Vysoká hladina NO2
Právě,že dno jsem odkalil opravdu dokonale,většinou měním 70l(v doběproblému) což je u mě cca polovina vody. Toto jsem provedl cca 3 týdny zpět. Tak jsem si myslel,že jsem to přehnal z odkalením a tím odrovnal bakterie. A tak jsem měnil ještě jednou v týdnu navíc.
Podíval bych se i do filtru. Pokud v něm nebude něco vyloženě hnít, tak bez proplachování vrátit (tam to ostatní rybky totiž nezlikvidují ;) )
Odkalit dno, vyměnit polovinu vody a omezit krmení, vysadil bych ten SAK. Několik dní nekrmit vůbec a bude se vidět.
NO zatím budu vyčkávat a sledovat co se bude dít v závislosti na výměně vody a obden budu měřit. Nic jiného s tím momentálně nenadělám.
A co se týče té eventuélní mrtvolky si nemyslím,že jedna chcíplinka to tak rozhází,ostatní by to zlikvidovali.
Inu podmínky pro zdárnou nitrifikaci vcelku ideální, takže zpátky k těm testům, ověřit a vodu měnit.
Počet ryb je asi o něco vyšší,ale i stímto počtem to cca 0,5 roku nazpět fungovalo
Jaká je teplota a Ph vody?
Čiže to vlastné meranie NO2 vo vodovodnej vode je nesprávne? Chcelo by to lepšie prešetriť. Tým pádom i hodnoty namerané v akváriu sú nesprávne a možno je tam NO2 v poriadku.
Mě přijde, že je to moc rybek na 180 l akva, když čistý objem ani těch 180 l nedělá. Však je to na těch fotkách i patrné, že jich je tam moc. Klidně to může být i tím.
Prováděj vodoléčbu minimálně 3-4 dny a pokud je to možné omez krmení.
No teď už je jisté, že je to v akváriu. Takže buď je načatej filtr (bakterie se nemnoží, voda neproudí,...) nebo máš problém někde jinde, např ti někde něco hnije, ať už dno nebos někde přehlídnul třeba mrtvou rybu.
Když se kouknete na moji prezentaci PRVŇÁČEK-mám přerybněno? To bylo mé první vysvětlení než jsem zjistil hodnoty vstupní vody,proto častější výměna.
Edit: Tak mě z vodárny zdělily hodnotu NO2,méně než 0,02mg,takže teď už nevím vůbec nic

Pokud máš ve vstupní vodě opravdu zvýšené NO2, tak ho baktérie častou výměnou nestihnou snížit, nebo se dostáváš do stavu nově založeného akva. Vysoké NO2 a nízké NO3 mě prostě nesedí.
Těžko říct,prostě jsem zjistil větší hodnoty,tak jsem začal více měnit.
patamatix napsal: Psal jsem na vodovody,tak uvidím co my řeknou,ale vzhledem k tomu,že jsou v limitu tak jim mohu prdlačky vytknout.Veď práve, to je blbá situácia. Ešte by som odporučil obrátiť sa na mestský úrad, u nás je to Oddelenie životného prostredia, vedia poskytnúť výsledky laboratórnych testov z povinného mesačného monitoringu vody z vodovodu. EDIT: V určitých problémových situáciách by mohol byť rozdiel medzi týmto výstupným testom (čo vychádza z vodovodu) a vstupnými hodnotami z vodární (čo púšťajú do vodovodu).
A nezačali sa problémy po nejakej výraznejšej výmene vody? Že by v tej problémovej nádrži došlo k výmene vody povedzme 50% a v nádrži s gupkami sa menilo len 20%? To by znamenalo, že vodovod spôsobuje otravu. V opačnom prípade je možná Romanova teória otravy spôsobenej niečím v nádrži.
Tak jestli dáváš stejnou vodu, tak se nám to vyjasňuje, problém bude uvnitř nádrže.
A co tím získám když budu měnit častěji.(To není rýpání)

A paradox je,že v druhém akvárku mám paví oka,takže bordel a trochu momentálně přerybněno,a tam s tím nemám takový problém.
A já bych oproti všemu co zde zaznělo měnil vodu častěji.
Edit: Bez urážky, nevěřím tomu měření. Že to má nějakou stupnici je hezké. Ale to nic neříká o přesnosti a kvalitě toho testu.
Je tedy pravda,že jsem se snažil měnit častěji vodu Když jsem měnil 2x týdně tak hodnota byla větší než když jsem měnil dnes po týdnu.
Psal jsem na vodovody,tak uvidím co my řeknou,ale vzhledem k tomu,že jsou v limitu tak jim mohu prdlačky vytknout.
Filtr doposud fungoval bez problému,nic zásadního jsem neměnil.
Po výměně vody nepozoruji nějakou zásadní změnu na osádku.
Ja by som v takej situácii menil vždy až keď by v akváriu hodnota klesla ku nule - vtedy by výmena 20% vody zvýšila hodnotu NO2 na cca 0,04, čo by malo byť bezproblémové. Ale skúsenejší možno navrhnú nejaké chemické riešenie...
NO3 celkem nízké a NO2 máš zvýšené, buď ti dobře nefunguje filtr, nebo testy, protože po dodání baktérií to jde dolů raz dva. Od dajany jsem koupil test na NO3 a letěl do koše, byl absolutně nepoužitelný. To už jsou lepší papírkové testy.
Cca 0,15mg-0,2mg ve vodovodě. A v akváriu asi o něco méně. Proto jsem kontroloval čistou vodu. Ale pokud to tak je ,tak co s tím čistit nečistit

Koľko konkrétne nameral test vo vodovode (skutočne, aj na SK je povolených až 0,5 mg/l, hoci vo vodovode máme 0.003) a koľko v akváriu? Teoreticky by, pri fungujúcom filtri, malo byť v akváriu menej, a teda výmena veľkého množstva vody môže situáciu skôr zhoršiť.
A co se stane po výměně vody, jak reagují ryby? Otírají se stejně, nebo se to na čas zklidní? Na hodnoty teď zpomenem a budem sledovat reakci ryb.
NO3 cca 30 mg/l.
Protože u testu od Dajany stupnice začínala na 0,5 mg/l. A to už je u NO2 sakra moc. Takže mi tenhle test ukazoval 0 a přitom na testu od Rataje je stupnice od 0,1 do 0,5 mg.
Podle čeho usuzuješ, že je nejlepší? A NO3 máš kolik?
Tenhle byl zatím nejlepší protože ukazuje od malých hodnot. Leda by byl už špatný,měl by být v lednu 2014 spotřebován.
A nevím proč by se ty ryby tak otíraly,jinak zatím nechcípají. A už to trvá cca 2 týdny.
Přeměřil bych jiným testem, třeba od sery, jbl.
Tak nitrivec jsem už dodal,ale těžko budu někde tahat každý týden 80l vody na výměnu.

Test je od Rataje
Jako okamžitou pomoc je možno použít Nitrivec a jako další změnit zdroj vstupní vody a dotazovat se u dodavatele na kvalitu vody.
Čím to měříš?
Na prd je,že se my ryby otírají o sto šest.
Pokud je to měření prokazatelný, tak je to napováženou, leč zřejmě v mezích normy.
Takže tam může ař být 0,5 mg/l...
Nevíte někdo kolik může být NO2 ve vodovodě(čisté). Bojuji z vysokou hladinou NO2 a teď jsem měřil čistou vodu a ejhle zvýšené No2,tak asi jen těžko dosáhnu nulové hodnoty,ale dřív to nebylo.

Jedná se o veřejný vodovod.
Starší reakce
5 týdnů po založení, tak akorát čas.

Tak už je to v pohodě už jsem s NO2 na nule
Starší reakce
Zřejmě se ti tam nenamnožily nitrifikační bakterie. Jede filtr nonstop? Je v něm bioakvacit?
Amoniak jsi měřil? A nebo jsi teprve v první fázi nitrifikace (i díky tebou uvedeným nízkým NO3) přeměny amoniaku na dusitany, které se zatím nepřeměňují na dusičnany.
Edit: jo vidím tam bioakvacit (ale podezřele čistý) - nečistit.

Ze dne na den to není, u mně to trvalo tři dny.
Jestli jsi dal Nitrivec, tak vodu den, dva neměň a denně to neměř, ono se to srovná.

Záleží také na PH..čím kyselejší voda,tím pomaleji se množí bakterie,které NO2 přeměňují na neškodné látky
Vodu měň dál,tím nic nezkazíš
já to měl ze dne na den na nule..ještě vydrž

To já vím že to není ze dne na den. Ale už to mám měsíc a pořád to nejde dolů a mám obavy když nebudu měnit tu vodu jestli to NO2 nepůjde ještě nahoru.
A tohle je cca 10 hodin před přidáním Nitrivce. Mě to připadá stejné. Tak a teď mi poraďte co dělat jestli dál měnit vodu nebo co dělám špatně.

prosím tě,to nikdy není ze dne na den..mně NO2 klesalo přesně 5 týdnů..dej tomu čas

Takže denně měním 1/3 vody a NO2 je pořád kolem 0,2. Po výměně klesne, ale za 24 hodin je to zpět. Tak jsem dneska aplikoval Bio Nitrivec. Tak uvidíme co to do zítřka udělá
Dnes po 29 hodinách kdy byl aplikován Bio nitrivec jsem změřil NO2 a čekal jsem nějakou změnu, ale pořád je to stejný
Starší reakce
Včera jsem přidal na radu jeden list mandlovníku a voda je teď mírně zažloutlá a krevetky se začaly nehánět s neonkama a plavou po celém akva. Tak asi ten mandlovník má taky něco do sebe.
Pokud jsou všichni živočichové v pohodě, jak píšeš, tak to tejden neměř, všeho moc škodí i měření a ta hodnota je v kategorii "skoro neměřitelné", takže bych tomu nepodléhal. Pracuješ s měsíc čerstvým akváriem a to je vždycky trošku houpačka.

Přidat reakci
1 ...... ...... [6] 7
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 8697x