Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vallisneria - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Vallisneria - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 18:16 JosefVavra Re: grunda
dneska zrovna mě paní Hořánková doporučovala pro jednoho zákazníka Valisnerie neotropicalis , protože tam bude málo světla a oni to prej lehce zvládnou a navíc se v akváriu nebude topit a budou v něm plavat kapři
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 18:11 Muž grunda [1781] - Cichlidy
valisnerka je nehorázný plevel, je třeba pohnojit - roste hodně rychle a potřebuje hodně živin, světlo stačí i slabší (většinou je to lepší než silné), měkká voda taky nevadí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 18:08 Pajik77 Re: Myssinka
Mě zdechala vallisneria torta když jsem měl slabé světlo, nebo měkkou vodu. Po výměně zářivky sice zatyk za 15W (ale větší světelný tok) a říznutí vody tvrdší, tak se holka trochu snažila. Co se teď trochu přistínila (douška rostě jak blázen a stínil jí jávský mech) tak je na ní znát, že jí to neprospělo. Ale očekávám že po odstranění zastínění a po víkendu již bude zase zelenější a svěžejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 16:41 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Myssinka
Já jsem po založení přidal ke kořenům Vallisnerie jílové kuličky a postupně se rozrostla. Přidal jsem Bivoj kuličky od Rataje, ale možná někdo poradí lepší alternativu. Přidání takového hnojení obyčejně nezachrání už poškozené listy, ale nové by už měli vyrůst silnější a zdravější.

Ty kryptokoryny by taky využily jílové kuličky ke kořenům. U nich se ale docela často stává (navzdory dostatku vhodných živin), že při jakékoliv změně (například po založení nádrže) jim listy opadají, ale pak zase vyrostou nové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.11.2013 15:07 JoKa Re: Myssinka
V tuto chvíli máš v podstatě "holé dno", prosté jakýchkoli živin, proto ti kytky zdechaj... V novém akva používám Plantastart a přípravky tomu podobné... Zkusil bych nějaké základní hnojivo, ale neporadím ti jaké, sám kromě toho zmiňovaného nehnojím vůbec...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 14:56 cartimandua Re: Myssinka
Ahoj, já mám v podstatě ten samý problém. Ale teď je to skoro měsíc od jakoby znovu založení a je to trochu lepší. Takže tomu dej asi ještě čas. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 14:27 Myssinka
Ahoj poradíte mi prosím někdo? Mám problémy s Vallisnerii. Před 14 dny jsem založila nové akva a zasadila tam Vallisnerii, Anubias a Cryptocoryny. Problém je, že teď Vallisnerie mají sem tam průhledné listy, takové slabé a navíc jakoby trochu reznou napovrchu listu. Vím, že se musí pořádně vzpamatovat ze zasazení, ale trochu mi příjde, že se to objevuje i na Cryptocorynách. :-( Momentálně je akvarko v záběhu, takže tam rybky nejsou. Filtruji nepřetržitě, vzduchování také poštím občasně, používám hnojivo na podporu růstu a svítím 12 hodin denně 15W zářivkou na 60 litrové akvarium. Co mám tedy dělat? Čekat, více hnojit nebo dodávat do vody něco speciálního. V "akvaristické" chemii se moc nevyznám a vůbec nemám tušení! hmm

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2013 16:26 kotrlak – Vallisneria je bez chlorofylu
Zdravim, mam problem s valisneriemi. Sice pousti odnoze, ale moc se jim nedari, maji bile listy, temer bez chlorofylu. Ma nekdo zkusenost s timhle jevem? Svitim dvema usporkami dohromady asi 45W, takze prepocteno adekvatne pres 100W, akvarium ma 100 l.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.10.2013 20:18 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: vendy
Jednoznačne je to svetlom.Mám ich vo viacerých akvárkach a všade to isté-čim bližšie k svetlu tým červenejšie až hnedšie.najviac hnedé sú listy ležiace na hladine na priamom svetle
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 09:08 Muž bulawaio [92] Re: vendy
co se týče tropiky, tak ta má více variet, tzn. že můžete mít každá jinou varietu, červenající rostliny značí silnější osvětlení, takže je možné, že má jinačí nádech, ale u vallisnerií se to moc neděje, nebo alespon o tom nevím. Hnědnutí by spíše značilo, že s rostlinkou není vše v pořádku :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2013 21:23 Žena vendy [27] - Cichlidy – Vallisneria gigantea
Ahoj chci se zeptat je to spíš všeobecně ale máme s mamkou stejné rostlinky např. gigantea a každá je jinak zbarvená moje je zelená a mamky chytá hnědý až červený nádech. Je to osvětlením? Nebo vodou? jsme od sebe 5 km a voda nebude asi o moc jiná. Nebo je více variací? Ale např jsme kupovaly kryptokor. tropika a já jí mám zase naopak do červena a mamce strácí barvu. Jaké změny na ně působí??? ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 19:15 Muž Voky [23] - Cichlidy
copak mi chybi v akvarku ?
sviti 4x30W na 250l - zarivky jsou sice 2 roky stare / planuji nove led osvetleni/ ale driv mi to nedelalo.

rybicky.net/k/osobni/14354.jpg

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 16:48 Muž omnihash [95] - RostlinyRe: Designer
Je to ona. I když mě o tom přesvědčovalo víc lidí, tak mi rostliny jdou a zarůstaj akvárko poměrně pěkně a pravidelně, takže je musím co dva měsíce probírat. Rozhodně mi nic nehnije, jenom valisnerky maj pravidelný hnědožlutý tečky na sobě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2013 20:17 Muž Poweres [59] - Živorodky
Ahoj,..ja mam v mem akva 80*40*40 osvetleni 1 krat 18 w.Mam tam valisnerii spiralis a spiralis TIGER. Rostlinky krasne rostou a vyhazuji odnoze ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2013 18:09 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: omnihash
V prezentaci mas archivovanou nadrz. Pokud je to ona, pak na rozmer 80x50x50cm dve 20W zarivky nestaci ani nahodou, mozna nejaky anubias to prezije, ale to je asi tak vsechno.

Valisnerie umi pri nedostatku svetla zacit uhnivat, upadavaji jim listy nad koreny a z akvaria tahas zelene listy, dole uplne uhnile. Alespon tohle delaji rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_americana_var_biwaensis , kdyz se presadi do malo svetla a nebo se na delsi dobu vyrazne snizi osvetleni. Mam s tim vlastni zkusenost, kdy par rostlin na tmavsim miste nadrze tohle delalo, jine na svetlejsim miste rostly a zacaly i odnozovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2013 17:12 Muž omnihash [95] - Rostliny
img7.imageshack.us/…
Asi se to tu už řešilo, ale nenašel jsem. Zákrutichy mi od začátku takhle podivně hnědnou, je to nedostatek něčeho, neobo jenom zvláštní zabarvení?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 10:29 antena11 – Vallisneria - upadávání listů
Dobrý den, poradí někdo kde je problém s růstem Valisnerií?
Měl jsem v akváriu Vallisnerii giganteu. Ta rostla jako divá a za chvíli byla dominantní rostlinou v akváriu (nejdelší listy měly délku cca 2m) :) .Protože stínila , vyměnil jsem ji za menší Vallisnerie , které mají deklarovanou růstovou délku do cca 1m. Tyto však po zasazení mají tendenci rychle růst a množit se (objevují se nové rostlinky), ale vždy to skončí žloutnutím lístků u kořene a následným upadnutím zelených lístků zejména nových rostlinek. Mateřské rostliny vydrží o něco déle. Tento cyklus výsadba - růst - úhyn trvá cca 1 rok (již jsem absolvoval dva cykly) . Tento jev se neděje u Vall. Gigantei. Kde se stala chyba? Ostatní rostlinky rostou bez problémů a neměnil jsem je, stejně jako ryby.
Předem děkuji za jakýkoliv námět na řešení.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 14:54 R Muž romant [27987] Re: majka93
Tak pokud jako první odchází pistia, tak to by mohlo ukazovat na méně dusičnanů. maniakva.sweb.cz/…
Nějaké zásobní hnojivo pod kořeny by mohlo věc řešit. Zjitil bych od dodavatele vody, jak je na tom voda s obsahem dusičnanů a třeba tomu uspůsobil režim výměn, možností je jistě více. To že je to těma dusičnanama je moje doměnka podle toho jak to popisuješ, akvárko nějak detajlně neznám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 14:48 Žena majka93 [79] - ŽivorodkyRe: romant
Právě, že byly jsem je takto sadila, že jim koukalo srdíčko i kousek kořenů pod ním. Ale pořád mi je vyhrabával pancéřníček :-O Asi 2-3 měsíce rostly bez problému. A pak to přišlo. Samozřejmě to začlo u pistie. Mohlo něco chybět? Jedna malinká odnož vallisnerie, co přežila se vzpamatovává a ze srdíčka raší nové lístky. Ale jsou takové trošku průhledné. (Je to myslím ta červená varianta zrovna) Mají takové být?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 14:40 R Muž romant [27987] Re: majka93
Je důležitý jak jsou zasazený. Prostě aby to srdíčko z něhož vyrůstají listy bylo každopádně nad substrátem. Rostlinu zasaď a potom jí trošku povytáhni za listy a docílíš toho, co popisuju. Samozřejmě nějakou výživovou chybku, nedostatek nelze vyloučit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 14:31 Žena majka93 [79] - Živorodky
Dobrý den, mně minule u vallisnerií uhnívaly kořeny. Může to být substrátem? Mám akvarijní drť o velmi rozsáhlé frakci od zrnek písku až po štěrk s průměrem 5mm. Samozřejmě písek je na dně a kamínky na povrchu. Ze začátku jsem je nestačila zaštipovat (giganteu jsem měla) i když kořínky uhnívaly. A pak začly všechny listy světlat a sklovatět. Myslela jsem, že by to mohlo být nedostatkem světla. Protože pokojovky to taky dělají, když rostou v nedostatku světla. Rostliny odešly, ale teď mám ještě jednu zářivku a chtěla bych vallisnerie znovu zkusit. Myslíte, že ten substrát vadí? Na fotkách v atlase jsou taky ve štěrku.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 11:27 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: sivon
,,no ta gigantea rastie u otca naozaj velmi dobre,ale tiez len v jednom akva,v druhom mu prosperuje anubias a crinum natans,ale gigantea len v mensom akva spolocne so sagitariou kraluje...:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 11:17 Žena sivon [1694] - PlžiRe: tatianaZ
Mám stejný problém, Torta ne a ne růst. Ostatní kytky pleji každý týden. Jediná, které se dařilo, byla V. Rubra, což je vlastně gigantea. Zkus ji a uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 11:14 Žena TatianaP [77] - Živorodky
,,uz viem aka to je kryptokoryna...mala som ju v 40l akva a riadne sa rozrastla...no,dobry napad.... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 11:10 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: romant
,,mne prave ide o to,aby akva zatienila..ostatne rastliny su nizke,kvoli rasboram a halancikom chcem to zatienenie...pozriem na tu kryptokorynu v atlase...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 10:50 R Muž romant [27987] Re: tatianaZ
Mě se gigantea dařila jako jediná z valisnerek, ale jenom do tý doby než mě přestalo bavit každej tejden odstraňovat nespočet listů povalujících se na hladině a už dost stínících. Místo ní jsem si pořídil kryptokorynu kalatkolistou a je klid, neroste tak zběsile.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 10:36 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: PaYoch
,,dam im cas,jedine,ze by uplne odhnili vsetky listy,vtedy sa pokusim vybrat korene...ta gigantea by bola idealna na zatienenie hladiny...fascinuju ma akvaria bujne zarastene touto rastlinou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 10:25 Muž PaYoch [134] Re: tatianaZ
Těžko říct, ze začátku mi stagnovala a žloutla, ze dvou košíků mi přežily asi dvě roslinky, zbytek jsem vyházel. A z těch dvou solitérů mám teď zelenou džungli :) Chce to čas a dostatek rostlin do začátku. Nevím, jestli ty dva kusy byly odolnější, nebo byly prostě na správném místě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 09:15 Žena TatianaP [77] - Živorodky
,,chcem si od otca priniest valisneria gigantea,jemu to rastie doslova ako plevel,aj pri malej intenzite osvetlenia..je tato forma menej narocna,alebo si jednoducho zvykli??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 09:09 Žena TatianaP [77] - ŽivorodkyRe: romant
,,dakujem..ale to je u mna dlhotrvajuci problem..ani v novozalozenom,ani v zabehnutom mi nerastie..kryptokoryny,echinodorus,microsorium a anubias je ok,ale tie valisnerie..tak velmi ich chcem,a oni mi radost nerovia..:(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 09:05 R Muž romant [27987] Re: tatianaZ
Dal bych jí čas. Nikdy neroste všechno co se do akvária zasadí, to je normálka. když nepujde teď, tak se k ní za nějakej čas můžeš vrátit. V průběhu času se podmínky v akváriu pozmění a třeba se jí bude posléze dařit lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 09:02 Žena TatianaP [77] - Živorodky – nedari sa jej
,,do novozariadeneho akva som zasadila 20 korenov valisnerie "tortissima! a uplne im odhnivaju listy..cim to je,ze jedine Valisneria mi v akva nerastie??? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2012 21:52 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Dave27
To je starší poškozený list. Může se ti stát, že jich poměrně hodně pomalu ale jistě odejde, celé zežloutnou a budeš je muset odstranit. Pozor na to jak máš rostlinu zasazenou. Pokud to jde nemělo by být srdíčko pod substrátem ale trochu nad ním.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2012 20:31 Muž Dave27 [0]
Fotka k příspěvku Četl jsem, že může trvat dýl, než si rostlinky zvyknout ale todle mi příjde kapánek "sebezničující" zvykávání... hmm
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2012 20:21 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Dave27
Máš jen dvě možnosti, buď se vzpamatuje nebo ne. Chce to jen trochu trpělivosti. Ne každá rostlina ti v akváriu poroste. Staré listy klidně můžou jít pryč, protože mohou být poškozené. Hlavní je aby ti za nějaký čas začaly růst nové. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2012 20:11 Muž Dave27 [0] – poraď te prosím
Ahoj všichni, chtěl by se vás prosím zeptat a požádat o radu. Mám novou rostlinku (Vallisnerii). První den byla naprosto v pořádku a druhý den k večeru začala slábnou a začaly se na ní objevovat žluté skvrnky. Další den byla rostlinka povadlá a žluté skvrny začaly tmavnout a černat. Během dne se na rostlince objevily ještě "dirky" (jakoby se rostlinka rozpadala).
Máte někdo podobné zkušenosti? Nevíte čím to může být? Jsem začátečník, tak nevím jestli to je normální u nově koupených rostlin (nejsou ještě přizpůsobené) a nebo dělám já něco špatně... svítím denně cca 12-14 hodin a teplotu vody držím kolem 25 stupňů.
Vodu jsem netestoval (nerozumím tomu, neumím to).
Mockrát děkuju za všechny rady a připomínky :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2012 10:08 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: Michal J.
Pre Giganteu je asi 112 litrov malé akvarko. A zase nechcem, aby mi to veľmi tienilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2012 10:08 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: Michal J.
Pre Giganteu je asi 112 litrov malé akvarko. A zase nechcem, aby mi to veľmi tienilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2012 10:05 Žena geminika [39] - Živorodky
No asi ju naozaj tá Egeria hubí. Ale na druhej strane, keď som dala Vallis. do iného akvária, menšieho, kde nemám ani Egeriu, tak aj tam uhnívala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2012 08:59 Muž kortezhugo [983]
Este poradim...komu neidu Vallisnerie? -moze vyskusat Helanthium bolivianum 'Angustifolius' :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2012 08:55 Muž kortezhugo [983] Re: scorpion075
scorpion075 napsal: Egerie densa odčerpává z vody vápník, což opět mění složení vody.
To iste robi aj Vallisneria -len Egeria je rychlejsia. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 18:37 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: Filip980
treba pri vypustení poplazu a jemného zakorenenia novej rastlinky prestrihnut poplaz a rastlinku vybrať..aspoň ja to tak robím..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 18:36 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: Michal J.
Něco podobného řeším taky. Heteranthera zosterifolia mi například roste jako kdyby byla hrozný plevel, ale růžkatec mi uhnívá.
Jinak co se týče vallisnerií tak ze 112ky jsem se jí musel zbavit, tam se to s takovou rostlinou nedalo vydržet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 18:34 Muž Michal J. [37] - Rostliny
Mojej zjavne nevyhovuje prerod nadrze do vyssieho levelu. Narocne rastlinky rastu, prosperuju, tie menej zial nie. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 18:26 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: deCORF.OBRAEN
Mně jede taky jako divá. Protrhávám a zastřihávám skoro každý týden. Nedělat to tak s toho mám amazonskou džungli :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 18:21 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: scorpion075
no jo..po necelých 2 mesiacoch pustila cca 13 poplazy..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 18:16 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: deCORF.OBRAEN
V tom druhém případě ses jí trefil do chuti :-D a tak se ti odměnila :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 18:09 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: scorpion075
mne v minulosti po zmene chemizmu vody pred očami začala uhnívať..no naposledy pri zmene vody v úplne inom akva čerstvo založenom po týždni začala vyháňať poplazy ako divá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.01.2012 18:05 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Michal J.
Podle mého pozorování valisnerky moc nemusí chemickou změnu vody. Když jsem valisnerky zasadil do svého AQ, tedy do jiné vody než na jakou byly zvyklé, začaly uhnívat listy, hrozně prořídla a vůbec nerostla. Po nějaké době si zvykla a stal se z ní bujně rostoucí plevel. A toto samé se opakovalo, když jsem měnil parametry vody kvuli přechodu na malawi. Také jak píše Geminika, Egerie densa odčerpává z vody vápník, což opět mění složení vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 15:20 Muž venca21 [-1] - Cichlidy – světlo
Fotka k příspěvku Vallisnera gigantea právě moc toho světla nevyžaduje.Tato rostlina roste jako divá při menší intenzitě světla,protože se snaží z přítmí na světlo dostat tak rychle vyroste do výšky a také má tendenci se rozrůstat do odnoží.(moje pozorování)
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 7

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 8809x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2248-vallisneria-problem?od=51