Dobrý den vespolek
Ráda bych se na něco zeptala. Mám v akváriu dva ancistry. Jsou to ještě mrňata. Všeho všudy 4 centimetry od tlamičky ke konci ocásku. Narodili se někdy okolo půlky prosince. Žádné výrůstky nepozoruji a nedokážu podle ničeho odhadnout pohlaví.
Když jsem si je počátkem února přinesla, bez problému se batolili někde vedle sebe, společně se vedle sebe krmili, aniž by si překáželi. Asi tak před měsícem jsem si všimla, že jeden je dominantnější, a tabletku se žrádlem si zabere vždy jen pro sebe. Toho druhého, když se někde objeví poblíž, hned zažene. Ale vzásadě jen tak, na tři kroky, aby se neřeklo
.... Ok, budiž. Krmení jsem jim začala asi před týdnem dávat na dvě různá místa a říkala jsem si, že tím je po problému. Ale ouha. Dnes jsem si všimla, že se jejich chování změnilo. Připadá mi, že spolu začínají už nějak docela vážně "bojovat" ... Každou chvíli se jeden nebo druhý přiblíží, a tváří se výhrůžně na toho druhého. V jednu chvíli jsem viděla věc, které nerozumím , jak byli oba těsně u sebe - bokem k sobě ale prohnutí do oblouku, a chvíli se pohybovali dokola. Vypadalo to, jako kdybyste z jejich tělíček namalovali symbol jin-jang. Oba při tom výhrůžně mávali ploutvičkami.
Jsem akvarista začátečník - pár měsíců. A nemám moc tušení, jak tyhle věci fungují. Kromě dvou ancistrů mám ještě pár neonek a pavích oček. Mám teď fůru zmatených otázek:
- Dá se už teď nějak poznat pohlaví?
- Pokud by se potvrdila moje domněnka, že jde o dva kluky, mohou spolu nějak fungovat? /v akváriu, odkud je mám, žijí vedle sebe dva dospělí samci a dvě samice v naprostém souladu . či spíše se zdvořile ignorují/
- To co teď provádějí je doopravdy boj, nebo jen nějaké pubertální přetlačování se, které je přejde?
- Mohou si nějak ublížit?
- Měla bych jednoho z nich dát někam pryč?
Prosím o jakékoli dobré rady.