Krunýřovec jednopruhý Otocinclus - chov
Otíka jsem nakonec našla, samozřejmě už mrtvého, břicho měl už normální. Jinak dík za rady, testy koupím a budu hledat problém ve vodě. Ted se přesunu do jiného tématu a začnu poptávat a shánět kvalitní testy za dobrou cenu.

Presne toho jsem se bal, nasi otici smejdi uplne vsude. Sam jsem zacal pouzivat KNO3 abych se zbavil sinice a z obavy na skokove zvyseni dusicnanu jsem dal zatim mene, sinice je na ustupu, tak o vikendu premerim dusicnany, udelam castecnou vymenu vody a davku trochu zvysim.

Tablety pro rostliny, nebo-li hnojivo, nemají na otíky žádnej negativní vliv. Jsou ve dně a otíci se k nim nedostanou, jestli Tvoje obavy směřují tímto směrem.
To nevypada spatne. Ty testy doporucuji, akvarko jeste nebude stabilizovane, prece jenom to neni tak dlouho, co bylo zalozene. Zvlast pokud hnojis, tak aspon pro zacatek neni na skodu si zjistit, jak se situace v akvarku vyviji. Predevsim, pokud se vyskytne problem ... Nejsem si jisty tema tabletkama ke korenum v kombinaci s otiky, sam jsem je nikdy nepouzival, ale nejak mi to nesedi ....
Ted devet plus jedna v karantene.
Akvarko je zalozene od zacatku listopadu, rybicky vpustene po mesici. Do ted bylo vse v poradku. Vymenu vody i odkalovani delam kazdy tyden, krmim susenym krmivem, zkusila jsem i mrazene. AQ ma 60l, svitim 10 hodin. Pridavam co2 v tekutem stavu 1ml denne, ale to davam jen obcas, kazdy den urcite ne. Jinak jednou tydne hnojim profitem a ke korenum tablety na podporu rustu cryptocoryn. Filtruji nonstop, rostlin mam celkem dost, proste tak akorat. Filtr jsem za tri mesice cistila jesnou a to protoze byl vazne hodne spinavy (byl oplachnut ve vode z akvaria). Prezentaci si zde udelam jak najdu chvilku casu a budu na to mit klid. Jinak otik ehem noci zmizel, mrtvolka nenalezena. Cichavec, ktery onemocnel pred nim je v karantene a drzi se. Ostatni rybku "zatim" v pohode, ale asi nakoupim testy a pomerim vodu, protoze je mi to cele nejake divne. Ps: vcera jsem dala do AQ sul. Tak uvidime co prinese cas a jak se ostatnim otikum a rybkam bude darit. Vodu momentalne menim!!
Ahoj, nejlepe by bylo udelat si prezentaci. Datum zalozeni profilu je 1.12.13, je to i priblizne doba zalozeni akvarka? Jak velke je a jake ryby a kolik tam je? Bylo akvarko zabihano pred vpustenim ryb a jak dlouho, apod. Vic inf. o akvarku by zkratka neuskodilo, casto je to zasadni pri urceni problemu. Ze ti ryby davaji za posledni tyden zabrat neco naznacuje, stejne mozna i to, ze zrovna ten nejmensi otik .... Urcite proved tu vodolecbu, jak ti radi romant a podej vic inf. at kazdy, kdo sem prijde muze, muze lepe poradit.

Za posledni tyden mi davaji rybky zabrat, tak uz jsem vydesena ze vseho

jen by me zajimalo jestli se neco podobne stalo i ostatnim.
Vodoléčbu a když to do dvou dní nezabere, tak poslat na druhej břeh, ale třeba je jenom přežranej, ráno moudřejší večera.
Jeden otík z hejna se nějak neobvykle nafoukl v bříšku, má ho ve vnitř černé a polehává na filtru celý den. Z hejna je nejmenší. A z "kadící" (lepší výraz mě nenapadá), má červenou tečku. Spíš to vypadá jako kdyby se mu rozšířila a jde vidět krev

. Nic z ní ale neleze, žádný červíci nebo tak. Pokusím se vyfotit! Nějaké rady?

Starší reakce
Ono to je asi na zvykání. Já jsem dlouho nehnojil, pak jsem jednou kapnul hnojiva do akva a hned se jeden poroučel. Byli zvyklí na hodnoty blízké nule a to se nelíbilo rostlinám zas.
zřejmě tam máš něco co ten dusík pěkně spotřebovává. Jinak já mám už několik měsíců otíky při 30-50mg/l NO3, není to záměrně, už z vodovodu mi teče přes 30 a dlouho sem neměl pořádný test jak to změřit, takže mi vystoupala až na 50 (pořád nechápu, jak se můžou prodávat nefunkční testy), teď se pomalu vrací... Otíci jsou v poho a zdraví, úhyn jsem žádný nezaznamenal, ale je těžké je spočítat všechny, takže ho ani nevylučuji, minimálně ale 13 ryb z 15 koupených tam pořád je.
Taky jsem si rikal, beztak bych tam zase zanesl i ten fosfor.

Ten odkaz si ulozim, bude se hodit.

Dekuji. Mimochodem, ja tam i zkusil tu vodu z velkyho nalit (asi 1/3), ale po tydnu jsem mel ten dusik zase na nule ....

Vydejchanou vodu, byť takto na dusičnany bohatou, bych nepoužíval a šel do klasiky a to třeba do sanytru, což je KNO3 a tímto postupně ty dusičnany zvyšoval. Tady si spočítej, kolik čeho je ti třeba. Hodnota 15-20mg/l dusičnanů nebude pro otíky problém.
www.rostlinna-akvaria.cz/…Starší reakce
Řekl bych že "B" je správně.
tak dnes jsem čistil, tak hlásím že otík s mega břichem nenalezen, respektive všichni zkontrolováni a spočítáni a žádnou abnormalitu jsem nepozoroval. Takže už splývá s davem ostatních otíků. Lze se tedy domnívat, že buď byla plná jiker nebo se za 2 dny velmi dobře vytrávila?
Tak jestli se ty problémy začaly projevovat po přidání ampule(to že jsi neviděl otíky žrát řasu, neznamená, že potrava pro ně nebyla), tak bych tam tu souvislost i viděl. Jinak stran okružáků, což jsou neskutečný dělníci a nepovažuji je za špindíry i ve větším množství než jednu ampuli, kterou já osobně mám v kategorii, pod 50 litrů ne. Je třeba si neustále uvědomovat, že se bavíme o 25 litrovým akváriu a tam potom ani ta týdenní výměna vody nemusí stačit.
Tú ampulárku som tam dal až po 3 týždňoch, čo otíci štrajkovali hladovkou a riasy bujneli a bujneli. Chcel som najskôr okružákov kanadských, ale podľa mňa tí rovnako znečisťujú vodu a možno i viac ako jedna ampulárka.
Inu, nevím, nevím, taky občas u někoho když odklopím umělohmotný kryt, zacítím smrádek, ale žádný umírání otíků se v těchto nádržích nekoná. Ono je to taky hodně o podmínkách v daným akváriu, neboť i zdravou donesenou rybku dokáží méně vhodný podmínky načnout až umořit, čímž neříkám že je tomu tak u Tebe, i když ta ampulárka v 25 litrech, no to ke kvalitě toho mála vody nepřidá a to i přes tu pravidelnou týdenní výměnu vody.
Tí moji mali pri kúpe celkom pekné brušká, okrem jedného. Zo začiatku sa pokúšali žrať riasy, trochu poškrabali na liste, ale vždy sa hneď tak prudko zatriasli, trhli sebou a potom prestali žrať. Ako by ich z tých rias striaslo. Takže predpokladám, že moje riasy sú nejaké mierne toxické, či čo. Riasy podľa mňa nasiaknú do seba látky - napr. ftaláty z plastového krytu. Vždy keď otvorím kryt akvárka, zacítim umelinu.
Základní pravidlo při nákupu je, vybírat pouze jedince s plnějším, pěkně kulaťoučkým bříškem, tzv. rozkrmený, u nichž, když jdou do dobrejch podmínek, je minimalizováno riziko výskytu parazitů.
Třeba osvědčenou klasikou, jakou je Entizol, nebo nějaký komerční přípravek obdobnou látku obsahující. Edit: Nematol, Flagellol
Tak to by som tiež rád vedel, že ako sa odčervujú otocincle.

To nebude hlad, to budou vnitřní paraziti na něž ty rybky umírají. Bohužel u importovaných jedinců, jenž otíci jsou vcelku běžná záležitost a když se odčervení neprovede na cestě k zákazníkovi(importér, velkoobchod, obchod, překupník atd.), je to na nás akvaristech, jak se s tím popasujeme.
Pokračovanie príbehu - Po mesiaci mi traja skapali v priebehu pár dní. Prakticky od kúpy vôbec nežrali riasy, takže asi na hlad. Aj keď som im hodil tabletku so spirulinou, vôbec ju nehľadali. Akoby nemali ani hlad. Dvaja úplne vychudli a jeden sa zas v priebehu jedného dňa strašne nafúkol a ráno bol mŕtvy. Ostal mi jeden a ten sa tiež k žraniu nejako nemá.

U toho komentáře pak chybělo, jak dlouho byl otík spokojený.
Taky me rasy moc nelikviduji, i kdyz neco spapaji. Radsi maji okurku.

Musim si znovu najit ten clanek, co jsem onehda cetl, ktery rika, ze otici nekonzumuji kazdou rasu. Pokud si vzpominam, tak zelenou vlaknitou ti nechaji pekne na pokoji at si buji, na druhou stranu hnedou rasu (ve skutecnosti rozsivky myslim, nechci se hadat) maji radi. Protoze jsem sam pozapomel, tak jim pro jistotu zatim davam okurek, ktery likviduji opravdu naruzive, ale pekne si to znovu zjistim a asi jim dam dietu .... samozrejme, pokud si budu jisty, ze tam mam tu spravnou rasu, kterou konzumuji ....

Odlov ho, nech ho vyhladovět a pak mu předhoď zařasený list
Tak jako se chovají ancistrusy, i zde je to různé. Ale jelikož je malý, neožírá rostliny. Pořád žere řasy. Ono se zamysli nad velikostí - sežere i to, co nevidíš. A je to pro něj lepší, než to co vidíš, prostě se mu to vejde do huby spíš než to větší.
Podobně se chovají krevetky. Hodíš jim něco jako Dennerle King a můžou se přetrhnout.
A jestli je schopen nalézt tetramin v době, kdy ho žerou ryby ... asi s tím nic neuděláš. Smiř se. Ono to je dobré krmení (skoro bych řekl - co dnes není), takže radši žere to lepší a přístupnější. Oždibovat řasu, to je dřina. Také si radši dám pizzu, než abych si uvařil
Mě také otíci ze začátku sežraly prakticky všechno. Až jsem z toho byl překvapený. Jenže bylo to nové akvárium. Jak se řasa rozšiřovala, stíhat přestaly. Přitom nažraný jsou pořád.
Mela jsem driv male otiky, t.j.mladata otiku, ty jedly rasy kde mozne (vyluksovali me akva a rostlinky do lesku).Ale jedly JENOM rasy.
Ted jsem poridila dospeleho otika, ten zere rybi krmeni (TetraMin), okurky-cukety, ale vubec me nepripada ze by pokusil o rasy...ikdyz porad nekde poskakuje po listech nebo skle.Rasy byly a jsou a situace se nemeni (sice je jich malo ale jsou)
Jak prinutit otika k rasam?
Podobná fotka se tu již několikrát objevila. Většinou byl komentář "spokojený otík". Spíš bych měl strach z těch bez panděra. Byť odsudpodsud, ten tvůj otík je tlustej fakt dost.
Bohužel bych to nechal osudu, buď je to v pohodě (a možná se vytře, pokud to je ona a ne on), nebo umře. Také jich mám pár podobných (byť ne až takhle). S otíkama prostě problém bývá. Neměl jsem jich sice tolik a dlouho, abych vynášel soudy, ale píše se o tom dost.
Dost mě to vadí, ale při způsobu importu se prostě není co divit. Radši bych si vzal odchov, nejlépe ze stejné vody co mám já, ale je to zjevně nemožné.
takže ryba je pořád stejně opuklá, jinak nepozoruju na jejím zdraví nic zvláštního. Je krásně vybarvená. Co se týče chování, tak se během dne několikrát přemístila, ale viděl jsem ji pouze odpočívat na listech, jinak žádnou aktivitu nevyvíjí. Toť asi vše, zítra se pokusím udělat nové foto, ale nemam na to zrovna dobrej foťák, tak to asi nebude nic moc.
Tak ani vodnatelnost vyloučit nelze, ale tu snad až na úplným konci možností, ono přecijenom importovaný rybky trpívají na banálnější choroby, ale nepředbíhejme, on nám tazatel jistě poreferuje, jak ryba vypadá.

Rybu pozoruj, abnormálně velké břicho bývá zpravidla vodnatelnost, několik dalších dní ukáže.
0 06.12.2013 17:02
Mislow [305] Nevim, taky bych to asi nedaval do souvislosti s okurkou, otiky mam tedy jen nekolik tydnu, okurku davam, ale myslim, ze ji dava snad skoro kazdy a kdyby mela takove nasledky, tak by si asi stezovalo uz hromada lidi. I pokud by v te okurce bylo neco, co to muze zpusobit, kdovi cim je pestitele honi do velikosti, tak by to asi nepoznamenalo pouze jednoho otika. Zkus ho vychytnout, kdy bude na skle, jestli si neceho nevsimnes ....

... nebo treba fakt budes mit potomky .... tedy ten otik

0 06.12.2013 12:17 radim No byl to jen takový můj postřeh

taky je možné, že se u tebe cítí dobře a je to plná samice

toš čekej a třeba budeš mít přírustky, nebo taky ne a zkape na nějakého vnitř. parazita. Ono co zvládají v přírodě, to nemusí ustát v akva...
Jak už tu bylo řečeno, jestli se chová normálně, tak bych to neřešil. Otíkům zdar

jj, tak okurku jsem dával jednou týdně, rozhodně bych to ale s ní nedával do souvislosti, už je to tak týden, co tam byla naposledy a takhle nafouknutej je asi druhý den
chybama se člověk učí a už bych ji tam nedal

teď v zimě jak nic venku neroste si beru v obchodech listy od kedluben a jine natě, když už se za to teda neplatí

nebo to čínské zelí z kterého není hned rosolovitá břečka jak z okurky.
No a okurka je tu VŠEMI neuvěřitelně doporučovaná, tak je celkem jasné proč to tam všichni cpou

taky jsem cpal...
radim napsal: Zkus vysadut tu okurku jestli dojde ke změně. Nějak podobně se mi po ní nafukují Panaque maccus
Jestli to nebude tím, že se v jejich domácím teritoriu běžně okurky nevyskytují....

Ne vážně, já furt nevím co máte všichni s tou okurkou...Zelená hmota je ideální z bezjaderných odrůd cuket...okurka je fakt bláto...
dobře, budu jí kontrolovat v nejbližších dnech
všiml jsem si jí teprve včera, že má takhle nafouknutý bříško. Mam je u sebe cca 14 dní. Je fakt, že během té doby vyluxovali všechny řasy a ještě jsem je přikrmil okurkou. Z počátku byly hodně aktivní, teď se mi zdá, že víc polehávájí. Co se týče tohodle kusu, tak už je teď cca 2 hodiny na jednom listu.
No je fakt, že takto vypadá hodně napucle. Ale já mám některé plnější stabilně. Myslel jsem, že to je samička plná jiker, ale nijak jsem nepřemýšlel nad množením.
Ak sa nespráva divne tak by som sa nebál, tiež po obede vyzerám rovnako.
Jak dlouho takhle vypadá?

je takovejhle tlustínek normální?
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 34090x