Cryptocoryny - problém
0 10.03.2021 11:18
Silvie [18] 

Ahoj vespolek
Moji cryptocoryne, zatim jedine poradne kytce v akvariu se přestalo dařit. Hadam tedy k. nemoc? V akva nic co by zralo rostliny neni. Aspon uz z ni ale slezla rasa.
Neuvedomuju si zadnou radikální změnu, vodu menim jak mam. Je pravda, ze přitom vzdycky hodne prostriham a omladim limnophilu, protoze mi hnedne. Jinak všechno ostatni roste naprd
Co udelam?. Pockam a ona zase obrazi?
Starší reakce
No, alespon mi to bylo pod tím názvem dodané
Edit: Je možné že je to echináč. Jsem ho dostal darem. Fotil jsem ho kvůli tomu že ty listy míval taky hezčí. A ten ancík po nich občas přejede tak je to možné.
Podle mě ti odchází emerzní listy.

0 07.12.2020 16:04 Silviebaris –
Re: Waly Taky mi to jako kryptokorýny nepřijde.
A jsou to kryptošky? Nějak se mi to nezdá. Ta třetí fotka mi připadá jako echináč a předchozí dvě kryptošky taky nebudou. Máš jejich název? Skoro bych řekla, že to je práce ancistruse.
Od samého založení akvária. Pak tam mám ještě parvu- cca 3 týdny a taky žloutnou listy. Není focena, je za kořenem.
Edit: Jo, a koupil v invital
Jak dlouho je máš a kde jsi je pořídil?
Starší reakce
Tak u mě byly asi zvyklé na ty pravidelné teplotní šoky

ale tohle akvárium nevytápím a vždycky jsem zkusila odhadem, jestli je dopouštěná teplota vody podobná. U mě to bylo asi opravdu tím měsícem, kdy jsem neměnila vodu. Ale je jich škoda, to ano :(
Vždyť jo, reagovala jsem na to, co napsal NHKG, že napouští studenou vodu při každé údržbě.

Když to tak dělá při každé údržbě, nemají s tím kryptokoryny problém. Ale nepřivyklé rostliny to rozhodí.
Však ano, zesklovatěla jenom část akvária, ta co byla ve studeném proudu.
Ale zároveň to musí být celkem časté a zvykat postupně pomalu. A časté v tom smyslu, že to třeba nesmí být jednou za rok ale častěji např. jednou za týden, podle toho, jak často se mění voda.

Ono je taky jiné, když dostávají tyhle studené koupele běžně, a jiné, když normálně teplota příliš nekolísá a pak jednou klesne. Kryptokoryny si zvyknou na ledacos, ale musí to být pravidelné.

Já myslím, že při napuštění hraje roli, zda jde studená voda přímo na listy nebo bokem. Nalévám studenou vodu vždy mimo kryptokoryny a žádné potíže. Pak jsem se jednou zapomněl a nalil to omylem přímo na ně a listy celých trsů šly do kopru. Po čase obrazily, ale šok to byl hrozný... Pro mě, co jsem to za troubu.

Ten teplotní rozdíl byl obdobný, jenže to bylo rychlé, několik minut napouštění. Navíc studená voda se drží u dna, takže si v tom pobyly, než se to stabilizovalo...
O kolik ti klesla teplota? Nevytápěná akvária napouštím studenou vodou. Někdy to znamená i pokles z 26C na 20C během dvou hodin a Cryptocoryny na toto nereagují.
Já mám zkušenost, že tohle mi udělaly když jsem si nepohlídal teplotu napouštěné vody a dal moc studenou.
Ahoj,
prosím o radu, akva První podvodní. Po delší dovolené (měsíc) jsem neuvážené vyměnila tak větší polovinu vody - nedošlo mi, že se to kryptokorynám nebude moc líbit.. Tak po dvou dnech se jim kompletně rozpadly listy, a to byly krásně rozrostlé... Listy a to, co z nich zbylo, jsem ostříhala a odsála. Ale teď otázka: obrostou časem zpátky nebo je třeba je odstranit i s kořeny?? A jak postupovat v druhém akváriu, Oblaka ve skalách, kde výměna ještě neproběhla a kryptokoryny jsou zatím zdravé?
Díky moc.
Starší reakce
Stále čas na určení trendu, jsou vcelku pomalý, oproti jiným.
Použil jsem jílové kuličky od Rataje. Jsou tam přibližně 3 týdny...

No asi tak, já nejsem žádnej pitaval, já když potřebuju, použiju klasiku v podobě jílových kuliček a ty zatlačím pod kořeny rostlin.
A na nedostatek jakého prvku by mohly tyto příznaky poukazovat?
Tak už jsem zažil, že k tomu přenastavení nedošlo a musela se udát ještě jiná změna aby to bylo akceptováno a byla to změna výživová, tedy ve dně bylo již hodně spotřebováno.
A není to o tom, že si na tu změnu časem zvyknou? Byť teď odejdou, tak se to, co zbyde "přenastaví" a vyžene nový listí?
Podle mě, jim tzv. "něco" v té vodě vadí, tedy to upravení poměru může svojí roli sehrát.
Moc se mi od RO upouštět nechce, protože voda co nám tady v Brně teče z kohoutku je nic moc. A potom co jsem začal používat vodu z RO tak se všem rostlinám v akváriu začalo zdánlivě víc dařit, tedy kromě Cryptocoryny... Jinak jakmile jsem začal používat vodu z RO tak jakoby zázračně zmizely problémy s úhynem tetry krvavé, které jsem tady na fóru taky řešil. Nevím jestli to s tím může mít souvislost, ale zkoušet to...no nevím

Měním pravidelně jednou týdne 80 litrů vody z čehož je 30 litrů z RO a zbývajících 50 litrů je přímo z vodovodního řadu. Bylo by tedy možným řešením upravit poměr? Upřímně od RO se mi moc nechce upouštět, protože bydlím v Brně a zdejší voda není jak všichni víte nic moc...
Jak může být habaděj volného CO2 v krasové vodě, kde to CO2 skončí jako hydrogenuhličitan? High-tech koncentrace CO2 se v přírodě vyskytují velmi vzácně a ve vápenaté vodě je to myslím v podstatě nemožné. Leda by to byl nějaký minerální pramen.
Konkrétní biochemický mechanismus? To po mně chceš moc. Rostlinou biochemii jsem studoval před dvaceti lety, jeden semestr, a nepamatuju si z toho víc než fotosyntézu. Ale když zadáš dotaz do googlu, vypadnou nějaké články:
onlinelibrary.wiley.com/… www.nature.com/… ...
EDIT:
tady je to hezky zpracované:
biology.stackexchange.com/…
www.actahort.org/…
Toxicity symptoms of CO2 have been observed at 10,000 ppm CO2 in the air after six days in seven plant species. Je to na zelenině (kvůli akvaristům tohle nidko nezkoumá) a mechanismy ve vodě budou určitě jiné, ale 10000 ppm je pro srovnání ekvivalent cca 15 mg/L, tedy polovina toho, na co se obvykle cílí.
(1) Máš-li prameny k otázce, že CO2 jako takové může škodit rostlinám, moc rád si je přečtu. Zajímá mě to.
(2) Tím spíš víš-li o něčem, co dává souvislost mezi "vápnomilností" a "škodlivostí CO2".
K tomu druhému poznamenám, že nevěřím, že C. affinis nadbytek CO2 z přírody nezná. Není to rostlina z horských bystřin s minimem DOC a obsahem CO2 v ekvilibriu se vzduchem. Roste v nížinách, leckdy v pomalu tekoucích vodách, na jílovitých půdách. Jediné co je jisté, že často (vždy??) jsou to toky pramenící ve vápencových oblastech, čemuž asi odpovídá alkalita, pH a obsah vápníku ve vodě. Ale CO2 tam bude nejspíš habaděj.
Může být. Ale tohle je první na ráně. Světlo to nebude, affiniska roste i na slunci. Co tedy? Snad substrát - s nedostatkem vápence. Třeba poměr CO2 a Ca...
Negativní vliv CO2 se obecně velmi zlehčuje, ale já na to mám svůj názor. Je to biologicky značně aktivní látka. A nikoliv (jen) kvůli vlivu na pH.
No, budiž, ale to bychom museli eliminovat ostatní proměnné. Těch je několik. Především bychom museli mít potvrzeno, že se nedaří zrovna v akváriích se sycením CO2. Jenže tak to není; např. to co napsal vaaclav představuje změnu hned několika zásadních parametrů současně.
Mně osobně se škodlivost nadbytku (s mírou) CO2 zdá velmi nepravděpodobná.
A proč myslíš, že jediný mechanismus, jakým může CO2 vadit, je snižování pH? je to samozřejmě možné, ale já jsem uvažoval obecněji. Proč může vápnomilné affinisce nadbytek CO2 vadit? Protože se s ním v přírodě asi moc nesetkává. Ergo je to pro ni nepřirozené. Evoluční uvažování.
Nemůžu to říci se 100% jistotou, ale myslím, že některá z těch starých zanedbávaných akvárií, kde si affinisky někde v tmavém koutě spokojeně rostly, měly docela nízké pH.
Možná je to jinak. Ale víme, že jí v high tech akváriích něco vadí. CO2 mi přijde jako nejpravděpodobnější varianta. Asi první věc, kterou bych zkusil, kdybych tomu chtěl experimentálně přijít na kloub.
??? Nějak si nerozumíme.
Napsal jsi, že vápnomilné rostlině (affinisce) může nadbytek CO2 vadit. Zeptal jsem se proč, protože nevidím důvod.
CO2 reaguje s vápencem, to víme. Ale to nejde k věci, vápenec vůbec nemusí být přítomen.
CO2 snižuje pH. To taky víme. Ale pokud to affinisce vadí, tak jí nevadí CO2 ve vodě, nýbrž cokoliv, co snižuje pH. Bude-li mít voda na začátku pH 8 a vysokou alkalitu, CO2 moc pH nesníží, a tedy by jí neměl vadit.
1) Není to kryptokorynový rozpad, který znám. Při tom se primárně rozpadnou staré listy, nikdy nové. Plus rozpad od stonku k okrajům. Můj rozpad šel vždy od špičky listu.
2) Podezíral bych tu vodu z RO - asi jsi hned nevyměnil 100% vody, měnil postupně, a jak to překročilo určitou hranici, stalo se toto. Osobně jsem nikdy neřešil vodu z RO, mám ji tvrdou, až velmi tvrdou a běžné kryptokoryny jsou ok.
3) Pepan. C. affinis mi roste pěkně, dokonce se dosud (klepu na dřevo) nerozpadla. Standardní low-tech.
4) Nemusí to být čistě vápancem. Možná všeobecně tvrdou vodou. UndeR - byl by pro tebe problém přejít zpět na normální vodu?
Protože CO2 reaguje s vápencem? Tedy volného CO2 ve vápenaté vodě moc nebude. A z vápenatých vod affiniska pochází. Takže z nadbytku CO2 možná nedokáže těžit jako jiné rostliny a možná ji i škodí. Nezkoušel jsem, nabízím teorii vysvětlující popisovaná fakta. Protože affiniska se moc nezměnila, v old school akváriích roste pořád stejně.
Tak já jsem jí měl, dno samý vápenec, tvrdší voda, slabé světlo a mateční rostliny měly k 50cm. Jejich růžice byla i 5cm nad substrátem. Přidal jsem světlo, vyměnil dno a začala mě téci z vodovodu měkčí voda a po přidání CO2 už do byly mrňavé nevybarvené problémové rostliny.

Kubaa napsal: vápnomilné affinisce to může dost vadit
Proč by vápnomilné rostlině mělo vadit víc CO2 ve vodě?
Děkuji za vysvětlení. Sajrajtem se CO2 stává, pokud je předávkován, což je dnes běžná praxe. Zrovna vápnomilné affinisce to může dost vadit. V lowtech roste stejně, jako rostla vždycky
CO2 není sajrajt, tento plyn se v akváriích vysktuje vždy, je jenom otázka v jakém množství. Sajrajt je tzv. tekuté CO2.

A není to tím, že teď se do akvárií cpou tudlecty CO2 a další sajrajty?
Začni striktně přesně měnit to a daný stejný množství vody. Tak bych to udělal já.

Mě by zajímalo, zda C. affinis je stejný druh, který jsme pěstovali kdysi (pro neinformované, bylo to v minulém tisíciletí). Tehdy byly affinisky jedním ze dvou druhů kytek, které byly permanentně v každé akvaristice na Ostravsku. Dneska si člověk pořídí C. affinis, škaredě se na ni podívá a kytka jde do kytek.

No tak teď jsem z toho jelen

Co mi tedy poradíte? Měl bych zkusit dodat dusík?
V tom máš asi Václave pravdu

Záleží ale na tom (si myslím), o jaký druh kryptokoryny se jedná. Né všechny druhy jedou na stejných podmínkách, však víš. Stačí pH dát dost nízko pod 6.5 a špatně se daří například Cr.crispatula balansae.
Koukal jsem na jeho nádrž a Cr.pontederifolia mu jde pěkně ano Tak se mi to na tu nemoc Václave moc nezdá. Já tedy, co mám zkušenosti s kryptoškama, tak pokaždý nějakou takovou potvoru chytla pouze Cr.affinis hmm Asi je náchylnější co se týká změn parametrů vody, osvětlení atd...
Hořčík v tom asi nebude když ho dodává do akvária. Hnojivo neobsahuje dusík ani fosfor a když přidává vodu z RO tak by to mohl začít být problém.

Myslím, že chybí troška hořčíku, ale to doplníš kvalitním hnojivem při údržbě
Mě se to Václave na kryptokorynovou nemoc nezdá

Rostliny odcházejí jiným způsobem a všechny. Snad na to přijdete

No ale to by znamenalo že se projevuje jiným způsobem. V minulosti když se mi cryptocorynová nemoc objevila tak listy vždy jakoby sklovatěly, a to od špičky. Tohle hnědnutí či uhnívání probíhá oproti tomu jinak. Kolika způsoby se teda může projevovat?
Je to tak zvaná kryptokorynová nemoc. Většinou jde o reakci na změnu podmínek v akváriu. V nejhorším případě dochází k úplnému rozpadu listů. Rostlina po čase opět obrazí.

Přidat reakci
1 ...... 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 10749x