Vysoká hladina NO2
Tak držím palce a som zvedavý na "rozuzlenie"!
No za každou radu budu rád,kdyby vás ještě něco napadlo.Ale teď už musím jít spát abych ráno vstal do práce.Zatím děkuji všem za snahu.
Těžko říct,prostě jsem zjistil větší hodnoty,tak jsem začal více měnit.
A nezačali sa problémy po nejakej výraznejšej výmene vody? Že by v tej problémovej nádrži došlo k výmene vody povedzme 50% a v nádrži s gupkami sa menilo len 20%? To by znamenalo, že vodovod spôsobuje otravu. V opačnom prípade je možná Romanova teória otravy spôsobenej niečím v nádrži.
A nic mě nenapadá,vždy to fungovalo s malými výkyvy,ale ty jsem si vždy nějak dokázal vysvětlit.
romant - ale v čem by to bylo? čistá voda není bez NO2.
Stejně mě nějak nesedí tvůj poměr NO2 k NO3.
patamatix napsal: Psal jsem na vodovody,tak uvidím co my řeknou,ale vzhledem k tomu,že jsou v limitu tak jim mohu prdlačky vytknout.Veď práve, to je blbá situácia. Ešte by som odporučil obrátiť sa na mestský úrad, u nás je to Oddelenie životného prostredia, vedia poskytnúť výsledky laboratórnych testov z povinného mesačného monitoringu vody z vodovodu. EDIT: V určitých problémových situáciách by mohol byť rozdiel medzi týmto výstupným testom (čo vychádza z vodovodu) a vstupnými hodnotami z vodární (čo púšťajú do vodovodu).
Tak jestli dáváš stejnou vodu, tak se nám to vyjasňuje, problém bude uvnitř nádrže.
A paradox je,že v druhém akvárku mám paví oka,takže bordel a trochu momentálně přerybněno,a tam s tím nemám takový problém.
A co tím získám když budu měnit častěji.(To není rýpání)
Psal jsem na vodovody,tak uvidím co my řeknou,ale vzhledem k tomu,že jsou v limitu tak jim mohu prdlačky vytknout.
A já bych oproti všemu co zde zaznělo měnil vodu častěji.
Edit: Bez urážky, nevěřím tomu měření.
Je tedy pravda,že jsem se snažil měnit častěji vodu Když jsem měnil 2x týdně tak hodnota byla větší než když jsem měnil dnes po týdnu.
Filtr doposud fungoval bez problému,nic zásadního jsem neměnil.
PO výměně vody nepozoruji nějakou zásadní změnu na osádku.
patamatix napsal: Cca 0,15mg-0,2mg ve vodovodě. A v akváriu asi o něco méně. Proto jsem kontroloval čistou vodu. Ale pokud to tak je ,tak co s tím čistit nečistit Ja by som v takej situácii menil vždy až keď by v akváriu hodnota klesla ku nule - vtedy by výmena 20% vody zvýšila hodnotu NO2 na cca 0,04, čo by malo byť bezproblémové. Ale skúsenejší možno navrhnú nejaké chemické riešenie...
NO3 celkem nízké a NO2 máš zvýšené, buď ti dobře nefunguje filtr, nebo testy, protože po dodání baktérií to jde dolů raz dva. Od dajany jsem koupil test na NO3 a letěl do koše, byl absolutně nepoužitelný. To už jsou lepší papírkové testy.
Znovu opakuji otázku, jak reaguje osádka na výměnu?
Cca 0,15mg-0,2mg ve vodovodě. A v akváriu asi o něco méně. Proto jsem kontroloval čistou vodu. Ale pokud to tak je ,tak co s tím čistit nečistit
A Rataj má od 0,1 do 0,5 mg.
Chyba tak to bylo od Dajany,dokonce jsem to řešil s jejich technikem. Problém je že jejich stupnice začínala na 0,5 mg a víš,což určitě sám řekneš že je moc
Měl jsem (myslím od Sery) a ten ukazoval až od mnohem vyších hodnot,takže mě to ukazovalo pořád ok,ale od Rataje jsem nulu neměl.
A co se stane po výměně vody, jak reagují ryby? Otírají se stejně, nebo se to na čas zklidní? Na hodnoty teď zpomenem a budem sledovat reakci ryb.
Podle čeho usuzuješ, že je nejlepší? A NO3 máš kolik?
A nevím proč by se ty ryby tak otíraly,jinak zatím nechcípají. A už to trvá cca 2 týdny.
Tenhle byl zatím nejlepší protože ukazuje od malých hodnot. Leda by byl už špatný,měl by být v lednu 2014 spotřebován
Přeměřil bych jiným testem, třeba od sery, jbl.
Tak nitrivec jsem už dodal,ale těžko budu někde tahat každý týden 80l vody na výměnu.
Jako okamžitou pomoc je možno použít Nitrivec a jako další změnit zdroj vstupní vody a dotazovat se u dodavatele na kvalitu vody.
Na prd je,že se my ryby otírají o sto šest.
Pokud je to měření prokazatelný, tak je to napováženou, leč zřejmě v mezích normy.
akorát že to vypadá,že tam může být 0,5
Je to veřejnej vodovod, nebo studna?
No nula to není.Měřím to pořád stejným testem a dřív se to ani nezabarvilo a teď je to pěkně zbarvené.
Nevíte někdo kolik může být NO2 ve vodovodě(čisté). Bojuji z vysokou hladinou NO2 a teď jsem měřil čistou vodu a ejhle zvýšené No2,tak asi jen těžko dosáhnu nulové hodnoty,ale dřív to nebylo.
Starší reakce
5 týdnů po založení, tak akorát čas.
Starší reakce
zřejmě se ti tam nenamnožily nitrifikační bakterie. Jede filtr nonstop? Je v něm bioakvacit?
Amoniak jsi měřil? A nebo jsi teprve v první fázi nitrifikace (i díky tebou uvedeným nízkým NO3) přeměny amoniaku na dusitany, které se zatím nepřeměňují na dusičnany.
Edit: jo vidím tam bioakvacit (ale podezřele čistý) - nečistit.
Neměníš čerstvou vodou? Chlór bakterie zabíjí.
Ze dne na den to není, u mně to trvalo tři dny.
Jestli jsi dal Nitrivec, tak vodu den, dva neměň a denně to neměř, ono se to srovná.
Přidat reakci
1 ...... ...... [7] 8 9
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 8239x