Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vallisneria - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 7 Žádná další stránka   1  
Vallisneria - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2007 08:59 Sidonius
I mne by zajímalo, odkud jste čerpal info, které mi (doufám!) dává za pravdu. :-)
Můžete z ní případně citovat?
Děkuji. (Nestíhám...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2007 08:56 Muž Paul Ramon [17]
Nevím přesný název (nejsem teď doma, až budu tak se podívám), ale myslím, že se to jmenuje: 365 otázek a odpovědí! Přímo je tam jedna otázka o snášenlivosti rostlin mezi sebou a příklad uvedeno kryptokoryny a zákrutichy - že se obecně tyto dvě rostliny nemají rády, ale tvrzení, že všechny druhy těchto rostlin k sobě nejdou, je prý mylné (zvláště se prý tato informace dá vyčíst ve starších publikacích). Prý existují i druhy, kterým se spolu bezproblému daří...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2007 08:38 Muž Norton [109] – Pule Ramone
Mohu vědět která publikace to byla? Velmi mne tato problematika zajímá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2007 08:23 Muž Paul Ramon [17]
Takže teď jsem se začetl do jiné publikace, a opravdu musím uznat, že asi máte pravdu! Přímo tam tuto problematiku probírají s tím, že je to blábol!
Takže omluva je na mé straně..... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.02.2007 21:52 Sidonius – To Paul Ramon
Vzdávám to. :-)
Na samý konec poznámka: některé bláboly se (nejen) v akvaristických příručkách tradují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 21:48 Usine
Já mám v akváriu všechny zmíněné druhy a žádný problém nevidím. Pokud zřejmě nejsou těsně vedle sebe tak si navzájem nevadí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 21:26 Muž Paul Ramon [17]
Akorát jsem se snažil přispět do diskuze, tím co jsem vyčetl...X-) zase si nemyslím, že by do akvaristické knihy psali bláboly! Pro mě osobně stačí to, že bych k zakrutichám nikdy kryptokorynu nedal! A to jsem nečetl jen zde u pana Franka, ale i v jiných publikacích....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 21:11 Sidonius
To Jiří:
Údajně "okyselující" kryptokorýny jsou doporučovány z tohoto titulu k živorodkám?
To jako, že běžným druhům živorodek vyhovuje spíš kyselá voda?
Souhlasil bych s názorem, že kryptokorynám (přestože jsou k pH jako většina rostlin značně tolerantní) vyhovuje spíš mírně kyselá voda. Narozdíl od těch běžných živorodek... :-)

To Paul Ramon: Já to taky čtu - ve vydání z r. 2000 na str. 168, ;-), ale nesedí mi to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2007 20:58 Sidonius
Paule Ramone, nemám nic proti velikánovi čs. akvaristiky ani proti vám, ale:

"...kryptokoryna, hnědovka a měchýřka biologicky odvápňují (dekarbonizují) vodu, tj. zbavují ji uhličitanů. Tím už sama o sobě klesá hodnota pH vody v akváriu..."

je výrok, se kterým je mi zatěžko souhlasit. Biologicky odvápňují vodu všechny rostliny, které jsou schopné využívat jako zdroj uhlíku hydrogenuhličitany, přičemž průvodním jevem není pokles, ale naopak zvýšení hodnoty pH vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 20:32 Jiří
O kryptokorynách se to traduje,slyšel jsem to i od starších akvaristů,a doporučují se hlavně k živorodkám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 20:29 Muž Paul Ramon [17]
Pouze jsem psal, co jsem vyčetl... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 20:15 Usine
Že se mezi sebou některé rostliny nemají rády tomu se snad dá i věřit , ale že okyselí vodu ve společenském akváriu kde je od každého druhu jen pár rostlin, tomu už bych nevěřil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 19:51 Muž Paul Ramon [17]
Jak už tady zaznělo - opravdu kryptokoryny a Vallisnerie se spolu prý v jedné nádrži pěstovat nemají....viz citace z knihy Akvaristika od Stanislava Franka. ..."například se vzájemně vylučuje kryptokoryna a zakruticha, hnědovka a šípatkovec, měchýřka a stolístek apod. V podstatě je zde důvod dvojí. Kryptokorynám například stačí slabší osvětlení než zmíněným zakrutichám. Proto však ještě nelze řící, že kryptokoryny vyžadují stín, jak se mnohdy traduje, naopak mnohým druhům se výborně daří i na výslunní. Mimoto kryptokoryna, hnědovka a měchýřka biologicky odvápňují (dekarbonizují) vodu, tj. zbavují ji uhličitanů. Tím už sama o sobě klesá hodnota pH vody v akváriu, a připočteme-li, že navíc vylučují do vody slabé kyseliny, snadno pochopíme, že zakrutichám a stolístkům se v jejich společnosti trvale dařit nebude..."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 19:46 Muž wladys [291] - Cichlidy
Mě společně v akvárku nechtěla růst gigantea a C.aponogetifolia.Jakmile jsem odstarnil chřadnoucí giganteu aponogetifolia začla růst jako šílená,pouštěla jednu odnož za druhou a listy měla skoro půlmetrové. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 19:11 Sidonius
Podle mne je to spíš o tom, co uvádí Poppy - rozdílné nároky obou rostlin.
Na druhou stranu existuje ALELOPATIE rostlin = produkce chemických "zbraní", kterými se rostliny brání např. parazitům, ale i konkurenci jiných rostlin.
Každopádně je tato oblast (zejména v případě vodních rostlin) málo prozkoumána. Jsou však už známy jisté poznatky vyvracející argument, že pro vodní rostliny jsou takové prostředky zbytečné, když je odnese voda... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 18:36 Muž Norton [109] – Kryptokoryna vs. Zákruticha
Také by mne to zajímalo! Z vlastní praxe: cca dva měsíce mám v obou nádržkách Cryptocoryne beckettii spolu s Vallisneria asiatica a prozatím v pohodě. Obě rostliny se mají čile k světu... Vellisnerie se "roztahují" a Cryptokorynu jsem minulý týden "redukoval a přebytky rozal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 18:28 Jana
Také jsem slyšela,že se k sobě některé rostliny nehodí.Kryptokoryna,anubias prý okyselují vodu a valisnerky naopak.Někdy se stane,že se kryptokoryna úplně rozpadne.taky by mě zajímalo co je na tom pravdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 18:26 Poppy
Mozna mate jinou kvalitu vody,a kazde rostlince vyhovovala voda jina. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 18:10 Muž Majkl [9] – Valisneria Gigantea vs. Cryptocoryne Pontederiifolia
Nyní bych se chtěl zeptat na problém, který se mi zatim nikde nepodařilo vyčíst. Kamarád měl založené 200l akvárium, kde měl společně tyto dvě rostliny.Valisneria mu rostla pěkně. Ale Kryptokoryna ne a ne začít růst. Zhruba po třech měsících ji tedy věnoval mě, abych ve svém 200l akváriu vyzkoušel jestli poroste. A ejhle. Nejen že rostla, ale pustila 4 nové sadičky a nyní se jí daří velmi dobře. Nevěděl kde je problém, neboť já v té době neměl zcela uplně zřízené akvárium, a kytky mi chřadly a nerostly. Tahle ano. Prý se později dozvěděl, že Valisneria Gigantea uvolnuje do vody látky, které jiným kytkám vadí. Nevím však jaké a v jakém množství. Rád bych se tedy pomocí tohoto fóra dozvěděl co je na tom pravdy a kde by bylo možné se o tomto problému dozvědět víc. nyní mi kamarád věnoval Valisnerii Giganteu a já váhám zda-li ji do akvária přidat, neboť Kryptokoryně se daří velmi dobře a byl bych nerad aby ji Valisneria nějak omezila. Budu velmi rád za všechny připomínky a náměty k tomuto tématu. Díky všem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 19:30 nigule – na hladine
sharon, kdyz jich bylo na hladine par, tak se mi to taky libilo, ale ted uz byl proste chumac metrovejch koncu skoro pres pulku hladiny akvakra. nelibi se mi to a jak uz jsem psala, zustava v tech listech krmivo a to tam zahniva a taky brani pruniku svetla ke kytkam na dne :-( takze proto je chci zkracovat...
volodko me to taky nesmrdi, ale bordel je to slusnej a me to leze na nerv :-)) priste zkusim neco ustrihnout az u dna a uvidime...je fakt ze rostou jak zbesily a malejch odnozi maj uz taky hafo...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 19:30 Muž Jammes [72] - Afrika – zastřihávání
giganty zastřihávám pořád, nechám kousek plavat na hladině a zbytek odstřihnu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 17:20 Žena Voloďka [59] - Tetry – valisnerie
Já jsem slyšela (od Ivana co mi je daroval), že se nesmí stříhat. Že by pak mohly celé umřít. Taky mě občas ty dlouhatány lezou na nervy, ale co se dá dělat... Leda, že vyhazovat ty dlouhány a nechávat si tam ty malé oddenky. I když je nestříhám, tak mi nahoře uhnívají, sic to nesmrdí, ale dělá to bordel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 15:43 Žena sharon [126] – dlouhé listy
Proč nechceš nechat listy na hladině? Vždyť to vypadá dobře. Já mám spíš problém s tím, že když čistím akvárko, tak se listy "zpřeházejí" a části vystrčené z vody oschnou a uhnijí, v těchhle místech je pak vždycky ustřihnu a "pahýl" nechám plavat mezi zdravými listy, tím se redukuje délka a množství listů na hladině a navíc se ustřižené listy mezi celými schovají. Odspoda k hladině vypadají rostliny hustě a na hladině jich není tolik a vypadá to přirozeně. Nijak extra neuhnívají, rozhodně rychlej dorůstají, takže už extrémně zničené listy není škoda odstranit nakonec úplně. No problem :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.01.2007 15:10 nigule – val
vaclave, ptam se proto, abych vedela, jak to delaj ostatni, ne? to je jasny, ze uvidim, jak to doapne, ale zajima me uz ted, esi to je dobre, nebo spatne... ;-) bojim se totiz toho uhnivani...
diky, lordeP...a strihas je nejak "napreskacku"? protoze ty nase byly uz vsechny desne dlouhy, takze bych je teoreticky musela ostrihat u korenu vsechny smich takze trebas pulku a priste zase pulku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 14:38 Muž LordP [7] – listy
ja je striham uplne u korenu.tak aby co nejmin trcelo pokud se ulomily v pulce tak vzdycky uhnivaly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 14:33 Usine – valisnerie - zkracovani
Proč se ptáš když už jsi to udělala. Budeš teď jen sledovat jak to dopadne a já myslím že dobře. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 13:47 Dussy – ...
nekde sem cetl ze zalezi na tvrdosti vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 13:19 nigule – valisnerie - zkracovani
ahoj, mam pocit, ze uz se to tu jednou rozebiralo, ale ted jsem tu dlouho nebyla a chvilku mi potrva, nez se zorientuju, nebo mozna jeste nejsou stary prispevky presunuty.
k veci - zajimalo by me, jak zkracujete valisnerie? uz sme z nich meli docela hustej bordel na hladine. za prve se na nich drzelo krmeni a to tam zahnivalo a za druhe dost stinily.
ostrihali sme je zhruba ve vysce hladiny (a to sme vyhazovali metry a metry), akorat si rikame, jestli ty zastrizeny konce nezacnou uhnivat? muzou se takhle zkracovat? nebo je strihate az u dna?
dikes za postrehy a rady.
nigule

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 17:27 Usine – světlo
Já svítím 13 hodin a jestli svítíš míň jak 12 hodin tak je to asi světlem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 16:12 matko – hm
myslim, ze nove vyhana, a tie bocne su asi 4 zhnednute. Tie mam odstranovat? Lebo pri kazdy takyto pohyb rastlinku asi netesi.. hm? Takze budem svietit cez den 12 hodin. myslim ze spiraliska je dost zavisla na svetle.. hm, okej..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 15:34 Usine – Vallisneria
Vallisneria je rostlina které k růstu pomůže že se popotáhne nebo se rovnou přesadí a to většinou tehdy když přestane odnožovat a stagnuje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 15:30 Havel-st – krajní listy
To mi dělá taky, zvlášť když se něco změní v akvárku, nebo ji přesadím. Jestli to jsou tak 3-4 listy, tak se nemusíš bát. Jinak, krátí se den, je nutné nastavit osvětlením na 12 hod. denně.
A co uprostřed, vyhání nové listy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 14:13 matko – uf
"taky umirala"? takze ona omiera? aha. no je dost velka, takze rast uz velmi nemusi. ako by som ju mohol zachranit? aky strk ma najradsej?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 13:35 Pepino78 – valisneria
Ja je mam ve 26 stupnich a v pohode roste, ale kdyz sem ji mel novou, taky zezacatku umirala a potom se vzpamatovala a zhruba po ctvrt roce uz se rozrsta do vysky a dela i dost odnozi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 12:08 matko – ee
hehe... no to snad nie :-) no ja sa skor bojim ze hnije. aj ked velmi teplo tam nema.. tak 20-22 stupnov..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2006 11:57 matko – Vallisneria spiralis
Mam pocit, ze rastlinka zacina zltnut (hnednut), najma krajne listy. je to normalne? cim to moze byt?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [7]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 8809x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2248-vallisneria-problem?od=301