Tloušťka skla akvária
Float je obchodní označení litého skla. Já mám rozměry 90 x 35 x 40(výška) ze 6mm, jen mám podélné výztuhy a v poho.
A čo to prosím Vás znamená float?
A dalo by sa miesto kantov použiť 7mm sklo?
Na tenhle rozměr stačí šestka float. Možná bych pro jistotu použil podélné kanty.
V dúfam že blízkej budúcnosti si plánujem dať zlepiť akvárium s rozmermi 80x40x35 (80 dĺžka, 35 výška). Chcel som sa riadiť tabulkou na tejto stránke:
www.akvarijni.cz/…
Keď som však porovnal údaje z tabulky s mojimi akváriami, všetky mali sklo hrubšie, jedno má dokonca aj výstuhy. To ma dosť znepokojilo. Podla čoho by ste mi odporúčali riadiť sa vy?
Starší reakce
Oprava, neměl jsi akvarko 37 l, ale terárko 37 l.
Osobně bych to neřešil a koupil nové (orientační cena - sklorex 37 l za 319,-)
3 mm mi přijde docela dost málo. I když by akvárko ve vaně vydrželo, tak 3 mm nebude mít žádnou "ťukací rezervu". Až do toho něčím lehce klepneš, tak to může prdnout.
Tož nemusí ti to rovnou prsknout do xsichtu

k čomu je dobré hodiť na akvarko ručník??

A je to akvárko na rybky? hoď akvárko do vany a napusť to tam, hoď přes to ručník a nech to tam pár hodin. Myslím si ale, že to vydrží
Já mám akvárko 40l a sklo 4mm...zatím teda drží a drželo vždycky. Používalo se X let.
Dej na radu a kup si nový, taky by nemuselo vydržet těsnění, protože moč je pěkná žiravina.
Starší reakce
kortezhugo napsal: .. dnes mas aj tvrdene,kalene,...ktore maju vecsiu pevnost a dovoluju pouzit aj tensie skla... Opravdu? Ne vsechno, co je tvrzene a kalene, znamena, ze se pri konstrukcnim navrhu muze pouzit tensi. Zde je tomu presne naopak.
Myslim, ze Sklorex, Zekia a pod robia z 12tky normalne 250x60x60 cm akva, to mas takych 900l. Ak tam podavas rozumne vystuhy, nevidel by som problem.

- sirka nechyba... ak bude sirsie ako dlhsie pocitas stale z najdlhsou plochov ako dlzkov...
ono

tiez nie je sklo ako sklo - dnes mas aj tvrdene,kalene,...ktore maju vecsiu pevnost a dovoluju pouzit aj tensie skla...
ta tabulka pocita z "normalnym" sklom a kludne aj bez vyztuh...
Dakujem vam vsetkym za odpovede. Ale nerozumiem tej Loderstedtovej tabulke. Ak je tam uvedená vyska a dlzka, este mi tam chyba sirka akvaria na to aby som vedel zratat objem... Ak by sa bocna stena brala ako stvorec pri 12,2 mm skle mi to potom vychádza na 110x70x70, co je iba 539 litrov a ako vydim na stránkach predajcov robia aj uz spomenuty rozmer 200x200x70 980 litrov z 12mm sklaco, je dost podstatny rozdiel.
200x200x70cm (dxšxv)?

Kdyz to budes mit zevnitr poradne zpevnene a pripadne i zvenci (oramovane).

0 22.01.2010 19:19 Standy – maximalny objem akvária
Poradte mi prosim ako si viem spocitat aky najvacsi objem akvária mozem naplánovat ak mam dispozici sklo s hrubkou 12mm. Aky najvacsi objem akvaria mozem naplanovat aby sklo vydrzalo tlak vody?
Moja predstava je zapustená nádrz v stene ktorá by mala celo z 12mm skla.
Starší reakce
Tak dnes jsem mluvil se sklenarem, co je par bloku odemne. A vypada to, ze za akvarko 200x50x50x10 s nerez vystahama nahore a nerez posuvem na kryci skla by se to melo vejit do 4 tisic s papirem, bez papiru i levnejc.
Podívej se na stránky Zekie

hodně lidí si je taky chválí a dopravu mají vlastní, Romy má od nich celý komplet a za dopravu 600kč

Mrkni:
www.euroregin.cz/…
Ale ceník tam nenajdeš. Ten jsem získal pouze osobní návštěvou. Oni vyrábí akvária hlavně do zahraničí a "specialitky" - např. akvária v Liberecké botanické zahradě. Právě proto, že nemají potřebu živit se prodejem "nádržek" pro maloodběratele není ta firma moc známá (i když vyrábí už dlouho) a když tady občas čtu kolik kdo dal za nádrž v akvaristice a pak kouknu do ceníku Brilantu nedá mi to. Za jeden telefon nic nedáš, paní je tam ochotná a vše domluvíte. Jen pokud bys jel pro nádrž sám, tak max. do 14.00 hod., pak jsou zaměstnanci (chlapi) domů a neměl by ti kdo pomoct s nakládáním.
P.S ty ceny co jsem ti psal jsou včetně DPH.
Brilant má v nabídce: 200x50x50 sklo 10 mm za 4403,- Kč a z 12 mm skla za 5773,- Kč.
200x50x60 sklo 12 mm za 6510,- Kč.
Mám od nich už třetí akvárko a jsem spokojený. To největší je 180x65x60 výška, sklo 12 mm, podélné výstuhy široké 5 cm a jeden kant 15 cm.
Ale nemáš vůbec vyplněný profil, takže nevím, jestli by se ti to vyplatilo si pro něho zajet do Jablonce nad Nisou.
Tu výšku bych volil podle toho jaké ryby chceš chovat. Např. pro skaláry 60 ale pro hejnové rybky 50 cm. Vypadá pak opticky delší a vynikne v něm chování hejnových rybek. A jak píše jaa: Pro výšku 60 cm budeš muset mít víc trubic abys to prosvítil...
Mam akva presne tohto rozmeru (200x50x60), sklo je 10mm a je to v pohode... Co sa tyka vyztuh mam 7 cm siroke vystuhy vo vsetkych rohoch. A tiez 7cm vystuhy hore na prednom aj zadnom skle a tri 10 cm siroké kanty...... Vsetko je v poriadku..
No a co sa tyka tej vysky 60vs50, tak urcite tych 10 cm spravi dost do objemu ale hlavne do celkoveho vzhladu (pozitivne). Ale zasa negatívne je ze treba pri 60tke rátat s lepsím svetlom ako pri 50 tke.
Diky za tip. Rozdil v cene je dost patrny. A asi ani nebude moc problem s kvalitou, jak jsem se pri procitani fora docetl. Dost nerad bych se nedobrovolne koupal.
Ano, to vim ze 100 litru je hodne. Sam jsem do ted nemel skoro ani to nedovolil prostor ale 2200 Kč je taky docela dost. Nevite o nejakych jinych vyrobcich se stejnou nebo vedsi silou skla? Slabsi nechci. Preci jen jistota je jistoat a nechci nic riskovat.

Sklorex je firma s velkou zkušeností takže té tloušťce skla můžeš plně důvěřovat. Výztuhy bych u téhle délky samozřejmě použil taky. A těch 10 cm rozdílu dělá v objemu nezanedbatelných 100 litrů.
1 11.12.2009 10:32 defík Dobry den jsem zde na foru novy a jako prni vec musim slozit poklonu velke vedsine z vas a hlavne tedy vasim akvariim. Mam dotaz ohledne akvaria. V soucasnosti mam 80l a chci si poridit po prestehovani nove akvarium s rozmerem 200x50 hloubka x 50-60 výška. Sklorex ma u 50x50 10tku sklo a u 50x60 12tku predpokladam ze je to tedy dostatecne? Nema nekdo zkusenost primo s temito rozmery a pripadne nevity jake jsou u techto rozmeru vystuhy pokud vubec nejake? A otazka snad posledni

akvariumbude slouzit jen jako dekorativni a tak me zajima vyplati li se investovat (50 vs. 60)a ziskat tak 10 cm sloupce vody z duvodu chovu jak ryb tak rostlin? nebo je to jiz zanedbatelne? samozrejme take tim ziskam 12 sklo misto 10.
Starší reakce
Ne nadarmo se říká,jistota je jistota,a jestli je rozdíl ceny včetně kantu pouhých 120 Kč,vůbec bych se nerozmýšlel a vzal silnější sklo.

6mm na akva této velikosti stačí. Vem si ale 8mm rozdíl 120 korun je při celkové ceně zanedbatelný.
Zdravim,
chci si nechat slepit akvarium 95x35x40. obeslal jsem par sklenaru z dotazem kolik by to stalo a mam dve nabidky. Jeden pán nabizí ze to udela z 6 mm skla za 1380 Kc, a pak jedna firma z 8mm za 1500 Kc. Oboje vcetne stuzujicich list.
Tak nevim ktere mam vzit...
Co byste radili? diky
Starší reakce
...no vecsinou sa pouziva toto:
Tabulka - orientační potřebná tloušťka skel v mm vzhledem k rozměrům akvária (podle Loderstedta)
www.akvarijni.cz/…
...len je to "orientacna" tabulka a nie je sklo ako sklo

- preto sa daju akva robit aj z ovela tensieho skla...
byvam v panelaku na 5. poschodi. samozrejme som poistil byt na taku sumu, aby to pokrylo aj tych piatich podo mnou, keby nahodou

My máme 20 let akvárko 160l na výšku 40cm tloštka skla je jenom 5 mm a porád bez problému drží tak že bych neměl strach.
Ještě asi ty zpevňovací lišty hrají roli. U tak malých možná ne.
Takhle jsem v Baumaxu koupil 54 litrovku v setu,sklo skřípalo ve spojích, tloušťka 4 mm , fuj v životě bych do toho nenalil vodu, tak šla... Namísto toho je teď 70 l s dvěma komorami... 8 mm prevence

Neboj se, já bych byl i s tou 8mm v klidu. Ale oni za svá akvária ručí, takže buď podle jejich podmínek, nebo si to nech zbastlit někde u sklenáře, který ti slepí cokoliv, hlavně že je kšeft. Nejlepší na tom je, že oni mi to slepí z 10 mm skla a ještě o 500,- Kč levněji, než sklenáři z 8 mm

(a pochybuju, že sklenář bude leštit hrany).
Bydlis v panelaku nebo v baraku?
No a ja mam 480l s vyskou 60cm z 8mm skla. Roky bez najmensieho problemu... tak klud

Zrovna včera jsem byl objednávat akva v Brilantu v Jablonci nad Nisou. V ceníku mají nádrž d.80 x š.40 x v.60 cm z 8mm skla. Chtěl jsem si objednat v podstatě to samé - d.78 x š.38 x v.65 (pokud možno 70)cm výška, ale byl jsem upozorněn, že při tlušťce skla 8 mm je právě těch 60 cm "hraniční" výška a i tak to neradi dělají. Raději doporučují 10mm. Nakonec jsem objednal d.78 x š.38 x v.60 cm (pokud to ve výrobě schválí bude 65cm). Byl jsem trochu zklamaný, už jsem viděl těch 70 cm výšky, ale raději budu mít jistotu, že nic neriskuju.
Takže jak píše JzH. Rozhodující je výška.
P.S. Nedávno jsem narazil na inzerát 70x30x70 cm ze 4 mm skla - to už musí být fakt o hubu

Je to dobře já mám 60l 3 mm. A drží to dobře

No na dvou internetových "obchodech" kde se prodávají lepená a samostatná (bez dalších serepetiček) tak u 72l akva mají tloušťk skla 6mm.. Skus se podívat na příspěvěk JzH tam o tom něco píše..
0 28.10.2009 00:14 Vaclav4 – .....
Zdravim nyni bych si chtel zalozit druhe akva jenze.......vytahnul jsem svoji byvalou 72l rozmery 60x30x40 ale tet me desi sila skla je jen 4mm ikdyz akvarko bylo v provozu dobry rok nyni se mi ńejak nechce do nej davat voda.....akvarko je z hornbachu a co mi prislo akvarko tet ze sklorexu to je nebe a dudy mam se nato radsi vykaslat?
Starší reakce
Takových nádrží jsem měl víc a nikdy žádnej problém. Pokud je to akva nový, tak by měla bejt i záruka.
Díky, už vím o co jde

byl jsem z toho trochu zmatenej. Pro mě je to prostě držák na krycí sklo,, a nikdy mě nenapadlo, že má i tuto funkci. Ještě jedna otázka akvárium 100x40x40, 160litrů, prodávají ho v tloustce skel 6mm. Není to málo? Připadá mi to málo, ale snad když ho prodávaj a ne jen na jednom shopu, tak by ělo vydržet

Výztuhy jsou uzké proužky skla nalepené na čelní a zadní stranu akvária, zabraňující průhybu skla. Lepí se pod horní okraj nádrže, někdy (u delších nádrží) ještě i nad dno nádrže.
Co je to ta výztuha? Chci si koupit akva 160 l ze 6mm skla. Ale o výztuhách nic nevím..
Starší reakce
Tabulky a nabidky sklenarstvi jsou samy o sobe predimenzovane azaz, ja tedy volim dimenzovani "akorat". Pokud by to takhle delali vsichni, jezdime ve napr. ctyrtunovych autech, co zerou 20l, a stoji 2x tolik.
"Jistota" ma i sva negativa, horsi pristup do akva v pripade hornich vystuh, horsi viditelnost v pripade tlustsich skel, vyssi vahu.
Přesně tak

Raději více než méně

Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 13
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 27114x