Stanoviska příčin je hned několik, vezmu to v té obecnější formě volného výkladu,aby nebylo zapotřebí hledat významovou část ,u některých odborných výrazů se tomu bohužel nelze vyhnout
-podstatným a nejčastější původcem je v základu krmivo samotné
-nevhodnost použití pro daný druh, je především ve složkách nevhodně užívaných suchých krmiv
-u těchto umělých krmiv, je již dostatečně prokázán negativní vliv kostní a rybí moučky ,které jsou v řadě případů používané jako doplnková složka krmiv ,jedná se většinou o levnější varianty sušených krmiv, používaných ve velkochovech
-stravitelnost a potenciál využitelné stravitelnosti podávaného krmiva, je prvotním problémovým faktorem u tohoto druhu ryb
-vzhledem k tomu,že základem potravy pro tento druh, se stávají ve značné míře umělá krmiva,převážně zcela nahrazující krmení přirozenou živočišnou potravou,dochází vlastně již při vývoji k nedostatečnému vývoji přirozených IMUNITNÍCH látek a odtud se odvíjejících problémů za účasti.....
-......působení Anaerobní bakterií
- vyskytují se běžně ve střevním traktu zvířat a jsou součástí normální střevní mikroflóry
-jejich spóry kontaminují zevní prostředí a jsou metabolicky vysoce aktivní (rozklad bílkovin),
-řada významných druhů tvoří jedovaté neurotoxiny (clostridium) a toxiny poškozující měkké tkáně
-jsou součástí hnilobných procesů hojně rozšířených ve vodě
-základní podmínkou anaerobního infekčního procesu je vlastně snížený oxidoredukční potenciál tkáně (hypoxie)
-kyselým produktem metabolismu se dále prohlubuje hypoxie tkáně a produkované enzymy jim umožňují rychlé šíření infekce (požití staré stravy ,zahnívající a kvasící strava,nevhodně stravitelné krmivo s dlouhým rozkladem látek,nestravitelné látky,atd) následkem čehož složky IMUNITNÍHO systému do hypoxické tkáně špatně pronikají (podávání léčiva-výluhu posilující imunitu,je v této fázi je zcela neúčinné)
-nekrotizující toxi-infekce měkkých tkání a nitrobřišních orgánů obsahujících svalovinu (histotoxická klostridia) a toxi-infekce lokalizované ve střevě, mohou vznikat viscerální plynaté sněti a sepse při poruchách ve střevním traktu
-jde tedy o tři případně možné příčiny -Klostridiové toxi-infekce v měkkých tkáních-Viscerální plynaté sněti-Klostridiové toxi-infekce lokalizované ve střevě (Klostridia jsou tyčinkovité bakterie)
-Dignostika v rámci stanovení etiologické diagnózy se provádí kombinací dvou až tří mikrobiologických metod
-průkaznost mikroba anaerobní kultivací
-průkaznost klostridiové glutamátdehydrogenázy,
-průkaznost klostridiových toxinů
-případně průkaznost genů, kódujících vznik toxinů
-Na výše uvedeném je vidět ,že již i krmivo a jeho složení,je podstatnou měrou činitelem,který může tyto stavy navodit ve vztahu k působení anaerobních bakterií,které jsou ve střevním traktu
-Je zde i prvek oslabení imunity,již od samotného vývoje,především u ryb z velkochovů ,kde se užívají levná krmiva s ne zcela hodnotnou výživovou užitností.
-K samotné diagnostice, tady jde spíše o NÁHLED na teplotu,stravu,chování,zabarvení a řada dalších podnětů k ODVOZENÍ případně možných stanovení, bez provedení laboratorního vyšetření.