Pěstování řasy
Vodu jen dolévám nemá tam co zasmrádnout s těmi kvasnicemi musíš opatrně. Oni je za den sežerou a další den je voda čistá. Nesmí to být ty sušené a musíš je úplně rozpustit.
Já žiju sám v celým baráku, čili co nesmrdí mně, nesmrdí nikomu
Místa mám spoustu, různé světelné a teplotní podmínky.
A ryb mám (a budu mít) málo, takže i troška pro mě má význam. Nicméně, bylo by fajn vymyslet to nějak tak, aby těch dafnií bylo co nejvíc.
Měníš těm dafniím vodu? Asi jo, ne? To by zasmrádlo a zabilo je to, myslím.
Záleží v jak velké nádobě to máš, v pár litrech jako to mám já je to tak pro zábavu. Mám to na chodbě a je tam okolo 15 stupňů. Nesmí to smrdět to by jsi asi s chovem skončil.
Jedna z věcí, která mě zajímá, je ta hypotéza o amoniaku/amoniu jako spouštěči rozmnožování řas. Poslední dobou se o tom často píše. (Proto taky mám momentálně založené vody lišící se ve formě dodaného dusíku - nitrát vs. amonium.)
To médium CHU 13 je zřejmě dost užívané pro laboratorní kultivaci řas. Zajímavé je, že všechen dusík se dodává v dusičnanové vazbě, tedy žádný čpavek či amonium.
-záleží hodně na druhu Daphnia (manga,pulex,psittacea,cucullanta)
-třeba Daphnia cucullanta je hodná známá změnou tvaru, mezi cyklickými ročními změnami životních podmínek
-rozlšujeme letní samice a zimní samice (tolilk k otázce teploty a délky dne)
-zimní vajíčka neboli epifiální, jsou v ochraném pouzdru-ephipium vznikající odlomením od zárodečného prostoru samice a právě díky obalu přečkají vyschnutí a zámrz.
-pokud to nepřeženeš, tak ten zákal není hroznej, ale je tam, křištál to není, plovoučky toho taky hodně vyfiltrujou příjmovou složkou
Takže vlastně krmíš kvasinkama... zajímavé. Zkusím. Nekazí se po tom voda? Nesmrdí to?
Podle toho videa se mi zdá, že ty dafnie nejsou příliš nahusto, a že to tedy bůhvíjak vydatný zdroj krmení není.
Ty dafnie Ti žijí i přes zimu? Přečetl jsem si, že na zimu vytvářejí jakási vajíčka a tak že přezimují. Ale nevím jestli to spouští teplota (v tom případě by v bytě vesele žily dál), nebo délka dne.
Pokud jde o zelenou vodu musíš počkat na silnější slunce, pak ti zezelená za oknem i destilka.
Dafnii jsem si letos zkouším je to celkem jednoduché. Každé 2-3 dni trochu kvasnic rozpuštěných ve vodě trochu jemného vzduchování pár plovoucích rostlin.
www.youtube.com/… Jsem rád, že oživení tohoto tématu vzbudilo zájem.
Už před několika dny jsem založil několik "vod" různého složení a pozoruji co se stane. Přirozeně, ani zdaleka jsem nedal koncentrace podle pana Chu. Takže se nejspíš nezazelená. Ale to nevadí, i negativní výsledek je výsledek. (Navíc teď v únoru toho světla ani na okně tak moc není.)
Míním v zakládání vod pokračovat až se naučím zazelenat - a porozumím lépe tomu, jak "nezelenat". Pak přibude další pokus: chov dafnií (nebo moiny?). Mám doma několik prázdných akvárií, a mé lenošné nátuře se natolik líbí sen o chovu korýšů na krmení, že jsem ochoten kvůli tomu i pracovat.
Budu všem velmi zavázán za jakékoli, i drobné zkušenosti a rady, jež snad mohou poskytnout. A samozřejmě i já podám zprávu, pokud zjistím cokoli užitečného.
zaujala ma tato veta:
Používejte odpadní vodu z akvária, ale POZOR, aby se do nádoby s řasou nedostala Moina, protože by celou řasu snědla. Jedna kulička Moiny zvládne sníst 3 litrovou sklenici s řasou cca za 3 - 4 dny !!!
to pekne zapada do davno znameho, ze prerybnene akva je predpoklad pre prosperujucu riasu.
Vela ryb = malo Moina (resp. inych organizmov ziviacich sa riasami a ich sporami)=riasa nema prirodzeneho konzumenta (pokial cielene nekupujeme ryby/krevety ktore nam pomahaju)
Mam male akva bez ryb a toho zivota je tam az az a riasa ziadna...
-tvá úvaha ohledně koncentrace živin je logická ,protože vycházíš z čistě akvaristických poznatků o živinách a uživnosti vody jako takové ,v akváriu
-kultura Chlorella Vulgaris se dá sehnat přes jakoukoliv laboratoř,výzkumák,
-
Koupit chlorellu mě taky napadlo. Dočetl jsem se, že jenom mrtvá chlorella člověku nepomůže, protože se nedostane k živinám schovaným za buněčnou stěnou. Proto se to nějak "drtí", aby to získalo ty nutriční vlastnosti... a aby nám to ve vodě nemohlo oživnout ze spór.
Ale možná se v tom nějaká životaschopná najde, kdo ví? Hodlám to zkusit v další fázi svých pokusů.
Tak jsem se doklikal až k receptuře Chu 13:
en.wikipedia.org/…
To odpovídá Tvým poznámkám. Je mi už jasné, proč se to musí míchat, a taky provzdušňovat, tedy pokud nemám ještě lepší CO2.
Akorát jsem ohromený tou koncentrací živin. To je snad pro intenzivní pěstování (KNO3 400 mg/l atd.). Já jsem jako první nástřel počítal NO3- cca 10-15 mg/l.
===
Snažím se jít na problém řas z druhé strany. Zjistit, čím jim udělám "dobře". Až (jestli) se v tom někdy vyznám, budu možná vědět něco o tom, jak jim udělat nedobře.
Tohle mě také zajímá... Ta počáteční násada se musí koupit něco speciál? Nebo stačí koupit čistou chlorellu a ona se rozjede?? Ptám se blbě, ale nevím...
-za přítomnosti limitních složek křeničitanů , by ti mohly vznikat i jiné druhy řasy,
známé pod názvem ´´Křemičité´´, dost často je vidět i za přítomnosti křemičitého písku v akváriu-zkráceně
Pořád mám otázky... sorry. Křemičitany dělají co?
-klasiku, co se běžně používá je 7,5 pH, ale není to striktní
-dát pozor ještě na křemičitany
Aha. A jaké pH bys doporučil, aby se řasám dařilo a bakteriím raději moc ne?
-by záleželo asi hodně na kyselosti
No, mohlo by jít o cyklus, který známe ze zakalených akvárií. Logicky první je řasa, té stačí minerální živiny. Zelená voda. Pak se objeví něco co žere řasu živou nebo mrtvou. Heterotrofní organismy. Bílá voda. A tehdy může dojít k deficitu kyslíku a vývinu všelikých sraček, které řase škodí.
Možná nějak tak?
-zde zřejmě půjde pouze o ´´pohyb´´ vody, aby se částečně eliminoval vznik nějakého nežádoucího prvku
-
Při absenci vzduchování mohou vznikat anaerobní bakterie, které ta řasa zřejmě nesnáší.
Díky. Bohužel dost stručné.
Překvapuje mě, že zdůrazňuje vzduchování... odkdy ho rostliny potřebují?
0 09.02.2017 11:03 Maq Zkoušeli jste někdo pěstovat zelenou jednobuněčnou řasu (zelený zákal)? Můžete se podělit o praktické zkušenosti? Jak se taková kultura zakládá a "krmí"?
Starší reakce
0 23.11.2016 09:40 Mamloch – chlorella
Zdravím
Nemáte někdo tip (nebo doma) ? Kde by se dala sehnat kultura chlorelly, která je schopná růst i po tmě ?
Starší reakce
...ak to chces fakt pestovat tak tak ako pise DJKarlos - staci bezne hnojivo pre izbove rastliny - hlavne dostatok Fosforu a Zeleza...
...ja bi som ale dal prednost krmivam s vyssim podielom rast.zlozky napr.
SAK spirulina
SAK green
SAK gold
...a spusta dalsich....
Starší reakce
Já si řasu už delší dobu pěstuju tak, že vezmu PET lahev, uříznu jí vršek, naplním vodou(odkalenou z akva), přidám několik kapek nejlevnějšího knojiva a dám na okno. Do vody ponořím větev a ta za týden obroste zelenou řasou.
Sinic je pár tisíc druhů. Na světlo jsou různě náročné - některé žijí i v naprosté tmě v
jeskyních...
Rozmanitost forem sinic je taky obrovská.
Nemá náhodou sinice růst za přístupu nadměrného množství světla a není dlouhá vláknitá?nějak se mi nezdá, že by rostla ve tmě pod pískem kde skoro nesvítí
Téměř jistě taky sinice.
0 04.08.2008 10:53 houbeless – rasa
ja mam v praci na okne kvetinac s jednou bahnomilnou kytickou. mam ho priklopeny aby se mi tam drzelo vlhko. Navic je prakticky ponoreny do misky s vodou. V te misce se tvori pekna zelena, velice chutna rasa. Cas od casu ji prihodim do akvarka a je o ni velky boj
ano, takato.
chcel som jej spravit radost, ze ked je od prirody riasozrut, tak nech si pochutna. zatial si teda musi vystacit s uhorkou.
ale preco riasa nerastie ked je na priamom slnecnom svetle ?
Taky sinice.
Nemyslíš náhodou tuto řasu?
...tesne pod vrchom strku sa mi na skle vytvarala prisadla zelena riasa...
Pravděpodobně sinice.
Buďte rád, že vám řasy z akviška mizí.
SAE zkuste přikrmovat nějakým pamlskem. U mně se sice naučily na veškeré krmivo, které dopřávám rybkám, a to včetně mikrogranulí pro neonky, ale nejvíc se vyřádí na velkých spirulinových vločkách od Nutrafinu....
zdravim ...
mam trochu inu otazku ako vacsina v tejto casti fora.
vsimol som si, ze tesne pod vrchom strku sa mi na skle vytvarala prisadla zelena riasa - slaby povlak. po odhrnuti substratu ale velmi chuti SAE aj neritine aj platam. v poslednom case ale tento povlak zmizol vratane vacsiny ostatnych zelenych rias. zacinam ma pocit ze sae zacina byt trochu agresivna voci ostatnym rybam a neritina tiez uz vylestila co sa dalo.
otazka je: ako sa dopracovat k takymto chutnym druhom rias. skusil som dat do pohara vodu z akva a dat za okno na slnko, vlozil som tam kamen aby trocha chytil zelen, pridal som aj trochu hnojiva ale stale nic.
nemate nieko recept ako prist k takymto zelenym riasam na zlepsenie jedalnicka riasozrutom ?
vdaka
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 2401x