Tloušťka skla akvária
0 23.01.2009 20:31 The Edge Je zajímavé, že Sklorex nabízí akva 160x60x50 z 12mm, zatímco Zekia a další výrobci to dělají z 10mm skla. Je snad rozdíl v tom, že při použití 12mm už není třeba dávat výztuhy?
Edit: Možná že u těch 12mm se sklo tlakem vody tolik neprohne, ale zákazník se prohne (finančně)

Starší reakce
Ale jen 8 mm sklo na 487 L..... Já se tady ptám zkušených akvaristů, jestli 10 mm stačí na +-420 L a pak vidím, že někdo má větší akva z 8 mm skla

Pozri si moje akva. je lepene z 8mm skla. vystuhy iba hore: 2x pozdlzna a jedna v strede priecna. drzi uz dobrych par rokov... takze 10mm musi stacit...

Mno chlape abych pravdou řekl rozměr akva ktere píšeš mám skoro taky ale kratší 140x50x50 lepil jsem to z 10mm skla a dával jsem na podélnou stěnu příčky 50mm x 12mm skla a v pulce akvaria to propojil z 70mm x 12 mm páskem napříč v akva ale při tvém rozměru bych ještě určitě volil zesílení dna podélným páskem cca 70mm po obou stranách akvaria ze skla 10-15mm skla přilepit silikonem na dno a stěnu akva na ležato aby pruhyb stěny byl v co nejmenším tlaku na spoj
Podíváš-li se do této tabulky tak zjistíš, že u tvých rozměrů je 10 mm OK. Dal bych však každopádně podélné a jednu příčnou výztuhu.
www.akvarijni.cz/…
0 12.01.2009 19:40 The Edge – Sem se hodí mé dotazy
1) Jak silné sklo byste mi doporučili na akva 150(160)x55x50 cm, tj. 412(440) L?
Prošel jsem několik webových prezentací výrobců akvárií a zjistil jsem, že všichni dělají akvária do 500 L z 10 mm skla. Určitě to stačí? Nebo firmy uvádějí tloušťku skla na samé hranici únosnosti, aby nízká cena vypadala lákavě a kdo chce mít jistotu že mu to nepraskne ať si připlatí za použití silnějšího skla? Jaké jsou vaše názory?
Starší reakce
To vím. Já mám výšku 45 cm a tam bych 6mm už nepoužil.
Otazkou je jediné výška akva bo ti jsem schopen slepit 200l i z 3mm skla... Ale podstatné na tloťku skla je ne objem.
120 l z 6mm skla je dobrý. Ale těch 200 l to bych se bál že to rupne, na to už jsem dal radši 8mm sklo.
200 l jsem lepil z 6 mm a v pohodě. 120 l musí vydržet s přehledem.
Nie, nie je to terárko. Bolo to kupované ako akva komplet, s vybavením a krytom.
No, já mám v současnosti akvárko 120L taky z 5mm skla a zdá se mi to málo. Ale drží už asi 12 let. A to bude ještě starší, nejsem jeho první majitel.

Neni to spiš terárko? Mi přijde 5mm sklo tenký celkem..
Starší reakce
Výrobně méně náročné, dle výpočtů dostačující, tudíž nákladově levnější. (Ovšem s výztuhami s větší jistotou a pokud používáš krycí sklo tak i praktické).
Proc to teda vyrobci prodavaj bez vyztuh?
Mám AQ na výšku 70cm,podélné a 1 příčnou výztuhu ze skla 10mm a je to v pořádku. (Mám ale kratší než ty, přesto si myslím, že těch 10cm výšky částečně tu délku vyrovnává.)
Uz jsem kontaktoval asi deset vyrobcu akva.Jen jeden dal nabidku z 12mm skla.
www.cichlids-zidek.com .Tak teda nevim.
Při 60 cm výšky se dává celkově sklo 12 mm, výztuhy podélně a příčné nčjsou třeba. Já mám výztuhy 2 na sobě, protože jedna zkrátka časem praskla,ale udržela to. A na dno bych klidně taky jednu dal. Nic se tím nezkazí. A pěkně po celé délce i k bočním sklům, ono i ten kousek kolem 6 cm celkem pomůže.

Jo, bych dala 12mm sklo..

O tom jsem taky premyslel. Mam tristovku bez vyztuh, tak to neresim. Mozna by na tu dylku stacila jedna na stred.
Cajra napsal: myslim, ze podelna je zbytecna, asi necham nalepit dve pricne
My máme dvě příčná a "oceňuji" je hlavně při odkalování. Šestkrát nasávám odkalovač. Tak to ještě zvaž.

Myslim, ze 10mm by bohate stacilo, ale pujdu asi do ty 12ctky. Mam malou neterinku ktera na rybicky rada busi.
Cože, a to ti to jako neprdlo ? Já mám moje 100l akva z 6mm skla.

Taky mám chovné nádrže lepené z tenčího skla, než doporučují normy, ale u akvaria, které bude předpokládám v bytě či domě bych tedy nešetřil a volba 12mm skla mi přijde jako rozumná...
Mel jsem doma deset let 150ti litrove akva lepene ze 4mm skla

Lepení firmy Zekie bych zas nepovažoval za příklad super kvality...hraje se na cenu a 10 sklo mi přijde opravdu málo(navíc právě Zekia používá dost často i ty výztuhy na dně, z důvodu použití tenčího skla) a nevlepit podélné výztuhy je naprostý nesmysl...
Istota je istota... Tak potom kludne aj z 20mm skla... Ach jaj... Moje 170x47x61 (dxhxv) mam s dvoma pozdlznymi a jednou priecnou vystuhou z 8 mm skla a bez problemu uz par rokov. A to som uz treti majitel, takze myslim ze 10 mm je az az...
To asi maj odzkousene, ale na 70 hloubky me to prijde malo. Nikde jsem takove akva nenasel.
Ked to robia z 10 mm skla tak to maju odskusane. A hlavne je to lacnejsie. 12 mm sklo zbytocne hrube a tazke.
Taky si od Zekie chci dělat set 480l akva. Též mě zarazila síla skla jenom 10 mm. Nechám si to taky udělat z 12 mm. Jistota je jistota.

Bude to lepit firma Zekia a to asi cernym silikonem.Standartne to lepej z desitky coz se me zda malo.Z dvanactky chtej asi o 800 vic, coz neni moc.
Myslim, ze podelna je zbytecna, asi necham nalepit dve pricne.
Na dno ne. Dno je výztuha sama o sobě. A 2 kanty a podélná výztuha budou bohatě stačit. S tloušťkou 12 mm souhlasím.
Viděl bych to na 12mm sklo, podélné výztuhy nahoře, dvě napříč... Jakým lepidlem bude lepeno? Možná bych zvážil i výztuhy na dno.
Dobry den. Poradte prosim jak silne sklo a kolik vyztuh na akva o rozmerech 130x70x60 cm (DxHxV)Dekuju
Starší reakce
Není to tak úplně pravda, záleží také na délce a systému výztuh. Sám mám výšku 70cm a tl. skla je 10mm. Naprosto bez problémů.
No já mám 150x60x60 + výstuhu uprosřed a zdá se mi to maximálně v pořádku a bezpečné, to jsem měl větší strach z nosnosti stojanu než výdrží akva

Tlouska skla se neodviji ani tak od objemu akvarka, jako od jeho vysky. 10mm je tak do vysky 50cm na vyssi uz bych kvuli klidu v dusi dal 12mm.
tak díky,já myslel že je to mac malí, tak akvárko bude možná v sobotu už doma
Ano já mám taky z 10mm skla
Starší reakce
S tím lepeným spojem, to je fakt, to mne vůbec nenapadlo, že by byla menší lepená plocha a to rapidně menší. To mi za to nestojí, aby se mi jednoho dne odloupla stěna akvária

S tou Zekií nevím, mam rád věci samo-doma a je pak i větší radost, když člověk má něco svého vyrobeného a ne už hotově koupeného. I cena je poté o 30-50% menší, ale tam si zase člověk kupuje odborně udělanou práci a může se na ní více spolehnout, že je kvalitněji vyrobena
Ještě jeden dotaz: Kolik stojí 1m2 10mm skla? 6mm stojí 360,-, ale 10mm nevím

Tloustka skla s delkou se doporucuje vetsi kvuli pruhybu, ale napeti bude stejne v celni i bocni stene. Ale to je jedno, v podstate mas pravdu, na bocni, kratsi steny staci (mirne, o par desetin) tensi sklo. Ale pevnostni rozdil 10-6 je ohromny, pak budou bocni steny zbytecne znacne mene pevne, to same i spoj, o mensim prurezu.
Hotove akva tohohle rozmeru z 10-ky stoji od zekie cca 3k. Kolik muzes na tech tloustkach usetrit? 300, 500? Stoji to za to?
O lepeni neceho jineho ke sklu silikonem (pvc, abs) ani na okamzik neuvazuj, to je silikonem neslepitelne. Popravde, asi neexistuje nic, cim by to bylo slepitelne tak, aby spoj byl tak pevny jako okoli.
Chci lepit sám. Napadlo mne to, když jsem hledal v tabulkách jakou tloušťku skla. Uvědomil jsem si, že tloušťka skla vzrůstá délka X výška a když boční stěny nejsou tak dlouhé, tak přeci není potřeba, aby byli tak tlusté. Akvárko samonosné nebude, bude na dvou 18 LTD k sobě slepených PU. Člověk na tom docela i cenově ušetří (váhu bych neřešil, protože co to je maximálně cca 5 kg ušetřených na 300kg?) Nehledě na to, že samonosné AQ mam a nejsem s tím moc spokojen (chladnější dno). Taky jsem uvažoval i o tom, že bych ho slepil v kombinaci PVC(ABS či s čeho to dělaji

)desek a jen čelní stěna by byla ze skla. PVC desky se mi válí doma (10-12mm), ale mam strach s prohýbání, tak zůstávám u skla...
U takhle velkeho (maleho) akvarka bych o tom neuvazoval. Co to prinese? Mirna uspora v cene skla, maly pokles hmotnosti samotneho akva, dost velky pokles v pevnosti (ale stale bude dostatecna, jen mozna uz ne "samonosne")
Ale mozne takhle optimalizovat akva jde. Spis nez kvuli pevnosti, kvuli pruhybum.
Tloustka dna by mela byt vetsi nez celni steny, pokud ma byt akva "samonosne", postavitelne na hrany.
To ti nekdo nabizi, nebo budes lepit sam?
(edit - oprava preklepu)
Ne. Všechno desítkou.
Dno a výztuhy klidně z 12 ky. Pro jistotu. Jestli si to budeš lepit sám tak hlavně dobře odmašťuj.
0 11.09.2008 13:37
hanz [27] 
Chci si slepit akvárium, mam už i nějakou tu představu o tloušťce skla, ale raději se ještě zeptám všech.
Jaký je váš názor na kombinaci tlouštěk skla? Podélné sklo = 1300 x 400 (tl. 10) / boční = 480 * 394 (tl.6) / dno=1300x480 (tl.6) + podélné výztuhy=1288x40 (tl.6)...
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 13
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 27114x