Vysoká hladina NO2
Ináč to vyzerá na foto, ináč pri svetle a ináč pri dennom svetle pri okne. Tu sa nedá posúdiť, že výrobca niečo pokazil. U NO2 je najlepšie keď je testovaná voda číra, no i slabunký nádych ružovej nieje pohroma.
Napísal by som ako radu to isté, čo romant
Pripadá mi divné, že by výrobca dodal tak nepresne farebne skalibrovaný vzorkovník, s tým som sa ešte nestretol (ale používam len JBL a Sera testy). Nie je ten test starý alebo vadný? Asi sa musí vyjadriť niekto, kto má práve tento test.
díky, tak hlavně že to neni nic tragickýho když se to takhle divně barví, vytáhnul jsem 1/3 vody a uz dopouštim čistou, vyplách jsem i molitany, poslední dva dny to už hůř táhlo, dno jsem vzal raději jen povrchově a plovoucí kytky co jsem chtěl zredukovat tak s nima raději ještě chvilku počkám
jaký by ten test měl mít správně barvu? světle fialový nebo se vůbec neobarví když tam nic nebude?
No, napsal bych to asi tak, že to bude lehce zvýšený a častější výměnou vody se nic nezkazí.
prosím o pomoc s určením testu, stupnice je do růžova a test jde spíš do fialova, takže vůbec netuším jak na tom jsem, test je NO2 od Rataje
Fotka je vyvážená na bílou v PC takže to barevně odpovídá
Rybky ani krevetky nevykazují žádné příznaky problémů, jen jedna Endlerka má po krmení zvýšené dýchání ale to už má delší dobu, má to za pár do porodu tak jestli to není i tím
díky předem
Starší reakce
To je velmi trefně formulováno. Nový akvo se musí nejdříve tak nějak normálně ostařit, zašpinit a začít produkovat ty správný nitrifikační bakterie a proto se používání těch jmenovaných přípravků spíš než do začátku uplatní v tom běhu akvária, kde se něco zvrtne a je třeba okamžitýho popostrčení tím správným směrem.
Jinak jednou jsem akvo startoval brutálně a to jeden den toxivec a druhej den nitrivec, dva dny nic, potom ryby a týden denních výměn vody. Úhyn nula.
To je velice zajímavý a užitečný test.
Jen mě překvapuje, že Sera Nitrivec nesnížil koncentraci NO2. Pokud vím, obsahuje mletý zeolit, který by měl NO2 adsorbovat docela účinně "nebiologicky." Taky jsem jej jednou úspěšně použil v akváriu, do kterého přisly rybky dřív, než měly. Záběh filtru to však nijak neurychlilo, spíš naopak. Připisoval jsem to tomu, že ten zeolit eliminoval "potravu" pro nitrifikační bakterie.
S ostatními přípravky nemám žádnou zkušenost. Hezký den všem.
2 11.02.2014 22:19 Motýl [145] - Cichlidy Všechno srazí toxivec, ale to je jednorázovka.
Zkoušeno v nezaběhlém akvárku, v zaběhlém jako podpora možná fungují lépe, ale to jsem nezkoušel.
Takže v akvárku - týden po založení přidáno pár ryb, po několika dnech přidány další ryby a řádně krmeny. NH4-0,2mg; NO2-0,4mg (o přesnosti hodnot nemá cenu polemizovat, nejsou důležité). Vyměněna 1/3 vody, aplikován první přípravek. Druhý den byly hodnoty na stejné úrovni. Vyměněna 1/3 vody aplikován další přípravek, druhý den v akva stejné hodnoty a tak to šlo stejně se všemi. Až po nalití safe startu byly hodnoty druhý den méně jak poloviční, vyměněna 1/6 vody, nic neaplikováno.
Mě nitrivec taky pomohl-ze dne na den shodil NO2 na nulu.A kdysi jsem někde četl laboratorní testy všech těchto přípravků a většina ty bakterie obsahovala.
Jasně máš pravdu,chyba
Ono je potřeba ty bakterie něčím přikrmit, třeba nějakou špínou z ledabyle propláchnutýho dna, nebo přisypáním suchýho krmení, jenom bez ryb to po tom měsíci nedopadne po přidání taky moc dobře.
Nic nenastartuje akva líp,než měsíc nebo dva v klidu bez ryb
a je to zadara
Já mám s Nitrivecem pozitivní zkušenost a to ve směru snížení toho NO2, s bakteriema je to vošemetný u všech tebou jmenovaných.
Při zakládání "divočiny" jsem udělal menší pokus, jestli prodávané startovací baktérie opravdu startují. Koupil jsem přípravky od Tetry, Sery, JBL, Dennerle, Easy Life, Dajany. V nově zřízeném akva jsem zatopil pod kotlem a zkoušel, jak si přípravky poradí s prvním nástupem čpavku a dusitanů. Test dopadl ve všech případech stejně. Všechny tyhle rádoby startovací patoky vám filtr nenastartují. Neudělají totiž vůbec nic. Alespoň nic, co by šlo změřit běžně prodávanými kapkovými testy. Neobsahují baktérie, které by snížily jak obsah čpavku, tak obsah dusitanů. Takže všechny tyhle nitrát mínusy, nitriveky, denitrole, easy starty a biofiltry jsou při rozjíždění filtru na hovno, vlastně né, neb si s rybím hovnem neporadí.
Jen dvě věci dokázaly srazit čpavek a dusitany. Vyprání filtrační houby z jiného akva v novém akvárku a velmi dobře funguje Tetra Safe Start.
Starší reakce
Tak to vychází na málo kyslíku jak pro bakterie, tak pro ryby. Nedostatečný čeření v kritický době ne zcela funkční nitrifikace.
Tak to je asi málo. Sic nemám ještě tolik zkušeností,ale ty filtry by měli jet paralerně nějaký čas. Myslím cca měsíc.
ne kus za kus ne jen ten filtr byl na minimum a do nového filtru se dala nastříhaná hmota ze starého filtru
Jak proběhla ta výměna filrů? Snad ne kus za kus.
Ahoj s mamkou jsme si pořídily stejný tip filtru u mě se nastavila pouze výpusť s hladinou tak aby čeřila voda a nejsou bublinky prostě jen tok vody. U mamky se na výpusť kvůli minimálnímu přístupu nasadila krátká rozstřikovací rampa na boční sklo. Voda se tedy hýbala ale asi málo. Ryby začaly více dýchat a pancíci otírat o různé kameny apod. Naměřila jsem po druhém dni vysoké hodnoty. Vodu jsme vyměnily a nasadily i bublinky. Po třech dnech umřely některé konga. Voda měla zase vysoké hodnoty. Opět výměna vody, sundání rozstř. rampy a daná pouze výpusť. Momentálně hodnotu hlídáme. Ryby nebyly krmeny od prvních špatných hodnot. Kde se stala chyba? Jakto že hodnoty letí po dvou dnech natolik nahoru? Myslíte, že je malý tok v akva? Na nasávající trubce byla polyr. hmota, aby se do filtru nedostávaly listy a filtr nezahníval, to určitě také tok zpomalil ten jsme již sundaly.U mě je vše v pořádku... Něco by se asi muselo udělat jinak
Starší reakce
Jistě a právě proto vždycky raději doporučím to oddělený odkalování a čištění filtru, ale je to každýho věc.
To jo, ale ne každý má to oko trénované a přidáním pár tablet, nebo panáka tekutých, nic nepokazí, spíš naopak.
Když se to udělá s rozumem, tak ty bakterie není nutný dodávat, ale chce to mít trošku trénovaný oko akvaristovo.
Dá se odkalit dno a vyčistit filtr současně, jen pak musíš do akva dodat baktérie.
A filtr má sítko a tam by prošlo jedině nějaké čerstvé mimino.
Pod kořenem ne,když odkaluji tak kameny vytahuji i kořen.
Nee tuto chybu už nedělám,kdysi dávno jo a taky mě to potrestalo.
Nečistil jsi současně s tím odkalením dna i filtr?
Já bych se moc ve filtru nehrabal,většinou když jsem se v něm vrtal,tak se mě to vymstilo. A je to cca měsíc a půl co jsem ho čistil.
Právě,že dno jsem odkalil opravdu dokonale,většinou měním 70l(v doběproblému) což je u mě cca polovina vody. Toto jsem provedl cca 3 týdny zpět. Tak jsem si myslel,že jsem to přehnal z odkalením a tím odrovnal bakterie. A tak jsem měnil ještě jednou v týdnu navíc.
Odkalit dno, vyměnit polovinu vody a omezit krmení, vysadil bych ten SAK. Několik dní nekrmit vůbec a bude se vidět.
NO zatím budu vyčkávat a sledovat co se bude dít v závislosti na výměně vody a obden budu měřit. Nic jiného s tím momentálně nenadělám.
A co se týče té eventuélní mrtvolky si nemyslím,že jedna chcíplinka to tak rozhází,ostatní by to zlikvidovali.
Inu podmínky pro zdárnou nitrifikaci vcelku ideální, takže zpátky k těm testům, ověřit a vodu měnit.
Počet ryb je asi o něco vyšší,ale i stímto počtem to cca 0,5 roku nazpět fungovalo
Jaká je teplota a Ph vody?
patamatix napsal: Tak mě z vodárny zdělily hodnotu NO2,méně než 0,02mg,takže teď už nevím vůbec nic Čiže to vlastné meranie NO2 vo vodovodnej vode je nesprávne? Chcelo by to lepšie prešetriť. Tým pádom i hodnoty namerané v akváriu sú nesprávne a možno je tam NO2 v poriadku.
Mě přijde, že je to moc rybek na 180 l akva, když čistý objem ani těch 180 l nedělá. Však je to na těch fotkách i patrné, že jich je tam moc. Klidně to může být i tím.
Prováděj vodoléčbu minimálně 3-4 dny a pokud je to možné omez krmení.
Tak mě z vodárny zdělily hodnotu NO2,méně než 0,02mg,takže teď už nevím vůbec nic
Když se kouknete na moji prezentaci PRVŇÁČEK-mám přerybněno? To bylo mé první vysvětlení než jsem zjistil hodnoty vstupní vody,proto častější výměna.
No nevím,ale vysvětlení zatím nemám.
Pokud máš ve vstupní vodě opravdu zvýšené NO2, tak ho baktérie častou výměnou nestihnou snížit, nebo se dostáváš do stavu nově založeného akva. Vysoké NO2 a nízké NO3 mě prostě nesedí.
Tak to já taky
Přidat reakci
1 ...... [6] 8 9
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 8239x