Vhodný písek
0 05.01.2016 17:11 pato Ahoj chcel bi som spitat ci je do akvaria vhodny kopany piesok
Vopred dakujem za odpovede a popripade mi poradte aky je najvhodnejsi

Starší reakce
Mrkni se na tanganiku v nádržích. Někde to určitě bude. A párkrát ho přeper ať nemáš takovej zákal. Ale když na to zapomeneš jako já tak se nic neděje.
Tu dostupnou frakci, jak píše kolega považuji za vhodnou pro tvůj záměr. Jinak sekce nádrže, akvária Malawi, Tanganika.
Tanganiku tady asi nikdo nemáte, že? Abych zvolil ideální hrubost.. Jinak přepíráte ten písek ještě?
Vezmi 25kg písku do bazénových filtrací, koupíš tam, kde se prodávají bazény a jejich příslušenství (i velké markety jako je Obi a Hornbach). Mělo by to vyjít na cca 200Kč. Dělá se s různou zrnitostní, ale nevím jestli je v obchodech běžně k sehnání i jiná než 0,5-1,25 co mám já.
Křemičitý písek do bazénových filtrací, touto cestou bych šel.
Zdravím, do nové nádrže Tanganiky plánuji samozřejmě písek. Nechci úplně jemný a přemýšlím, zda je vhodnější kupovat přímo v akvaristikách pár pytlíků po 2,5kg (45kč), nebo si vzít někde rovnou 20kg - nevím ale kde.

Jak byste se rozhodli vy?
Starší reakce
Písek do bazénových filtrací s frakcí kolem 1mm. Já mám u mých Cichlid 0,5 až 1,25 a přijde mi ideální.
0 13.10.2015 17:41 romantomka – co rpo cichlidy a tlamovce
Zdravím kolegove, přechazím a akva 240l na 570litru, a prosím o radu jake dno zvolit...ryby ponecham stavající..tj..red parot, kančíky, tlamovce,,jako doplněk mam pancečníčky kropenaté, ancystrusy a gibicepsy...děkuji..už jsem hodne přečetl na toto téma, tak mi asi nejvíce vychyzí písek jemny,,ale jakou zrnitost přesne...s rostlinami moc nepočítam,,vzhledem k povaze ryb a věčnému stěhovaní písku,,ale i na toto téma uvítam rady..jinak filtrace fx6. fluval..media..molitany, keramické kroužky, ehaim supstrat pro...děkuji.
Starší reakce
0 03.09.2015 09:21 Trollo – Pisek
Ahoj. Byl by vhodny tento pisek do aqua s tanganyikou?
www.obi.cz/…
Aqua bude bez roztlin. Diky za nazory

Starší reakce
Nemas pravdu. Rasa na dne je neco, ceho si v male mire ani na svetlem dne nevsimnes, kdyz ji nehledas, a vetsi zaraseni prece resis (kdyz uz se stane) na jakemkoli dne. Kdyz tam je nejaky vykal, tak tam proste je a je lepe videt, ale neni to jak pises "sivohnedočierne". V udrzovanem akvariu se ani svetlemu dnu nic nedeje.
Co muzu rict, nekomu se nemusi libit, ze hovinka ryb na tom dne tak dobre vidi, a pak je pro nej tmavsi dno z tohoto pohledu lepsi, ale to je asi tak vsechno, ono hovinko na listu rostliny taky videt je, pristalo tam a chvili tam je, a je to proste normalni, to k tomu patri.
Nakonec jedna z mych prezentaci ukazuje, ze nepisu o necem pro mne neznamem.
parádička díki už mám zhruba predstavu , a áno rastlinky budú čím viac tým lepšie rastliny podĽa mňa robia v akva veľa

Rataj s tým, že svetlé dno nebude svetlé na vždy. Niekedy dostane nádych zelenej (riasy), potom sivohnedočiernej (výkaly)

Budou rostliny? Pokud ne, kup písek do bazénových filtrací, ušetříš.
....jukni tady na stránce na flexiobklady....řekl bych, že je to velmi prověřený zdroj....osobně bych se držel zrnitosti 2-4mm...barva záleží na tobě...
Podstatné množství rybek lépe vynikne na tmavém podkladu - např. černá/hnědá. Ale záleží na tobě, ty to budeš mít doma.
Zdravím neviem či to tu už bolo spomínané ale záleží na farbe piesku ? Teda okrem celkovej úpravy a výzoru ? Neviem sa rozhodnúť chcel by som skôr niečo bledé, ale neviem či to bude vyhovovať rybičkám v akva by som chcel živorodky alebo cichlidky kakadu s tetrami ohnivými ešte uvidím vďaka za info

Starší reakce
Propláchnout, 3x nalít do kýble s pískem(1/3)vodu zamíchat rukou s opatrně vylít vodu.

nn ja nejsem moc pritel s CO2....znamemu vymreli vsechny rybky protoze to spatne nastelovala z toho mam strach

...jinak mi ten pisek prijde velmi jemny(neni ostry)....jen nevim -mam ho promachnout predem nebo vyvarit?
Takze je to cadic

Prave mi to potvrdil aj zoohit
Edit? ja si ten cierny strk asi budem musiet vyrobit

Tenhle štěrk mám ve dvou akváriích - není to písek, je to jakási asi skelná drť. Rostliny v tom koření dobře, problémy to nedělá, ale i když to není vysloveně ostré tak, že by se tím člověk pořezal, pancéřníčky a jiné rybky na dno raději nemám. Časem některé kousky vybledávají trochu dohněda, na dně to ale nevypadá zle.
To říkáš teď, může se stát že změníš názor a výměna dna je dost nepříjemná záležitost. Stejně bych ho vyzkoušel v octě.

Ne ne bez Co2...PH je taky 7-7,5...dávám jen easy carbo a profito....Jinak společenské a nenarocne rostlinky

dekuju ....
Záleží na co to chceš. Pokud budeš provozovat akvárium bez CO2 a z pH někde nad 7 tak si ho kup. Jestliže ale počítáš s CO2 tak bych ho vyzkoušel v 8% octě jestli nebublá. Lepší je ale v takovém případě opravdu inertní materiál z pálených jílů, flexi obklady a nebo písek do filtrací.

ahoj...hodne se tady pise o kremicitym pisku ale mne by zajimalo jestli se da pouzit ricni pisek co maji ve stavebninach?ma ruznou zrnitost a prijemnou hnedou barvu.....dekuju

Zhanam cierny piesok/strk.
www.zoohit.sk/…
ma niekto skusenosti ? slovenske flexiobklady nefunguju, z CR mi neodpovedaju na mejly.
Kúpil som tam riečný štrk vo vrecku v domnení, že je o.k. No po poliatí octom šumel a tak som ho využil do betónu. Tak, ak, taj jedine kremičitý ako je tu už spomenuté
Priklanam sa k tomu co pise Vaaclav. Mozno by som to este preosial cez jemne sitko koli prachu.
Spíše bych hledal něco okolo 1-3mm, 0,1-0,6 je sice také dobrá volba ale má jednu nepříjemnou vlastnost při odkalování půjde ven z akvária.

Pokud je to křemičitý betoňák, tak určitě ano.
ahoj....ja se chystam na 200l...premyslim co na dno,koukla jsem ve stavebninach na ricni pisek,maji ho tam namichany v ruzne velikosti od 0,1 do 0,6mm coz si mslim dobra kombinace,prirodne hnedy,moc by se mi libil ale moje otazka-je i vhodny?
Starší reakce
0 22.10.2014 14:06 Drtikol – co nejtmavší
Ahoj přátelé.... Kam do přírody na co nejtmavší písek do akva??? (liberecko)
nemusí být černý..
Starší reakce
Tak si si viac menej poradila sama. Trochu nevadí, ale lepšie ak vôbec nešumí
vyndala jsem hrst z akvária a na nich provedla octový test. Kamínky po několika sekundách začal bublat. jak moc, se nezhodneme ani doma

já říkám že víc, mamka že míň, rozhodě to je asi jako když si načepuješ kofolu tak to vybublá a pak už malinko. Řeším to, přotože mi valisnerky pořád nechtějí kořenit, mají malé a krátké kořeny, taky to stále dokola hnije a pokud dám do písku po kořeny anubias za pár dní také zahnívá...
Šumí ty co jsou v akváriu, nebo ty co tam stejně dávat nechceš?

Píšeš trochu, což bude u každýho subjektivní dojem. Ono se z toho někdy dělá hóóódně velkej problém, kterej vlastně žádnej není, vždyť rostliny vápník životu taky potřebují a top jestli to vadí rybám, na to bych se zeptal testů vody, zda-li se mění.

tak ještě jednou.. udělala jsem test s octem a kamínky mi stále už asi hodinu šumí ale ani ne moc... Jak je to tedy s tou šumivostí a problémem s rostlinkami? Je nevhodný i pro ryby?
rychlá a stručná odpověď

Někdy bychom tě potřebovaly doma, aby jsi tu v akvárií udělal pořádek a vše uvedl na pravou míru

Z hlediska praktičnosti a s ohledem na osádku, bych nechal jak je.
Ahoj, v akva mám nízkou vrstvu různé hrubosti písku, které jsem si nakyblíkovala u vody, nějaký návoz k vodě, kam se lidé chodí koupat. Kamínky tam už nějakou dobu jsou a není s nim problém. Jen bych chtěla k tomu přidat nějaký dno, které bude tmavší a vhodný pro rostlinky. Koukala jsem na ty různé od rataje apod. Jen nevím co si tedy koupit aby to nebylo předražené, myslím že do mé 500ky bych potřebovala alespoň kyblík písku, mám ho tam celkem málo ve předu jdu skoro na sklo když se rybky oženou a odhrnou tu malou vrstvu

Díky za rady
Starší reakce
0 12.07.2014 10:28 dzuzo – piesok
Starší reakce

Ja som nedávno tiež kupoval.
dekuji ano chci to pro tlamovce
To máš podle osádky. Když to bude pro tlamovce, šel bych do toho nejjemnějšího a zbytek osazenstva je jasnej.
0 05.03.2014 17:43 rastrot měl bych dotaz jaky je lepsi pisek do akvaria co se tyce hrubosti budu kupovat 50kg pisku urceneho do bazenove filtrace maji dva druhy jemnejsi a hrubsi nevidel jsem ho rad bych radu ktery dekuji
Starší reakce
Já osobně bych vzal něco tmavšího. Ryby se při tom tolik nestresují - odraz světla.
To první má strašnou zrnitost. Když tak to druhé, díky té zrnitosti.
0 21.02.2014 22:08 monule
Přidat reakci
1 ...... 8
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 11545x