Tloušťka skla akvária
To ještě nevím. Chci si přistavět zimní zahradu a do ní betonovou nádrž, kde by bylo pouze čelní sklo o rozměru 350 x 150 cm. Jinak nádrž by měla rozměry d 500 x š 230 x h 170 cm. Teď mám akvárium 3.800 l, klasické celoskleněné, ale nějak už mi připadá malé. Chtěl bych se s těma rybama i koupat. Mám rád velké a prostorné věci. Ale je to otázka budoucnosti, zda se je to vůbec reálné mít něco takového v baráku.
Moc děkuji za užitečný link
Safety Factor:
The variability of the strength of glass due to limitations of the manufacturing process means a suitable safety factor must be used when calculating glass thickness. The factor commonly used is 3.8. While not a perfect guarantee, it will remove all risk bar that of damaged or very poor quality glass.
Pááni, můžu se zeptat co do toho plánuješ? Bude to moc hezký rybníček
Vyšlo mi to na 39 mm. Při bezpečnostním faktoru 2 mi vyšlo 35 cm. V čem přesně spočívá ten bezpečnostní faktor? Jinak super.
Ahoj. Chtěl bych akvárium hluboke 150 cm a 350 cm dlouhé, postačovala by tlouštka skla 36 mm ( 3x12 mm)? Nikde jsem na tak hluboké akvárium nenašel tabulku s potřebnou tloušťkou skla.
Starší reakce
Takovéhle akvárium bude i z 8mm silného skla předimenzované, raději bych to udělal z 8mm než z 2x5mm slepených k sobě
Jinak bys měl mít větší obavy z toho jak to slepíš zvlášť když budeš lepit poprvé, než z jak silného skla
ved aj ja si myslim ze 8 bude v pohode, ale radsej poriadna istota, inac chystam sa lepit prvykrat, takze to bude aj pre moj klud, a hrubka skla no mozno dam tu 8 ale s tymi vsetkymi vystuzami, kamarat ma otca sklenara takze material bude lacno, a este otazocka tie rohove vystuze budu mat nejaky zmysel, bo jeden kamarat mi spominal ze jemu sa zacalo odlepovat akvarko od vrchu, asi tam mal riasy, nastastie tam bol a nebola nejaka vacsia skoda
Po tom všem, co jsi vypsal, mi přijde snažší vyměnit tchýni...
zbytečně silné - 8 mm bude stačit
a jestli chceš mít sichr, tak do desky toho stolku udělej drenážní otvory a postav ho jako nepropustnou záchytnou vanu...
0 28.01.2013 18:31 saiyadzin Zdravim, ja by som chcel pritelke zlepit jedno akvarko 80x40x45 (dxšxv) ale ma to jeden hacik "buduca svokra" nakolko nechcem aby ma v pripade vytecenia nadrze do smrti neznasala, rozmyslal som nad tym aby to bolo "extra mnohonasobne bezpecne" teda hrubka skla z 10 mm pricom by to boli 2x5 mm skla zlepene spolu a medzi nimi folia, plus pozdlzne vystuze po celych spodných stranach, horne vystuze, a este ma napadlo dat do hornych rohov trojuholnicky s odvesnami 5cm , vsetko z tej istej hrubky 10 mm, nakolko idem robit aj stolik na mieru, tak horny aj spodny vonkajsi okraj bude usadeny stvorcovymi ramikmi z dreva
takze otazka z hladiska normalnej bezpecnosti je myslim si jasna ale z hladiska extra bezpecnosti aby ma svokra neskor nenavidela keby nahodov vytieklo
Starší reakce
Tenhle rozměr se dělá běžně se šestky, ale pokud budou výztuhy, nádrž bude přelepená a napuštěná jen do výšky 35cm neměli by být problémy.
0 08.01.2013 06:01 Elvis Ahoj, mám starší akvárko o rozměrech : 100x43x40 delší dobu nepouživané. Tloušťka skla je 5mm.Raději ho nechám cele přetěsnit a dám výstuhy. Myslíte, že když ho napustím do 35cm, že bude vše v pořádku? Předem děkuji.
Starší reakce
Starší reakce
Tento rozměr z osmičky bez výztuh v pohodě vydrží. Ze šestky bych podélné kanty udělal.
0 29.09.2012 07:31 Beda81 – 80x40x40 8mm
Zdravim
rychlej dotaz. AKva 80x40x40 sklo 8mm bez vyztuh.
Bude to OK ?
Na netu nachazim, ze toto akva delaji z 6mm, ale nikde jsem nenasel jestli tam lepi vyztuhy.
DIky
Starší reakce
Při síle skla 12mm, není třeba příčné výztuhy a silnější dno je také zbytečné
edit: špatně jsem si to přečetl, máš v plánu akva z 10mm a dno z 12mm
Udělal bych to celé z 12mm
Díky moc takze vyztuhy nemusi byt, a co vetsi tloustka dna, rekneme 12mm.
já mám 130 x 45 x 30 (tl. 10mm),původní vlastník užíval bez výztuh. já dodal jen podélné pro jistotu
Tvé riziko na sebe nepřenesu ale nebál bych se toho
Na metrové akvárium příčné nejsou nutné, ale záleží také z jak silného skla to bude
jen se ubezpečím , akva 100x60x60 ze skla 10 mm že a vyztuhy jen podelné? nebo i příčné. Moc díky za odpověď
Starší reakce
Vlastní zkušenost nemám. Ale do 8mm skla bych nešel. Leda kdyby tam byly 2 příčky na vyztužení. Ale pokud někdo šetří při výrobě na tloušťce, tak se výztuhama zabývat těžko bude.
Tak nevím kdo prodává akvária s tímto rozměrem z osmičky, ale nad 50cm výšky se při délce nad metr standardně používá sklo 10mm float. Namátkou Sklorex má tvůj rozměr z desítky.
0 21.04.2012 17:10 jankaskodka Ale predavaju sa z 8mm tak potom neviem som mimo
Standartně jsou akvária takovéhoto rozměru dělána z 10mm skla. Je to o té výšce 60cm.
0 21.04.2012 17:03 jankaskodka Otazka.Akvarium 120x40x60 dxsxv ma hrubku skla 8mm.Bude to stacit?????Nechcem ziadne tabulky od vas len rady z vlastnej skusenosti.Dakujem
Starší reakce
O.K. problém by býti neměl, jenom jsem volil sichr metodu, protože rozdíl v ceně skla této tloušťky je zanedbatelný.
To bych volil taky, ale to akvárko už je slepené...tak snad nebude problém..
ja mam na 54l akva 4mm
takže si myslím že to bude ok
Volil bych 4mm a tu trojku jako krycí sklo.
Starší reakce
Před několika lety jsem koupil akvarijní set s těmito rozměry a tloušťku skla má taky 6 mm. Celou dobu je napuštěno skoro po okraj a zatím drží.
www.theaquatools.com/…
Myslím si, že 6mm stačí bohatě. Zvlášť, když bude pro želvičku, tedy napuštěné ne úplně "po okraj".
0 31.12.2011 12:08 booster – tloustka skla akva
Ahoj chci se zeptat jakou tloustku skla pouzit pro akvarium 80x35x40? Narazil jsem totiz na toto akvarium v obchode za cenu cca 900,- a tloustku skla ma 6mm tak nevim jestli to bude stacit (pro vodni zelvicku)? Nebo si mam radeji akvarium nechat vyrobit na zakazku ze silnejsiho skla, coz by bylo asi o dost drazsi? Dekuji za Vase rady a preju peknyho Silvestra a Stastny Novy rok
Starší reakce
súhlasím aj ja..ved pri takom malom akvarku je cena medzi 6 a 4 mm skle minimálne rozdielna..
Souhlasím a jenom doplním něco na co se tu zapomnělo. Tloušťka skla není důležitá jen z pohledu jestli udrží vnitřní objem akvária (tlak vody a substrátu), ale jedná se i o odolnost stěn proti nárazu a "nešikovnému" zacházení. Takže lze říci : ... ano, stačí třeba 4 mm tlusté sklo, ale v tvém případě má čelní tabule 40 x 40 cm a hloubka je 25 cm. Když tam budeš rovnat kameny (třeba), tak máš malý manévrovací prostor. Ťuk sem, ťuk tam a máš odštípnutou hranu, anebo ruplé sklo. Nebezpečí v domácnostech číhá ještě více.
Já jsem pro 6 mm ... vždy jedu na jistotu.
U takto malého akva nemusíš řešit tloušťku skla, takto malé akva udrží prakticky jakékoliv běžně použité sklo, které Ti tam nalepí ...
Dobrý den, chci se zeptat, z jakého skla si mám nechat udělat akvárium 40vx40dx25š, četl jsem tady pár tabulek ale každá je trochu jiná, bude stačit sklo o tlouštce 5mm?
Starší reakce
Já mám 130×50×50cm z 8mm skla a v pohodě. Ale mám tam hodně výztuh (podél celého vrchu, nahoře napříč a dole podél dlouhé strany), bez nich bych se bál.
0 01.11.2011 19:35 adis ...no zrovna ten moj rozmer na 150 tam nie je....
ma niekto take akva s 8mm skla?
0 01.11.2011 18:59 adis Ahojte,
rad by som sa spytal na hodnotu SF - nieco so safety - teda bezpecnost.
Chcel by som si dat spravit akvariu o rozmeroch 150x40x50 a ponukaju mi vyhotovenie s 8mm sklom alebo 10mm sklom.
Je tam cenovy rozdiel cca 40e - a rad by som sa teda spytal ci bude stacit (myslim aj s nejakou rezervou) 8mm sklo.
Akva by bolo vystuzene po obvode na dne akvaria a tak isto aj priecne na vrchu.
Dakujem
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 19
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 25686x