokud by bylo treba tak i zdvojenou. Jediny co resim je ta tloustka skla. Myslim ze bude nejlepsi zvolit 15 mm nebo se poradit primo s vyrobcem co by mi konkretne doporucil.
Já ti věřím, ale je to naprostá blbost. Na té tvé fotce to není vidět.
Přidat reakci
1 ...... [11] 13
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 27114x