Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaká je to živorodka?

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Copak je to za rybičku? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Jaká je to živorodka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 20:06 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: Bak
Může to být tridens modrá ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 20:02 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – was is das mein heren ?
Fotka k příspěvku Už jsem nějak zapomněl jméno týhle myslím že limy ale nerad bych se mýlil...
sameček je černě pruchovaný a není to nigrofasciatka, samička je spíš divoce jen stříbřitá..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.02.2012 18:06 Muž rudolf [4681] Re: LiborSprysl
Poznámka ke kurzu lidových anatomů :) :
Skřele (operculum) je útvar srostlý většinou ze čtyř žaberních kostí, jenž zakrývá jako pohyblivé víčko žaberní otvor. Vzhledem k této funkci se někdy o skřelích hovoří také jako o "žaberních víčkách", což je, řekněme, takový lidovější termín. Když skřele chybí, resp. je výrazně zkrácená, jde vždy o stav nepřirozený. Může k tomu dojít v důsledku vývojové vady nebo onemocnění. To "červené prokrvené masíčko" není "na žábrách", to jsou samy žábry, přesněji řečeno žaberní lístky, které vyrůstají na kostech nazývaných žaberní oblouky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.02.2012 17:36 Muž rudolf [4681] Re: Nerezout
Fotka k příspěvku Druh je to mečovka mexická (Xiphophorus helleri). Zda bylo ke vzniku této barevné formy použito před x generacemi křížení s nějakou formou platy skvrnité (Xiphophorus maculatus), se na základě vzhledu nedá určit, ale rozhodně to není vyloučené. Termín "čistá forma" lze vztáhnout jedině k tomu, zda budou ryby dávat potomstvo relativně jednotného vzhledu či nikoliv, což poznáte časem ;-) Doby, kdy existovalo pouze několik jasně definovaných barevných forem jako "berlínská", "tuxedo" nebo "wagtail", jsou dávno pryč. Výstavní standard mečovek už řadu let s žádnými názvy barevných a kresebných forem nepracuje, protože těch forem je moc. Název formy je čistě obchodní záležitost. Jinými slovy, určitou vzhledovou formu (kombinaci základního zbarvení a kresby) si každý může označit úplně libovolně, čím zvučnější název, tím zpravidla větší komerční úspěch, tj. prodej koncovým zákazníkům. Vaše ryby mi nejvíc připomínají ty, které u nás byly vystaveny např. v roce 2010 v Hradci Králové jako forma "Panda" (viz foto). Když se ale rozhlédnete po internetu, zjistíte, že se toto jméno u mečovek nepoužívá moc často a objevují se pod ním dost odlišně vypadající ryby, někdy dokonce chybně i ty, které se víceméně pravidelně označují jako forma "Koi".
Jaroslav Hofmann
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 16:21 Muž LiborSprysl [9015] Re: Lila1
Jsou dobře živené :-D ale kdyby to byl kžíženec s platou, tak je v těle kratší a vyšší, tohle jsou mečovky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 16:20 Žena Lila1 [31] Re: LiborSprysl
Mě se právě zdají tlustší. Moc tenké mi nepřijdou. Ale já jsem začátečník ;-) . Koukni na tu vlevo vzadu v rohu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 16:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: Lila1
Na křížence mečovky s platou jsou moc dlouhé a tenké... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 15:56 Žena Lila1 [31]
Nerezoute, a nejsou tvé rybky podobné této?
www.mikeslaststand.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 14:22 Žena Lila1 [31] Re: LiborSprysl
No potrefená se ozvala :-).

Myslela jsem si, že by to mohly být skřele. Díky moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.02.2012 14:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: Lila1
Jé, to neměla bejt potrefená, to jen, že u těhle mečovek se horkotěžko určuje co je to, když to není ve standardech, protože každý obchodník tomu dává různé názvy :-) Žaberní víčko je ten "příklopec na žábra", když chybí (což se u akvarijních ryb stává) je vidět skoro až červené prokrvené masíčko na žábrách.
P.S. Nejsem rybář, ale možná je to v jejich hantýrce totéž jako skřele, co za ně chytají ryby když machrují jací jsou báječní lovci hop ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2012 13:05 Žena Lila1 [31] Re: LiborSprysl
No dík teda :-) za tu bábu, nakonec ze všech "tipujících" :-) jsem jediná rodu ženského. Libore, co přesně je to žaberní víčko? stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 12:59 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Nerezout
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2012 11:49 Muž LiborSprysl [9015] Re: Lila1
smich To je jak ta bába, když povídala, že to mohl být i německý ovčák devět měsíců po mejdanu, když hleděla na svého čerstvě narozeného černouška smich
Divoké mečovky vyloučíme hned - takže škrtáme montezumy.
Jestli je "berlínka" standardizovaná jako zelená nevím a nechce se mi to hledat, vím jenže ve standardu je červená.
Zcela určitě se jedná o barvu vyšlechtěnou, takže ten původ v potocích kdesi bych také vyloučil jako zásadní znak, ale calico jako komerční název existuje, stejně jako tricolor, ovšem v obou barvách je většinou červená jako třetí.
Původ těchto ryb bych hledal mezi bílými, kohaku a tricolor. Ke křížení se bezpochyby používá "berlínka", ale toto asi nejspíš není, ryby na fotce mají silně prorůžovělé žaberní víčko a to červené ryby nemají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 11:27 Muž venca21 [-1] - Cichlidy
mohla by to být Mečovka zelená var.černá calico,,původ potoky Mexika,Hondurasu a Guatemaly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 11:25 Žena Lila1 [31] Re: Nerezout
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 11:12 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Nerezout
Tipl bych si Xiphophorus hellerii zelená berlínská ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 10:44 Nerezout – Jaký druh mečovky to je?
Fotka k příspěvku Včera jsem si koupil mečovky, ale nevím jaký je to druh a zda je to čistá forma. Děkuji za odpovědi předem. :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2012 12:04 Jan Hlava – co je to za živorodku
Jedná se na 100% o živorodku okatou,Girardinus falcatus,sám je chovám,tyto živorodky na fotce mají ještě zachovalé přírodní zbarvení se žlutým leskem,chovají se i téměř bezbarvé varianty,je velmi podobná živorodce lesklé,ale ti mají naznačené tmavé a kovově lesklé pruhy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 21:26 Žena Alkestis [9] – Chichi
Ano, take jsem necekala, ze za jedno foto dostanu tri stranky odpovedi na jine tema. potlesk
Ale kazdopadne moc dekuji za dedukci. ;-)

PS: Ale musim uznat, ze ten vyklad stoji za to. Myslim, ze mi amateri ani netusime, ze i ryby mohou miti tak pestrou historii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 19:02 HaDaS Re: rudolf
Paráda. Děkuji nejenom za mne, ale i za ostatní. Jsem rád, že jsem vznesl přihlouplý dotaz, který měl za následek tuto přednášku. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 18:40 host Re: rudolf
Jardo, palec nahoru! palec palec palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 28   20.01.2012 18:24 Muž rudolf [4681] Re: rudolf
3. Křížení: Křížením jedinců dvou různých druhů vzniká mezidruhový kříženec. Ten se může stát druhem až ve chvíli, kdy se začne významně odlišovat od obou druhů výchozích i od všech druhů ostatních, přičemž tento okamžik je závislý na definici druhu, kterou použijeme. Zpravidla jde o řadu generací, po které se musí ten kříženec dál množit mezi sebou. Ale zase to postavím obratem na hlavu – jsou druhy, které vznikají rovnou v první generaci jako potomci mezidruhového křížení. Klasickým příkladem je skokan zelený, což je hybrid skokana skřehotavého a skokana krátkonohého, který má v tělních buňkách geny obou druhů, ale v pohlavních jenom skřehotavého (skoro se bojím dodat, že u nás, zatímco ve východní Evropě má v pohlavních buňkách naopak geny skokana krátkonohého – a neptejte se mne, proč). ;-)
Tyhle druhy se označují jako „kleptodruhy“, „kleptospecies“ či „kleptony“ a i ve vědeckém jméně mají vloženu zkratku kl. (Rana kl. esculenta – skokan zelený). (Úplně aktuálně se skokani zelení označují „Pelophylax esculentus complex“ nebo „Pelophylax kl. esculentus“, ale to už jsme jinde…)
Zmiňovaní kopytníci, mezek a mula, jsou neplodní, čili ti nikdy nemohou naplnit jakoukoli definici druhu, protože nejsou schopni se mezi sebou rozmnožovat a vytvářet linii populací se vztahem předek–potomek. U zmiňovaných kříženců kočkovitých šelem je další plodnost omezená – samci jsou uváděni jako neplodní, samice plodné – čili samice se mohou množit, ale jenom s plodným samcem některého z rodičovských druhů, což znamená, že takové potomstvo se bude zase tomuto druhu blížit. Opět nelze naplnit jakoukoli definici druhu – a hlavně jde o ojedinělé případy záměrně člověkem navozené, nikoli o běžný přírodní jev.
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 25   20.01.2012 18:23 Muž rudolf [4681] Re: rudolf
2. Definice druhu: Ke konci 90. let kdosi napočítal asi 22 různých konceptů pojmu druh – a to se bavíme o zoologickém přístupu, u botaniků bychom asi našli ještě nějaký ten další přístup. Ještě před takovými 30 lety se převážně uváděla jedna definice druhu, která pracovala s jeho reproduktivní izolací – zjednodušeně, druh je to, co se mezi sebou kříží a co se nekříží s jiným. Základem charakteristiky druhu v tomto smyslu je reproduktivní izolace. Jenže ono se čím dál víc ukazovalo, že to není úplně pravda, že může docházet k mezidruhovému křížení, a co víc, že potomci z mezidruhového křížení nemusí být nutně neplodní. Takže definice reprodukční bariéry se začala posouvat stále víc z absolutní na relativní. Zase velmi laicky – když se potkají, tak spolu teoreticky můžou, ale oni se normálně nepotkají, takže prakticky nemůžou. A to, že se nepotkají, může být dáno geografickou bariérou, periodicitou aktivity (časovou bariérou), etologickou bariérou atd. Tahle tzv. izolační koncepce druhu je pořád nejčastěji uznávanou v teoretické oblasti. Dnes trochu přeformulovaná definuje druh jako skupinu populací, které se mezi sebou mohou rozmnožovat a od ostatních skupin jsou nějakým způsobem reprodukčně izolované. V pozadí jaksi připouští, že mezi dvěma různými druhy může docházet občas ke křížení, ale v přirozených podmínkách je to tak málokdy, že vzniklá výměna genů mezi různými druhy není významná, takže fakticky zůstávají od sebe izolované.
Jenže – a to budiž ukázkou, jak je to v teoretické rovině složité – taky existuje třeba buffonovská koncepce druhu, podle níž je kritériem příslušnosti k jednomu druhu schopnost zplodit plodné potomstvo, a to bez ohledu na cokoli dalšího. Neboli přesný opak toho, co jsem napsal v předchozích větách. Je to svým způsobem extrém, ale je dobré o něm vědět. Definice druhu na základě fenotypové koheze říká, že druh je největší vymezitelná populace, v níž funguje jakýsi mechanismus zajišťující vzájemnou fenotypovou kohezi příslušníků té populace, čili to, že si jsou podobní a vypadají zhruba stejně. Další definice druhu přinesly nové taxonomické přístupy, takže máme např. koncepci evolučního druhu (sekvence populací se vztahem předek-potomek, která se vyvíjí odděleně od podobných linií, má specifické evoluční funkce a tendence) nebo kladistického druhu (pracuje s populacemi podle jejich umístění na fylogenetickém stromu), a nakonec možná taková ještě nejpochopitelnější je koncepce fylogenetického druhu, podle níž je druh nejmenší možný soubor populací se vztahem předek-potomek, který lze podle nějakého diagnostického znaku odlišit od jiných takových souborů.
To vše byly koncepce, s nimiž se pracuje v teorii. V zoologické praxi se pořád nejvíc používá typologická definice druhu založená na tom, že jedinci stejného druhu si jsou vzhledově podobnější než jedinci různých druhů.
Celé to lze shrnout – všichni biologové se shodují, že druhy existují, ale naprosto se neshodnou v tom, co to vlastně „druh“ je za kategorii, proč vlastně existuje, jak ho definovat a jak různé druhy vůči sobě vymezovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 25   20.01.2012 18:22 Muž rudolf [4681] Re: HaDaS
Uf, to jsme se dostali do docela hluboké vody… Problematika definice druhu je na knížku a navíc od někoho jiného než ode mne. smich
Ale zkusím několik nutně zjednodušujících tezí, které možná pomohou.
1. Prokaryota (tedy zjednodušeně řekněme bakterie) do této diskuse vůbec netahejme. Jejich taxonomie je úplně jiná než v případě rostlin a zvířat, neplatí u nich prakticky žádná z definic druhu, které se používají u eukaryot (rostliny, živočichové, houby a protisté), což je dáno naprosto odlišným množením (nemají pohlavní množení, ale přitom si vyměňují několika různými mechanismy genetickou informaci, byť se jinak množí nepohlavně…), stavbou atd. atd. Jedna z definic druhu u bakterií třeba spočívá v sekvenční odlišnosti určité nukleové kyseliny – pokud se sekvence 16S ribozomální RNA dané bakterie liší minimálně v 5 % od ostatních známých druhů, je to nový druh… Osobně si myslím, že i tady by se ale mělo zacházet s pojmem druh tak, že patří přirozeným vývojem vzniklým formám, zatímco uměle (člověkem) vytvořená forma by tak být označována neměla, byť nějak definované znaky nového druhu splňuje, ale to je otázka více filozofická než biologická.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 16:03 Muž LiborSprysl [9015] Re: Karnal
Křížením opravdu vzniká kříženec...já vím, ty míříš ke křížencům lvů a tygrů, oslů a koní a dalším podobným lidským výmyslům, že by to mohly být druhy. Nemohly. To nejsou přirozeně vznikající jedinci, ani tu nepůsobila evoluce. To si jen člověk hraje na pána Boha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 15:49 Žena Karnal [196] Re: HaDaS
Vždyť sis skoro odpověděl :-) - kříženci přece. Někteří kříženci navíc už dále nejsou plodní, tedy nemůžou nikdy získat status samostatného druhu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 15:45 HaDaS Re: LiborSprysl
A mezidruhovým křížením vzniká co? Trošku se stydím za svou neznalost biologie, přiznávám se k ní, ale třeba se poučím. Napadá mne taková mula, mezek, liger, tigon...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 15:01 Muž LiborSprysl [9015] Re: HaDaS
Výběrem člověka nemůže vzniknout druh...Tuším již Darwin psal o původu druhů...Výběrem člověka dochází buď ke vzniku třeba barevných variant, nebo v případě psů, koček a podobných zvířat třeba plemen. Druh pořád zůstává zachován.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 14:56 HaDaS Re: rudolf
Děkuji za vyčerpávající odpověď. To se jen tak nevidí. palec
Pozn. 1 : Nedávno jsem četl, že se podařilo laboratorně vytvořit nový druh (opravdu druh) bakterie. Vzhledem k tomu, že jsem nedůsledný, tak nevím kde, kým a jak. Takže nic. :-)
Pozn. 2 : Vždy jsem měl za to, že nový druh vzniká buď základním přírodním výběrem, nebo umělým výběrem (zásah člověka). Nastávající druh - nový druh. Sice mají společný původ, nejedná se však o tentýž druh. To že se organismy se společným původem mohou navrátit k totožným znakům nezpochybňuji. Je to sice hodně okrajově a laicky, ale takto nějak jsem se to učil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 12:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: rudolf
Ha také jsem opisoval a nekontroloval...prosím autory několika atlasů a obávám se, že dokonce i obchodních katalogů, aby si opravili hop není to Simson (nebyla to nějaká motorka?), ale Simpson.
Z rychla jsem tu chybu našel 4x - to je to nešťstné opisování...už nebudu smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   20.01.2012 12:34 Muž rudolf [4681] Re: rudolf
Dokončení:
Když se dostaly platy pestré do akvárií, vypuklo jejich bezuzdné křížení, nejen vnitrodruhové, ale občas i mezidruhové, využívající toho, že některé druhy rodu Xiphophorus se mezi sebou kříží velmi ochotně. Takže třeba z platy skvrnité (Xiphophorus maculatus) byl do plat pestrých „vnesen“ plamínek, tedy prodloužené střední paprsky ocasní ploutve, z mečovky mexické (Xiphophorus helleri) zase vysoká hřbetní ploutev (terminologií standardu „praporcová“), která byla u tohoto druhu vyšlechtěna dřív. Ten pán, podle kterého se forma u mečovek i plat někdy označuje, se jmenoval Simpson, nikoli Simson. A vzhledem k tomu, že cíle bylo dosaženo, tedy vyšlechtěné formy zaujaly akvaristickou veřejnost víc než přírodní, chovají se dnes v případě Xiphophorus variatus v akváriích převážně vyšlechtěné formy, zatímco na přírodní se prakticky nedá narazit.
Tak nevím, zda je to teď jasnější, ale snažil jsem se ;-)
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.01.2012 12:33 Muž rudolf [4681] Re: HaDaS
Jako zapřisáhlý ateista musím upozornit, že člověk není Bůh, pročež nemůže stvořit druh. A jako kdysi dávno vystudovaný biolog, který se snaží se stařeckou marnivostí udržet ve stavu, aby se nemusel stydět za to, že ten diplom má, musím konstatovat, že neexistují „vyšlechtěné druhy“. Takže s trochou hrůzy přemýšlím, co že to čtete za literaturu, kde to píšou… ;-)
Ona ta biologie má jako kterákoli jiná věda určitou terminologii, kterou je nutno respektovat, když se o ní píše, protože jinak vznikají nesmysly, které se pak často šíří a opisují a šíří a opisují… Xiphophorus variatus, česky plata pestrá, je druh – bez přívlastků. Vědecky ji popsal pan Meek v roce 1904 jako Platypoecilus variatus, vyskytuje se ve vodách atlantického úmoří Mexika a v mezidobí byla přeřazena do rodu Xiphophorus, takže proto se dnes jmenuje Xiphophorus variatus. To druhové jméno „variatus“ znamená „rozmanitý, variabilní“ – je velmi výstižné, protože různé přírodní populace, především samci, vypadají různě, mají různé zbarvení a různou kresbu. Třeba Angličané říkají tomuto druhu často „Variable Platy“ a i to české jméno „pestrá“ tuto rozmanitost vystihuje docela dobře. Obecně lze říci, že samci z přírody jsou méně pestří, než samci dnes v akváriích chovaných vyšlechtěných forem, přesto ale i u těch přírodních samců může být základní zbarvení různé – šedavé, hnědavé, namodralé, na něm většinou černá kresba tvořená různě velkými, různě rozmístěnými skvrnami. A třeba v řece Axtla ve státě San Luis Potosí byla nalezena populace, jejíž samci vypadají velmi podobně jako u formy Sunset, jen intenzita barev je menší. (Mám na mysli ryby s modravým základním zbarvením, nažloutlým bříškem, kresbou z černých skvrn, žlutavou hřbetní a oranžovou ocasní ploutví. Na internetu se jako Sunset objevují také fotky ryb, které jsou od hlavy plošně sytě žluté, kterážto žluť směrem dozadu tmavne a na ocasním násadci a v ocasní ploutvi přechází v červenou. To je zbarvení, které se podle standardu jmenuje správně „marigold“, je z hlediska genetického recesivní a bylo zachyceno a upevněno šlechtěním.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.01.2012 11:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: HaDaS
Přírodní druh, který vytáhli z řeky
plata pestrá
Xiphophorus variatus (Meek, 1904)
říše Animalia - živočichové » kmen Chordata - strunatci » třída Actinopterygii - paprskoploutví » řád Cyprinodontiformes - halančíkovci » čeleď Poeciliidae - živorodkovití
Píšou na internetu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 11:13 HaDaS Re: LiborSprysl a Bob 66
Ještě jednou jako pro blbečka prosím. Všude jsem se dočetl, že tento druh je uměle vytvořený - člověkem. Z vašich příspěvků mi ale vyplývá, že se jedná o druh přírodní. Tedy takový, který mohu vytáhnout z vody v přírodě (ne z jezírka), a to bez toho aby jí do té vody vypustil člověk.
Takže :
a) Přírodní druh*
b) Vyšlechtěný druh

... a neříkejte mi, že c) je správně. :-)

Pro LiborSprysl : Kdyby jsi tam nedával ty naštvánky, tak bych si nemyslel, že jsi rozčílený. Myslel jsem to dobře. ;-)

*Jak vypadá přírodní forma?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 10:54 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: HaDaS
Xiphophorus variatus je druh, různým křížením a šlechtěním jde udělat spoustu různě barevných forem a variant tohoto druhu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 10:52 Muž LiborSprysl [9015] Re: HaDaS
Ne, x. variatus je jeden z druhů plat, tedy plata pestrá, původně přírodní druh, který byl prošlechtěn jako plata skvrnitá, x.maculatus a mečovka zelená, x.helleri do různých barev a tvarů těla smich a tohle mne fakt nerozčiluje. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 10:46 HaDaS Re: LiborSprysl a Bob66
Oběma Vám děkuji za vysvětlení.
Pro Bob 66 : Jestli jsem to dobře pochopil, tak Xiphophorus variatus je uměla vyšlechtěná forma a pořád vznikají nové a nové variety.
Pro LiborSprysl : Nerozčiluj se hned. Není to zdravé. ;-)
Pro Alkestis : Zapomeň na můj tip. Byl mimo. Omlouvám se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2012 10:09 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: HaDaS
Je to dost velký rozdíl :) Xiphophorus variatus je jiný druh se spoustou forem, jsou nafocené tady rybicky.net/clanky/737-fotogalerie-zivorodek-ii-cast X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 10:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: HaDaS
X.variatus není živorodka velkoploutvá (P.velifera) nýbrž plata plata pestrá, v tom je ten rozdíl. Oba jsou samostatné druhy a nikoliv nějaké směsky :-| A to oranžové buď byla samice a přetváří se na samce a nebo je to prostě samice se staženou řitní ploutví - to s ohledem na poměrně dost výraznou černou skvrnu na břiše no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 10:02 HaDaS Re: LiborSprysl
Je velký rozdíl mezi tím co jsi napsal ty a tím co já? Ta X. Variatus to je nějaká směska, ne? Může vypadat pokaždé jinak. Nebo se mýlím?
Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 09:41 HaDaS Re: LiborSprysl
Mně to připadá jako Živorodka velkoploutvá (Poecilia velifera). Jak moc překřížená, to je otázka.
Osobně mi ta žlutá připadá taky jako samec. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 09:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: Alkestis
X.variatus HI-FIN někdy také označovaný Simson a na to přesvědčení bych výrazně nesázel smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2012 00:17 Žena Alkestis [9] – Živorodky
Fotka k příspěvku A co je prosim vas totok konkretne? Nejak si nejsem jista... je to dar... Akorat jsem presvedcena, ze to svetlejsi je samec.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.01.2012 06:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: radim
X.helleri tuxedo green, na fotografii je ryba, která svými vnějšími znaky samici zatím stále připomíná. Což třeba za pár týdnů už nemusí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 04:09 radim Re: arabcuk
"mečovka pruhovaná" nejspíš NE, ale na té fotce to vypadá na samici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 01:30 Muž arabcuk [0] - Miniakvária
Fotka k příspěvku je asi taková ale nemá řitní ploutev ale má gonopodium ( asi 2x to jaksi vystrčil/a)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 01:27 Muž arabcuk [0] - Miniakvária
jen malý dotaz koupil jsem mečovku pruhovanou (ale nezdá se mi to) může být samec bez mečíku ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2011 14:02 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: be
Pokud nemáš moc zarostlou nádrž nebo málo úkrytů, tak bych ji možná raději oddělil pokud chceš všechny maldé nebo většinu zachovat. Jestli ti nebude vadit slektivní výběr nejsilnějších jedinců, tak ji tam nech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2011 13:51 R Muž romant [27982] Re: be
Proč oddělovat? Pořiď těm klukům další samičky, pokud Ti to prostorový možnosti dovolují, budeš mít zanedlouho hodně mladých.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2011 13:49 be
Mám jí oddělit aby ostatní ryby neměli pochoutku ? hmm

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 12

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 12583x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3075-jaka-je-to-zivorodka?od=251