Tloušťka skla akvária
0 10.05.2011 15:27 Adam – 110×30×40 cm
Jaké sklo doporučíte při rozměrech 110×30×40 cm? Podle "hotovek" by mělo stačit 6 mm (SF 3.5), ale jsem malinko paranoidní, tak bych raději (s ohledem na délku) 8 mm (SF 6.0). Má to smysl, nebo je ta už paranoia přehnaná?
Starší reakce
A nie je na skodu prehodit Safety factor z 2.5 na 3

to nevadí,ale kdyby jsi měl obavy ,tak sniž sloupec vody o jeden centimetr.
Starší reakce
Nevím v tomhle nejsem kovanej

Ale bylo mě to řečeno sklenáři když mě vyměňovaly přední sklo u 720l a já se jich zvědavě vyptával

Dal jsem si tu praci a nesel si vyrobce akvarijniho lepidla dvou barev, tedy transparent a cerne. Obe maji spolecny katalogovy list (pdf) se spolecnymi udaji.
www.denbraven.cz/…
Transparent i cerne je mechanicky stejne, maji proste jen jinou barvu.
A ted k tomu prorustani rasy. Asi je to cele jinak. Sam vim, ze transparentni ma na svem lemu rasy, neodstranene rasy, dale nerostou, dovnitr lepidla nemaji jak. Kdyz se chteji odstranit z toho okraje lepidla, je treba zajet az do okraje lepidla. A co ze se tim deje? Odstrani se sice rasa, ale to lepidlo se vlastne neustale narusuje smerem do spoje. Takze se hezky narusuje spoj a rasa tim pousti dal a dal. A proc pak lepidlo asi tak povoli prave na prednim skle? Cisti se takhle dukladne jine sklo? Vetsinou ne. Na cernem lepidle ty tmave rasy nejsou videt, nedela to ten nehezky tenky prouzek ras na okraji lepidla, nelaka to nikoho zajizdet pri cisteni az do lepidla a rasam se tak neuvolnuje cesta dal a dal.
Podle mne je pricina spise psychologicky zduvodnitelna, nez rozdilnymi vlastnostmi ruzne barevneho lepidla. Ale jiste ze nejsem vsevedouci, jen mi to pripada logicke, coz nemusi nutne znamenat, ze mam pravdu

.
Černý silikon nemá větší pevnost spoje než transparentní. Jediný rozdíl mezi barvami (berme výrobky jednoho producenta) je v obsahu pigmentů. Velká ale jediná výhoda černého silikonu je jeho neprůsvitnost což se prorůstajícím řasám nelíbí.
Mám akva 120x60x60 10mm sko. podélné kanty. Chci dělat dřevěný kryt a rád bych věděl jestli mám vlepovat ještě příčný kant doprostřed? Jak to bude s průhybem když to neudělám?Má někdo akva stejných rozměrů?
Je to možné, ale tam kde si nejsem 100% jistý a nevím o tom všechno tak věřím lidem co se tím živí roky a dávají na svou práci záruku než abych dělal nejchytřejšího co všemu rozumí nejlépe

Znám pár takových a vždy na to doplatily

Ale to je holt ta česká povaha, naco věřit odborníkům když já vím vše lépe
Pokud chceš konkrétně tak Miro03 už někde psal (nebo mě vyprávěl, nepamatuji se přesně) jak mu odpadlo celé přední sklo staršího akvária lepené transparentním, více info k tomuto případu by musel upřesnit on sám.
To, ze mozna nejake zmeny na necem lze okem pozorovat, a na necem ne, neni meritkem, a je zcela jasne, ze co je na transparentnim videt, to na cernem nikoli. Takze se jim nekde rozpadlo akvarko lepene transparentem? Jak velke, kde konkterne, za jak dlouho, lepene konkretne cim?
Uz jsem slysel mnoho pover z ust expertu, a od urcite doby si davam poradny pozor necemu jen tak verit, specialne kdyz mi logika rika neco jineho. Jeste stale nekdo veri na globalni oteplovani? A jak to vypadalo duveryhodne, i Nobelova cena na to padla

.
Tak já to asi přece jen nechám odborníkem celé předělat, ne? Bude to lepší a jistější...
Pokud to jsou slušní sklenáři tak nebude třeba něco čistit od silikonu

Že transparentním lepidlem slepené akvárium prorůstá řasa není pověra, bylo mě to řečeno i profi firmou (Zekia = nemám důvod jim nevěřit)

To je jeden důvod a druhý je že černý má větší pevnost

Taky o tom přece jen uvažuju. Ale kdo to pak má čistit od silikonu?

Každopádně díky.

Záleží na tobě a na tom jak je staré to akva, je doporučené přelepit akvárium po cca 6-8 letech

Pokud je starší tak já osobně bych ho nechal přelepit

Díky, necám to teda udělat z toho 10mm skla. ;) Bude to jistější, díky. ;)
Takove akvarium je z 8mm skla na doraz. Predstavu si lze udelat zde:
www.theaquatools.com/…
Kdyz se to napusti do 50cm vysky hladiny, je to slusne bezpecne jak to je i bez vystuh, a ve zbytku mohou trcet kusy korenu, rust plovouci rostliny atp.
A pokud vyztuhy, financni rozdil mezi 8 a 10mm snad nebude u vyztuh tak podstatny, aby se tady muselo setrit. Nechal bych si rict cenu pro oboji a pak se rozhodl. I po vlepeni vyztuh (pokud vubec) bych to akvarium ale nenapoustel moc vic nez jsem napsal.
Mně se to taky zdá divné... Ale tak mě zviklal, že už jsem nevěděla, čemu věřit.

Rozměry akva jsou 110x40x66 (dxšcv). Postačí 8mm výztuhy, nebo to musí být těch 10mm? U nás je málokterý sklenář dělá. Ale zase je lepší sázka na jistotu...
Pokud lepidlo dobre drzi, jak by jim mohly prorust rasy? Jako ze jej od okraje pomalu odtrhavaji? No jak by se ty rasy asi dostaly dal nez na kraj toho lepidla, ze ano? Takze nijak. A ted mame cerne nebo bile lepidlo, jaky je rozdil mezi tim, jak na to muze svetlo svitit, kdyz jde jen o okraj?
Ciste logicky to vidim jako poveru, kdyby byl s bilym ci transparentnim lepidlem problem, proc by tim jeste akvarium nekdo lepil? Sklenar, u ktereho jsem nechaval lepit ja, mi rekl, ze si mam vybrat podle vkusu, ze je to uplne fuk.
Cemu bych veril je, ze stare lepene akvarium nemusi mit tytez vlastnosti jako lepene nove, tedy lepidly nejake novejsi generace. Take lepidla ruznych vyrobcu nejspis nebudou mit zcela totozne vlastnosti. Ale soudit to jen podle barvy, to mi fakt prijde jako kravina.
BTW, objem akvaria je hezka vec, jenze tady je dulezitejsi vyska vodniho sloupce a take delka akvaria kvuli pruhybu skla, chce to zkratka rozmery.
Starší reakce
No a jak jinak by jste jako nekvalitní a neseriózní prodejce chtěli zrovna na akva ušetřit, jedina možnost je vést tloušťku skla na min.

Jestli si ho budeš dělat sám tak 4 mm. 3mm to vydrží v pohodě, ale je náchylné na rozbití stačí ťukec a je to.
Tak to nevím, proč to prodávají ty sety, ktere maji tloustku skla 3 mm.
Ne, standart je 5mm.

Stačit to jistě bude.

Při té výšce by to mělo stačit.
Zdravím. Trochu jsem ty svoje rozměry přehodnotil.
Bude stačit 10mm sklo na 210*50*60 d*v*š??
Podélné výztuže nahoře i dole + 1 příčná 15cm široká.
Super odkaz

Co se tloušťky skla týče je to jednoduché. Velké společnosti použijí tu 10 aby měli co největší zisk, blaho zákazníka není vždy na prvním místě. Jelikož zákazníku mají mnohdy dost, pak jsou Ti co dbají na osobní dojem a přímý kontakt s každým zákazníkem. A za prakticky stejnou neli lepší cenu Vám na takovéto akva dají i tu 12 mm. Mluvím z vlastních zkušeností, jako příklad bych např. uvedl, akva totožných rozměru zakoupené v předraženém setu v Hornbachu a pak např. kde chodím pro akva já, Akva Farda, cena mého akva neli setu bude zcela určitě o dost levnější a kvalitnější i s tlustším sklem. Dále pak si můžete na akva navymýšlet různé specialitky, které vám zhotoví bez keců

Je lepsie pouzit Safety Factor 3. Ta 2.5-ka je asi take bezpecne minimum.
Uz jsem ten link sem posilal, omlouvam se za opakovani:
www.theaquatools.com/…
Po zadani hodnot z dotazu to hodnoti akvarium jako bezpecne. Nicmene ruzne prostredi, ruzne pozadavky, takze my mame akvarko dosti predimenzovane a s ohledem na male kluky (obcas vzduchem leta ledacos) se asi nikdo divit nebude.
Zkousel jsem to na pro mne znamych prikladech, zda se ze to pocita dobre. Ale jak se rika, duveruj, ale proveruj, vice zdroju pro srovnani nezaskodi.
BTW, tech 124kg skla akvaria z dotazu se pri opatrne manipulaci slusne pronese, treba do schodu

.
O.K. Já jsem se ptal, z toho důvodu, že jsem kdysi kupoval 200 litrový akvárko a když jsem si pro něj přijel, tak se ukázalo, že je to bejvalý terárko ze 6 skla. Co se týká Tvýho rozměru, tak ať se dívám kam se dívám, tak vždycky je to udělaný z 12 skla, tak bych věřil těm co tomu rozumí a do této výhodné koupě bych nešel. Určitě se Ti k tomu vyjádří i někdo, kdo s tím má daleko více zkušeností než já. Napsal jsem jenom svůj názor.

Bylo používané jako akvárium,ale napuštěné jsem ho neviděl.
To akvárko bylo používaný, Jako akvárko? Viděl jsi ho napuštěný?
Dal bych dvojité podélné výztuhy nahoře i dole.
Také bych přidal i tři příčné výztuhy.
Jde všechno, ale jedná se o míru rizika a ta zde není malá.
No docela nic moc, toto jsou akva typu Hornbach atd., na tu výšku 60cm, takto to vyrábějí jen fa. které chcou hlavně ušetřit a na kvalitu nehledí, obě mé akva jsou z 12 skla a to jsou menší, je to hlavně kvůli té výšky. Nejspíše to to akva udrží ale do budoucna by to mohlo dělat problémy.

0 03.03.2011 17:59
Kuca [43] - Cichlidy Mám možnost levně koupit akvárium 600L 200*50*60 d*š*v.
Bohužel je lepené z 10mm skla,takže nevím jestli to vydrží.
Prosím o vaše názory

Jj určitě uprostřed od jedné strany na druhou tak min 8 cm pásek skla 8mm tloušťky. A byli by dobré i podélné výztuhy které budou navazovat na tu příčnou. Někde určitě najdeš foto jak se to lepí u těchto větších nádrží. No myslím že teď už těžko nádrž vyhodí když už jí má slepenou.
Normální to je, ten průhyb, otázka by měla znít je to nutné a není to riskantní? A tady by byla odpověď: ano.
Mám nádrž také vysokou 70cm, dokonce o něco kratší, ale z jiného neš 10mm skla si ji nedovedu představit stjně takm jako bez podélných výztuh a kantu uprostřed. Pocit jistoty mi za ten malý finanční rozdíl stojí, vždyť je to investice na více než 10 let.
No dekoraci mam již zařízenou(viz prezentace). Ale jak říkám 2-4 mm na predni a to samé na druhé...není to prohnutí u skla normální?
Pri tejto výške by som použil jednoznačne 10mm sklo. Tu je link na firmu polit a niekoľko príkladov nimi dodávaných akvárií aj s hrúbkou skla -
www.polit.sk/…
Oni vedia prečo také alebo onaké hrubé sklo
Edit: Teraz si napustil len vodu ale nezabudni, že až to budeš zariaďovať nasypeš tam nejaký štrk, substrát, možno nejaké kamene ako dekoráciu... A to sú veci o dosť ťažšie než voda.
No... Výztuhu bych tam asi dal, pro jistotu a klid v duši.

No já už jen jestli mam vypouštět nebo ne

po naplnění cca 3-4 mm průhyb na středu, jinak vše rovné...
Já měl z 8 mm skla nádrž 100x40x65 dxšxv a držela i bez výztuh. Byla tak 15 let používaná. To jen moje zkušenost.
To nic nemění na tom, že 70cm je na osmičku moc. Udělal bych to z desítky a to včetně kantů.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 13
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 27114x