Skalára amazonská - chov
Může ji honit druhá skalára, ale pravděpodobnější bude to krmítko.
Edit: podle fotky určitě krmítko. Je tam vidět krmení, tak skáče.

Ahojte, prosím stalo sa niekomu že mu vyskočil z akvária skalár? Majú tendenciu to robiť? Nikde som o tom nečítala a pred chvíľou som bola náhodou hore, obracala som sa na druhú stranu v posteli a zrazu so sebou pleskol o zem... Najprv ma napadlo či korytnačka ale preistotu som sa pozrela a naozaj rybka... Mal jedinú možnosť a to otvorom 7,5x7,5cm kde časť zaberá aj automatické krmítko (otvor je tam aby to kŕmenie nepadalo na sklo, iné riešenie mi nenapadlo len odsunúť sklo). Snažil sa vyskočiť 3krát pokiaľ som správne počula, len ma tie zvuky neprekvapili keďže korytnačka robí podobné bežne. Chvalabohu že som sa pozrela...
Čo si o tom myslíte prosím, nepáči sa mu tam a preto chcel vyskočiť, alebo len tak z rozmaru? Alebo mi ešte napadá či nie kvôli jedlu keď tam je to krmítko? Skaláre dosť váhajú pri kŕmení a bohužiaľ mrenky ani neónky nemajú problém sa tam votrieť hneď, tak isto guramy, a skalárom sa obávam že neostane toľko čo by mohlo... Tak či si náhodou nemyslel že skáče za jedlom alebo čo. Ak by aj toto nebol dôvod na vyskočenie, prosím o radu aj pri tomto: ako kŕmiť aby sa im niečo dostalo keď sú takí spomalení a nepriebojní?
A hlavná otázka: ako spraviť kryt aby sa to už nestalo?? Mám tam iba krycie sklá a v rohu kúsok odsunuté kvôli priestoru na to krmítko, ale spravím čo sa bude dať aby sa toto neopakovalo pretože za chvíľu prichádza čas kedy budem doma o dosť menej často a bojím sa, že už ho znova nebudem vedieť zachrániť...
Prikladám ešte fotku kadiaľ vyskočil

Starší reakce
O odchov mi určitě nejde, specializuju se na okružáky

. Měkčí a kyselejší vodu jsem chtěl spíš kvůli rostlinám - teče mi zde 10,6dGH (Ca 62mg/l, Mg 9mg/l), pH 7,8; NO3 jen 8mg/l - ale je fakt, že koberečky a náročné rostliny nepotřebuju (CO2 nechci). Zkusím to teda s vodovodní a uvidím, co na to živočišstvo a rostlinstvo.
Pokud je nechceš množit, není třeba s vodou pro skalárky dělat nějaké extrabuřty. Při jinak dobré péči prospívají a vyrůstají i v normální či trochu tvrdší vodě bez problémů. Více záleží na celkové péči o nádrž a především dobrém a vhodném krmivu.
Ok,asi mate pravdu - podívám se po RO, musím to doma davkovat po kouskach

Nádrž je plastova,ale bince tam samozřejmě časem bude přibývat. Používá se třetím rokem.
Nehledě k tomu, že dešťové mraky můžou projit přes prumyslem znečištěné oblasti.
Do té dešťovky se může pláchnout kde co a pokud dlouho neprší je to taky risk, poněvadž se voda může kazit.
Z čeho ta nádrž je?
Kdysi znamí používal dešťovku z podobné nádrže, jenže po roce se začala kvalita vody zhoršovat. Nakonec do ní musel vlézt a vyčistit.
Ona je to nádrž nová, 10m3, tak jsem si říkal, že i případné nečistoty (na to asi narážíš?) se naředí a vzhledem k tomu, že vodou i zaléváme se ta voda mění.. Nějaká špatná zkušenost? Nejhůř mě napadá saze v zimě třeba od sousedů, pyl,..? Bydlíme na vesnici - žádný zásadní průmysl blízko.
Používám dešťovku z nádrže taky a bez problémů. Ale je fakt, že málo kdy měním najednou víc než 40 litrů (~10 %). Kde jinde taky takhle snadno sehnat vodu s nulovými dusičnany.
Teplota vody určitě problémem nebude.
Ovšem ta dešťovka z retenční nádrže, tou bych si jistý nebyl a osobně bych ji nepoužíval.
Ještě mě napadl jeden dotaz - při výměně vody 100l ze 400l hrubého liju vody přímo z vodovodu/retenční nádrže(dešťovka), při teplotě v akva 25st klesne teplota na cca 19-20st. Bude to pro skaláry problém? Případně bych samozřejmě mohl pořídit barel (měnit míň vody častěji se mi nechce) a nechat vodu doma ohřát, ale nejsem si jistý nadšením něžného pohlaví

Starší reakce
Díky za radu i ostatním, vše nabralo spád a brzy už bude 12ks Nanay

já jich měl v 500 litrech i 20, momentálně 16, výška 50cm. Nanayky jsou o něco menší, takže bych spíš volil ty.
Díky za info - zrovna tvou nádrž sleduju v oblíbených a inspirační článek jsem četl
Ale máš vyšší akva 60cm.
Teď když už vím, že by to šlo, mi jde spíš o ten počet - ono se to asi špatně navyšuje.
Pokud dáš pryč ty parmičky, tak bych řekl, že by to mohlo fungovat. Mám jich v podobném objemu dokonce 12 a dlouhodobá spokojenost.
Díky za odkaz, to je paráda, dávám do oblíbených - na fotce jsem napočítal dokonce 13ks
Za endlerky budu skoro rád..
Parmičky půjdou, to je mi jasný. Dusičnany by měly být v pohodě - měněná voda má kolem 5mg/l, takže musím dost přihnojovat KNO3, aby vůbec něco rostlo. Právě ten počet mi není jasnej a zdá se mi nešťastný dávat na 2x, navíc ryby, který asi nebudou vždycky k dispozici. Vodu měním 1/3 za 14 dní - víc nevím, jestli bych to dlouhodobě nezačal flákat

Dal bych pryč ty parmičky, aby skalárám neokusovaly ploutve. 25 °C asi gut. Co se množství týče, záleží, jak moc často chceš měnit vodu. Kup si jich do začátku třeba šest a sleduj s testem NO3, co to dělá. A pak se rozhodneš, jestli přikoupit nebo jestli to stačí.
Ahoj, prosím zkušené o rady:
Ve 400l nádrži (viz prezentace Fiaskow) mám v současnosti endlerky, 30x fantom červený, 20x parmička čtyřpruhá, 10x panc. skvrnitý.
Velice se mi zalíbily skaláry - konkrétně Nanay a Manacapuru.
Mám akva vysoké jen 50cm, tzn. cca 41-42cm vody.
Parmičky by šly pryč - odbyt mám.
Ohledně skalár jsem úplný začátečník (možná jsem nějakou ubezdušil v 50l jako děcko), pročítám fóra.
Ostatní by myslím mohli zůstat (endlerky příp. oželím), teplotu bych držel tak na 25st.
Akvárium je otevřené.
A konečně dotaz - je to vhodné pro skaláry (výška), příp. jakou variantu a počet? (tuším jsem četl, že Manacapuru jsou vyšší, tak Nanay?)
Příp. budu rád za kontakt na osvědčeného chovatele ideálně někde Brno-Olomouc-Svitavy-Prostějov.
Nebudu je případně pořizovat hned, ale abych jim už začal přizpůsobovat akva (založené teprve před 4 měsíci).
Starší reakce
0 10.04.2020 23:34 dendy12 – Skalar

Ahojte viete mi poradit prečo ma skalar taketo vykali? Raz za týždeň davam mrazene patentky a potom ich krmim este s tetra min granules ďakujem.
Starší reakce
Je to ledka. ..zkusím ho vyměnit a ztlumit.
Nejspíš je to světlo na ně silné. Buď ho ztlum nebo přidej plovoučky.
Edit: Yirka a afc1886 byli rychlejší.
Nevím čím svítíš, ale asi se ti osvětlení nerozjíždí postupně, nebo ano? Dej jim tam aspoň nějakou možnost úkrytu v podobě rostlin, ať už plovoucích nebo ve dně zasazených.
Vždyť tam jsou jak nazí v trní.
Je třeba nějaké rostliny, přirozenější prostředí, místo, kde se mohou cítit lépe.
Starší reakce

... a už jste přemýšlel proč to dělají? Když už máte takový zásadní poznatek?
U mne pár vteřin.

Starší reakce
No v podstatě se tam udržuje teplota 25 st, dno odkaluji každý den, někdy i 2x a část vody taky měním denně. Výstavní kusy opravdu nehodlám vypěstovat, ale předpokládám, že když se pěkně vyvíjí, mají apetit a čiperně plavou, je to na dobré cestě. Souhlasím s tím, že kvalita podmínek v odchovně úzce souvísí s kvalitou ryby v budoucnu- na burze se mi už jednou podařilo koupit skaláry od chovatele, ve výstavce vypadaly dobře a až doma jsem si všimla, že dvěma kusům chybí takové ty přední dlouhé ploutve- prostě takoví poloviční skaláři- mrzelo mě to a zároveň poučilo, že se mám příště více dívat, co kupuji.. nicméně musím říci, že jeden z těchto deformovaných skalár mi žije dodnes, těší se velkému zdaru, přestože je poloviční, než norma a na oko je prostě jiný... neměla jsem to srdce ho eliminovat...
Snad se můj vlastní odchov podaří, i těch pouhých 8 kousků mě velmi těší.
Nicméně jeden dotaz bych ještě měla, je jim přes 2 týdny, jaké krmivo byste doporučili? Doteď krmím artémii....
0 02.08.2019 21:43 - Ja by som doporučil 27C a pritom dbať na kvalitu vody.
Pokud chceš odchovat slušné ryby, musí tomu odpovídat podmínky. U výstavních to platí dvojnásob. S tím souvisí i počet, protože musíš odstraňovat nevhodné kusy. Zeptej se Montyho, to je na tohle šílený pedant.

Pokud ji nejde o množství a výstavní kusy není vyšší teplota nutná, přežijí odolnější jedinci, jenom s kvalitou takto odchovaných ryb nevím.
Jo díky za upozornění, topila jsem jim na 28st. A pořád hynuly, toto jim evidentně nevadí, takže přitápět už nebudu. Radost z toho mám a příště budu o něco zkušenější…
V prvom rade ťa upozorním na nízku teplotu.
A je to dobrej pocit, když se člověku podaří pár kusů, co přežije, že? Příště jich bude víc.
Starší reakce
3 19.07.2019 13:33 - Ak to udržíš prvých 5 dní,tak by to mali dať.Držím palce.
Artemis už mám domluvenou, v sobotu pro ní pojedu- říkám je to poprvé, vůbec mě nenapadlo, že to přežije.... otvor lahve je nad hladinou, takže budu krmit tudy. A voda se kazit doufám nebude, vždyť je to normálně v akváriu a proudí tím voda.....
Jak to budeš krmit? A jak odsud budeš odsávat zbytky potravy? Tohle je docela nepraktické. A pomalu začni líhnout artemii.
Díky, nakonec jsem to vyřešila asi nejlépe, jak mi podmínky dovolují: našla jsem doma velikou Pet láhev, do které jsem udělala veliké oka vrtačkou a na to dala silonku. Celé ponořila do akva a list opatrně přesunula tam. Takže je to v akva,před ostatními přitom chráněné v láhvi.... jsem zvědavá, co z toho bude...., je to filtrování, má to zdroj tepla, proudu.... uvidíme...jestli se dílo podaří, vám vědět
Vzduchovat určitě (seškrtit) , udržovat teplotu spíš vyšší cca 27° a hlavně měnit vodu. Co nejčastěji. Odsávat bordel a zbytky krmení a dát si při tom pozor na vcucnutí prcků. Nevím v čem je hodláš odchovávat, ale zavčas je přesunout do většího akvária. Porostou hodně rychle. Hlavně tu vodu, klidně ze začátku dvakrát denně, ta se zkazí velice rychle a začnou kapat, jak na běžícím páse. V poledne může být všechno OK a večer jich máš čtvrtinu. Ale když se ti to povede, je to fajn pocit. Držím palce.
Lidi Žďárec, prosím o radu..
3 dny zpět se výstřely skaláry ve společenské nádrži, vždy to do druhového dne zmizelo, tak jsem to neřešila. Ale nyní se vylezl potěr, hemží se na listu a já chci zkusit odchovat. Přeložím i s listem, voda stejná z akva, to vím, jen mi prosím poraďte, jestli musím vzduchovat- mám vzduchovací motorek eheim, ale přijde mi to hrozně silné a když to přiškrtím, tak mám strach, ať se to nějak nezapře, nebo nepřetlakuje. Druhý dotaz-jakou udržovat teplotu vody?
Bude to pokus, třeba nic nepřežije.... uvidíme.
Díky za odpovědi
Starší reakce
Samicu mám jednu a z odchovu doma 19 dorastajúcich mladých.No mladých,už teraz skoro ako ruka...

Teda tých samcov naviac mám ešte z pôvodných rýb.
nj , na velkýho "hajzlíka" platí jedině- ještě větší hajzlík ... a nebo banda malejch

Přidat reakci
1 ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 65969x