Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Aktivní uhlí

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Aktivní uhlí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2019 12:34 Muž MichalV [327] Re: Smetany
za akú dobu zmizne rašelinový výluh pri použití čerstvého AU a za koľko úplne bez?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   26.09.2019 08:58 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Smetany
-100 akvaristů + 100 vědců = 200 názorů na AU
-důsledkem toho je, že každý má jiné hodnoty poměru obsahu prvků, které obsahuje voda akvária, samotná filtrace, druh AU,
-nesprávným používání AU, se skutečně může navodit absence žádoucích složek k biologické rovnováze akvária, živočichů a rostlin
-zninovaný reaktor pouze zvyšuje využitelnost AU,
-RoFr a Tojsouvěci (nejen oní) jasně a výstižně vysvětlili podstatu celé problematiky AU a věcí okolo, spojené užíváním ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   25.09.2019 23:25 Muž Smetany [1226] Re: RoFr
Jen bych chtěl podotknout že teoretičtí kritikové můžou někdy způsobit více zmatků než rádoby vědci, výzkumníci, vynálezci.
A dovolím si připojit pár poznámek z praxe. Já sice nejsem schopen změřit hustotu bakteriálního osídlení v AU. Co se ale docela dobře dá (a může zkusit každý) je zjistit účinnost adsorpce. A to tak že do akvária ve kterém oněch 30 dní používám AU přidám rašelinný výluh. Zbarvení vody zmizí do pár hodin.(zkoušel jsem opakovaně)
Když jsem stejný pokus udělal s AU které bylo ve filtru 60 dní zabarvení mizelo výrazně déle (asi 48 hodin). Další věc které jsem si všiml je že pokud mám ve filtru při záběhu porézní filtrační médium (pemzu) tak do 30 dnů, spíš dříve zaroste bakteriemi tak silně že omezí průtok filtru více než o polovinu. U AU jsem nikdy tento problém nepozoroval a to ani v případě že bylo ve filtru dohromady s pemzou.
P.S. pokud by byla vaše teorie pravdivá tak úplně nerozumím té histerii z používání uhlí v akváriu. Vždyť tak jak to píšete je to docela levné porézní filtrační médium s příjemným bonusem do startu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 21   25.09.2019 23:25 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: RoFr
Františku,pěkně jsi to napsal potlesk ,veškerá reklama na mikroporézní materiály je klamavá, v závislosti na našem akvarijním prostředí se vytvoří během pár dnů bakteriální biofilm,který uzavře póry a zbytek je pouze o ploše povrchu osídleném bakteriemi,tím se absorpční funkce nejen AU,ale i u tzv. filtračních mechů degraduje,jádro je funkční,ale povrchový šlem do něj uzavírá přístup vodě,co s tím?Zamyslel se někdo nad fintičkou výrobců tzv,akvamechů a proč je nedělají kulaté,ale jsou ve tvaru polštářků? Možná je to fikce,kuličky vložené do rotačního válce se odrolí na povrchu a po odstranění povrchového biofilmu by opětovně byly funkční,ale kdo by obrušoval polštářky ,tak si milí zákazníci kupte nové (Chlornan má bělící a desinfekční účinky,ale neumí rozpustit a odstranit usazeniny,z hnědého vznikne bílé lejno,ale septik zůstal plný) .To je snad vhodnější koupit za mrzký peníz lávovou drť a zeolit, a po použití s nimi pohnojit zahrádku.Omlouvám se,je to také o zázračné mikrostruktuře filtračních ploch velikosti fotbalových hřišť,garantovaných prodejci smich .
Nevyvracím použití AU,tam kde to má své opodstatnění,při zpracování a dočišťování vstupních vod,krátkodobých havarijnich stavech,kdy není možnost jiného řešení (nedostupnost vhodného vodního zdroje), ale v akvech kde se navíc používají hnojiva a výluhy, nemá jeho trvalé aplikování logiku.AU v naprosté většině obsahuje těžké kovy,mimo jiné,stříbro má antiseptické účinky,likvidačně působí nejen na bakterie,ale i na embrya ryb.Takže Františku,Jirko Horáčku,Václave,Romane a další, držte se,já o tom dál polemizovat nebudu.Zásadní otázka je,adsorbce AU a co všechno pohltí ve funkčním období a rozlišném prostředí,tak jsem zvědav ,kdo to fundovaně doloží daty měřených chemických hodnot vody, ze svých zkušeností smich :-) Mám tajné přání,aby opětovně nevznikly žabomyší války o ničem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.09.2019 22:18 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: RoFr
nějaké věci jsem také přečetl, a zde krom kritiky také nejsou informace "vědecké", podložené, a hlavně praktikovatelné...stříbro ve vodě vždy ( i bez AU) znamená prostředí "operačního sálu" ...
je zajímavé sledovat "kam vítr tam plášť"...
AU není osídleno mikroby kteří v akváriu nejsou do pár hodin či dní, tato argumentace je argumentací "kdo chce psa bít hůl si najde"..
Jak a čím změříme v akváriu mikroby,bakterie v domácím prostředí?
Pokud nemáme žádné mikroby nedosáhneme nitrifikační záběh stříbrem ani zlatem, a chemii těžko oblafneme rčením o vhodnosti AU pro mikroby... prostě výměna vodíku bude probíhat ....
Každý výrobce AU bude tvrdit,"mé je nejlepší".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.09.2019 21:43 -
Myslím,že je dôležitý i zavrhnutý fakt o osídlení baktériami po skončení adsorbcie.Práve toto je dôležitý údaj hlavne pri krátko založených nádržiach,kde tie baktérie potrebujú osídlovaciu plochu a kyslík.Skôr než sa dostatočne ,,rozlezú,, po akvárku a ostatnej filtračnej hmote.
A ak si uvedomíme,že väčšina filtrov má nedostatočnú filtračnú kapacitu,tak tá plocha na AU sa každému v nádrži hodí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 33   25.09.2019 19:33 RoFr – Jen tak
S úsměvem sleduji toto fórum a bylo by netaktní zde napsat, proč právě toto fórum mne zaujalo.

Už před více jak 50-ti lety jsem se v akvaristické literatuře setkal s doporučením přidávat do akvarijního filtru AU.
Pokud jde obecně o použití AU, tak se uvádí filtrace vody nebo vzduchu, kdy se na principu adsorpce z uvedených médií odstraňují převážně organické sloučeniny a anorganické sloučeniny s větší molekulovou hmotností…
Některé vodárenské technologie používají AU k odstranění zápachu po chloru a v současné době je trend, že se vodárenské technologie nákladně doplňují o kontinuální filtraci s AU za účelem odstranění léčiv (hormony), pesticidů, produktů sinic a podobných látek se zdravotním rizikem.
(Kontinuální technologii s AU zaměřenou zvláště k odstranění vyjmenovaných rizikových látek již používají Plzeňské vodárny a Pražské vodárny (Želivka) mají provozovat tuto technologii od ledna 2022).
V současné době jsou nabízeny na trhu i nejrůznější dodatečné, poměrně nákladné, předfiltry s AU připojitelné na domácí vodovodní rozvod, které mají za účel odstraňovat výše již vyjmenované zdravotně rizikové látky.

Nikde v celém tomto fóru se DŮRAZNĚ nezmiňuje problematika používání filtrace pomocí AU ve vodním médiu.
Běžné AU (které se v tomto fóru diskutuje) je totiž ve vodním prostředí ideálním substrátem pro osídlení bakteriemi. Takovéto bakteriostaticky neupravené AU v prostředí obsahující bakterie, se dá jako adsorbent používat jen po velice krátkou dobu, řádově dny.
Ve velice krátké době povrch obyčejného bakteriostaticky neupraveného AU v akvarijním filtru (na povrchu) obsadí bakterie, které prakticky znemožní adsorpci a filtr s AU se tak stane prostředím, kde probíhají obvyklé nitrifikační procesy (z čističe se stává bakteriální farma).
Pro dlouhodobé používání AU jako adsorbent ve vodním prostředí se používá AU na povrchu bakteriostaticky upravené, obvykle sloučeninami stříbra (odpuzují bakterie). Takto je například upravené AU u reverzní osmózy a AU u výše uvedených předfiltrů připojitelných na domácí vodovodní rozvod. U zmíněných filtrů s bakteriostaticky upraveným AU je „zaručována“ použitelnost v řádu měsíců od prvního použití (uvědomte si, že filtrují bakteriologicky velice čistou, pitnou vodu, prakticky žádná koliformní bakterie ve 100 ml vody-neplatí pro vodu např. ze studny).
Z výše uvedeného plyne, že dlouhodobé kontinuální a přitom SPOLEHLIVÉ odstraňování organických látek v akvarijní vodě pomocí bakteriostaticky neaktivovaného a i aktivovaného AU v běžném akvarijním filtru je iluzí.
Jako příklad aplikace AU v akvaristice zde náhodně uvádím návod k použití bakteriostaticky ošetřeného AU určeného pro akvaristiku: (nejde o obyčejné AU, které je v tomto fóru doporučováno, ale o řádově lepší AU ošetřené stříbrem, kde je doporučeno měnit AU ve filtru po dvou týdnech) fritzaquatics.com/…
Nelze brát vážně, někde níže, v toto fóru uvedené tvrzení: “… mám vyzkoušeno, že uhlí 1g/l po 30-ti dnech funguje naprosto normálně, po 60-ti už je znám pokles adsorpce“, nebo “… je tak levné, že ho prostě jednou za 30-60 dnů komplet vyměním …“.

Nedělá mi problém logické uvažování a tak jsem v akvaristice došel ke stejným závěrům, které i se zdůvodněním velice srozumitelně vysvětluje pan Horác ve svém článku, na svých internetových stránkách a nebo co tady ve fóru, opakovaně, doporučuje nejen pan Romant.

Proč v běžném akváriu dělat něco složitě NEspolehlivě, NEdokonale a NEkontrolovatelně, když to jinak jde jednoduše a spolehlivě pravidelnou výměnou části akvarijní vody.
(Není třeba připomínat, že vodovodní voda by se neměla napouštět do akvária přímo z vodovodního rozvodu, ale měla by se nechat několik hodin odplynovat a před vlastním napouštěním by se měla, upravit i její teplota na teplotu shodnou s teplotou akvarijní vody.)
V amatérských akvaristických podmínkách, spíše výjimečně, existují jednorázové, krátkodobé situace, kdy je filtrace přes (bakteriostaticky upravené a i neupravené, jde o krátkodobé použití) AU určitým, komplikovaným a NE dokonalým a NEspolehlivým, řešením (např. často uváděné odstranění léčiv a zabarvení z akvarijní vody…).
Nadměrný růst řas v akváriu svědčí o akvaristově nezkušenosti a měla by být odstraněna příčina a ne akvárium problematicky, s těžko prokazatelným úspěchem, léčit pomocí AU.

Na internetu je možné se někdy dostat na texty problematických (léčících se) autorů, rádoby vědců, výzkumníků, vynálezců a laiků se zavádějícím obsahem. Je potřeba používat praktické logické uvažování, texty si ověřit i z jiných pramenů a nenaletět na rady a subjektivní názory výše vyjmenovaných.

Na okraj uvádím jako všeobecnou informaci odkaz na stránky renomovaného výrobce AU:
www.eurocarb.com
www.eurocarb.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   23.09.2019 21:39 -
AU - pomôže vám i pri importovaných rybách.Obsah kyslíku v póroch,adsorbcia ťažkých kovov i bielkovín z vody.Pomôže vám pri preprave rýb.Pomôže vám pri zákaloch,tam kde je žiadúce mať priezračnú nezávadnú vodu.Často pomôže pri menej skúsenom chovateľovi prekonať mnoho chýb ktoré by bez AU mohli mať katastrofálne následky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.09.2019 19:32 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: lacewings
stránky autora ;-)
jako.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   23.09.2019 19:27 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidy
-přepsaný obsah zde vloženého odkazu, vše podstatné naleznete tam ;-)
www.smv.cz/… /001680.pdf
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 21:24 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: MonterMonty
Zatím mi to drží, nemám přesně ty nádoby co jsem dal odkaz, to bylo jen orientační ať ukážu co mám na mysli. No ale nic extra jsem taky nekupoval. Až to praskne, tak dám na tvou radu.
S těma rázama máš pravdu, když zavřu baterii, tak se kuličky ionexu v té nádobě zvíří a pak si zase sednou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.09.2019 21:18 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: DavFM
Vzhledem k tomu že jsem třikrát tyto polské kartuše různě ,na požadavek invesrora montoval, a třikrát s nimi byl problém s prasklou nádobkou nebo samotnou hlavou kartuše , doporučím Ti spíš ATLAS FILTRI - Italové to maj evidentně lépe zmáknuté , navzdory tomu i oni sami doporučují ,zvláště pokud je ještě kovové potrubí , instalovat za filtr kompenzátor rázových tlaků - kvůli pákovým bateriím ,které tyto rázové "vlny" v potrubí vytvářejí prudkým uzavřením baterie - tato "trojkombinace" v odkazu je za slušnou cenu - výhodou je první proplachovatelná kartuš - slouží k umístění vložky k odfiltrování pevných částic , zbylé dvě se po přikoupení prázdné "patrony" dají nakombinovat čímkoli co zrovna potřebuješ.
Z cca osmi sestav ATLAS FILTRI mnou montovaných za posledních pět let - žádné problémy - instalováno na PPR potrubí rodinných domů s kompenzátory ahoj
www.aquatopshop.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 21:07 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: vaclav
vyčerpání jednoho gramu AU na jeden litr vody není v řádu minut, v řádu minut je adsorpce např. chlóru ( tím se nevyčerpá kapacita AU ale chlór z vody)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 21:02 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervajs
Tak to jsem pochopil, takže vyčerpání je v řádu minut teď to převést do nějakého konkrétního příkladu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:50 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: RAP
A to "asi" je něco, co bych nepodceňoval. Já ty nástavce viděl a raději jsem koupil 1l nádobu a používám vložky, které se jednoduše vyměňují a nestojí moc. Linky pouze orientační.
allegro.pl/…
allegro.pl/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2019 20:46 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: vaclav
doba která stačí na adsorpci .
Je to něco málo minut.
V akváriu se nepočítá "tato doba".
Jde o dobu za kterou určitá dávka ( hmotností) vyčerpá svou výměnnou kapacitu.
Každé akva bude mít tuto dobu víceméně jinou ( ačkoli podobnou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:45 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: vaclav
Jj, to je přesně to co mám na mysli. Malý filtr napojený na hadici s vodou do akvária by nemusel stačit, kontaktní doba vzhledem k průtoku nebude dostatečná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:44 Muž RAP [1555] Re: DavFM
Prodávají se nástavce, které namontuješ přímo na potrubí. Tak to asi mají vypočítané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:38 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DavFM
www.smv.cz/… Je v tom tabulka, třeba nám někdo vysvětlí co to je ta kontaktní doba. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2019 20:32 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: RAP
Já přes uhlí taky ženu vstupní vodu, z jara jsme měli ve vodě dost chloru a už jsem u toho zůstal. Akorát si nejsem jistý jak to je s průtokem kolem uhlí, řekl bych že to potřebuje nějakou menší rychlost průtoku, aby to fungovalo na 100%. To je ale asi řešitelné větším průřezem přes který to půjde...
Edit:no a taky to trochu zvedá pH, což nemusí být úplně žádoucí stav. Já mám za nádobou s uhlím a šňůrkovým filtrem další nádobu s pryskyřicí, která mi stahuje uhličitany, potažmo snižuje pH. Obtokem si pak nareguluju cca 6,2 pH a tohle mi průběžně dotíká do většiny akvárii. Vstupní voda má jinak cca 7,5pH.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:31 Muž Shimi [683] Re: Shaman
"Viděl jste jeho filtraci?" - Viděl, není na tom nic tajného.
"Víte na jakém principu fungovala?" - Vím a stále funguje, není na tom opět nic tajného.

Ty si používej AU jak uznáš za vhodné, třeba v reaktoru. Já vím, že je to nesmysl, tak ho budu raději používat tak, jak ho používal ten nejlepší z nejlepších.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:28 - Re: romant
Netreba ho používať,ale ak sa použije je to podľa mňa výhoda.Ak teda človek vie v akom akváriu ho použil, vie prečo ho použil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:24 Muž RAP [1555] Re: romant
No, nejen při stahování léčiv. Já silně uvažuji jeho používání při napouštění vody z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:01 Muž Shimi [683] Re: romant
To, že se akvaristika dá dělat i bez AU přece nikdo nerozporuje! Ale toto vlákno se jmenuje "Aktivní uhlí", tak se tady asi nebudeme bavit o bioakvacitu. Někdy mi fakt připadá, že to někteří záměrně hrotí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 20:00 Shaman Re: Shimi
Viděl jste jeho filtraci? Neviděl, jen jste o ní slyšel. Víte na jakém principu fungovala? Nevíte rovněž.
Mi se zde bavíme o použití reaktoru, pokud by Vám to uniklo. Tedy o zcela jiné technologii použití. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.09.2019 19:53 R Muž romant [27987] Re: RAP
To je samozřejmě možný. X-) Já jsem spíše svojí reakcí chtěl otevřít oči oněm zaslepencům, co bezhlavě skáčou na lep zdejším, z mého pohledu bezmyšlenkovitým propagátorům AU. :) Nebo jinak, akvaristika se dala dělat před AU, tak proč by to nešlo i dnes bez AU. ano
Edit: Pomoc při stahování léčiv samozřejmě nespochybňuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 19:50 Muž Shimi [683] Re: Shaman
"Používat Au k filtraci je potřeba v několika stupnové filtraci, nelze ji užívat jako samostatnou filtrační jednotku." - Tak v tom případě byl Takashi Amano absolutní amatér. Škoda, že již není mezi námi, jistě by tě požádal o radu, jak na to. Bože, co tady se člověk nedočte za "moudra".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 19:39 Muž RAP [1555] Re: romant
Problémem, i při pravidelné výměně vody, se mohou stát kolísavé hodnoty zdrojové vody, zejména pokud vodárny používají více pramenů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2019 19:35 Shaman Re: MichalV
Koukám,že jste rovněž ze společenství/sro . smich
Zatím jste se na nic nezeptal, pouze ta Vaše společnost dokázala osobní kritiku, ale o AU ani řádek, krom výstřelu do tmy od ZDRI, který vastně se zde sám doznal, o své neznalosti z používání AU /nebo o tom vodárenští specialisté nemluvili/. Na výstupu je třeba další filtrační složka, která tyto nečistoty uvolněné cirkulačním procesem zachycuje. Používat Au k filtraci je potřeba v několika stupnové filtraci, nelze ji užívat jako samostatnou filtrační jednotku. Smetany taky odpadl, nedokázal odpovědět ,navíc neví ani co používá, podle stále tápajících otázek.Maq Vám to pošle e-mailem.
Kdo bude další. Klidně povedu diskusi na přímo danné otázky. Jinak mě docela baví ta hra na kočku a myš.
Ti co ví se raději nezapojují, chápu, respektuji, občas je ale potřeba ale vyvětrat a vymétst smetí. Kdo se zde zapojuje do diskuse a boduje se navzájem, tak to jsou pouze Maqovci? Myslíte, že neříkám pravdu,projděte si vlákno a kdo dával komu palce. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.09.2019 19:29 R Muž romant [27987] Re: MichalV
Proto jsem zde již několikrát psal, že když se bude pravidelně měnit voda, nemusí se počítat s jakýmkoliv sorbčním přípravkem. Další nevýhoda je, že když se začne používat AU může se velmi jednoduše stát, že se prostředí v akváriu dostane do větších výkyvů, než při klasické výměně vody. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 19:22 Muž MichalV [327] Re: vaclav
Čiastočne s tebou súhlasím v tom, že vodovodnú vodu nie je potrebné upravovať AU. Ak niekto v akva používa AU, tak je to pre udržanie kvality/nízkeho obsahu organických rozpustných látok.
Mňa by zaujímal efekt v zariasenom akva s hojnou rybou osádkou, ak sa pridá AU. O to isté sa akvarista usiluje pri výmene vody - nariediť ORL (tzv. vyvetrať).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.09.2019 18:50 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
Nechme toho to samé bych mohl napsat i o druhé straně.
Trochu jsem pátral a přečetl pár článků a je pravda že pro úpravu vody je doporučeno AU z uhlí ale to je pro surovou vodu, pro tu pitnou už můžou být i jiné možnosti. Je také důležité pro jaký typ akvária se AU používá.
Každý substrát který nasypu do filtru se po čase osídlí nějakým společenstvím bakterií takže to platí i u AU a nemusí jít zrovna o ty nitrifikační. Mockrát už jsem četl že už při pH 6,5 jich v akváriu už moc není ale protože filtry fungují bude to asi trochu jinak. Mám v akváriu spoustu rostlin a i nějakou tu rybku a nevím kolik dní mě filtr nešel (max 7 dní) a ryby to málem odskákaly. Od vás jsem se zatím dozvěděl že AU nějak funguje ale že někdo nemá řasy neznamená to že to je jeho zásluha protože spousta lidí je nemá má i bez něho.
www.smv.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 15:15 Muž ZDRI [1415]
Trolla komentovat více nebudu, jen vřele nedoporučuji používat AU v nějakém "reaktoru", ve kterém dochází k jeho víření/pohybu a kontaktu zrn AU mezi sebou. AU je relativně měkké, pro pohybu zrn se uvolňuje jemný uhelný prach a kalí vodu, usazuje se ve filtru, na rostlinách i na sklech (prakticky vyzkoušeno). Ale pokud se nepohybuje, nevadí mu ani silný průtok nebo zkrápění nad vodou (také vyzkoušeno).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 13:22 Shaman Re: Smetany
Jeden parametr u AU, to neznám. Je to vždy několik, podle druhu použití a filtrace.Za běžný typ akvária lze považovat klasický set s filtrací,doplněn klasikou dna a rostlin :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 13:15 Muž Planorbella [643] Re: Shaman
Už si nepamatuju, jestli to píšu správně, ale nebylo by lepší se zeptat toho, kdo uvedl klasické filtrační médium jako první?
Taky se můžu zeptat, co je to běžný typ akvária?
Edit: Smetany byl rychlejší :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 13:11 Muž Smetany [1226] Re: Shaman
Pojem klasické filtrační médium tady zavedl Václav a moje otázka byla směřována jemu. Nečekal jsem od vás odpověď. Za to jsem očekával konkrétní odpověď na otázku jaký jediný parametr AU zajímá každého akvaristu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 13:05 Shaman Re: Smetany
Co je to za položenou otázku? Jaké klasické, co za medium. Jedinné srozumitelné je filtrační. Co si pod tím mám představit. Klasických filtrací je několik a médií rovněž. Tak a ted babo rad. Mrkněte od koho jste opět dostal +palce. Založte si společenství/sro chemiků inovativní akvaristiky. Příspěvek níže to pouze dokresluje. Palcování zdar ano
Jedinný kdo se dokázal k AU zeptat byl pouze DavFM, pokud by to zajímalo společenství/sro,proč se nezeptají, jasně hledají na netu informace, proč, protože o tom Maq nepsal a sami nevědí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 09:35 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
Asi už jsem trošku OT ale nedá mi to a musím se zeptat. Jak vlastně funguje klasické filtrační médium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2019 08:15 Shaman Re: ZDRI
Nedivím se, nehodí se Vám to do vaší teorie. Dám Vám radu, věnujte se akvaristice a pokud něco nebudete vědět, zeptejte se.
Jinak děkuji za všem za záporné palce, pouze to dokresluje, kdo kam patří/viz.+palce u Vašeho/ a které názory jsou zde prezentovány - Nemají s akvaristikou nic společné a jsou jen výplodem nějakého bádání chemika. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   22.09.2019 07:58 Shaman Re: DavFM
Použití reaktoru na AU není v sl. akvaristice novinkou. Používají se reaktory na biopelety z mořské akvaristiky a prakticky jde o simulaci podobnou laboratorní filtraci. Cichlidáři používají pobdobné BALL filtry s keramikou, k filtraci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 07:48 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Shaman
Tvá myšlenka použití reaktoru pro lepší využití AU mne zaujala. Jsem mořské akvaristiky člověk neznalý, znám pouze kalciový reaktor, kde pokud se nepletu jde o to, že se vápník rozpouští kyselinou uhličitou, vzniklou přidáváním CO2.
Takže na jakém principu by měl pracovat reaktor s AU? Já AU využívám celkem dost, každý litr vstupní vody do akvárii je přefiltrován přes AU, možnost účinnějšího využití mě tedy zajímá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   22.09.2019 07:34 Shaman Re: vaclav
Při standartním použítí v klasických filtračnívh zařízeních, jde o kratší časový úsek, řádově od 7 dne v závislosti použitého množsví k objemu a druhu znečištění. Pokud se budeme bavit o možnostech plného využití a dlouhodobější funkci AU, je potřeba použít reaktor. Běžná součást mořské akvaristiky.
Reakce typu, mluvil jsem s vodárenskými technology, je zcela mimo uroven akvaristiky,v důsledku neznalosti filtračních zařízení a předefším odlišnost použití. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2019 19:18 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Shimi
Nevím jestli mám na tvůj výkřik do tmy reagovat. Většina z nás používá vodovodní vodu kde je obsah "nežádoucích látek" pro nás neměřitelný. Dozvíme se je možná z nějakého rozboru vodáren kde je napsaný i jejich maximální povolený a skutečný obsah v "pitné vodě". Aktivní uhlí má pórovitou strukturu a velký vnitřní povrch (400 – 1500 m2/g) takže i jako klasické filtrační mediu bude rozhodně fungovat dobře. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   21.09.2019 00:48 -
Kopec akvaristov chce vedecké vysvetlenie ale to pre vás nemám.Ja sedlák aktívne uhlie používam dlhodobo.Mením vo filtrácii asi 2x do roka.Rastlinky mi rastú krásne,riasy nemám ba dokonca si môžem dovoliť viac rýb v nádrži.Pripisujte tento stav Bohu,zázraku alebo vede.Nechám na každom či si bude kupovať predražený komerčný produkt alebo použije ľahko dostupnú a lacnú alternatívu. ahoj pivo
A tam kde riasu mám,tak viem prečo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.09.2019 22:59 Muž Shimi [683] Re: vaclav
1) A nežádoucí látky nenáročným živočichům nevadí? Ty vadí jenom náročným?
2) Nežádoucí látky se neodstraňují jenom kvůli rybám. Co třeba řasy?
3) To, že se to bude chovat jako normální filtrační substrát je, prosím, z jakého zdroje?
4) I kdyby se to nakrásně chovalo za tu dobu jako normální filtrační substrát, tak je to jedno, protože do té doby to už bude dávno vyměněné za nové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.09.2019 22:40 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ZDRI
Tak pokud jsou v akváriu nároční živočichové na kvalitu vody tak chápu použití AU pro odstranění nežádoucích látek. Sice jsou ve vodovodní vodě v jednotkách až desítkách µg/l ale dokáži to pochopit. Za ten měsíc nebo dva se to ale bude stejně chovat i jako jakýkoliv normální filtrační substrát. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.09.2019 09:51 Muž ZDRI [1415] Re: Smetany
Příspěvky kolegy Šamana považuji za nehodné dalších komentářů, o jejich přínosnosti pro tuto diskuzi ať si udělá obrázek každý sám. Tečka.

Já měl Smetanym uvedené AU (Sorbotech LG 85) možnost napřed vyzkoušet, fungovalo velice dobře, navíc se s ním výborně pracuje (kdo pravidelně AU používá, ví o čem mluvím). Před svou objednávkou jsem s vodárenskými technology konzultoval vhodný typ a bylo mě doporučeno (pokud mám možnost si vybrat, neznamená to, že jiné typy jsou špatné, nebo neúčinné) pro akvarijní účely:
- radši AU z uhlí než z kokosu
- co nejjemnější frakci, kterou můj systém filtrace udrží
- radši štěrkové/granulované, než válečky/pelety
- neřešit zbytečně ostatní parametry, nejsou pro dané využití až tak zásadní
- zohlednit ještě rozumnou cenu, některá dražší uhlí jsou pro akva účely zbytečná
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2019 09:50 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Shaman
čerpám tedy od výrobce :
www.sorbotech.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.09.2019 22:21 Muž MichalV [327] Re: Oldass
Nájde sa veľa príkladov, kedy sú akvária správne založené a aj tak k tomu stavu dôjde. Najjednoduchšie sa to môže stať vtedy, keď ryby až moc prosperujú a premnožia sa nad kapacitu akvária... Presnejšie techniky a frekvencie údržby.
Vždy sa kvalita vody v akva pohybuje niekde medzi pitnou vodou (minimálny obsah anorganických živín a prakticky žiadne organické látky) a stokou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.09.2019 22:17 Muž Smetany [1226] Re: Shaman
Ne nejsem vědec a rozhodně se nesnažím přít se s profesionálními laboratořemi. Ale neznám žádnou která by měla náladu podrobně řešit použití AU v akvaristice. Rozhodně nechci své provozování akvárií prezentovat jako nějaké pokusy. Prostě a jednoduše používám aktivní uhlí a funguje to tak nemám důvod se domnívat že AU mým akvariím škodí.
Co se týče té otázky nemám rád když někdo místo odpovědi položí otázku, ale přesto odpovím. Sorbotech LGCO 85 je vyráběno z kokosových skořápek a pro akvaristiku mi díky velkému množství micro pórů přijde nevhodné. Jediné které mi připadá vhodnější je SORBOTECH LAG 90 AW ale to se mi bohužel zatím nepodařilo sehnat.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 10

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 5966x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2135?od=51