Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Bucephalandra - pěstování

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Bucephalandra - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2019 16:41 Muž Lada [0] Re: romant
Mozna jsem to vyresil! Potvrdim pozdeji, jestli je to na 100%. Pry Platinum soil absorbuje ziviny. Tak jsem zacal hnojit denně! Od te doby to vypada, že kořeny uz nehniji a rostou nove listy.
Asi ziviny po par dnech zmizi z vodniho sloupce do substratu.
vsem děkuji za pomoc. Vypada to ted nadejne

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 20:45 Muž jarovo [1695] Re: Maq
Ďíky za reakciu - Echinodorus je už von tri týždne a zasiahlo to len dve bucky zo štyroch. Určite tam nejaká zmena musela nastať keď takto reagujú. No uvidím, snáď to zvládnu hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 20:31 Maq Re: jarovo
Jestli změnou světla, to nevím, ale pokud jsi vytahoval echinodorus, určitě jsi rozvrtal dno a poměry v akváriu se náhle změnily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 20:28 Muž jarovo [1695] Re: romant
ahoj Takže je možné že mi bucky pustili pár listov, tým že E.krapčatnyj šiel von a zmenilo sa v tom mieste svetlo ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2019 20:21 R Muž romant [28001] Re: Lada
Bucky jsou něco jako hnědovky, ale daleko rychlejší. ;-) Tedy jakákoliv změna a to i přesun v akváriu kde již nějaký čas rostou a to o pár cm, znamená klidně možnou reakci jako nově příchozí do prostředí, tedy klidně to co popisuješ. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 20:13 Maq Re: Lada
Zaměřil bych se na to, co jsi udělal nebo co se stalo v rozhodném okamžiku. I kdyby to mělo vypadat jako nesmysl bez souvislosti. Co se stalo, co se změnilo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 19:55 Muž vlka [3510] Re: Smetany
Mě jen napadlo Platinum Soil versus akvarijní chemie Easy life, kterou Lada používá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 19:34 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Angus68
A teď babi rád :) Jaké máš druhy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 19:00 Angus68 Re: Kata Eš
Ne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 18:58 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Angus68
To ano :-) já mám bucky také a vím jak pěstovat. Jenže ty koreny co má nad substrátem, které bucka pouští mu uhnivaji to substrátem nebude ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2019 18:55 Angus68 Re: Smetany
Ke kořeni se dají navázat. Kořínky vyrostou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 18:54 Muž Smetany [1226] Re: Angus68
To on má taky a přesto problém řeší. Ale chápu že tě zmátlo to že se to svádí na substrát ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   13.04.2019 18:52 Angus68 Re: Lada
Mám je přirostlý ke kořeni a nevidím problém ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2019 18:48 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: Lada
Ahoj pokud to dělá substrát (doufám, že jsem to správně pochopila, pokud ne oprav mě),ktery upravuje hodnoty vody a po nějaké době to odezní, tak bych asi bucky přendala na nějakou dobu do nádrže, která už má hodnoty ustálené. Byla by škoda, aby přišly úplně pryč ;-)
Každopádně pro srovnání pH vody se mi pohybuje kolem 8 a tvrdost vody je 6.vcera jsem zrovna bucku rozstrihavala na 3 kusy.
A ostatní rostliny prosperuji?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 18:43 Muž Smetany [1226] Re: vlka
Mám Bucephalandry v nádrži s platinum soil a zatím nepozoruji problém nádrž je 18 dní od založení tak to nemůžu říct s jistotou ale hledal bych problém jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 12:19 Muž vlka [3510] Re: Lada
Přijde mi to na „projev vlastností“ substrátu Platinum Soil s „okolím“.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 12:08 Muž Lada [0] Re: Lada
Tak uz jsem myslel, ze to bude ok. ale zase po 10ti dnech vsechny korinky co narostly, tak behem okamziku zase uhnivaji. vcera vse ok a dnes uhnile

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 18:21 Muž Lada [0] Re: Mirek64
Fotka k příspěvku Ano pravda...Ph drzi krasne na 6,3-6,5, ale po pridavani CO2 ph rychle klesa. cca za pul roku max 1 rok ten substrat tyto vlastnosti ztrati a ph pujde k 7..Mam ho v dalsich 2 akval 60L kde mam ciste krevetky tak uz mam zkusenosti.
Mam tam i 2 Bucephalandry. Vse ok jen rostou strasne pomalu ani skoro nepoustej zadny koreny, ale nic nehnije. Nehnojim tam a svetlo taky neni silny.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 18:12 Muž Lada [0] Re: Smetany
Prave jsem chtel zkusit mineralni sul pro Neocaridiny GH+/KH+ a zvednout to na KH 2 a pak zbytek na cca TDS 120 tou pro krystalky co je jen GH+. Za pul roku prestane platinum soil bejt aktivni a budu resit opacny problemy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 17:58 Muž Mirek64 [68] Re: Lada
Zdravím. V prezentaci uvádíš, že máš substrát Platinum Soil, který snižuje pH a KH. Tedy i když přidáš nějaký uhličitan pro zvýšení alkality,tak to bude tlačit alkalitu stále k 0-1 dKH.Ten substrát by měl zajistit, že i při přidávání CO2 by se mělo pH stabilizovat kolem 6.5.Nemám ale osobní zkušenost.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 16:40 Muž Smetany [1226] Re: Lada
Oni ty krevetky moc vyšší kh než 1 nechtějí tou solí to podle mě dost zvedneš buď skus dohledat jakým prvkem je ideální ( jedlá soda to asi nebude) zvedat samotné kH nebo použij vodovod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 15:45 Muž Lada [0] Re: Smetany
Tak asi muzu, ale musel bych prave hodne ředit. To nevim, jestli by se krevetkam libilo.

Zkusim mineralni sul co zvedne GH/KH v pomeru 1/0,5
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 15:15 Muž Smetany [1226] Re: Lada
Proč nemůžeš ředit? Já mám kH vodovodní taky 4 ředím 2:1 RO s vodovodní a kH mám cca někde mezi 1-2 a zda se mi to jako optimum (ale v téhle nádrži nedávám CO2. Teď v nové mám 2° a CO2 pH mám 6,4 a mám pocit že je to OK. Otázka je jak moc se mění chemizmus vody takhle v začátcích akvária třeba právě tyhle změny můžou za to že nové kořeny hnijí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 15:02 Muž Lada [0] Re: Smetany
Myslim, že je už 1,5 mesice mam urcite. Taky jsem cetl, ze Bucephalandry pri zmene chemismu vody vymeni listy a uhniji i koreny. Ale oni mi uhniji nove koreny co vyrostou.

Už mam zmereno.

KH 1
GH 6

ale vodovodni voda ma jen KH 4, takže to s ni redit nemuzu. Asi tedy koupim jinou mineralni sul co zvysuje i KH.

Nemohu bohuze moc poustet Co2, protože ph pada moc rapidne dolu aniz by byla voda dostatecne nasycena
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.04.2019 08:57 Muž Smetany [1226] Re: Lada
Můžu se zeptat jak dlouho ty rostliny máš? Dočetl jsem se včera zajímavou věc. (je to pouze informace z webu který se věnuje těmto rostlinám) Bucephalandra prý reaguje na změnu prostředí výměnou kořenů podobně jako jiné rostliny mění listy. Nejčastěji se tak při přechodu z emerzní formy ale našel sem i zkušenosti kde se toto dělo při přechodu z low-tech akvária do akvária s vysokým obsahem CO2.
barrreport.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 15:26 Žena Kata Eš [68] - LabyrintkyRe: vaclav
Porostou, ale lépe se jim daří spíše nad, více pak kvetou a pouští :) Tod ale můj poznatek :-) Prostě je nezahrabavat moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 15:24 R Muž vaclav [14811] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lada
Pár bucek jsem měl, všechny rostly až na jednu. Porostou ti i v substrátu, pěstování je podobné jak anubias. Máš ve filtru Seachem Matrix který odstraňuje i dusičnany tak bych ho asi vyndal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 15:16 Muž Lada [0] Re: vaclav
Jak zvysim ciste jen KH bez vlivu na celkovou tvrdost a PH? Asi budu muset pouzit jinou mineralni sul co zvysi i KH nebo jak psal Smetany pridam vodovodni na 1KH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 12:21 R Muž vaclav [14811] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lada
Trochu si musíš pohlídat ten substrát co ti všechno pohltí a co ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 12:20 Maq Re: Lada
Při tak nízkém pH, a nota bene v novém akváriu, se různé potíže mohou odvíjet i od toho, že se tam nedaří bakteriální mikroflóře (na rozdíl od některých hub). Přitom Amazonia obsahuje hodně organických látek, které by bylo potřeba mineralizovat.
Odumírání kořenů bucephalander je dost neobvyklá věc, a asi to souvisí s Tvým neobvyklým zahájením.
(Mimochodem, zabrowsil jsem na stránky SaltyShrimp a opět jednou jsem užasl, jak se dají napráskat peníze...)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2019 11:35 Muž Lada [0] Re: Smetany
Tak už jsem přidal prezentaci nádrže 240l.. Ph 6,3 po přidavání CO2 klesne až na PH 5,6

Ze začatku jsem měl NO3 na 0 a rostliny vyloženě trpěli. Nikdy se mi nestalo mit NO3 na 0 zjistil jsem to asi až po měsíci.. ted je vše ok až na Bucephalandry.

+ jednou Bucephalandrou jsem si zanesl do akvaria řasu Staghorn.:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 19:38 Muž Smetany [1226] Re: Lada
Nízké kh za to nemůže ale mohlo by způsobovat velké rozdíly v pH a to už vadit může.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.04.2019 18:14 R Muž vaclav [14811] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lada
S nízkým KH se stává voda nestabilní a zvláště pokud používáš CO2. To by jsi ale měl vědět protože jen začít bublat a myslet si že to stačí ke krásným rostlinám může být dost velký omyl. :-) Prezentaci nemáš aktualizovanou a dozvědět se něco víc než co napíšeš by pomohlo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 17:14 Maq Re: Lada
Lada napsal: sklovateni uhnivani korenu bucephalander je tedy moc nizkou KH?
Určitě ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 16:31 Muž Lada [0] Re: Smetany
Ok dekuji vsem za odpovedi....koupim testy a zmerim KH.....sklovateni uhnivani korenu bucephalander je tedy moc nizkou KH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.04.2019 12:29 Muž Smetany [1226] Re: Lada
Teoreticky máš pravdu co se týče krevet. Jestli existují rostlinky které kh přímo vyžadují nevím. Ale z vlastní zkušenosti můžu říct že kh 0 jsem zkoušel a bylo to trošku trápení. Momentálně mám vyzkoušeno že optimum je držet kh mezi 1-2. Krevetky jsou spokojené a kytky v rámci možností taky. Míchám vodu z RO s vodovodní cca na 1kh a pak domineralizuji solí pro krevetky na cca 150ppm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 12:20 Muž Lada [0] Re: vaclav
Voda z RO po uprave ma TDS cca 120ppm a KH 0.....v akvariu po přidani hnojim nemam ted cim zmeřit. Jaka KH ma byt??? cim min tim lip ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 20:08 R Muž vaclav [14811] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lada
Změř si KH alkalitu nebo jak se říká uhličitanovou tvrdost. maniakva.sweb.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 20:04 Muž Lada [0] Re: vaclav
Diky, ale co přesně je spatne? Ja tam mineraly zpet dodavam mam bee shrimp salt a ma to byt dobre i pro rostliny. TDS 120
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2019 15:24 R Muž vaclav [14811] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lada
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2019 13:32 Muž Lada [0] – Bucephalandry - uhnivani korenu
Nevite proc neustale uhnivaji nove koreny u bucephalander? Mam asi 5 druhu a u vsech je to stejne. Když konecne zacne rus nejaky novy korinek brzy zesklovati a uhnije po nejake dobe zase zacnou rust nove korinky a zase uhniji....a rostli tak neustale stagnuji. :-(

Voda RO+ bee shrimp mineral
240l osvetleni led 2x29w juwel
Co2 z tlak lahve
NO3 cca 10mg
ph 6-6,5

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 19:50 Muž paulo [58] Re: Kubasix
No on mi to teď dělá i anubias, možná to bude tím že mám vodu pro crystalky, takže oproti normální vodě je to změna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.12.2018 02:01 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: paulo
Taky se mi to stalo (sice ne s těmi bílými "řasami") u pár kousků. Bucephalandry mohou trpět Kryptokorynovou nemocí, takže někdy se listy rozpadnou a důvod nám může zůstat neznámý. Někdy odpadnou, nebo mají pár děr jen některé listy, někdy zase víc. Pokud mají dobrý kořenový systém a vhodné podmínky, tak by se z toho měly dostat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2018 01:19 Muž paulo [58] – Rozpad listů bucephalandra
Chtěl bych se zeptat, asi týden po nákupu jsem spozoroval jak z listů Bucky couhaji jako by vláknité, ale bílé rasy, tak jsem je chtěl namotat na špejli, ale všechny listy kromě dvou se rozpadly, může za to změna chemismu vody? A přežije to? Setkal se s tím někdo?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.01.2018 17:10 -
Fotka k příspěvku Bucephalandra sp.Deep Purple
Pekná rastlinka do miniakvária,kvietkami pripomínajúca ľaliu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.12.2017 12:54 R Muž vaclav [14811] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
No hledat u bucek krytokorynou nemoc je docela zajímavá myšlenka. Když pak vyjde najevo žes je vlastně chemií otrávil, tak to už tak zajímavé není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.12.2017 11:06 Maq Re: Magic
Magic napsal: No "pH jde dolů" z amonia je inak zjednodušene povedané to, čo hovorím - amónne soli sú všetky kyslé, pretože sú so silnými kyselinami.
No, neříkám že ne, ale já to vnímám z trochu jiné stránky. S dusíkem všelijak experimentuji (v jiných akvárkách), a tedy zkouším i hnojit výlučně amoniem. pH jde dolů i tam, kde je přidám jako NH4HCO3, a samozřejmě ještě víc, kde používám chlorid.
Dusičnany jsou soli silné kyseliny a všechny jsou víceméně do kysela. Jenže tam kde dávám dusík převážně jako dusičnan, tam pH neklesá.
(Právě si připravuji novou recepturu, napíšu to v deníku v prezentaci. Tak mě zkritizuj - ale uhličitany v tuto chvíli nechci používat.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2017 10:48 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Maq
No "pH jde dolů" z amonia je inak zjednodušene povedané to, čo hovorím - amónne soli sú všetky kyslé, pretože sú so silnými kyselinami. Uhličitan, fosforečnan a podobné divokosti sú nestabilné a nepoužiteľné. Takže kým nebudeš bublať amoniak priamo cez difúzor (pre nahodného čitateľa - to bol vtip!), tak pôjde pH vždy dole.

Pokiaľ máš dávku KNO3 určenú z potreby dusičnanov, tak bol môj návrh samozrejme naprt.

Máš tam proste silnú prevahu kyselín, pramálo silných bázických katiónov. Ak predpokladám, že ten síran a chlorid horečnatý sú tam kvôli síre a chlóru, lebo používaš demineralizovanú vodu - tak mi napadá už len zvýšenie sodíka.

Leda žeby ti takto nízke pH stále nevadilo, v tom prípade je moja úvaha čisto akademická. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.12.2017 22:19 Maq Re: Magic
Dusík tam nějak dostat musím, jinak by to nehnojilo. Dusičnany jsou kyselé, ale mám v jiných akvárkách vyzkoušené, že pH jde dolů z amonia.
Proto v deníku píšu, že přidám Ca a Mg (ke zmírnění negativního vlivu pH) a zvýším podíl dusičnanů na úkor amonia.
Uhličitany jsem si zakázal. Je to takový můj experiment...
A kde můžu, dám místo chloridů sírany (fakticky pouze do páru s Mg).
Když dám namísto H3PO4 KH2PO4, budu mít o něco méně draslíku do páru s dusičnany, a tak mi totožná dávka dusíku vyhodí nutnost dát víc amonia.
=
Ale abych někoho nemátl: Ano, samozřejmě by to všechno vypadalo jinak, pokud bych se nebránil uhličitanům, ať už ve zdrojové vodě nebo hnojení. Uhličitany jsou zásadité a ještě by vodu napufrovaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.12.2017 20:43 Muž Magic [879] - RostlinyRe: tonof
Močovina má (tiež) pH neutrálne. Inak by sme mali fyziologický průser. Teda po slovensky priekak.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 7

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 14926x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19464-bucephalandra-pestovani?od=61