Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Low-tech akvaristika

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Low-tech akvaristika
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2020 12:16 Žena gabinka632 [14] – Založení akvária s osvětlením - výměna vody a hnojivo
Ahoj, plánuju založit rostlinné nanoakva jen s osvětlením, pořídila jsem si 30 l set od Invitalu, dno bude křemičitý písek frakce 1-3mm. Bude stačit jako základ pro rostliny jen ten písek, nebo mám pod něj dát ještě např. substrát pro lekníny či jakýkoliv substrát pro pokojové rostliny? Do akva jsem vybrala rostliny: Micranthemum Monte Carlo, Hygrophila difformis, Hydrocotyle tripartita sp. Japan, Micranthemum micranthemoides, Hygrophila corymbosa dwarf mini, Echinodorus tenellus a Cladophora aegagropila. Případně pak dodám jiné z druhého akva.
Postupem chci do akva pořídit krevetky a malé razborky.
Akvárium bych naplnila z 1/2 vodou z druhého akva a dolila vodou z kohoutku, ale nevím, jestli je to vhodné, když bojuju v druhém akva s řasou, které se nemůžu zbavit?
Jsem také zmatená z informací o výměně vody u low-tech nádrží... Přečetla jsem si pár článků, a některé uvádí, že se v akváriích bez přídavku CO2 nemá měnit voda, jen dolívat, že není dobré ji měnit kvůli kolísání CO2, někde doporučují měnit 1/5 vody měsíčně, jinde zase 1 týdně, jak často tedy vodu měnit? Vím, že tohle akvárium je malé, ale představa, že bych měla každý týden provádět výměnu vody u svých 150l čistého mi přijde šílená... Předpokládám, že několik týdnů po založení bude i ryb a krevet platit výměna 1/2 min. 1× týdně?
Ještě bych se chtěla zeptat, jestli po založení dávkovat ihned hnojivo, nebo počkat či nedávat vůbec?
Snad neplácám moc zmateně, ale chci to dělat co nejlépe, ať se rostlinám a osádce daří. smich

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2019 13:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: PeCh
Určitě čím míň druhu rostlin, tím lépe a tím rychleji to bude připravené pro potěr!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.02.2019 12:12 Muž PeCh [77] Re: JirkaŠčobák
Vďaka. Dúfal som, že sa ozveš práve ty. Dúfam, že takáto kombinácia rastlín by to mohla utiahnuť. Dozadu po celej dĺžke chcem sagitáriu (zatiaľ mám ledva na 20 cm z 50). V strede chcem kamene s machmi (musím zohnať). Salvinie mám aj na celú hladinu a ceratophylla mám tak dve hrste. Iné by som musel zháňať ale aj tak sa mi do takéhoto akvária páči menej druhov rastlín. A v predu chcem nechať iba piesok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.02.2019 11:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: PeCh
Fotka k příspěvku Nedávno jsem si vytvořil odchovničku pro dvě mláďata xenotok. Nitella flexilis.

Ano, to tvé muže fungovat. Jen microsorum bych tam dal, až to bude zaběhnuté nebo vubec. Čím víc rostlin na úvod, tím lépe.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2019 10:00 Muž PeCh [77] – Low-tech akvárium ako odchovnička pre cichlidky kakadu
Chcel by som si urobiť malé akvárium (50×25×25) akvárium, ktoré by som používal ako odchovničku pre cichlidky kakadu, prípadne ako karanténu. Chcel by som ho držať ako low-tech, teda bez zásobných substrátov, bez CO2, bez filtra... Uvažujem len o prepratom štrku, okruhliakoch (prevažne kremeň), ako úkryt kokosový orech a nejaký umelý dutý kameň. Ako rastliny hľadám niečo nenáročné a limitom je aj výška akvária 25 cm (reálne rastliny do 20 cm). Neviem čo tam môžem dať ale zatiaľ dám primárne Sagitariu subulatu (ideálne var. pussila), Taxiphyllum barbieri, Hydrocotyle tripartita a na hladinu Ceratophylum demersum a Salviniu. Možno i Microsorum pteropus Windelov (ak zoženiem). Myslíte, že bude takto akvárium fungovať? Prípadne čo by ste mi poradili inak.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2019 23:00 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: jelenaz
Kúpený zahradnicky kompost. Ale dá sa zohnať aj lepší, môj má vysoké ph. Všetko je v perfektnom poriadku. Nie je dôvod sa obávať, len treba dať veľa rastlín na začiatku a počkať kým sa to dobre zabehne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2019 21:47 jelenaz Re: Cyklohentán
Co to je za kompost? A ryby atd ok?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2019 06:53 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: jelenaz
Ja používam piesok (nazbieraných pri Dunaji a kompost 55l za 5€. Funguje dokonale smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2019 22:49 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jelenaz
Dej 2 měsíce karanténu, než nasadíš ryby a bude dobře.
Můžeš pak použít i trochu štěrku z potoka. Závidím ti!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2019 22:41 jelenaz Re: JirkaŠčobák
Potok mám před barákem. :-) Dobrý tip. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2019 22:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: jelenaz
Zemina pro pokojové rostliny pod štěrk. Bahno z potoka. Nebo alespoň detrit z jiného akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2019 22:31 jelenaz – zdroj živin pro rostliny při založení no tech
Ahojte, máte nějaké tipy, co použít jako zdroj živin pro rostliny pro no tech? Nemyslím tím žádné kupované obohacené substráty, či zeminy ani umělá hnojiva. Zatím jsem vždy zakládala s čistým dnem, jenže trvá nějakou dobu, než se přirozeně zabordelí detritem. Zajímá mne, zda to jde nějak urychlit, abych pomohla rostlinkám se rychleji uchytit. Předem díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 01:31 Muž larix [1420] Re: Maq
Ten Eriocaulon sa mi síce veľmi nepáči, ale vyzerá ako ozajstná výzva. Zdá sa, že rastie problematicky aj s céočkom :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2018 01:19 Maq Re: larix
Já bych byl zvědavý, jak by se Ti dařily Ludwigia senegalensis a Eriocaulon setaceum. Asi bych přišel i na další, ale tyhle dvě mně v poslední době chcíply... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 00:43 Muž larix [1420]
Mám prosbu/otázku na skúsených rastlinárov - ktorý druh akváriových rastlín považujete vy osobne za nepestovateľný bez dosycovania CO2? Mám v akvárku voľnú plochu cca 5x5 cm a rád by som takýto nejaký "problematický" druh vyskúšal. Vopred ďakujem za tipy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.10.2018 13:45 Maq Re: MichalV
Bylo to s filtříkama.
Já jsem to dál nekomentoval, ale z toho mého experimentu vyplývá pouze tolik, že v novém akváriu to trvá asi pět dní, než heterotrofní bakterie rozjedou dekompozici.
Bylo by asi nesnadné nechat zavedené akvárium totálně vyhládnout (=odstranit veškeré organické látky), a přitom udržet zavedenou kolonii různých heterotrofních bakterií. Pak teprve bychom mohli změřit, jak dlouho to trvá, než se např. z krmiva začne uvolňovat mikrobiální dekompozicí amonium.
Myslím ale, že je to rychlé. Pokud se například překrmí, různé heterotrofní bakterie dokáží v teplé vodě svoji populaci zdvojnásobit za pár hodin. Do druhého dne už mnohonásobně. To není jako nitrifikační bakterie, které se specializují na energeticky mnohem méně výnosný byznys, a tak jim totéž trvá dny až týdny.
Možná někdy takový test zkusím. Nechám akvárka zaběhnout na nějaké úrovni dodávek organického "žrádla", a pak dám jednou násobně zvýšenou dávku. Pak můžu měřit odezvu - amonium, dusitany, dusičnany, snad i kyslík a CO2... a taky celkový fosfor a fosforečnanový fosfor (jejich poměr napoví o míře mineralizace).
Teoreticky by to mělo jít. Prakticky je to horší. Kromě jiných potíží, mám na mysli především adsorpci. Amonium sorbuje dobře na různých věcech (takže ve vodě ho naměříš míň až nulu), a fosfor... to je kapitola sama o sobě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2018 11:42 Muž MichalV [327] Re: Maq
To bolo bez filtra? Myslíš, že v zabehnutom akva je to nemerateľné ani s odstupom niekoľkých od kŕmenia? Môže nastať situácia, že filter je vhodný na osídlenie baktériami, ktoré premieňajú NH4+ na NO2, ale nebude vhodný pre baktérie na premenu NO2 na NO3 (čo je väčší problém)?
V takom prípade by boli hodnoty NO2 na chvíľu merateľné. Paradoxne v takom prípade by bolo akva bez filtra bezpečnejšie. Je to reálna situácia?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2018 10:56 Žena vero-ni [134] Re: všichni
Díky všem za postřehy a rady. Asi to vyzkouším a budu sledovat, co se bude dít. Krmení omezím (i tak krmím celkem střídmě a tak dva dny v týdnu mají rybky hladovku..) a budu častěji měnit vodu, pro každý případ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2018 23:45 Maq Re: MichalV
Já jsem to měřil v nově založeném akváriu. Tzn. bakterie nebyly řádně namnožené atd. Všechno sterilní (relativně), žádný anorganický dusík. Jen organická hmota (semínka lnu, máku a mléko).
Amonium se při teplotě cca 24°C a pH 6.6 až 7.0 objevilo pátý den (je-li den zahájení a napuštění vody počítán jako nultý). Vyskočilo to z nuly na cca 1.3 mg/L NH4+ (dal jsem tam toho organického smetí dost!) docela náhle, ze dne na den, a dále to vzrůstalo v dalších dnech s pozvolna klesající dynamikou až přes 3 mg/L. Pak mi došly fotometrické reagence. smich
Pokus probíhal paralelně ve čtyřech stejných akváriích se stejnými podmínkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.10.2018 21:43 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vero-ni
Podíval jsem se, co máš. Zkus. Sleduj. Pokud nebude problém do 24h, mělo by být dobře.
Vyždímej filtr do akvária.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2018 21:29 Muž MichalV [327]
Este taka jedna otazka, nad ktorou som sa uz viac krat zamyslal. Neviem ci ste robili vlastne merania, alebo niekde citali nieco podobne...
Po pridani krmiva sme dodali ziviny v organickej podobe a musi prejst znamym cyklom aby sa dostala az na NO3. Prejavia sa taketo zmeny na kratkodobom zvyseni NH4, NO2? Možno na hranici merania nasimi testami, ale predsa. Ak by som davkoval krmivo 1x denne, zaznamenam vykyv v priebehu nasledujucich 24 hodin?
A otazka na lowtech akvaristiku je, ci ta pomyselna spicka bude ina pri akva bez filtra.
Dufam ze aspon par ludi chape co sa pytam :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2018 21:21 Muž MichalV [327] Re: Maq
A aby to prechodne obdobie bez strat, znizil by som davkovanie krmiva minimalne na polovicu. Kludne taka dvojtyzdnova dieta pre ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2018 21:12 RAP Re: vero-ni
Možná bych o jednom problému věděl. Díval jsem se na prezentaci a tam píšeš, že hnojíš. Čerpadlo, ikdyž stažené na minimum, ti pomáhá v jeho distribuci po celém akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2018 20:33 Maq Re: vero-ni
Akvárium bez filtru určitě fungovat může.
Jde o ten přechod. Je to významná změna v životě akvária. Ve filtru žijí nějací mikrobi a něco tam dělají. Netvrdil bych, že zrovna nitrifikaci, ale určitě něco, co to akvárium potřebuje. Takže když tohle odstraníš, něco bude nějakou dobu chybět, než se to uchytí někde jinde, přímo v akvárku (nejspíš ve dně).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2018 19:58 Muž Planorbella [643] Re: vero-ni
Taky si myslím že to nebude vadit když rostliny fungují
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2018 19:47 Žena Hanumana [71] Re: vero-ni
Nejsem odbornik, ale myslím že když ho vyndas a průběžně budeš sledovat tak uvidíš co se stane. Případně ho zase zapneš. Ale myslím že by to mohlo taky fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2018 19:31 Žena vero-ni [134] – Odebrání filtru
Ahoj,
jdu pro radu. Uvažuju o odebrání filtru z První podvodní... Spustilo by to nějakou katastrofu? Jde o to, že filtr je teď už dlouhodobě přiškrcen na minimum, v podstatě nedělá žádný proud. Má i takto v akváriu smysl? Totiž po jeho pročištění se před časem objevila černá vousatá řasa, na vallisneriích, jen u hladiny, přesně jak tam šel proud. Tak jsem jej přiškrtila a ona ustupuje, už je jen na několika málo starých listech. Teď by bylo potřeba filtr znovu propláchnout a já přemýšlím, li jej tam vracet, když ho zase znovu úplně přiškrtím... Je to hloupost ho dát úplně pryč? Spustilo by to nějakou katastrofu? Rostliny rostou, myslím, že je jich tam celkem dost (džungle se mi líbí :) ), akorát nevím, li rybek nemám nad počet, ale snad ne. Děkuju za rady a kdyžtak zkušenosti, jestli někdo filtr taky odebíral pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2018 21:51 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tinorka
Tinorka napsala: A úplně od založení jede akvárium bez filtru ?
Ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2018 21:38 Žena vero-ni [134] Re: Tinorka
Ahoj, taky mám akvárium bez filtru (Oblaka ve skalách), už od založení a vše ok. Důležité je opravdu hodně osázet rostlinami, nepřehnat to s rybami a pravidelně se starat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2018 21:31 Muž MichalV [327]
Ja mám 2 akva kde mám len svetlo, relatívne silné
Jedno má 25L kde mam aj ohrievač na 27,5°C (10 nedospelých živorodiek)
Druhé 15L bez ohrievača cca 23°C (4 nedospelé živorodky)

Obe saggitaria po celom dne, mach, anubias nana s riasou okolo korenňov :)

funguje mi to takto pár týždňov úplne v pohode, ale obe boli dlho zabehnuté akva

Práve testujem tú zvýšenú teplotu v jednom, ako budú reagovať rastliny, ryby a rýchlosť rozkladu bordelu okolo saggitarie. Viem, že živorodky (gupky) nemusia tak vela, ale keď bez ohrievača som mával do 21°C, občas som pozoroval vláknité výkaly niektorých jedincov.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2018 20:57 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Tinorka
Mám miniakvárium bez filtru a topení, jenom se světlem a už to několik měsíců funguje. Při zakládání jsem ale použil část dna z už zaběhlého akvária. Beta bude topení potřebovat, ale když tam bude dost rostlin, tak by to fungovat mohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2018 20:46 Žena Hanumana [71] Re: Tinorka
Jj, na začátku to bylo možná 3 měsíce jen obycejny písek, ryby, rostliny a pak až jsem dodala světlo ale to bylo spíš tak nějak z nedostatku času manžela který mi ho slíbil vyrobita. Ale teď už mam akvárium přes půl roku a žádnou další techniku neplanuju. Za tu dobu jsem nezaznamenala že by rybám něco chybělo, rostliny rostou v pohodě, prostě je vše jak má být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2018 20:18 Žena Tinorka [5] Re: Hanumana
A úplně od založení jede akvárium bez filtru ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2018 20:09 Žena Hanumana [71] Re: Tinorka
Mám 200 litrů bez filtrace a naprosto bez problémů, chce to pouze dát méně ryb, jinak si nemyslím že by v tom byl nějaký zádrhel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2018 20:04 Žena Tinorka [5]
Zdravím, ráda bych jsem se zeptala jestli by fungovalo akvarium bez filtru. A co bych musela pro to udělat jestli by to vůbec šlo. (akvarko je 60×30×30 a byla by tam jedna Betta). Když jsem si totiž zakládala akvárium a pustila filtr už sem věděla že to bude problém. Měla jse akvarium v pokoji asi 2 m. od postele. A vrčení mě rušilo jak v noci tak i přes den. A kvůli filtru i dalším problémům jsem musela akvarium zrušit. Teť bych si ho znovu ráda založila, broblémy jsem vyřešila jen ten filtr je pořád problém. Budu ráda za každou odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.08.2018 14:31 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Video ...
... ve kterém krátce ukazuji většinu z mých 26 low-tech nádrží www.facebook.com/…
Trvá to 14 minut, ke každé jsem dal krátký komentář. Filtr má jen úplně první, vše ostatní je bez něj.

Blog o zakládání low-tech akvária plánuji už dost dlouho, ale ještě to chvíli potrvá.

Pomalu 3 měsíce staré akvárium pod stolem II. Dnešní video www.facebook.com/…

Návod, jak na to:

Pár hrstí zeminy pro pokojové rostliny levnestavebniny.eu/… a bahna z potoka. Jemný písek, trochu uhlíků z ohniště. Výška substrátu 1-2 cm. Jedna rostlina Barclaya longifolia. Voda výhradně z jiného akvária, trocha dešťovky. Hned v úvodu šneci levatky, pár okružáků a dafnie.

Měsíc a půl jsem trávil pozorováním mikroživota. Pak nasazeno deset dunajských neritin Theodoxus danubialis, které očistili sklo za pár dní. Čtyři krevetky. Před necelým měsícem postupně 15 kusů nejmenšího potěru Quintana atrizona. Vykrmil se moc pěkně, ale nerovnoměrně - ten, co jsem dal poslední, zůstává stále malý. Může být, že akvárium v současném stavu nedovolí, aby jich vyrostlo víc. Průběžně vytahuju chumáčky zelených řas, nedávno jsem dal jinam 14 okružáků - ověřuju, jestli za díry v listech barclaye mohou oni. Barclaya asi bude kvést.

Okvárium je nejen low-tech, ale také low-cost. Okamžité náklady byly 0 euro. V minulosti jsem koupil lampičku a žárovku a krevetky. Substrát jsem si nasbíral, levatky a okružáky jsem měl vlastní. Děkuji sponzorům:
0: Barclaya longifolia
František Kaduch: Akvárium
Jože Vrbančič: Theodoxus danubialis
Milan Murko: Rodiče Quintana atrizona
clarkii: Dafnie (na podzim 2017)

Rok stará koule: www.facebook.com/…

Založena loni kvůli Potamogeton pectinatus, který jsem vylovil z jednoho jezera blízko Senca a chtěl si ověřit, jestli vydrží "v zajetí". Oblázky, bahno i voda byly tehdy čistě z přírody, postupně jsem doplňoval vodu vodovodní.

18. 5. jsem do toho dal pár kousků Najas horrida, který dovezl měsíc předtím Martin Botumato z Botswany. Obě rostliny aktuálně kouli pomalu zaplňují.

Za rok v tom byly párkrát ryby (první potěr jsem dal asi 3 měsíce od založení), ale nakonec od letošního jara čistí vodu dafnie. Před dvěma měsíci jsem tu ubytoval mexické blešivce Hyalella azteca a dunajské neritiny Theodoxus danubialis. Společně čistí kouli od řas tak účinně, že musím pro blešivce řasy přidávat odjinud (jinak, by se pustili do rostlin). Aktuálně čisté a funkční.

Slunce svítí několik hodin denně. Teplota v nejteplejší dny skočí na 27-28, kvůli T. danubialis dávám kouli na noc do otevřeného okna - teplota klesne i na 22°C. V zimě bylo i 17°C. Vodu neměním, jen dolévám.

Veškeré náklady až doteď byly 6 euro (zlevněná koule v Hornbachu).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.01.2018 21:43 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Cherchan
Ivan Mikolji to jsou celkem známá videa a nejsou to přírodní akvária ale biotopní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.01.2018 21:06 Muž Cherchan [7]
Pridávam zaujímavý odkaz na sériu o týpkovi, ktorý robí doslova "prírodné akváriá ".
www.youtube.com/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2017 11:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pepan
Jasně, že to bez filtrace jde, jen se to musí primárně stavět na rostlinách a akvarista musí mít ve více ohledech sebedisciplínu. Do značné míry - čím víc si nádrže nevšímá, tím častěji lépe.
:) Za výbornou indicii považuji živorodky, protože se namnoží jen do únosnosti nádrže. Takže, čím víc jich je a v čím lepší kondici, tím celkově lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2017 11:55 Muž Pepan [5043] - Rostliny – Pro všechny, kteří tvrdí že to bez filtrace nejde.
Byl jsem kdysi za svou babičkou v sanatoriu a tam ve vstupní hale měli staré rámové akvárium, snad nějakých 50-60 litrů. To akvárium bylo plošně zarostlé C. affinis, plavalo tam velké hejno obyčejných pavích oček a na dně byla snad dvoucentimetrová vrstva detritu. Nejelo tam ani vzduchování, ani filtr. Nicméně rybky v tom akváriu velice dobře prosperovaly a kytkám se evidentně dařilo dobře. A teď babo raď jestli s filtrací a nebo bez?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2017 12:38 Maq Re: Karlos
Udělal jsi chybu s tím příliš brzkým nasazením ryb. Ale jinak se to čtení vyplatilo, na začátečníka to není vůbec špatné. Jen tak dál!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 15:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Karlos
Fotka k příspěvku Ceratophyllum vytahej ze dna a nech splývat, egerii doporučuju taky nechat vzplývat. Není to zlé.
Filtr bych vyhodil proto, protože při něm rostliny hůř pokrývají hladinu. Někteří lidé měli s ceratophyllem v kombinace s filtrem problém a bez filtru v pohodě.

Jarry: Napsal jsem mu to, aby věděl, že udělal v úvodu chybu s moc rychlým nasazením ryb. Nezávisle, jestli filtr má nebo nemá.

Edit: Takhle bude vypadat cca po měsíci ceratophyllum, když ho i v nižší kvalitě kousek vezmeš a necháš vzplývat těsně pod hladinou. Tento styl pěstování je pro něj nejlepší.

Může být ještě hezčí, pokud je silný zdroj světla doslova jen pár cm nad ním: rybicky.net/fotogalerie.php…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 13:30 Karlos Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku přikládám foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 13:26 Muž Jarry [1437] Re: JirkaŠčobák
A má stejně zmatené (různé) rady, jako předtím. Ryby už tam jsou a troufám si odhadnout, že polovina rostlin moc nepůjde, takže v tomto případě to filtr chtít bude - nemám vůbec nic proti bezfiltrovým řešením, ale toto si myslím, že nebude vhodný případ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 13:18 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Karlos
1) Dej fotku, ještě lépe prezentaci.
2) Vykašlal bych se na filtr a ryby dal, až když se rostliny uchytí. Tak po měsíci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 12:53 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Karlos
Filtr jsi měl mít puštěný od napuštění, stejně jako nasázené rostliny a v tomto stavu nechat akvárko běžet alespoň měsíc, než dáš první obyvatele. Rostlin moc nemáš, klidně přitlač na počtech i druhách. Ideálně se zaregistruj a zřiď prezentaci.

Vodu měnit 1/3 týdně, ze začátku můžeš i častěji a víc, neboj se ani poloviny, zvláště pokud až tam je betta, tak dva týdny obden, nebo i denně, pak další dva týdny 2-3 týdně a pak dál jak jsem psal 1/3 týdně. Filtr teoreticky potřeba není, ale musíš mít poměrně dost rostlin a čistotné ryby, žádné rozmetače hnoje jako jsou živorodky apodobně. Jinak filtr by se měl čistit co nejméně, až výrazně zeslábne jeho průtok, což mam obavu, že u tebe bude poměrně brzo se setovým filtrem. Průtok vody filtrem stačí kolem 5ti násobku..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 12:49 Muž Jarry [1437] Re: Karlos
Nevím, kde píšou neměnit vodu, ale vodu bych rozhodně měnil alespoň 30% týdně, u takového akvária je to práce na 10 minut. A začal bych u toho filtru, jak sám píšeš, stávající má objem houby 0,1% objemu akvária, což je žalostně málo. Přečerpávat 15x za hodinu objem akvária je podle mého blbost (a chtěl bych vidět, kdo má takový filtr), 2-3x stačí. Pořídil bych filtr s dostatečným objemem filtrační hmoty - čerpací hlava s biomolitanem, případně nějaký menší externí filtr, podle financí, dočasně bych nechal v akváriu běžet i ten stávající (alespoň 2 týdny) a dokud tam nový filtr nebude, měnil bych častěji vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 12:27 Karlos – low-tech beginner
Dobrý den, zrovna jsem si zařídil akvárium.
Jsem úplný začátečník. Než jsem si akvárium pořídil, snažil sem se nastudovat co nejvíce věcí a dospěl jsem k závěru, že pro mě bude nejlepší zařídit si low-tech rostlinné akvárium. Koupil jsem si set Pacific 54 litrů s topítkem 50W (zatím vyhovuje), kryt s osvětlením žárovka 15W a filtrem Cat-Gato Pacific 300l/h. Filtr má velký proud a dost malou houbu, takže nic moc. Při zakládání jsem čerpal z několika webů (www.akvarijni.cz/… , rybicky.wity.cz/… , www.rostlinna-akvaria.cz/… ). Jako dno jsem použil aktivní substrát od TETRA v množství určené pro 60 l akvária. Substrát jsem pečlivě propral, pak dal do akvária, napustil vodu a nechal týden odstát. Po týdnu jsem si zašel pro rostliny a začal sázet – Vallisneria spiralis, Egeria densa, Ceratophyllum demersum a Bacopa monnieri. Snažil jsem se vybrat rostliny s co nejmenšími nároky. Ten den mi přišel i BactoClean Bio od Dennerle a tak jsem ho nalil do vody, abych nastartoval biologickou filtraci, zapnul filtr a šel jsem pro rybičky – 1 samec bojovnice pestré a 4 pancéřníčci panda. Vyvařil jsem ještě dvě půlky skořápek kokosu a dal je do akvária, aby měla betta úkryt. Světlo jsem zatím nastavil na 6 hodin denně, filtr na 200l/hod (při 300 moc velký proud), krmím jen velmi střídmě. Toť vše k mému akváriu.

Teď bych vás chtěl poprosit o radu. Na různých webech sem se dočetl různé věci a jsem dost zmatený. Někde se píše, že bych neměl vůbec měnit vodu, protože bych tím zapříčinil kolísání hladiny CO2, jinde píší, že voda se měnit musí. Ani ohledně filtru si nejsem úplně jistý. Četl jsem názory, že filtr potřebuju ohromně výkonný, aby přečerpal objem akvária 10-15 krát za hodinu a objem houby 1-5% objemu nádrže. Počítal jsem, kolik mám, je to kolem 0,1%. Jinde jsem se zase dočetl, že filtr teoreticky není vůbec potřeba. Čím víc informací se snažím najít, tím víc se v tom ztrácím.

Za jakékoli rady nebo připomínky budu velmi rád. ano
:)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.10.2016 21:05 R Muž romant [27987] Re: tonof
Písek betoňák. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2016 21:02 Muž tonof [53] - RostlinyRe: NHKG
V mojich začiatkoch som mal na severnom okne 50L akva s 3cm dunajským štrkom a malým bublifukom. Posadil som tam dva cryptocoryne zukali a dal tam osem chovných gupiek. Za pár týždňov bolo plné krásných crypt.zukal. Akurát v začiatkoch som musel pricloniť zadné a bočné skla. S clonením vrchného skla som to doladzoval podľa ročného obdobia. Teplota sa pohybovala od 16 do 22 C". Bez hnojenia a štvrtinovým odkalením raz za dva týždne parádne fungovalo. Teraz to skúšam tiež na malom severnom okne s 5 L akva bez fitracie a holým dnom. Sú tam 7ks anubiasov nana. Údržba spočíva jeden krát v týždni výmenou všetkej vody za starú vodu z rastlinného akva. Funguje iba mesiac,zatiaľ bez rias. Chystám sa tam dať pár levátiek a krevetiek.Poradte mi aké dno tam mám dať :-) .

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 6 7

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 9882x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19511-lowtech-akvaristika?od=101