Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Štětičková řasa

 

NápovědaFórum » Řasy » Ruduchy 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Štětičková řasa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2022 23:35 Muž ds [53] Re: MARTIN HORÁK
Tekutý uhlík je Flourish Excel. Já používám Flourish. To je hnojivo. Navíc ho používám dlouhodobě v doporučených dávkách. Donedávna 1ml 2x týdně. Pak jsem to stáhnul na polovic i přesto že akvárium je teď celkem zarostlé.
Jinak tekutý uhlík jsem dřív také zkoušel a bez většího úspěchu. Peroxid 3% mi přijde účinnější. Navíc tekutý uhlík se nedoporučuje na egerie/doušku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2022 19:52 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: ds
Edit: Čti další přednosti/výhody Seachem Flourish Excel www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2022 16:34 Muž ds [53] Re: MARTIN HORÁK
Už několik měsíců ne. Občas používám peroxid na dekorace, ale to je jednak v jiné části nádrže a pak také tam kde byl naposledy použit to s řasou nic moc neudělalo.
Den před zčervenáním jsem opravdu pouze odkalil, vytáhl kořen kvůli prostřihu, vyměnil vodu a přidal 0,5ml flourish.

Jinak včera jsem zase odkalil další část nádrže, s přesazením kytek (kontrola kořenů) a zase vyměnil půl nádrže a přihnojil.
Dneska změna opět žádná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2022 10:41 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: ds
Nepoužil si náhodou tekuté CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2022 10:30 Muž ds [53] Re: vaclav
Předtím jsem skoro měsíc žádné zásahy mimo výměny vody a poloviční dávky hnojení nedělal. Navíc v tom pokračuji i nadále.
Ona nezmizela hned. Jen do druhého dne zčervenala a zmizela během týdne. Tedy jen některých listů jak jsem zmínil. Jinde je pořád.

Proto mi nejde do hlavy, co na těch konkrétních listech způsobilo její ústup.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2022 12:03 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ds
Aby ti za den ruducha zmizela je dost nepravděpodobné musel jsi udělat něco už před tím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2022 11:08 Muž ds [53] částečný úspěch
provedl jsem větší údržbu, kdy jsem vytahl kořen s microsoriem, abych ho poněkud umravnil, protože se už dost nekontrolovaně roztahoval. Při té příležitosti jsem hloubkově odkalil cca 1/3 akvária a vyměnil víc než polovinu vody.
Druhý den hodně ruduchy na listech microsoria zčervenalo a odumřelo. Ne všechna, ale cca polovina. Někde třeba polovina listu a druhá beze změny. Myslel jsem si že jsem na to konečně kápnul a tak jsem po 4 dnech prevedl další, nyní už povrchové odkalení zbytku (protože mi při minulém odkalení při plném kýblu a rychlém vytažení hodně bordelu hrklo zpět). Opět jsem vyměnil polovinu vody a přidal lžíci MgSO4x7H2O.
Tentokrát však k žádné změně nedošlo. Ruducha dál odolává.

Je možné že předchozí úhyn ruduchy nemělo na svědomí čištění, ale pobyt na vzduchu při úpravě kořenu? Nebo co jsem mohl přehlédnout, co při, resp po čištění způsobilo úhyn ruduchy?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 20:04 Muž ds [53] Re: Buldr
Seachem Equilibrum železo obsahuje také ve zmíněné koncentraci. A tím že jsem přestal dávat osmotickou vodu doplněnou tímto přípravkem, a nehradil ji řádovou, která má sotva desetinu toho co jsem přidával, tak si mi to relavantní přijde. Naše voda z kohoutku je poměrně měkká.

Mangan <0,02 max. 0,05 mg/l
Železo <0,05 max. 0,2 mg/l
pH (25°C) 8,4 6.5 - 9.5

aktuálnější data z úpravny ve Víru:
Vápník 39,8 mg/l
Mangan <0,04 max. 0,05 mg/l
Železo <0,03 max. 0,2 mg/l
Dusičnany 9,66 max. 50 mg/l
Dusitany 0,011 max. 0,5 mg/l

Jistě. Důležité je to co je v akváriu. Ale to se nedozvím, dokud nenechám udělat rozbor. Prozatím musím vycházet alespoň z toho, co mám a co se změnilo. Pokud jsem to pochopil dobře, rostlinám něco konkrétního chybí a aktuální příznaky ukazují na železo. Takže budťo tam není, ale protože se daří řase, tak to nebude pravda. Pak by to měla být druhá varianta a to, že něco rostlinám brání to železo využívat. Tedy nedostatek nečeho, nebo naopak přebytek. Nebo se pletu?

Volcano je velmi dobře proprané. Na tom jsem si dal fakt záležet a dost jsem si u toho zanadával. Po té co jsem s ním skončil už nebarvilo vodu ani trochu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 18:25 Muž ds [53] Re: Buldr
Už jsem našel parametry vody. Vodárna udává >0,05 pro Fe (měření červenec 2021). Což se mi zdá zoufale málo. Ale nevím zda jim věřit, protože pH uvádí 8.4. Ano to byla pravda minulé léto kdy jsem i měřil hodnotu pro bazén. Ale teď v zimě mi všechny testy ukazují hodnoty kolem pH 7.
Může být rozdíl v tom, že jde o odstátou vodu? Podle mě je to blbost. Ten rozdíl mi přijde enormní.
Každopádně když jsem dával osmózu, přidával jsem 2-3g Seachem Equilibrium na 10l vody. Což by mělo být při koncentraci 0,11% cca 0.22-0,33mg/l, pokud správně počítám. Budu muset koupit tu testovací sadu.
Edit: Mimochodem zkuste se podívat na tyhle hygrophily. Mám dojem že to je jasný příznak nedostatku železa. Nové listy žluté až bílé a skoro průsvitné. Navíc jsem dnes našel i žlutý flek na trsu mechu. :-O
rybicky.net/nadrz/32905/12.jpg…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 10:40 Muž skypi [248] Re: ds
Troufám si odhadnout, že to bude "klasika"- rozvrat mikroflory a mineralizačních procesů a z toho plynoucí organické přetížení. Případně v opačném pořadí. Příčina- nevhodný substrát (hromadění organického odpadu) ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 22:53 Muž ds [53] Re: Brodys
Jo takhle. Ok. Na matičku jsem měl uvázané microsorum. Myslel jsem si že je to nerez, ale po pár týdnech se okolo uvolnilo dost rzi. Tak jsem to raději vyhodil a zbytek bordelu vysál. Napadlo mě, jestli jsem tak omylem nepřidal do vody železo a nepodpořil tak řasy.
Teď mám microsorum uvázané k olšové šišce. Sice si trochu poplavává, ale mezi kameny celkem drží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 21:38 Muž ds [53] Re: Lojza007
Jasný. Snažím se hledat, ale bohužel v okolí moc akvaristů neznám. Takže spíš řízkuji existující stonkovky.
Měl jsem i pěkný 10cm trs Lomariopsisu, ale z nějakého důvodu uhnil od středu a úplně se rozpadl. Zbylo jen pár lístěčků, defakto to co jsem v létě dostal s krevetkami a z čeho vyrostl. Nevím zda byl nějaký problém s kvalitou vody, nebo zda je to u něj normální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 21:10 Muž Lojza007 [1204] Re: ds
Ještě bych doplnil, ber co se tady zdarma nabízí, většinou je to všechno rychle rostoucí, něčemu se dařit bude něčemu ne, ale rychle to zaroste a pak se to dá postupně vytrhat a zasadit něco pomalejšího dle vlastních představ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2022 20:55 Brodys Re: ds
Chémii jsem myslel testy a hnojení. Tekutý uhlík je desinfekce, jako na nejhorší místa budiž, ale nelil bych to tam. Jdeš správnou cestou, když se snažíš odstranit příčinu. Ono ne všechno ti poroste a než to zaroste dno, trvá to a mezitím se právě vyskytne řasa. Když budeš dělat pravidelnou údržbu a budeš mít dost prosperujících rostlin, ruducha nebude mít šanci. Zkus ten růžkatec, klidně uvázat na matičku nebo jinak,aby ti držel na místě. Blízkost světla mu nevadí a kousek stínu také není na škodu. Časem, až se kytky rozrostou,tak to protřídíš a necháš, co se líbí a čemu se daří. Ten opačný postup z mála kytek čekat až vyrostou většinou končí špatně....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 20:01 Muž ds [53] Re: Brodys
Z chemie jem zkoušel tekutý uhlík. Ten funguje na rostlinách, ale třeba egerie je na něj dost citlivá jak jsem se zjistil. Lepší list odstřihnout, ale to znamená, že to vyroste jinde. Takže to raději nechávám, než aby to napadlo zbytek zdravých listů. Když nějaké množství řasy bude čerpat živiny, předpokládám, že nebude dost aby se rozrůstala dál. Když se jí ale zbavím, vyroste jiná jinde, co zabere její misto a příděl živin. Tedy pokud uvažuji správně.
Na dekorace se mi zase osvědčil peroxid. Nevím proč ale ten zase nefunguje na řasu na rostlinách. Ale pořád odstraňuji důsledek a nikoliv příčinu.
S tím hnojením už jsi druhý, takže určitě vysadím. Pro sichr ještě vyměním aspoň 20l vody.

Co se kytek týče, určitě to nechám rozrůst. Snažím se zakrýt i dno, ale trávě se nedaří. Subulata po víc než půl roce neroste (teď jsem teda roztrhal trs na menší, tak uvidím). Lilaeopsis se plazí do dálky spíš než do plochy. A eleocharis taky spíš pelichá než obrůstá. Ale vyloženě zdechnout se pořád nechystá.
O plovoučkách jsem uvažoval, ale jedna mám strach aby moc nestínili a za druhé mám světlo dost nízko nad hladinou. Musel bych ubrat vody, a to se mi moc nechce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 19:03 Brodys Re: ds
Jasně, mě to nevysvětluj, sám jsem začínal s půlkou dna zabraným dekorací :) Pokud bude kořen ok a nechceš investovat do chemie a vrtat se v tom, přestal bych hnojit a zasadil víc kytek na úkor dekorací po dně, pokid trváš i na nich, zkusil bych alespoň nějakou plovoučku jako je růžkatec a uvidíš X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 18:49 Muž ds [53] Re: Brodys
Ten kořen vypadá v pořádku. Nedrolí se a nikde problém není vidět. Ale díky za tip. Ještě ho pro sichr vytáhnu a zkontroluji spodní část. Stejně musím nějak usměrnit to microsorum. Leze hodně do šířky.
Proud tam určitě je. Při krmení je to vidět. Teď tedy už vypínám filtraci.
Ta lebka časem určitě půjde. Ono akvárium si nejprve vymrčely děti, takže proto lebka a proto betta :). Nicméně jsem si ho čase zabral sám, a děcka už taky nějak moc nezajímá. Ale s tím se počítalo a já věděl že ho chci :-D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 18:29 Brodys Re: ds
Jbl dobrý, až na dusičnany, ty snad měří všem nízké. Jednorázový rozbor vody tě vyjde jako testovací sada, takže je to cesta. Co ten kořen? Je určitě v pořádku? Nemůže hnít? A k tomu proudu, hýbe se ta voda i u dna? Když tak detailně koukám na fotky, určitě bych nehnojil, moc rostlinné hmoty tam není, převážnou část dna pokrývají kameny, lebka a kořen. O tom bych taky popřemýšlel a udělal si raději dekoraci z něčeho živého X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 17:36 Muž ds [53] Re: Brodys
Chci jít cestou bez chemie. Vysazení hnojení jsem už taky zvažoval. Zkoušel jsem snížit dávku na 1ml týdně, tedy na polovinu. Nicméně se mi zdálo že rostliny přestali růst. Nicméně jsem to možná špatně vyhodnotil, protože jsem před tím dělal výrazný prostřih. Tady rostliny mohly být oslabené.
Co se testů týče, nějaké doporučení? Někdo doporučuje kapkové JBL, jiní o nich zase tvrdí že jsou k ničemu. Nerad bych zase vyhodil zbytečně další peníze. Možná by mě levněji vyšel rozbor vody.
Nějaké lístky tam možná někde vzadu leží, ale nemyslím si že je to nějak moc. Krevetky jsou celkem svědomité. Včera jedna chcípla, a než jsem si na ni za pár hodin vzpoměl, už zbýval jen kousek. Odkalení dělám jen lehce, spíše ale ne. Mám velký zvon a málo místa mezi dekoracemi. Kdesi jsem četl, že u porezniho dna by mělo být lepší neodkalovat. Jen nevím zda se to netýkalo spíše jílů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 17:00 Brodys Re: ds
Ahoj, záleží jakou cestou chceš jít,pokud nechceš chemii, chtělo by to alespoň zjistit vstupní vodu a prozatím přestat hnojit. Druhá varianta je zakoupit alespoň základní testy, kapkové na NO3, fosfor a kalium a podle toho dál hnojit nebo ne. Ještě by mě zajímalo, proč máš dropcheck, když CO2 nepřidáváš? Co mě překvapuje, že je víc zelený než můj a to bublám smich U tebe by měl být jasně modrý, takže ho něco ovlivňuje. Nehnije něco v tom akváriu? Dekorace, kytka? Při výměně vody probíhá i lehké odkalení?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 16:55 Muž ds [53] Re: Lojza007
Ta barva dropcheckru se mění mírně. Ale pořád je zelená. Ráno i večer.
Ten rozbor vody mě asi bohužel čeká. Nebo nějaký tip na spolehliové testy? Ty papírkové podle mojí zkušnosti jsou težce orientační (Easylife 6in1).
NO3 se podle nich drží zhruba na stejné hodnotě jako má vstupní voda. Ohadem barvy kolem 20mg/l. Fosfor a draslík netuším.

Podle surpanblog.cz/… jsem nebyl schopen určit nic konkrétního. Asi by to chtělo určit podle konkrétní rostliny, protože každá má jiné požadavky na živiny.

Asi největší rozdíl od počáteční rostliny pozoruji u egerie, která má teď tenké stonky s světle zeleně skoro průhledné tenké listy. Že by železo? Jinak pokud vím, zrovna egerie hodně preferuje amoniak, před NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 16:24 Muž Lojza007 [1204] Re: ds
Velice pravděpodobně to s problémem nesouvisí, ale zaujalo mě, že dropchecker mění barvu i bez přidávání CO2. Mně když dojde CO2, tak se vrátí do "tovární barvy" - tmavě modré. To skoro vypadá, že je tam málo rostlin a moc živočichů, kteří to "vydýchají".
Jinak by to asi chtělo změřit množství NO3, fosforu a draslíku, jestli není mezi nimi nějaký významný nepoměr, který tu řasu způsobuje. Zdrojem problémů může být už zdrojová voda, kde třeba bude příliš dusičnanů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2022 16:09 Muž ds [53] – Co je špatně
Zdravím. Rách bych požádal o názor, co by bylo potřeba změnit, abych zredukoval ruduchu. Moje akvárium 54L lze najít v prezentaci. pH něco mezi 6,5 a 6,8. Přesně nejsem schopen určit. Každý test ukazuje něco jiného. I bateriové pH metry, oba po kalibraci.

Vadí mi zejména stětička na rostlinách. Dělá se téměř na všech, na nových i straších listech. Nenašel jsem žádný vzorec výskytu. Spíše na starých listech, ale občas vyroste i na mladých.

1) Osvětlení? - 7W setové Eheim. Svítím 9-13 17-21
2) Přerybnění? - 9x razbora klínoskvrná (4 mladé), 9x neonka modrá, 3x otík, 1x betta, cca 40x neocaridina.
4) Překrmování? - Zbytků jsem si nikde nevšiml. Krmení 2x denně (ráno vločky, večer mražené - půlka blistru). 1x týdně dvě krmení vynechám (po výměně vody).
3) Silná filtrace a velký proud? - Eheim eXperience 150 - 500l/h, škrcený průtok na polovinu, rozstřikovací rampa 1cm pod hladinou, směr výtoku cca 45° k hladině, aby se jemně vlnila - nestříká
4) Hnojení? - Rostliny a aktuální zárůst viz prezentace. Hnojení 2x týdně 1ml Seachem Flourish, 2x týdně výměna 10l vody.
5) Dno Volcano Red od Rataje. Bez odkalování.
6) Voda dříve osmóza + Seachem Equilibrium (2mg na 10l), teď jen odstátá kohoutková z řádu. Parametry jsem bohužel zatím nedohledal.
7) CO2? Dropchecker je permanentně zelený (spíše do žluta než do modra). Jen nevím jak moc mu věřit. Podle stupnice se řídí spíš pH než hladinou CO2. Nebo se pletu?

Jestě přidávám olšové šišky (teď jsou tam 4). CO2 nepřidávám. Bez vzduchování.

Zkusil jsem změnit už kde co. Nevím jak moc systematickym ale snažil jsem se. Budu rád za každou radu. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2021 15:12 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: tramtra
Ty zelený už se mě gsa nedělá na skle na listech ty max ustrihat to sundat nejde jsem zkoušel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2021 08:47 Žena tramtra [3202] Re: Xixao
Nepřijde mi to jako štětičková. Ty tmavě zelené tečky, to bude přisedlá zelená GSA, hnědé konce microsoria bývají u starších listů běžné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2021 12:33 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: vlka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku rozumím, zase extra nemerim vše... já jen nevím co to je na listech... zda je to rasa či něco jiného...

Můžu udělat další fotky..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.03.2021 12:09 Muž vlka [3444] Re: Xixao
V tomhle ti neporadím, já nic neměřím a ani nevím, jaké mám hodnoty a čeho v akvárku. Podle mě tvým problémem budou substráty ,,nacpané,, živinama, které ukočírovat je pro zkušené. Budeš muset měřit a měřit a upravovat a upravovat a testovat a přihnojovat. Ale to je cena krásného AQ s ,,kobercama,, červenýma rostlinama aj. Držím palce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2021 11:07 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: vlka
Já právě si nejsem jistý zda je to stetickova...

Píšou málo co2.. No kh mám 0 až 1 a ph držím na 6.2.. bojím se jít na 6.1 .. uz takhle dropchecker je hoodne světle zelený
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2021 11:00 Muž vlka [3444] Re: Xixao
Nevypadá to na černou štětičkovou řasu...
www.vitaplant.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2021 10:54 Muž Filip_CZ [165] - Rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj.. je to podle vás černá stetickova rasa nebo něco jiného? Akva staré 2 měsíce. Jak se toho dá nejlépe zbavit? Měřil jsem různé hodnoty vody a zda se mě ok.. svitim 8h naplno pak 3h soumrak cca 20% výkonu...

Dají se ještě napadené rostliny zachránit pokud Teda je to rasa... dekuji
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.12.2020 19:36 Muž DH [335] Re: Motas
Několik měsíců jsem se marně snažil odstranit příčinu, měnil jsem vodu 2x týdně, snižoval rychlost proudění z filtru, tekuté CO2 stříkačkou přímo na listy. Přišel jsem při tom "boji" o polovinu rostlin. Pak jsem koupil SAE a od té doby nemám v akváriu štětičku ani žádnou vláknitou řasu. Jen přisedlou hnědou a na tu mám šneky a otíky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2020 06:05 Muž _Rob_ [80] Re: Motas
Ale sežeň si opravdu mladý kus jinak bude dávat přednost krmivu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2020 23:07 Muž Motas [38] Re: Sid
Právě proto jsem s tím šel na fórum jestli má někdo podobnou zkušenost, nonstop jsem bublal jen burčák, mám pořád možná iracionální strach o ryby přes noc, protože ve dne jsem si to ohlídal, ale v noci k nim vstávat asi nebudu :-)
No zkusím ještě trochu přidat na CO2, pokud to nepomůže, vrátím se k osvědčenýmu řešení a to je SAE (parmicka cernopruha) dokud jsem je měl v akva steticka se mi vůbec neprojevila. Sice to neřeší příčinu, ale nenastane důsledek, takže se budu držet Machiavelliho: "účel světí prostředky" ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2020 20:39 Muž DH [335] Re: _Rob_
Mně pomohla parmička siamská. Stačí jedna na 200 l akvárium, pokud to není moc zaneřáděné a za pár týdnů bylo čisto. Ale je pravda, že dá přednost jiné potravě, pokud má možnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2020 19:22 Muž visek [75] - TetryRe: Motas
ja koupil sera bio nitrivec.parada.a koupil jsem si uv lampu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2020 08:22 Muž jisyko [48] Re: _Rob_
Na štětičkovou řasu je lepší tato ryba: rybicky.net/atlasryb/parmoun_sitkovany
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2020 07:42 Muž _Rob_ [80] Re: Motas
Taky sem ji už párkrát měl. Noční vypínání má sice vliv na pH, ale na řasu podle mě ne. Kdyby kolísalo přes den, tak ano! Jinak bych asi přidal na CO2 nebo trochu ubral na světle. To jsou dvě hlavní příčiny štětičkové řasy. U mě to vždy zabralo + samozřejmě mech. odstranění = je to šílenej vopruz!!! Ale člověk to nesmí vzdát :)

A není to ze dne na den. Já s ní bojoval skoro měsíc a půl - ***** jedna!!! Ale je pryč potlesk

Edit: Crossocheilus siamensis - parmička černopruhá je docela baští, ale jedinci musí být velmi mladí. Dospělejší kusy na nějakou řasu kašlou a berou spíš krmivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2020 06:41 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Motas
...může steticku způsobovat noční vypínání?
Sotva. To by musel mít v akváriu "štětičku" každý, kdo do něj přes noc CO2 nedodává.
Za pokus ale nic nedáte - co kdybyste na začátek zkusil bublat non-stop?
Třeba se věci pohnou správným směrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2020 21:53 Muž Markusenka [89] Re: Motas
Ahoj.
Podle toho co jsem nejen zde nastudoval, tak noční vypínání Co2 má v důsledku na svědomí kolísání hodnot Ph a to vznik štětičky podporuje, vyhovuje jí to.
Podle mě i ponechání Co2 přes noc má za následek změnu Ph, protože v noci rostliny Co2 nepotřebují, nejspíš ho i sami produkují a spotřebovávají kyslík, ale ne v takové míře, aby to v důsledku vznik štětičky podporovalo. Dalo by se to také odlišit tak, že při vypnutí na noc obsah Co2 klesá, zatím co při ponechání přes noc stoupá.
Sám mám Co2 nonstop, rampa čeří hladinu, kalamita řasy se nekoná, snad jen občas GSA, ale to bylo, než se vychytalo optimum mezi osvětlením a fosforečnany.

Koukám, že svítíš MultiLuxem, což je výkonné světlo, bohužel bez možnosti regulace. Taky jsem měl v setu a pak svítil max 6 až 7 hodin denně, jinak se dělala řasa i přes hnojení. Od doby co mám HeliaLux s controlérem = regulací jasu, spektra, tak svítím různou intenzitou od 7 do 21hod + noční modré 1 až 3% a problém s řasou na 99% nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2020 21:32 Muž Motas [38] – Noční vypínání CO2
Fotka k příspěvku Může noční vypínání CO2 způsobovat steticku?
Chyti se mi na každý oslabený list nebo stonek. Všechny základní makro i mikro mám vpohode s výjimkou že mi občas NO3 vyskočí na 20 mg/l.
Jediný parametr který mi tak v nádrži kolísá je obsah CO2. Takže bych zopakoval svůj dotaz může steticku způsobovat noční vypínání?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2019 12:19 Muž Dreamdiver [258] - MiniakváriaRe: Ivoš
Mne se mohlo prezdivat rasovy kral, mel jsem v nano akvarku snad vsechny rasy co jsou tady v katalogu. Faktem je, ze jsem na akvarko dlouhodobe kaslal. Zadny filtr, zadne vymeny vody, jen doplnovani odparu. Akvarko bylo komplet zarostle anubiasem, ale jako fakt zarostle :)) Tech nekolik endlerek uz skoro nemelo kde plavat. V akvariu byly obrovske trsy nejake cerne rasy a v horni casti pak hafo zelene vlaknite rasy, tu jsem cas od casu namotaval na pinzetu. Asi pred tydnem uz jsem zakrocil - nainstaloval CO2, zacal aplikovat tekuty uhlik, nainstaloval jsem filtr (spis kvuli pohybu vody a lepsi distribuci CO2 a zivin). Zredukoval jsem anubias na pulku, svitim 8h denne a 1x za 4 dny menim cast vody. Tmava rasa se uplne zacala rozpadat, zcervenala a doslova mizi pred ocima. Ta zelena se taky pomalu rozpada, snazim se ji otrhavat pinzetou. Co bude beh na dlouhou trat je prisedla zelena na skle. Servat jde obtizne i ziletkou, uz jsem si i skrabnul sklo :( Ale rekl bych, ze meni barvu, lehce sedne. S rasou na anubiasu jsem castecne smiren, ale kdyz ho podporim CO2 tak snad to bude s rasou alespon remiza.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2019 23:05 Muž KIV [7] – Sinice snad zažehnána, teď ještě řasa na listech...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, potýkal jsem se dlouho marně se sinicí a pak požádal o radu zde na fóru a snad se podařilo. Tak si dovoluji požádat o radu zkušenějších ještě jak na řasu na listech. Není to nějaké drama jako ta sinice, ale lepší to bylo bez ní. Nejvíc je v silnějším proudu, ale zásadě se vyskytuje po celém akváriu. Naštěstí nijak moc (jen na některých listech), ale taky jsem dost postižených listů nedávno otrhal. V rámci terapie na sinici jsem přidával KH2PO4 a KNO3 a čistil o 106. Ještě jsem teď pořídil Profiplants Complete Ultimate Free.

Přikládám foto pro představu o rozsahu. stydim
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.12.2019 08:03 R Muž Guppy [2280] - Rostliny, paví očka, malé cichlidyRe: Ivoš
Určitě je potřeba řešit příčiny - záměrně nepíšu příčinu, většinou jich je několik. Přerybnění, nedostatečná údržba, málo rostlin a špatná kondice rostlin, silný proud v akváriu, atd. Savo jen mírní následky a pomůže vizuálně a především rychle. Koncentrace 1:20, lázeň na 2 minuty a výsledek se dostaví.
Moje zkušenost z ledna letošního roku:
Aplikace - snažil jsem se nemáchat kořeny. U větších porostů těžko proveditelné. Případně prostě sejmout z dekorací.
rybicky.net/fotogalerie.php…
Těsně po aplikaci
rybicky.net/fotogalerie.php…
Zbělání řasy, dočistili okružáci
rybicky.net/fotogalerie.php…
rybicky.net/fotogalerie.php…
Výsledek
rybicky.net/fotogalerie.php…

Po aplikaci, před umístěním do akvária, důkladně osprchovat!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 14:19 Ivoš Re: silviebaris
Původně jsem se už chtěl s ruduchou smířit, vždyť to taky patří k přírodě, ale nakonec jsem to přehodnotil, přeci jenom ty listy anubiasů vypadají bez ty ruduchy lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 13:13 Silviebaris Re: Ivoš
Takže jsi se s ní naučil žít...30.10 jsi napsal... Takže jsem došel k závěru, že ta štětičková řasa není až zase takový problém a dá se s ní žít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 13:07 Ivoš Re: silviebaris
Psal jsem již níže, že změnou podmínek se mi ruducha v akváriu už přestala tvořit, šlo mi jen o její likvidaci z listů anubiasu. A i kdyby se za čas objevila zase, tak ze skla ji šeškrábu, kameny se dají mechanicky vyčistit a na anubiasy je savo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 13:03 Ivoš Re: kokos1
Savo jsem do vody nalil od oka, odhaduji, že ho mohlo být tak deci, možná trochu víc.
Když to zpětně počítám, tak poměr asi 1:30 až 1:40, ale určitě to nebude kritické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.12.2019 13:02 Silviebaris Re: Ivoš
Pokud nezměníš podminky v akváriu,za chvíli je zpět,savo nic neřesi,to jsi jen očistil rostlinu.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 12:55 Muž kokos1 [3] Re: Ivoš
Kolik je to přiměřeně sava?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.12.2019 12:32 Ivoš Jak jsem vyzrál na ruduchu
Chtěl bych uzavřít příspěvek k boji s ruduchou na anubiasech.
Koupil jsem Tetra Algizit tablety a aplikoval dle návodu. Mám akvárko 250 l, takže vody by tam mohlo být kolem 200 l. Dal jsme všech 10 tablet do sítka t.j. doporučovaný poměr 1 tableta na 20 l vody, a umístil k výtoku filtru, během chvilky se tablety rozpustily.
Nicméně po třech týdnech se nedostavily žádné pozitivní výsledky, ruducha si žila v klidu dál.
Takže Tetra Algizit nepomohla, k ničemu byl i tekutý uhlík a parmičky černopruhé též v likvidaci řasy nepomohly.
Tak poslední možnost SAVO, nalil jsem vodu z akvária asi do půlky kýblu, přiměřeně jsem přidal savo a všechny anubiasy jsem v něm vykoupal po dobu 4-5 min. Pak jsem je opláchl v čisté akvarijní vodě a šup s nimi zpět do akvaria. Ruducha do druhého dne zbělala a postupně začala opadávat a do týdne zmizela z listů úplně. Anubiasy to přežily v pohodě, vyráží nové listy a evidentně jim savo nijak neublížilo.



+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 7

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 7571x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2782-stetickova-rasa